Holky nevíte některá, můžu přimíchat zelený jíl ke kurkumě? Nevylučuje se to nějak? Totiž mám podobnou krmnou dávku jako Jana, jen menší, děleno 2 herky a moje ehm müsli není vlastně müsli, jsou to jen 2 druhy granulovaného sena jako balast, konopné otruby, ostropestřec mariánský, sušená mrkev a jablečné výlisky, aby to vonělo. K tomu PE pro coby, kurkuma+pepř+olej a právě bych k tomu vrzla i ten jíl, mám ho ve skříni a já na něj úplně zapomněla😏. Naposledy jsem ho dávala na podzim, ale to jsem ještě neměla tu kurkumu. Tak nevím, jestli se to dohromady nějak netluče? Díky!
Příspěvky uživatele
Saga
Tsss, ještě horší je, když váš minihorse má běžnou krmnou dávku v miligramech, a pak přijde vet s obligátní větou “zamíchej jí to do žrádla”. A do jakýho asi? Do toho stopovýho množství na dně polévkové lžíce? Z týhle věty by mě čert vzal! Působí na mě stejně jako “stáhněte si naší aplikaci do mobilu”🤮. Tže aplikuju všechno stříkačkou per huba, protože léčivé látky je obvykle více než ehm “krmné dávky”?
U flekaté je to jednodušší, ta je jednostranně orientovaná na jídlo, kdybych jí zamíchala hřebíky do pilin, tak nejen, že to sežere, ale bude chtít ještě🙄…Ta zas nerada stříkačku…Všechny kobyly jsem měla totálně pažravé a přidat něco k něčemu nebyl problém. Ale mini? Tak ta mi sakra rozhodila sandál😄
Jani, ustájení, které popisujete, je v podstatě něco, o co se sama snažím, jenom u mě je to smrsklé jen na dobu po práci, čili odpoledne. Koně zavírám každý den po příchodu z práce, přesně z těchhle důvodů, prohlídnout je, vybrat z kopyt, přestříkat repelentem, přemaskovat, podat léky, dostanou ten svůj hrneček, sena jak pro králíka, já mezitím poklidím a připravím na noc výběh, tže ony se mi tam aspoň nemotají, neplouží se za mnou jak stíny, nezvrhávají kolečko😄, atd. Když jdu s některou z nich ven, druhá tam čeká a pak jdou společně na noc do výběhu. Dopoledne tento servis nejsem schopná zařídit, jsem ráda, že tam obsluha donese seno a to je vše. Na takovéhle věci je box fajn, nehledě na to, že já tam mám prostě svůj klid, je to u našeho domu na naší zahradě, kam se cizí nedostane. U výběhu furt někod lozí a to mě prudí, tže asi tak.
Jani, myslím si totéž, já jsem ty boxy měla vždycky spíš jako takové místo, kde koně čistím, sedlám, prostě oškuji, kde dostane ehm “do žlabu”, kam mi jezdí veti, kováři, sedláři a fyzio, protože je tam elektřina, normální klima a voda za jakéhokoliv počasí, což je pro všechny zúčastněné příjemný bonus, protože nemusíme řešit “jak je venku”. Do stáje se jde po zámkové dlažbě přímo od auta, tže vet může přijet v trepkách😄.Ale není to dle mne místo vhodné pro trvalý život jakéhokoliv zvířete, nejen koně.
“Skoro bych to přirovnala k náročnosti chovu slona 😀”
Nene😄, hele když se složíme (jako vědomostma), toho slona dáme, a možná se dožije i zítřejšího rána😄😄!
