Aktuálně: 3 872 inzerátů207 437 diskuzních příspěvků18 217 uživatelů

Příspěvky uživatele

bassrock

bassrock
bassrock 28.03.2024, 08:16:56 xxx.xxx.251.2
JanaJanaJanaJana:

To jsem dřív nepostřehla-Vy už máte dva koně?

Nee, Piraňa je pes 🙂 australský honácký a přezdívku má z mládí, kdy kousala do všeho a furt, no jako piraňa. Teď jí táhne na třetí rok a už se občas chová jako normální pes, ale přezdívka jí zůstala. 

Obrázek
bassrock
bassrock 27.03.2024, 12:35:15 xxx.xxx.251.2

Piraňa si přetrhla zkřížený vaz v koleni, teď je 5 týdnů od operace a stále dodržujeme klidový režim, procházky na vodítku a krátké. Prý se to stane i jen rychlým pohybem třeba na kluzkém, no ona se pohybovala opravdu dost … a prý mám počítat, že se to na 70% stane i na druhé noze 😟

Díky tomu jsem absentovala u Myši, takže jsem se o víkendu musela odprosit s kilíčkem mrkve 🙂 bylo mi odpuštěno. Myš shazuje srst dost vehementně, klidně bysme osrstily většího ponyho. Mmch ponyho dostali koňové do ohrady na hraní (nově příchozí do ustájení) takže mají v ohradě zábavu. Není to shetland, ale takový ten ušlechtilý poník, docela pěkný, leč neznalý života ve stádě, takže to tam pořád běhá, kvičí, piští … do toho jarní říje u většiny kobyl … no aspoň Myš nepřibrala 😀

A začaly fest lítat mouchy, uši měla kobyla dokousaný do krve, nasadila jsem masku, mám pocit, že letos hodně brzy 🙄

bassrock
bassrock 27.03.2024, 10:14:27 xxx.xxx.251.2

Horsano, moc ráda čtu tvoje “příběhy z hory” taky ráda brousím po lesích, jen tady u Prahy to není taková divočina, nejčastěji potkám prase (pokud nepočítám cyklisty), o rysovi, jelenovi si můžu nechat jenom zdát. A teď,  co je Piraňa po operaci a v rekonvalescenci, tak se plácáme jenom kolem komína a strašně mi chybí ty naše dlouhé procházky … no ještě tak dva měsíce a snad zase začneme …

bassrock
bassrock 07.02.2024, 13:24:36 xxx.xxx.251.2

Mám úplně stejné pocity jako Varaxi, chůdě malý 😟

A ještě jsem si ty fotky otevřela ke snídani … no ten jogurt tu mám doteď …

bassrock
bassrock 02.02.2024, 10:19:49 xxx.xxx.251.2

Přesně takhle se chová valach hucul, manžel mojí Myši. On je tam hlídač a šéfík stáda, jakmile je něco nového - nový kůň, nový krmelec, divočák ve výběhu, býček ve výběhu - tak to jde řešit on. Řešil i šikanu holek ze strany velkého teplokrevníka, který odmítal pustit kobyly k senu. Teplokrevník byl odejit 🙃

Prostě je to jeho stádo, cítí za něj zodpovědnost. A jakmile je z ohrady venku, často je neklidný, točí se na místě, hrabe. Vždy až po určité době. Na vyjížďkách (nejezdí sám, vždy je s ním některá z jeho žen, většinou více) je v klidu, ale poslední desítky metrů cestou domů jde velmi velmi svižně, jakmile zahlédne zbytek stáda, uklidní se.

Nejvíce nepříjemný je, když má venku z ohrady u úvaziště čekat třeba na vet nebo kováře. To vydrží tak 25 minut a pak začne tanec okolo hlavy a hrabání. Majitelka to moc neřeší, řekne, že chce být ve stádě a hotovo. Když ho mám na starosti třeba u kování, prostě ho místo úvazu dám do kruhovky, ze které vidí do ohrady na zbytek stáda a zároveň nervozitu vypohybuje. U kováře i vet pak stojí v pohodě.

Žádná z kobyl se tak nechová, ty stojí uvázané ve sleep režimu a čekají. Ale zase ony na veškeré řešení věcí a ochranu mají tohoto Frajera a nás. 

