Já se musím podělit o radost - Piraňa včera na kontrole po 3 měsících od operace byla shledána cituji “excelentně vypadající” 🤩 vlastně už můžeme pomalu najet na normální zátěž, máme povolené delší procházky a navolno, jupíí. Takže teď musí nabrat trochu fyzičku a snad zase někdy vyjedu s oběma holkama ven 😍
Sám vet prý nedoufal, že to s jejím temperamentem a povahou (nesnáší jakoukoliv manipulaci se sebou) půjde tak dobře. Ale ona se sama zklidnila a dokud jí nožička bolela, byla uvědomělá pacientka (tedy dokud neuzřela kočku)
Včera kontrola nožičky proběhla bez problémů, ani nechtěla veta sežrat, a protože když už jsme tam byly tak jsem ho poprosila, aby jí kouknul na anální žlázky - to už byla trochu nerudná, pak očkování - to pohoda no a pak největší týrání pejska, kdy se tento musí rvát o život - zastřižení paspárků 🙂 to se sestra i vet smáli, že ten nejmenší zákrok prožívá nejvíc 🙂
Tak teď doufám, že jí hned nerupne ten druhý vaz a nezopakujem si to ještě jednou 🙄
Mno, já jsem zase díky cvičení, a hlavně shození velkého stresu z ramen byla u dr.o 2cm vyšší než před 2 lety 🙂 Za mě je to tím stresem, člověk se podvědomě choulí do sebe, aspoň tedy já.
Saga - Seriál Yellowstone mám skouklý, i 1883 a 1923, čekám na poslední část páté série Yell a druhou sérii 1923… 🙂Všechny tři seriály jsou parádní, za mě nejvíc 1923 - Helen Mirren a Harrison Ford jsou úžasní!
Já jsem o víkendu navštívila jiný svět … jela jsem se s kamarádkou podívat na westernové hobby závody. Pro mě jako lesojezdce a ještě angličana věc z jiného vesmíru. Musela jsem se jedné milé paní zeptat alespoň na základní pravidla a bodování, abych nečučela jak tele, pak už to bylo fajn. Měly jsme pocit, že jsme tam byly jediné nezávislé divačky, jinak všechno byli známí, ale i tak byli všichni fajn, když jsme se ptaly, dozvěděly jsme se. Při nahánění krav se s Piraně spustilo tovární nastavení, chvěla se, kvílela, štěkala a chtěla mermomocí do areny, že to těm kaubojům ukáže, jak se honí kráva 😀 ani tak nás z arény nevykázali a ještě si jí fotili, jak čučí na zadních přes hrazení, aby dobře viděla. Takže za mě překvapivě prima pohodový den a ranč nádherný jak z filmu.
V neděli se mnou quacula sjela v bahně do rokle, nějak špatně si poskládala zadní nohu a asi si jí natáhla čičo. Došla normálně domů a po vyčištění kopyta už na ní nestoupla 😕 po chvíli začala stoupat, ochladily jsme proudem vody a pak popocházela po kruhovce. Dneska jí jedu zkontrolovat, snad to bude dobré a nebude mít nohu jak konev 😕
Jo a do té rokle jsme vběhly “díky” cyklistovi, který kobyle za zadkem zastavil smykem na úzké neznačené cestičce z kopce jel jako magor a uviděl nás na poslední chvíli, málem do nás vjel. Deb.l! Nepřejte si slyšet, co na něj kamarádka řvala! Já se držela a přemýšlela, zda seskočit či ne, zda se quacula nezabije … Nesnáším cyklisty! 😠
Tak to prrr, FEI sa voči tomu postavila veľmi rázne. A zakázala natáčanie na opracoviskách a poskytovanie záznamov z opracovísk médiám pod hrozbou žaloby.
Bassrock a při rychlejším tempu třmeny neztrácíte? Já osobně mám taky raději delší, právě kvůli kotníkům a kolenům, ale prostě ztrácím je, což mi nepřijde bezpečné. Když jsem jezdila pod trenérem, tak mě za tohle často káral, že mám moc dlouhý řemeny, a že v kroku dobrý, ale pak už blbý, u mě měl už tenkrát pravdu, teď jsem si na jeho slova po letech vzpomněla.
Neztrácím, já jsem tak zvyklá, vždycky jsem jezdila s delšími třmeny a s věkem je prodlužuji.
Když jsem před cca rokem po dlouhé době byla pod dohledem trenérky, na její popud jsem si třmeny zkrátila, že prý to bude lepčí … no krok ještě jakžtakž, i když mě lehce trnulo v kotníku, ale v klusu jsem měla pocit, že mě to vystřelí kamsi do vesmíru a ve cvalu jsem v rámci sebezachování třmeny vykopla a jela bez 🙂
Prostě starýho psa … 😀
Hledám foto, ale zjišťuji, že nemám moc jezdeckých fotek, což je možná dobře.
Tahle je dva roky stará, od té doby mám ještě o díru delší třmeny.