Buggyro, moc vám děkuji za to, co jste napsala, pro mě je to strašně moc velká podpora, ani nevíte jak! Já jsem se jako v pasti cítila ten minulý týden, protože jediné, co oproti vám aktuálně nedělám, je to máčené seno. Jinak po detekci průseru, přesun na zákláďák, seno stále vážím, tže vím, kolik jim ráno i večer dám + Chanazone na zastavení zánětu. S velkou jsem včera byla na krokovce na ruce a šla všechny povrchy ochotně. Malá je ráda, že je. A právě, že už mám pocit, že už není kam jít, jak a co změnit. Jako jasně, můžu je ještě natvrdo zavřít na boxech a sežerou jen to, co jim donesu, ale nevím, koho by z tohodle kleplo jako první a taky jestli tohle je řešení? Na boxech je mám aktuálně denně tak 3 hoďky a pak už se tlačí ven a nechtějí v nich být, načež kopou do dveří a do stěn, což enormně ruší naší sousedku, která si pak stěžuje na hluk a vyhrožuje PČR🙄…
Sardullah, já si z oddílu nebo ještě od soukromníků, ke kterým jsem chodila v devadesátkách pamatuji totéž, co vy. Hodně je to dáno tím, že v dřevních dobách( tedy v těch mých) tu nebyla tak rozmanitá plemena koní, jako dnes. Dříve jsem se téměř výhradně setkávala s ČT a A1/1 a způsobem chovu štont/box/box + malý výběh, kde se těch koní za den vystřídalo XY. Tady se ani nešlo schvátit, pokud kůň nevyloupil krmné sudy s ovsem nebo něčím jiným. Já mám plemeno Irský cob a jako společníka minihorse. Před tím jsem měla huculobegana, shetlanda a welshe se shagyou. Čili všechno snadno schvátilené. Tinkeři jsou hitem několika málo posledních let a podle toho tady ten trh taky vypadá🙄. Mám velmi malé ustájení, malé boxy, nebo spíš boxíky, kde se mi beganka sotva votočila, jak o všechno dřela pupkem a zádí a malou plochu k pasení, ze které jsme ještě do minulého léta dělali seno. Tže za Á) dát mi sem plňase, zaručuju, že do 14 dnů skape hlady, v zimě mu na to budou s nadsázkou stačit 2 dny😄. Za BÉ) nesnáším plňase a ČT, právě proto, že jsem na nich začínala, jejich povahy mi nesedí, jakože vůbec a za CÉ) něco, co má víc než 140 cm KVH mi jednoduše neprojde dveřma do stáje a to hlavně na výšku, ale i na šířku😄. A tím je to daný. Proto jsem šla cestou těchhle pseudo plemen, jednak se mi líbí, vyhovuje mi jejich povaha a pomalé tempo a hlavně jejich skladnost, a ano snadná krmitelnost, díky mým malým prostorám, která se sle aktuálně obrátila proti mě🙄. Pak si vyberte co je lepší?😄
Jani, ale i všichni ostatní, jen raďte! Taky jsem si myslela, že tohle už mám jako dávno zmáknutý, a že tohle se mi stát už nemůže, že neudělám podruhé stejnou chybu! Déja vu jako ze žurnálu. Člověk se pořád učí a bohužel chybami nejvíc, jen mi na tom vadí, že za moje chyby, koně bolí nohy😔. Mám pro koně 6000m2 v nájmu, z toho 2000m2 jsou záklaďák s velmi členitým terénem, z kopce do kopce, s četnými stromy a keři a tedy i stínem a přístřeškem, vedle tohoto pozemku navazuje “placka” 4000m2 bez další vegetace, jižní svah, nulový stín, v létě všechno spálené na troud. Skladba travin se tu rapidně chovem koní změnila, z husté bujné zelené louky, kde rostla zejména srha říznačka, bojínek luční, pampelišky a rákos, je prořídlé cosi, protkané pryskyřníkem, kopretinami, kohoutkem, bikou ladní a jetelem zlatým (pochybným), to tu dřív vůbec nerostlo, až posledních cca 5-7 let. A i tohle cosi stačilo. Chlap měl takový nápad, že bychom tuto plochu několik let po sobě jen mulčovali a čekali, jak se zase změní skladba travin přirozeně sama od sebe. Protože jak píšete výše, přístupů je několik, tak ho třeba budeme muset změnit? Z představy dvou koní na 2ha jdou na mě mrákoty, ale úplně😄!
“Tak mi řekněte, kde je to pravidlo, jak to s těmahle koulema dělat.” - no právě, pravidla mi přestala fungovat, musím nastavit jiná, nebo je prodat a koupit to BMW😄
PS. o živém uhlíku už jsem slyšela, ale nikdy nezkoušela, probiotika jsem také ještě do jídelníčku nezařadila, tedy děkuji za tip!
Jani, na ta probiotika určitě kouknu, to není problém. Měla byste typ na nějaká konkrétní? Aktuálně jim do ehm hrstě granulovaného sena a konopných otrub s ostropestřecem přidávám jen vitmin a kurkumu, která mi byla doporučena na sarkoid, kde sice bohužel nezabrala, nicméně oběma uživatelkám vylepšila trávení a snížila plynatost, kontrolováno vlastním sluchem😄.
Jani, stav těsně před krachem, jsem měla minulý týden a to tak, že jsem nebyla schopná napsat to ani sem, nebyla jsem schopná vůbec ničeho. Každé ráno jsem zvracela do umyvadla, mám o dvě kila míň a o mnoho šedých vlasů víc, až půjdu za tři týdny ke kadeřnici, počítám, že mi řekne, že už jsem šedivá ouplně😢. Ale čert vem háro.
