Postupuji Bodlinko přesně podle návodu, extra pozornost v pohotovosti a stejně nic nechápu.😕 Prosím o nepatrné popostrčení. Děkuji.
Příspěvky uživatele
J5
“Neplodnost dělnic rypoše lysého je způsobena vlivem královny. Kdyby byl hormonální funkce jiné absencí feromonů, tak mohou být plodné.”
Ovšem taková situace nenastane po celou dobu života původní královny. Podobně jako včely celá kolonie buduje a přetváří své prostředí ku prospěchu celku. Jedna kolonie formou stavby plástů, druhá vytvářením složitého systému chodeb. Obě kolonie za stejným účelem.
Rád bych si v této souvislosti ujasnil kdo a jak ve včelstvu ovlivní vývoj nové plodné populace? Dosud mám za to že královna tvorbou příslušných feromonů které podnítí včely k úpravě složení krmné dávky určitému počtu larev. Je to zhruba tak?
Vy Tome50 považujete jednu včelu, vosu, mravence za nic. Přesto teprve tito jedinci tvoří poměrně složité společenství běžně klasifikované jako eusociální a které teprve ve svém celku máte za zvíře. Pro vaší informaci v podobném společenství zdaleka nežijí pouze včely a zdaleka není toto uspořádání nějak výjimečné. Přibližně dva tisíce druhů termitů tuto strategii přežití využívají jako první již cca dva miliony let. Zdaleka nejsou jediní, takovou strategii vypilovanou do extrému praktikují i obratlovci a to hned ve dvou známých druzích, např. Rypoš lysý (Heterocephalus glaber). Mnoho druhů živočichů, mimo těch patnácti tisíc současně známých, žijících ve skupinách má více či méně k podobnému sociálnímu uspořádání zlehka nakročeno. Třeba zrovna divoce žijící vlci, surikaty a v neposlední řadě i lidé. Zejména tedy takové skupiny lidí které žijí v totalitních režimech a bezvýhradně podléhají jednomu vůdci.
Takže ani vy nedokážete rozdělit zvíře na několik částí a posléze je libovolně spojovat. Pokud vás nějak výrazně irituje běžně používané označení “zvíře” posuňte se v klasifikaci o stupínek nahoru a používejte “živočich”, lépe se to následně dělí.
To zřejmě opravdu nedá.
Pro zmiňovaného bource morušového ( Bombyx mori ) platí to samé. Ve volné přírodě se nevyskytuje a bez lidské pomoci se rozmnožit již nedokáže.
To je fakt. Navíc u prvního příspěvku chybí jedno “c” v názvu. Špatně zvolená fotka, moje chyba. Zdá se že jsem byl moc rychlý, zkusím lépe.
První fotka - Melanotaenia maccullochi
Druhá fotka - Melanotaenia praecox
Obě fotky z internetu
Duhový vypadá takto. (foto z internetu)
Správně Gavůnek Boesemanův - Melanotaenia boesemani
Gavůnek duhový - Melanotaenia macullochi je podobná ale jiná rybka
Jitka:Děkuji moc všem. Skočím do zverimexu vím že tam mají ty transportní sáčky. Zkusím jestli by mi jich pár neprodali. Napadlo mě to také ale říkala jsem si že to je jednom na nezbytně krátkou dobu aby se v tom neudusili. Nenapadlo mě že vydrží několik hodin nebo jak píšete dokonce několik dnů. S tím založením akvária máte také pravdu myslela jsem nechat akvárium postavené v kufru a aspon 20 litrů vody tam nechat kvůli bakteriím.
