Aktuálně: 3 523 inzerátů216 850 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 03.10.2024, 08:45:06 xxx.xxx.167.183

Buggyra mě s veřejnou dopravou pobavila a připomněla mi, že tohle je přesně ten důvod, proč jí nevyužívám! Jednak u nás není, jsme malé město, ale když už přijedu do většího města, kde MHD je a využít bych jí mohla, tak jednoduše nevím jak?! U nás na dědině jezdí bus 3x za den, nastupuje se přes řidiče, u kterého se i platí, cash nebo kartou toho dopravce, prostě jako před 30ti lety, tže tohle ještě zvládnu. Ale ve velkém městě absolutně netuším, kde a jak si koupit lístek a ani nevím, kudyma a jak do té MHD nalézt, když se nechodí přes řidiče a dveře se samy neotvírají, nebo jo? Stejný s vlakem. Jela jsem v něm naposledy v MŠ na výlet do ZOO😄, pak už nikdy, netuším, kde se na to kupuje lístek a kudy se do toho leze😄? Internet v mobilu nemám, tže tento druh platby odpadá. Upřímně si v poslední době začínám připadat jako solidní podčlověk, protože holt nemám k ruce přišitý smartphone a internetu mám dost v práci, ve volném čase ho nepotřebuju.

Saga
Saga 12.09.2024, 11:29:24 xxx.xxx.167.183

Bobčo, děkuji! A vidíte, my to třeba brali dlouhé roky jako “z nouze cnost”, takovéhle zázemí. Protože dříve jsme všichni na obci pouštěli svou drůbež volně do prostoru, prostě do obce, kamkoliv, prostě se ráno otevřely kurníky, drůbež vyběhla a šla si kam chtěla, kohout je vodil a hlídal celé dny. Slepičky chodily domů jen snést vajíčko, nažrat se a zase vyfičely. Večer je kohout přivedl, pravda, někdy ne všechny. Měli jsme kolem 30ti slepic a 1-2 kohouty, tohle množství bychom ani na vlastním neměli kam vypustit. Pak asi před 20ti lety obec vydala vyhlášku o zákazu volného pohybu drůbeže a byl šlus. Každý jeden z nás jsme je museli nějak někam ubytovat. Prostě šoupnout za plot. Tže jsme silně redukovali počty, abychom se vešli na své. Do toho jsme rekonstruovali dům a přilehlé okolí a padl dotaz, zda na zahrádku bazén na tři tempa nebo slepičky? Teď už vidíte, kdo vyhrál🙂🐔. Bylo jich tu víc, ale plocha nestačila, poslední čím se chci kochat je bahnité cosi a v tom zvířata (jakákoliv). Tenhle počet máme ustálený už asi 10 let, vyhovuje, plocha je stále zelená, občas to poseču, vrbě i tavole se tam daří a zbytek máme za plůtkem, kam ony nemůžou. Spokojenost na všech stranách.

Saga
Saga 12.09.2024, 10:10:58 xxx.xxx.167.183

Ronjo, vůbec není zač! Já jsem byla ráda, že jsme je nějak nahnaly do záběru😄, protože napřed přišla jedna soudružka, pak dvě a ta čtvrtá dělala Zagorku a ne a ne vylézt na světlo Bóóží😄, načež máma pravila, že na ně veme klacek (pohrozit do výšky, ne tlouct), to je ta fotka, kde vypadají jak surikaty😄 a pak se nám zasejc rozprchly. Na kariéru modelek to prostě nevidím, záře reflektorů jim nevyhovuje😄! A jinak děkuji, o zahrádku pečujeme a máme tam plot jak hrad, tže predátoři maj smolíka👍A protože jsou tam jenom čtyři, nezvládnou tam ani udělat tankodrom. Ta plocha je na ně akorát.

Saga
Saga 12.09.2024, 10:05:05 xxx.xxx.167.183

U nás pršelo celou noc, cca 12 hodin v kuse, pěkný zahradnický. Teď naštěstí přestalo. U nás je vody dost, tak snad to nebude takové jako hlásili!