Mě zase ze zkosených gum ve třmenech bral kotník, a to tak že jsem nemohla chodit. Nejsem nejmladší a musela jsem si najít tu nejlepší variantu - pro mě široké plastové třmeny (vyhovuje mi, že jsou lehké) a dlouhé třmeny. S těmi jsem jezdila vždycky, ale teď jsem ještě o díru prodloužila, a konečně mě nebolí kolena ani kotníky. 👍
Jen tedy na huculici vypadám trochu směšně, ale to je mi fuck 🙂
Jinak Wintec Elastic šel z domu, ani pro jednu kobylu nebyl to pravé. U krátkých pupíkatých kobyl je naprosto nevyhovující, je široký v místě za loktem a krčí se tam a odírá. Šířka dlaně je hezká věc, ale u nás nefunguje, pokud bych to dodržela, má hucula sedlo vzadu a podbřišník přes břicho - prostě je krátká, no. V sobotu se s tím prala p.Frantlová při hledání sedla 🙂
A obě kobyly nosí na podbřišníku návlek z pravého beránka (jedna má citlivou pleť a druhá se hodně potí) za mě naprostá spokojenost, když je beran moc špinavý či propocený, vezmu a vyperu. Máme na každou 2 kusy, pač to hodně dlouho schne, tak na střídačku.
Jinak k těm tygrům a grizzlyům - ona mi je kobyla ukazuje, když jedeme navečer a jak je ten prakůň s prapudy tak je jí jasné, že navečer má být koníček ve stádě, pač vylézají právě ty bestie šavlozubé a samotnou šedivou kobylku by si rády daly na svačinku 🙂
Takže jak se sluníčko kloní k západu, je směrem domů rychlý krok 😀
Ad kopce - u nás je to přesně opačně, máme tu dost prudké strže, huculice svižným krokem sejde dolu, rovno za nosem, a dole si dá gáblík, pač čekáme na plnokrevnici, co jde “krůček za maminku…”
Když jde bez jezdce, jde cik cak, jednu část pastviny mají do rokle, sleduji je ve volných chvílích a všichni huculové chodí cikcak, plonokrevnice dolu nechodí a klusačky tam občas seběhnou a je to o strach, aby si nezlámaly nohy.
Miluju, když můžu sedět v ohradě a sledovat jak si žijí svým životem, bohužel ne vždy mám na to čas a když čas mám, tak se občas vzepře Piraňa a vloží se do poklidné idyly 🙄
Quacula má též hustý ocas (ne tedy jako cobka) a když nastříkám, projede jím hřeben jak po másle. A taky vydrží aspoň do druhého dne se nezašmodrchat. Zkoušela jsem pár typů a nejlíp vychází poměr cena kvalita z Decathlonu. A teď jsem koupila od Elliotu v nějaké akci na otevírání showroomu HorsandMe a taky to vyšlo fajn a funguje.
Jééé diskutování s kobylema, to je i moje hobby! A zatim jsem to nedokázala nikomu vysvětlit, co mě na tom baví, ale prostě baví. Jakože prostě to zvíře není jen tupej stroj, kde zmáčkneš čudlik a vono to dělá přesně to, co chceš, ale je to entita s vlastním názorem ❤️
Ano, ano, zrovna včera jsme vedly hodně obsáhlou diskusi na téma Žijí ve středočeském kraji tygři? Celou vyjížďku jsem tvrdila, že ne a kobyla, že ano 😂
A co se týká terénu, tak tam to též neřeším, tvrdím, že já určím směr a kobyla cestu 🙂
To znám, a jak dobře. Mám huculici s vlastním světonázorem a naprosto mi to vyhovuje. Mám ráda diskusi s ní, věřím jejím instinktům a poslouchám, když mi něco říká. Na druhou stranu ona ode mě snese snad vše, reaguje na moje nálady, prostě vedeme spolu řeči.
Když jsem seděla onehdá na teplokrevníkovi u známé, tak mi to chybělo. Ten kůň se na nic neptal, dělal co jsem chtěla, to jo, ale vůbec do toho nedával vlastní myšlenku. Třeba v terénu neřešil jak to tam vypadá, když dostal pokyn Běž, tak šel, vůbec neřešil, že to je třeba neschůdné, to hucula koukne a řekne Tam nejdu, obejdu to, je to lepší cesta.
Ale vím, že hodně lidí by zase vyrostlo z huculí nátury, z těch diskuzí a zkoušek 😀 je skvělé, když je člověk a kůň v symbióze.
Jak to tady čtu, přijdu si ouplně blbě, že nežeru žádný doplňky, nic navíc - pokud se tedy nepočítá čokoláda! Na tý ujíždím pekelně, hlavně 60% a více, mňam.
Občas si v nějakém záchvatu koupím třeba hořčík či železo nebo nějaký multivit - no jako sním to, ale nějaké změny na sobě nepozoruji. Jsem ráda, že ráno vstanu bez hekání z postele, rozhýbu se celkem hned a jsem schopná fungovat. Jak mi bylo řečeno … letos mi přezuli pátý gumy, tak co bych chtěla víc 🙂
Jinak ve vsi máme pekárnu, kde mají úžasný chleba, klasický kváskový voňavý. A pečou navečer, když jsem u koní a ta vůně se line nad ohradou … no slina mi kane, někdy se neovládnu a koupím si cestou domů teplý bochníček a skoro půlku jsem schopná sníst na posezení. A pak mě samosebou není úplně do skoku, mohla bych se zůčastnit soutěže v balonovém létání bez balonu, ale stojí to za to 😀
Mustang trace…nevím, chutnalo, krmila jsem to, ale odešla jsem od toho.
JÁ zkusím ty pamlsky z ruky, to sežere všechno.
Můžu se zeptat proč jste odešla od MT?
Já tedy dávám Reformin, už asi pátý rok, a teď nevím, jestli nemám měnit, jakože má pořád to samé. Ale kobyla to žere, tak nevím jestli se nedržet osvědčeného aneb co funguje, neměň…
MT u nás na stáji mají dva koně, oba to žerou docela s chutí, z toho jedna vybíravá plnokrevnice, Myši jsem dala ochutnat a prý by to šlo, když to zají mrkví 🙂