Jinak je ten kůň úžasný, ničeho se nebojí, projde všude jako první, terén čte neomylně a jde bezpečně, rozlišuje kdy vozí malé děti a kdy jede s jezdcem a co si může dovolit. A tak je mu toto chování tolerováno a prostě ho bereme jaký je.

bassrock
bassrock 31.01.2024, 14:09:33 xxx.xxx.251.2

Mám koně naboso, ale pamatuji na Janově Hoře měli koně podkovy s ozuby na podzim a jaro - právě do bláta, ale jen koně, kteří tahali sáně nebo kočár. Ozuby byly šroubovací, nandavací zastamdací, neříkám, že to byla výhra, občas jsme je ztratili, ale účel to plnilo. Když koně netahali, ozuby byly sundané.

Jinak pokud je kluzko, přizpůsobím rychlost, popř.nejedu vůbec. Mám lesokoně pro radost, nemusím jezdit, když není dobré počasí. 

bassrock
bassrock 29.01.2024, 11:21:56 xxx.xxx.251.2

Kamarádka mám z Decathlonu uzdečku a vůbec není špatná.

Hodně si chválí muchařské deky. Co se týká věcí pro jezdce, je to dobrá kvalita za rozumnou cenu, helmu bych tam asi nekoupila, ale bundu, rajtky, perka ano.

bassrock
bassrock 29.01.2024, 11:16:28 xxx.xxx.251.2

Ještě na ifauně proběhl nějaký pozitivní hucul, ale už vůbec netuším odkud byl, jen že nebyl z chovů mě blízkých - Janova Hora a Cunkov. 

Též vsázím na Horsanu, že si to bude pamatovat 🙂

bassrock
bassrock 12.12.2023, 08:30:59 xxx.xxx.251.2

No zrovna u huculů bych se nebála - však jak oni žijí ve své domovině - rumunské hory?

Ti, co jsou potřeba zrovna na práci jsou doma a snad něco jako seno dostanou, ti, co nepracují - alou ven do hor a živte se jak umíte. Uvidíme se na jaře ;-)

bassrock
bassrock 04.12.2023, 09:40:45 xxx.xxx.251.2

Já znechucená nejsem, sníh je lepší než bláto a tady vedle Prahy ho zase tak často v takovém množství nemáme.

Myš se tváří spokojeně - konečně prý počasí bez much a nepotí se 😉 Na  ohonu, hřívě a rousech měla rampouchy a na vyjížďce lehounce cinkala - romantika skoro jak z Popelky 😀 Quacula má dlouhou zimní srst a rampoušky měla i na bocích a na bříšku, ta cinkala ještě víc 😀 A plnokrevnice, co jela s námi, měla bederku a znechucený výraz, se kterým sledovala ty dvě, jak se rochní ve sněhu 😄

bassrock
bassrock 30.11.2023, 11:29:00 xxx.xxx.251.2

Mám huculici, naboso, dle kovářky kopyta jak mustang, nikdy žádný problém.

Když jsme jely na výlet - 75 km ve dvou dnech, měla boty (cestou pár měst, silnice apod.)

Boty máme napasované, byla na ně zvyklá už před výletem. Jinak chodí bosky, jen občas, když vyrážíme směrem, kde je hodně cest s úlomky břidlice (je ostrá) tak dám botky. Takže za mě jsou boty - dobře napasované a koni pohodlné - dobrá alternativa pro zdravá kopyta.

bassrock
bassrock 29.11.2023, 11:10:00 xxx.xxx.251.2

Včerejší veselá vyjížďka ve vánici, Myš byla nadšená, já již méně 😂

Nechci plevelit u dekování, ale toliko k tomu, kdo si užívá jaké počasí 😀

Obrázek
bassrock
bassrock 29.11.2023, 10:59:37 xxx.xxx.251.2
Horsana:

Výnimočné chvíle súrodeneckej lásky 😀

Obrázek

Ňuňu krát dvě 😍

Krásní jsou, nejkrásnější! 

bassrock
bassrock 29.11.2023, 10:56:40 xxx.xxx.251.2
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 29.11.2023, 10:05:13

Jojo, jak začal teď ten první sníh, huculům ve výběhu jeblo, lítali jak čerti a zbytek stáda (klusačky a plnokrevnice) z přístřechu znechuceně čuměly a paty nevytáhly. Většinu roku je to naopak 😀