Saga
Saga 12.09.2024, 10:03:01 xxx.xxx.167.183

Ušetřit trápení😄🤣! A, no, tak jsme chovatelky že jo…😄

Saga
Saga 12.09.2024, 09:57:06 xxx.xxx.167.183

Teda tady to frčí! Vysílaji se signály, plave se s mrožem a já z toho mám poprskanej monitor🤣! Jako teď se tomu smějeme, ale já už bych tam taky neplavala, když by tam byl takovýhle fujtajbl, co si hraje s vercajkem🤮! Koukám, že jediná, kdo by ho majzla šutrem po hlavě, by byla Buggyra😄.

Holky a já jsem vám včera vyfotila ty naše nosnice! A pro porovnání tu mám fotečky i těch loňských, ty se mě osobně líbily více a letos jsme chtěly zase takové, ale no tak máme prostě holt po letech změnu!

Tže první až třetí foto červenec 2023. Další čtyři focené včera.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 11.09.2024, 14:10:23 xxx.xxx.167.183

Já právě taky nic jako QR kod nevedu. S tou jednoduchostí, tak to je fakt, že už tam člověk nemusí jen kvůli tomuto. Ono se asi už dneska moc nepočítá, že někdo ten internet nemá furt v kapse…🙄Mě právě překvapila ta papírová forma, jako že už není, já myslela, že se jí to prostě nechce tisknout, tak mě “odbývá”.

Saga
Saga 11.09.2024, 13:14:13 xxx.xxx.167.183

Holky, pardon, že lezu takhle do tématu, jen jste mě dostaly s těmi recepty?! Ony už ty papírové neexistují? Ptám se tak blbě proto, že to jednak vůbec nevím a druhak proto, že když jsem si byla asi před měsícem vyzvednout recept, normálně v ordinaci u sestřičky, kde jsem nebyla kdo ví kolik let, tak sestřička na mě, že mi pošle e-recept. A já nechápavě, proč, když tu stojím, tak mi ho může dát rovnou do ruky, že o co jde? A úplně jsem se děsila, jak na mě bude koukat lékárnice, když já internet v mobilu nemaje, tam jako přijdu s nějakou smskou? No, zkrátím to, recepis jsem nedostala do ruky, ale do mobilu, lékárnice to z té smsky musela odatlit, tže mi jí bylo celkem líto, ale zvládla to a já jsem si až do teď myslela, že sestřička byla prostě jenom líná? A ono se tu už nesmí?

Saga
Saga 11.09.2024, 12:29:07 xxx.xxx.167.183

Ronjo, tak o slepicích mi ani nemluvte, to jsou děsný důry🙄, ty jejich mozečky fakt nic nechápou, blbější soudružky jsme ještě neměli😄. Teď v pátek to budou přesně dva měsíce, co je máme, už pěkně nesou, naučily se a pochopily cestu ze zahrádky přes dvorek do hospodářské budovy, kde mají nocleh (ale že jim to trvalo…). Pochopily k čemu je písek v popelišti, to jim trvalo ještě dýl🤪, napřed se naučily snášet pěkně v hnízdech, pak je napadlo chodit prdět vejce pod vrbu, kde jim asi v tom hicu víc foukalo pod sukně, nebo já nevim co, naštěstí zahrádka má jen 100m2, tže tam to vejce vždycky najdem. Tolikrát v životě, jako tohle léto, jsem tu zahrádku nikdy nesekla, ony až teďka pochopily, že to zelený, co po tom šlapou, se dá i žrát😄Mám tam solidní angličák za to léto, je to hustý jak kožich, tak jsem ráda, že už se do toho trochu pustily. Jinak jsou moc hezky vybarvené a když si jdeme sednout na zahrádku na lavičku, tak se hned seběhnou a vykládaji. Holt jsme je koupili už hodně velké, tže odbourat ty úděsný návyky z drůbežárny holt trvá podstatně déle, jinak nám to dycky zabralo tak max dva týdny, ne měsíce…Ale jinak jsme s nimi spokojené👍

Žínko, jojo, bylo to celkem narychlo, ne úplně last minute, jen na čytři dny, ale pro nás, co nejsme vůbec zvyklí cestovat, to byl celkem fičák. Já bych momentálně ani na delší dobu nemohla, protože bych nesehnala nikoho ke koníkům, už takhle to bylo na hraně, ale moc nám to prospělo! Půlku prvního dne jsme prakticky prospali, protože to na nás prostě všechno dolehlo. Nikdy bych neřekla, že to tělo může být po tolika letech workoholismu tak zničený🤔. A hned jsme se tam s mužem dohodli, že takhle na 3-4 dny pojedeme příští rok zase, v ideálním případě dvakrát do roka, ale to je ještě moc daleko, tže to uvidíme👍!