Já Jitko samozřejmě neznám vaše možnosti a podmínky, tak to prosím berte v úvahu. Když se však zamýšlím nad vaším plánem je možné že ryby + akvárko + substrát převezete v pořádku, manžela nebo přítele už méně. Proč? 200l akvárium bude mít rozměry cca 100x50x45 cm, potřebujete tedy 2 m2 skla. Běžná síla skla na takové akvárium bývá 8 mm, m3 skla váží 2600 kg. Z toho vyplívá že akvárium bude samo o sobě vážit okolo 50kg. Pokud k tomu připočítáme substrát a zbytkovou vodu, jak píšete, není vyloučeno že finální váha bude okolo 100 kg. To celé bude v úhledném ale velice těžko uchopitelném a manipulovatelném, křehkém balíčku. Musíte mít ve svého manžela mimořádnou důvěru a nebo je to opravdu pořádný chlapák. Já bych to nedal ani s odrostlým synkem 🤒. Když ovšem navštívíte obchod typu OBI, Hornbach nebo běžné větší stavebniny, tak na substrát koupíte 10l černé stavební kyblíky cca 40,- ks a v oddělení barev (obvykle) bílé kyblíky s víkem cca 80-100,- ks na ryby a můžete celý náklad rozdělit a bezpečně transportovat. Tak asi tak.
Ano, za výše uvedených podmínek také nevidím v samotném transportu problém. Horší to bude těsně po akci. Přijedete na místo a budete muset ryby někam umístit. Pravděpodobně budete mít k dispozici pouze přestěhované prázdné akvárium, tj. stejné podmínky jako při založení nového což nemusí dopadnout nejlépe. Věnoval bych proto stejnou pozornost jako rybám přestěhování stávajícího substrátu, rostlin a filtrů. Tak aby byl nastolen běžný režim a biologická rovnováha co nejdříve.
JanaJanaJanaJana:Vidíte, že umíte nesouhlas vyjádřit i slušně.
A ani to evidentně tolik nebolí, je vidět, že moje výtka padla na úrodnou půdu.
Původně jsem se Jano+ chystal na střet civilizací. Vaše odpověď mně však dostatečně nemotivuje. Přestože v ní cítím notnou dávku ironie nic nebude, skousnu to. Možná je to tak dobře, uvidíme.
Možná by stálo za to rozvinout myšlenku. Vím co si představit pod pojmem neomarxismus, dokonce i pojem anál chápu. Co však tím doporučením myslíte mně však zcela uniká.
Okřikování si Jano+ nechte pro někoho jiného. Posílání na jiné diskuse také, já vás také neposílám tam kam zřejmě patříte. Než vám ze mně prdne žilka přečtěte si příspěvek “orionka-2 (243 příspěvků) 19.03.2024, 18:39:20 xxx.xxx.64.54”. Tam zjistíte že blití je na tomto vlákně zřejmě zcela přijatelný výraz akorát že musí přicházet z východu. Nebo to platí snad jen pro někoho s vyvinutým smyslem pro demokracii a s tím správným světonázorem? Vaše starost o mé duševní zdraví je dojemná ale zcela bezpředmětná. Jinak svoji možná trochu hysterickou reakci ospravedlňuji tím že jsem byl nucen podobné kecy poslouchat 30 let a nijak netoužím poslouchat je jakkoliv modifikované opět. Hezký den přeji.
Normálně bych orionko2 nikdy žádné ženě nenapsal následující, ale neuvěřitelné překrucování historických faktů a pomíjení nehodícího se, je typické pro lidi vašeho ražení.
Vaše adorace individua které má nakročeno k tomu stát se masovým vrahem č.1, prvnímu v jednadvacátém století je pozoruhodně odpudivá. Psala jste kdesi nahoře “Já když slyším Evropské hodnoty, chce se mi blít - spisovně.” Tak vězte že mně se chce, zcela nespisovně blejt z vás.
Doufám že se, při vaší mimořádné schopnosti rozpoznat tu správnou pravdu, neomezujete pouze na strašení žen v chovatelské diskusi. Myslím že by nebylo od věci upozornit na celkovou situaci představitele všech zemí NATO. Obávám se že bez vašeho vhledu spor vyloženě prose.rou. Věřím tomu že při neutuchající píli se dočkáte ocenění i s odpovídající odměnou.