Ale to jen potvrzuje, že každý kůň to má jinak a může to mít jinak každý rok. Druhá plnokrevnice, kerá se kamarádí s huculy a zřejmě si vsugerovala, že je též hucul, minulou zimu klepala kejtičkama a musela mít bundu, letos jí soudružky huculice zřejmě poučily, kterak se zasrsťuje - je chlupatá jak medvěd, neklepe se a ve sněhu řádila s partou H 😂

Sledujeme jí, jestli to dá celou zimu, deky má majitelka připravené, ale zatím nejsou třeba. Druhá plnokrevnice je v bundě už od začátku listopadu, jak se prudce ochladilo, začala projevovat diskomfort. 

bassrock
bassrock 29.11.2023, 09:21:56 xxx.xxx.251.2

K těm zimám - první sezonu, co jsem měla kobylu se udělalo -17st. To mi ráno ukazovalo auto, kolik bylo v noci nevím. Ale samozřejmě místo do práce jsem jela vyklepaná za koněm, lehce v nervu, co tam najdu. Byl sníh, trochu mráčky, občas jukalo sluníčko a opravdu třeskutá zima - zamrzaly mi nosní dírky, když jsem popotáhla. A když jsem zaparkovala u výběhu jako první jsem viděla šedivou hroudu jak leží na boku, hlavu na zemi a nehýbe se. Vylítla jsem z auta, totálně zhroucená, že koníček zmrznul.

Při přiblížení jsem zaslechla podivné zvuky - “zmrzlý” koníček chrápal jak dřevorubec a vůbec se mu nelíbilo, že ho budím 🙃 

bassrock
bassrock 06.11.2023, 13:19:47 xxx.xxx.251.2
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 06.11.2023, 12:48:33

Joj, to jsem taky měla v merku, jenže Myš je dosti nepřizpůsobivá, zrovna onehdá byl opět “škandál” když vedle cesty přibyly pokácené stromky - asi v nich viděla anakondy či co 🤭

V mládí i zatahaná byla, ale pouze v páru, sama by to psychicky nedala. 😄

bassrock
bassrock 05.10.2023, 11:20:13 xxx.xxx.251.2

Tak kamarádka normálně nosí XL věci, ani tu vestu nechtěla zkoušet, ale prodavačka v Kraemeru (u Drážďan v Nossenu normálně česky mluvící ;-)) řekla Zkuste uvidíte a dostala se do ní.

Řekla bych, že se lehce vytáhly ty části látkové, co jsou v bocích. A v létě tedy vedro je, to je jasné, v zimě jí nosí pod bundu.

A musím říct, že výlet do Krameru se nám vyplatil, máme od tama zimní rajtky i zimní bundu 2x, úžasně teplé a vychytané na jízdu, boty zimní, tuhle vestu, rukavice, o dečkách na koně a různých pičičárnách ani nemluvím. A ty hadry tam mají super a za menší cenu než tady. Jely jsme tam prostě jako na nákupní výlet, jak někdo jezdí do Polska, my jely tam 😀  Je to asi 3 roky, od té doby jsem objednávala ještě 2x poštou a vždy došlo vše v pořádku.

bassrock
bassrock 04.10.2023, 10:23:06 xxx.xxx.251.2
KatyQ:

Snad nebude vadit, když se sem přidám s vlastním dotazem:

Po posledním držkopádu (spadly jsme s kobylou obě 👎) uvažuji o pořízení vesty. Můj problém ale je, že mám docela prsa. Všechny, co jsem měla na sobě, pokud napasuji přes hrudník, tak odstávají na břiše a ten spodní konec se pak o všechno zachytává (např. o hrušku na sedle kdykoliv se ohnu pod větví). Máte někdo tip na pohodlnou vestu pro prsaté ženské? Na tu Komperdell jsem koukala a mají největší L a tam by mi podle tabulky velikostí ještě pár cm chybělo.

Já bych jí zkusila - ona kamarádka je taky žensky tvarovaná a podle tabulek by se neměla do vesty vejít, ale zkusily jsme jí na prodejně a ejhle, do té L se zapnula. I když ze začátku trochu s mojí dopomocí, teď už v pohodě sama, vesta se trochu přizbůsobila - vytáhla a je to OK.