To, co se dělo s mým prvním schváceným poníkem si bohužel pamatuju nejen já, ale i můj vet a kovář, jsou to pořád jedni a ti samí lidé, právě ti, co mi pomohli nastavit a změnit režim na protischvacovací. Na režim, který dlouhou řadu let fungoval naprosto bezpečně u všech koní, co tu byli. Až do teď. To, co píše níže Buggyra o nešťastném jaru bude nejspíš trefa do černého, protože vet mi řekla prakticky totéž. Že nejsem jediná, že se to děje více lidem, resp. koním. V našem kraji je děsná zima, prakticky od nového roku tu ráno neustále mrzne, teď už “jen” přízemní mrazíky, ale jsou furt na denní bázi. Tráva je prostě prosycená cukrama, a i když normálně navykám koně po minutách, letos i tohle bylo špatně a nestačilo to. Systém se mi zhroutil jak domeček z karet. Naštěstí máme letos nově zakoupený mulčovač za traktor, tak ty 4000m2 (kam se měly chodit pást) prostě zmulčujeme, pustíme je na to nejdřív v srpnu, kdy bude beztak celá plocha spálená od slunce a nic tam neporoste a bude. Kdyby jste se ptaly, proč to neusušíme, tak proto, že sušíme ručně, nemáme potřebné stroje za traktor a jednoduše nám došly síly. Na hrabích sušíme 30 let a máme už dost, proto jsme koupili ten mulčovač (není jen náš a není jen na naše plochy, je to takový kolektivní stroj). Sena budu víc kupovat, protože na tuhle dřinu už nemáme zdraví. Jani, nebo myslíte, že by bylo naopak lepší se na to vyprdnout, nemulčovat, nechat to narůst a pak je na to pustit jako na stařinu? Já už jsem z toho tak zblblá, že mě to vůbec nemyslí?
Buggyro, a vám to máčené žerou? Totiž, měla jsem letos jeden mizerný balík (přelom únor/březen), hodně prášil, tak jsem máčela, aby se nerozvinuly dýchací potíže, jak jsou ty blběny pažravé, tak tohle mi vůbec nechtěly žrát a raději nípaly zmrzlou zem, což zase totálně děsilo mě, tže jsem přestala máčet a začla to míchat s jiným neprašným, a sežraly to tak. Nehledě na to, že mám dřevěné krmelce a ty mi hnily a páchly, jak se do nich dalo to mokré🙄.
Pokud ani vaší poňokouli nehřála kopyta, tak to už pak nevím, na co se má člověk jakože spolehnout? Asi na nic…Můj poník měl tenkrát kopejtka jak kamínka a tepna jen rumplovala, tam to bylo prostě evidentní, akorát že, jako paradox se to nestalo na jaře, ale v říjnu😏.
Malá Dáma je “jen” společník, mohlo by mi to být jedno, ale není. Velká je jezdecká, tže tady jsem slušně řečeno “na prášky”.
Ahoj holky, jdu se přidat do klubu frustrace, protože a poněvadž internet snese všechno, a já už svojí absolutní demotivaci potřebuji někam vypustit, tak budu takhle ošklivá a vypustím jí na vás, tak snad to přežijete.