Dobrý den.
Devíti měsíční agamce, která by měla být již téměř plně vrostlá a v perfektní kondici viz. foto, nemusí být vůbec nic. I v případě stálých podmínek v teráriu (teploty, doba svícení atd.) touží mnozí jedinci po “zimním” odpočinku. Vzhledem k tomu že jim nijak nenapovídáme, zejména změnou teplot a dobou osvitu, kdy je ta správná doba, projeví se tato potřeba individuálně a mnohdy v období kdy něco podobného chovatel nečeká. Následná opatření chovatele jsou jednoduchá, stačí vypnout světla a vytápění a omezit manipulaci na minimum, nekrmit ani nenapájet. Obvykle po třech, čtyřech týdnech agamka sama “obživne” začne se pohybovat a shánět po potravě. Vzhlede k tomu že tato doba není pevně daná a závisí na potřebě toho kterého jedince je dobré, zejména ke konci období, občas v terku na chvíli rozsvítit a sledovat reakci agamy. Pokud reaguje, najedete na původní režim, vykoupete a zkusíte krmit.
Nechutenství a celková apatie však může bohužel být projev zdravotních potíží. To ovšem vzhledem ke stručnosti vašeho dotazu nelze posoudit. Mnohé by mohla napovědět fotka.
Ještě bych chtěl podotknout k tomu “nechce jíst ani pít”. Agamy nemají potřebu pít pravidelně, bohatě stačí jí jednou týdně vykoupat viz. foto, v případě potřeby se při akci napije. Nesmí vás překvapit že ponoří tlamku do vody a dlouze nasává. Neznamená to že má extra žízeň, jen je to jejich způsob pití mající základ v chronickém nedostatku vody v jejich původní domovině. Vyloučením misky s vodou v terku omezíte možnost pití obvykle silně znečištěné vody.
orionka-2:Je hezké, že to víte, ale přesto neuznáváte, že nás osvobodili a zachránili před zánikem.
Pokud opravdu chcete nazývat prosté obsazení sféry vlivu “osvobozením” a záchranou před “zánikem”, tak máte pravdu. V takovém případě je nutné uznat že Rusové mají mimořádně jemnou, citlivou a všeobjímající duši. Tak širokou že se jim do ní vejde polovina Evropy, včetně poloviny Němců. O Asii se zmiňovat raději nebudu.
Pravděpodobnost přežití je poměrně vysoká, zejména u vzrostlých samic.
Ája:Dobrý den, vzala jsem si od chovatele želvy na které neměl čas. Zjistila sem bohužel, že to jsou tři druhy želv. Želva mapová, želva trojkýlná a klapavka obecná. Zatím jsou malinké, takže jsou chvilku spolu a dobře spolu vychází. Mají to zařizené tak, že každá přijde na své. Ale porostou a já jim budu navrhovat nové bydlení a měla bych par dotazů. 1. Ráda bych se zeptala ne želvu trojkýlnou, jestli je to dobrý plavec, nebo preferuje nízkou hladinu? Jde mi o to zda mám vytvořit prostor spíš pro plavání nebo spíš pro brodění. Pokaždé se dočtu něco jiného, ale podle nohou bych řekla, že to plavec nebude. Také mě zajímá jak velká bude v dospělosti. 2. Mohou některé zůstat v dospělosti spolu nebo je musím rozdělit všechny? Vím že klapavka a mapová želva potřebují rozdílné podmínky, ale nejsem si jistá trojkýlnou. Hodně se kamarádi s tou mapovou. Děkuji předem za Vaše odpovědi
https://www.terachov.cz/clanky/zelva-trojkylna-mauremys-reevesii-v-nasem-chovu/
Janazevsi:Asi už bude po nich. Ale tipují spíš věkem. Příspěvek o tlustici je starý 13 let.😀
Fakt že ano, ach jo.🤪 Díky Janozevsi, dobrý postřeh.👍