Saga
Saga 11.09.2024, 08:12:11 xxx.xxx.167.183

Ronjo i ostatní holky, nebojte, jsem tu a žiju😉! Minulý týden jsme měli s drahou tříčtvrtkou 4 dny volna a tak jsme si po dlouhých 18ti letech udělali nepracovní dovolenou😉! Jakože z domu pryč, výlety a tháák, bylo to velmi nevídané (pro nás dva tedy, neboť už neumíme odpočívat, jak jsme tak zjistili🙄) a hlavně jsem byla offline. Teď si zase od pondělka zvykám v pracovním procesu🥱a doháním resty. Užili jsme si poslední tropický týden a spadli rovnou do podzima. U nás tedy v pondělí pršelo jak blázen, a protože hlásí teď na konec týdne zase nějaké lijáky, tak jsme včera vyndali brambory ze země a byli jsme mile překvapeni! 31 košíků! Tže 6 pytlů! Jenom z 11 brázd na zahradě, tak jsme moc rádi! Budeme mít i podzimní jablka na uskladnění, nebude jich tolik, co loni, ale pro nás dost. Dále už máme uskladněnou cibuli, je jí taky dost. V zemi je ještě mrkev, petržel, celer a kedlubny a rajčata. Všeho je dostatek, i když to tak nevypadalo. Okurky polňačky už jsme vyházeli - plíseň, jinak se všemu kupodivu celkem daří. Tže přestože byl letošní pěstitelský rok poněkud podivný, tak vlastní produkty zase máme, aspoň nějaké!

A ještě se musím pochlubit včerejší návštěvou kováře😊, holky poprvé stály jak profesionálky a nehly ani uchem. Ony jsou normálně hodné a v pohodě, ale včera byly úplně top, ani já ani kovář jsme se vůbec nenadřeli, a mě ani nebolela záda, jako vůbec. A ještě jsem byla pochválena, jak se jim o podvozky pěkně starám🤗. Jak jsem tu čtyři dny nebyla, tak je mám za sebou furt jak ocásky, přitom péči měly prvotřídní! Zřejmě jim chybělo kouzlo mojí osobnosti😄!

Jo a taky kocour, to nepochopíte, co vyvedl! V den, kdy jsme odjeli, se prý vypařil! Jako úplně! Kočkoprázdno! My jsme si mysleli, jak bude dělat mámě společnost, když jsme pryč, a on se na ní úplně vyprdnul! A víte, kdy přišel? To odpoledne, co jsme přijeli! Přesně na čas! A to ani my jsme nevěděli, kdy se vrátíme, no on zřejmě jo, a od tý doby je zase normálně doma. Nechápu…🙄Kočičí svět prostě😄.

Saga
Saga 29.08.2024, 10:54:22 xxx.xxx.167.183

Díky za zprávu o Janě, taky už jsem byla lehce v tenzi, co je s ní. A taky doufám, že je doma a leží🙏!

Saga
Saga 26.08.2024, 08:59:50 xxx.xxx.167.183

Holky a my měli dosečnou! Konečně je konec! Jupííí😛! V pátek odpoledne jsem odvezla z louky poslední letošní otavy, bylo jich malounko, ale kvalita 100%, tže malá Dáma má na celou zimu co do pupíčku (tohle malé jemné dávám jen jí), no a v sobotu jsem holky prodala náš starý domácí traktůrek i s károu, jedno voko nezůstalo suchý😢. Je to takový ten klasický, doma dělaný a od 1.1.2024 se s ním nesmělo na silnice, což je u nás prekérka, když seno svážíme překvapivě po silnici🙄. Byla to děsná fofr akce, vyvěsila jsem inzerát a do hodiny jsem ho mazala😄, pán byl akční, přijel i s dopravcem, naložili, zaplatili a byli fuč! A já měla do večera depku, že zase skončila jedna životní etapa. Ale traktůrek bude dál sloužit mladému klukovi a to mi dělá velkou radost. Taky máme posečené na ježka dvě zahrady, pěkně všechno špígl nýgl, vždycky je po otavách zarovnáváme na letní sestřih a třetí zahradu necháme jen tak, ta se blbě mulčuje, ale i tak vypadá pěkně. A taky o víkendu u nás vyjeli jézeďáci a síkli všechny louky kolem obce a víte co to znamená? Volný prostor na náš freestyle😄. Ještě jsme byli u kamarádky pro pšenici pro naše slepičky, který jí ale vůbec nežerou, tže ten 50kg pytel budou mít nejspíš až do důchodu🤪Strašný práce se stihlo! Jsem celkem kantáne, tže hlavně nesmím v práci přepálit začátek!