A přitom to jaro celkem normálně začínalo, no heh…To, že s malou Dámou se už cca rok všechno sype, už jsem si tak nějak zvykla, moje peněženka vytrvale pláče, veti si tu podávají dveře i ruce, ale vždy když se zahledím do jejích malých korálkově tmavých očí, řeknu si že jí musím pomoci, i když už jsem v tom teďka za tolik, že bych tu měla minimálně dalšího zdravého tinkera🙄. Jedeme po ose, která započala loni touhle dobou - špatný zub, pod ním píštěl plná hnisu, zablokovaná čelist a vlastně zablokovaná půlka minihorse. Tže klinika, extrakce zubu, návrat domů, kolika jako prase, ale dala to, pak ucpaný jícen, blokace krku a všeho co je na hlavě. A protože se nudíme, na pleci nám vyrostl sarkoid jako třešeň. Tže povolána fyzio, která vyřešila fááákt hodně a odblokovala toho nebohýho tvorečka. Léčba sarkoidu Stelfontou, neúspěšná, zítra mělo být opáčko a mělo být napíchnuto znovu. Kdyby…Kdyby se naše mini po velmi, cca 1,5 měsíc trvajícím, postupném navykání na trávu, neschvátila na obě přední. Jakože cože? Už 20 let mám protischvacovací režim dovedený do absolutní špičky. No tak asi ne! První poník se mi kdysi v dřevních dobách schvátil a dva roky trvalo jeho utrpení než odešel navždy, proto jsem se tenkrát zařekla, že tohle už nikdy! Nikdy! A celý svůj chovatelský život dělám všechno proto, aby se to neopakovalo. No tak nic. Zase špatně. Akorát, že už nevím co, veti mi tu ani neměli co poradit, protože není co radit. Tže jsem se vyprdla na postupné navykání na trávu a stáhla malou jen na zimní výběh a seno. A schvátila se i velká koby, za dva dny, kdy byla na ehm “pastvě”? dvě hodiny. No tak jo. Tže jsou obě na zimním výběhu, který má cca 2000m2, možná ani ne, na seně a obě dostali bombu do jater fenylbutazonem (Chanazone). U velké jsem nahmatala tep na prstní tepně jenom jeden den, ihned po podání Chanazone druhý den už bez tepu, jenže u ní jsem si toho všimla hned, tak jsem hned konala, tak jsem snad aspoň trochu zachránila situaci. U malé jsem si toho všimla pozdě, chodila totiž normálně, i běhala, jen méně ochotně a funěla, tak jsem si myslela, že má nějakou alergii, když teď všechno kvete. To že funěla od bolesti mi řekla až vet při návštěvě. Mě to nedošlo. Co je mi divný, že jí vůbec nehřejí, ani nehřály kopyta, puls je zcela nehmatný, nenašla ani vet! Proto mě to nenapadlo, vím co mám hledat, a tady jsem nic nenašla a léčbu zahájila pozdě. Njn. Kováři tu byli a sebrali jí toho tolik, že jí asi přeúhlili, tže dva dny šlapala zelí a byla ráda, že dejchá. Teď po měkkém chodí jakž takž, po tvrdém je to au.
Na velké jsem začla na jaře s velkou slávou jezdit a tak se nám dařilo, asi proto, abychom teď zase s velkou slávou přestaly🙄.
Jo fakt se bavím, že já si raději nekoupila BMW. A akvárium. S rybičkama…
Efe nezoufej, ona si vezme, musí to mít chuděra vevnitř děsně rozhašený😟. Já když mám střevní katar, taky jsem pak s jídlem opatrná a než se vrátím do normálu, trvá to. Ona má ty střeva děsně dlouhý, než se jí to tam všecko protlačí, ach jo. Každopádně jestli máš možnost přes veta, kup ten enteromulgat, je to fakt věc a ty střeva to pěkně podporuje k činnosti. Já mám ještě tubu a kousek doma, jestli chceš, můžu poslat, ale než to poštou někam dojde🙄byl by lepší nějaký místní zdroj.
Trifidem😄nene😄!
To jsem si myslela, že když nemám vodu na pozemku, jakej já jsem ubožák. Naštěstí moje mikrokoně pijí asi jako jeden podražený teplas, tak to naštěstí není taková spotřeba. Nemám tam ani klasickou vanu, ale takový ten 80l maltovník, což bohatě stačí, doma se napijou z kýblů, voda teče hned vedle stáje, což je super, ale výběh je trochu jinde a teče tam leda prd. Ale furt jsme na tom celkem dobře. A proto ani o koně navíc!
For Buggyra - a to jsem si myslela, že když jako každý den vezu na kolečku do kopce cca 250m 30l bandasku s vodou hatátitlám do vany (pouze na doplnění), že to je jako “těžká dřina”…tsss…to je vlastně piánko😄. Každou neděli vanu čistím, páč ty dvě sůvy jí mají zcela záměrně hned vedle bedny se senem, aby si malá mohla seno máčet, tže po týdnu tohodle blití ta vana podle toho vypadá🙄. Tže vyndat, umejt a navézt 80l čerstvé vody. Na tuhle akci jsem si pořídila techniku (zahradní traktůrek + vlečka) a v případě zimního období, kdy traktůrek hajá v garáži, je povolána do služby moje drahá tříčtvrtka a zapřažena za kolečko se slovy, dovez to tam jak chceš, hlavně ať to tam je! Tže jsem to neměla v ruce ani jednou, mám na to lidi a stroje😄. Jen denně doplňuji těch 30l a čistím sítkem, aby to mělo stálou hladinu a bylo to pitelný.