Efe - očičko skvělé skvělé👏!

Saga
Saga 22.08.2024, 14:06:49 xxx.xxx.167.183

Zrzavci, naše malá Dáma bohužel na plísně trpí vždy v období línání na jaře. A přesně jak píšete, objeví se to ze dne na den, bez příčiny, bez ničeho. Kdekoliv na těle. Poprvé na zádech na asi 5ti místech, podruhé mezi pravým uchem a okem🙄.Nutně to ani nemusí být kruh, u nás to jsou všlijaké holé patvary🙄. Nicméně, pokud chytrou houbu nemáte, nebo jí nechcete hned běžet kupovat, tak já tato ložiska léčím obyč Betadinou na radu veta, neředěnou, normálně to na tu plešku picnu z flaštičky a rukou v rukavici popatlám i blízké okolí plešky. Patlám 1 denně po dobu 7-10 dnů, pak vidíte, zhruba po 5-6 dnech, že se začíná tvořit taková krustička, tak už jen kapu na tu krustičku, rukou nesahám. Krustička se po cca 10ti dnech sama začne olupovat a pod ní raší čerstvé chloupky. To už vím, že je vyhráno👍. Chytrou houbu mám taky, ale nechtělo se mi jí kvůli jednomu flíčku za uchem rozlamovat a tak vůbec se s tím matlat. Ale to je samozřejmě věc každého soudruha, jen píšu, co pomáhá nám.

Saga
Saga 22.08.2024, 11:09:33 xxx.xxx.167.183

Add krmení zbytky. Ono jsou zbytky a zbytky, a všeho moc škodí. My krmíme také zbytky, ale z vlastní kuchyně, a pak nám ještě nosí kamarádka z její kuchyně. Většinou to jsou různé druhy zbytků zeleniny, pečiva, prošlých mléčných výrobků, skrojky masa, případně prošlé měkké salámy nebo šunka. Nemám pocit, že cokoliv z tohoto by vadilo. Zbytky od oběda jaksi nevedeme, max. kosti, ty se jim nadrtí. Jinak se u nás dojídá do prázdného kastrůlku, že by dostaly zbylou rýži nebo těstoviny, tak to už by měly svátek! Zbytky, zvlášť ty přepálené z profi kuchyně, to už je tak pro prase, spíš než pro slepice. Ale jestli to může mít vliv na chuť vajec, tak to teda netuším, já nikdy taková nejedla.

Saga
Saga 22.08.2024, 10:58:49 xxx.xxx.167.183

Pokud nejste spokojená Vy, tak je to jasný. Netrápila bych se, zvlášť když tam někde vzadu v hlavě to prostě VÍTE, že takto už ne. On to člověk nevědomky pak přenáší i na toho koně, to vidím sama na sobě, jak se ke mě kobyly chovají, když k nim přijdu zpruzelá, protože musím, nebo s radostí, protože chci. To se nedá srovnat. Já právě hodně řešila stáje kolem nás, kam bych jako kobyly upíchla na tu zimu a prostě mě se nikde nic nelíbilo. Máme tu stáje hlavně s režimem 12/12, což nechci, protože vím, že to ony nedávají, umí být na boxe 3-5 hodin, ale 12h už je prostě moc, to už pak prudí, vymýšlí, prostě to na nich vidíte, že chtějí ven. Vyloženě takové pastevko, jak popisujete Vy, to jsem tu ani nenašla a sama nevím, jestli bych o to stála právě zase kvůli sobě, protože i když přes zimu nic moc nedělají, tak nějaké rutiny stále dodržujeme a jsou-li mírné zimy (a myslím si, že takových bude přibývat) chci s nimi pracovat lehce i přes zimu, což si úplně takhle na divoko nedovedu představit. Já jsem prostě zvyklá na určitý domácí komfort, jakože když zavřu koně na boxy, opečuji je, tak pak jdu domů sama sebe převlíknout, pak teprve cajkuju kobylu a jedeme. Což by na freestyle pastevku nebylo možné, tže tohle Vaše uvažování chápu. To, že je mám na krku 24/7/365 je holt daň za toto všechno. Nic není v životě zadarmo.

Je určitě dobře tady popustit svojí frustraci, proto tyto stránky existují a já jsem za to velmi ráda, protože právě náhled lidí, kteří nejsou nijak zatížení situací, může pomoci nejlépe!👍

Saga
Saga 22.08.2024, 10:02:33 xxx.xxx.167.183

A jo takhle, tak teď už tomu víc rozumím! Já jsem se právě domnívala, že schůzka byla právě k dořešení řekněme welfare podmínek pro jezdce, právě jsem myslela na tu lepší jízdárnu a nějaké bezbahenní místo pro vás majitele. Jako upřímně bláto všude by mi vadilo taky, vím, co nám dalo dostat výběh do kondice “bezbahenní” a nyní, pokud v zimě nemrzne, tak můžu jít pro koně i v teniskách, což je upřímně k nezaplacení. Nebo takové ty případy, kdy je prostě jenom jdete zkontrolovat, případně doplnit proviant a nemusíte se u toho navlíkat jak na výlov Rožmberka…

A jenom takový point pro Vás, právě díky tomu, co jste tu všecko napsala o Vašem ustájení, doma padlo jednoznačné rozhodnutí, že holky zůstanou přes zimu doma, nikam se stěhovat nebudou😉Zapojení rodiny je na úplně jiném levlu a já už se moc těším na dosečnou, která snad bude tento víkend a na počínající podzim a holá pole, až se zpět vyhoupnu do sedla. Řešíme už i jezdeckou zimu ve smyslu, že moje drahá tříčtvrtka shání všechno, co je reflexní a dá se to namontovat na mě i na koně, aby prej nás v tý tmě někdo nesestřelil😄. Sbírat bobky prý budou bez kafrání, abych já mohla jezdit i s postupující tmou. No tak uvidíme, zatím dělají vše, co řekli!

Saga
Saga 22.08.2024, 09:43:32 xxx.xxx.167.183

Sloní žrádlo je prosím toto:

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-sloni-zradlo-95453

A je to fakt neskutečný žrádlo! Děláme na chlebíčky místo brsalátu. Zdobíme kapií nebo porkem a nic víc není třeba na chlebíček dávat. Vzhledem k tomu, že jsem měla min. týden jmeniny a my toto doma neslavíme, tak se mě máma jen zeptala, jestli mám na něco chuť? Tak jsem si poručila mísu sloního žrádla, prosím pěkně bez chlebíčkové veky a žrala jsem to na hulváta večír u telky normálně lžičkou z té mísy😄. A to bylo žrádlo! A mám zas na rok pokoj😄!

Saga
Saga 22.08.2024, 09:37:22 xxx.xxx.167.183

4xJana - tak třeba kýžená změna přijde tam, kde jste, a ani se nebudete muset stěhovat?! To je dobrá zpráva!

Efe, ještě že tak, že si to nechá ošetřit, to je pak půlka práce a úspěch zaručen!

Saga
Saga 22.08.2024, 08:52:40 xxx.xxx.167.183

Jo a holky, musím se pochlubit, naše slepičky už snášejí👏! Nevíme, jestli už všechny, ale začly asi před týdnem a už vajíčka přibývají! Tedy přesně měsíc po tom, co jsme je přivezli. Tže už jsme nová vajíčka daly do buchty a do sloního žrádla a já si jedno už i uvařila jen tak k večeři s chlebem! Mňam mňam🙂.

Saga
Saga 22.08.2024, 08:50:12 xxx.xxx.167.183

Žínko, děkujeme! Já jsem hlavně zjistila, že čím jsem starší, tím míň toho potřebuju. A moje máti to má taky tak. Nikdy jsme nebyly marnivé, ani pažravé a když jdu do obchodu a vidím ty narvané košíky kdečím, tak prostě nechápu, kam to ti lidé dávají? Aktuálně bych si mohla koupit mnohem víc věcí, než např. před pěti lety, problém je v tom, že je nepotřebuju, tže vlastně spořím tak nějak samovolně. Jo a dneska a zítra mám k obědu lečo s bramborem🙂jediné, co jsem do něj musela koupit, byl kus salámu a paprika (ty totiž nepěstujeme), tže oběd na dva dny za pět pade.