A pak prý, že život v paneláku/bytovce je jednodušší! No já vám nevím😄…
YES 👍
Tak ať už se to obrací k lepšímu😉!
Efe, jasné, došlo mi to pozdě, že jarní tráva a PSSM nee, to by bylo zaděláno na další.
Ty výkyvy teplot jsou šílené, vidím sama na sobě, jak špatně to snáším já, jak to má pobrat zvíře, co z toho nemá rozum, a jako bonus mu příroda nadělila kilometry střev? Ach jo. A blbý je, že tohle se do budoucna asi fakt nevylepší…
Dej pak vědět, jestli ta kaše chutnala a zabrala🙏
Samozřejmě poslední slovo by měl mít vet, ale já bych jí nabídla to, co jí chutná. Alespoň tak jsme to dělaly na podzim, když to měla naše Dáma, ale faktem je, že u nás to byla jednodenní záležitost a byla to křečová kolika, taky z počasí. Nejvíc malá ocenila nasečenou trávu (chápu, že té je teď ještě málo, my tu v říjnu taky lezly po všech mezích a snažily se něco nasekat) a máčenou jemnou otavu, plus to granulované seno, které jsem máčela do konzistence hrubší kaše, nikoliv jako polévku, to odmítla. Taky jsme do toho strouhaly najemno mrkev a jablka, naštěstí na podzim jsme toho měly plný sklep, normálně jí to kvůli cukrům zásadně nedávám, ale takhle jsem to prostě riskla a bylo to OK. Ale samozřejmě chápu, že co pomůže jednomu, druhému nemusí…
My to řešily taky a taky to riskly. Prostě jsem věřila vet a brala jsem to tak, že hlavně rozhýbat střeva, tak jí to musí chutnat a ona je fakt fouňa. U flekaté by tenhle problém nenastal, protože ta sežere i piliny namixovaný s hřebíkama🙄, ale malá je holt Dááma! Začínala jsem samozřejmě na menších dávkách dle vet, to ti ten tvůj určitě řekne taky a za sebe také mohu doporučit i kurkumu. Upřímně jsem si o tomhle žlutým prášku myslela své a nasadila ho vlastně až na ten sarkoid, co teď řešíme, jako podpůrnou léčbu vnitřně, ale ono to fakt má smysl! Čemuž jsem vážně nevěřila! Dávám i velké kobyle, které se díky kurkumě véélmi snížila plynatost a malé vlastně také, i když ta ty prdy neměla tak výrazné, ale celkově je to znát na obou a je to hlavně levná surovina, nic co by člověku udělalo díru do peněženky! Jen pozor, je třeba míchat s olejem a pepřem, poměr ti kdyžtak napíšu, ale většinou ho prodejci uvádí!
Vlastně jsem po té kolice zůstala na velmi podobném krmení jen jsem upravila poměry surovin a krmím tak doteď. I když ve své podstatě zdravý kůň granulované seno nepotřebuje, je to bezva plnidlo pro tlouštíky, čehož takhle využívám i mmch na zamíchání vitminu, té kurkumy a tak. Není to špatná věc a není to finančně za hranou.
Také pokud máš možnost, třeba od nějakého králíkáře, domácí jemnou lístečkovou otavu. Já mám vlastní, tže u mě nebyl problém. Ze začátku jsem jí to máčela, pak rosila a pak jí prostě jen vedle hromady dala kýbl s vodou, ať si máčí, když bude chtít. A vlastně to taky tak dělám do teďka a ťuk ťuk dobrý🙏!
Držím pořád palce!!!
Taky hlasuju za enteromulgat, my ho tedy dávaly jako úplně první věc, ještě před kapačkama, ale může se dávat i průběžně i jako prevence. Po kolice jsme střeva rozjížděly na granulovaném senu, konkrétně na tomhle, dala mi to přímo vet:
https://www.granofyt.cz/agrobs-pre-alpin-wiesencobs-granulovane-seno_z12661/?search=granulovan%C3%A9%20seno
a ještě:
https://www.granofyt.cz/st-hippolyt-glyxwiese-heucobs-granulovane-seno_z11685/?search=granulovan%C3%A9%20seno
A já pak k tomu přimíchala ještě konopné otruby a ostropestřec, který mám doma standardně. Ale tahle dvě sena Dámě fakt chutnala, a že je to děsná držka😏.
Pětidenní kolika by mě asi zabila dřív než toho koně, to je strašný…
Efe, držím všechny palce, co mám! 🙏To už je hodin, musí to být pro všechny vyčerpávající…Ať to dáte holky, myslím na ní na bobišku❤️!