Jo, na Černou vodu jsem si taky vzpomněla👍, shlédla jsem to na jeden zátah, páč severské krimi můžu, ale ten konec byl vážně WTF? Heh…no, stejně by mě zajímalo, co dovede člověka k tomu, stát se členem sekty (kdekoliv na zemi), a nechat si takhle vymýt mozek, potažmo se nechat týrat? Mdlá mysl? Nulový pud sebezáchovy? Potřeba někam patřit? Potřeba nechat se ovládat/být veden? Já jakožto 100% individualista asi ani nemám šanci tohle pochopit nebo?
Příspěvky uživatele
Saga
Kometo, mám to nastavené stejně. Nebrojím proti pokroku, vědě či technologiím, pokrok zastavit nelze a to je správné, jen mám prostě pocit, že mě ten přehršel technologií na životě spíše omezuje, než aby mi v něčem pomáhal. Je mi zkrátka lépe bez toho. Dokud je na výběr a člověk si může zvolit, zda například zaplatí cash nebo se sám obslouží na pokladně a zaplatí mobilem, tak je to v pořádku pro obě strany, až jednou zůstane jen jedna možnost, ta elektronická, tak to pro mne jako pro staromilce bude k nežití 😔.
Kometo, nene😄😄! Jako já už byla taky zralá na Bohnice, jela se mnou ještě máma, ta vůbec netušila, která bije a taky jí napadlo, že se asi budeme muset dojít někoho zeptat😄! Tohle je fakt patová situace, dopředu to nejde a dozadu taky ne, jsem si připadala jak sardinka v konzervě. Líná huba, holý neštěstí! Máte 👍!
Buggyro, tak to je super👏! Moje obézní koule vojtěšku nemůžou, mám tu ještě po staré kobyle vojtěškové granule, nic jim není, hádám, že mi zbývá tak 5-6kg? A já to těma koňma nemůžu protlačit. Kamarád č. 2, co mi přivezl ty malé balíky, tak když viděl naší malou Dámu, tak naprosto bezprostředně pravil, že to je ale solidní válec🙄😄. Zítra mi má přijet zubařka, tak už jsem jí dopředu informovala o té hrůze, co uvidí, asi mě z těch žaludů letos fakt klepne. To bych se s těma důrama mohla uběhat k smrti, když je pak vrátím do výběhu, kde je 15 vzrostlých dubů s abnormální úrodou žaludů🙄!
Ronjo, dopadla bych úplně stejně!
Když tohle je prostě těžký no, žádný člověk přeci nemůže umět všechno, já si neumím koupit lístek na vlak, jiný zas neumí podojit krávu, ale já ano. Žijeme v různých světech, v naší obci není ani kanalizace, obchod, nevedou sem koleje, bus 3 x za den, bez auta se nehnete. Umíme být soběstační, ale holt neumíme použít MHD🙂.
Žínko, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama😄! Já tento týden např. řešila výjezd krz závoru z parkoviště, kde jsem byla poprvé, první dvě hodiny stání zdarma, to jsem se vešla a když vyjíždím ven, tak se řídím instrukcemi na mašince, no ne😄? Tže kde bylo na mašince napsáno “ZDE PŘILOŽTE PARKOVACÍ LÍSTEK”, tak tam jsem ho přiložila. A nic😄Bože vůbec nic! Po asi desátém pokusu a kouknutí do zpětného zrcátka, abych čekovala situaci za sebou a zjistila, že pán za mnou už lomí rukama😄, jsem si všimla úplně dole takové malé kovové placičky, kde rozhodně nebylo napsáno vůbec nic, tak jsem to tam přiložila a závora se zvedla😄. Njn, pro příště už budu vědět, to je jako s tou MHD, já v tom v životě nejela, tak odkud bych to znala? Umím jen metrem a to blbě🙄.
Nástup technologií taky nedávám, ale je to hodně dáno tím, že do toho nechci nic investovat, protože to považuji pro svůj život za zbytečné. A tak nemám ani nutkání se to učit, páč bych napřed musela platit (třeba si zřídit ten net do mobilu).
Mít peníze v nemovitosti považuji konkrétně ve svém životě za absolutní samozřejmost. Nejsem stěhovavý pták, nehodlám se stěhovat za prací ani nikam jinam, tím pádem o nájem nestojím, tahle varianta žití není pro mě. Naštěstí bydlíme na kopci, velká voda nehrozí a proti splachu z polí jsme nemovitost ochránili. A dům stále upgradujeme, baví nás to a zvyšuje to jeho hodnotu.
A s tím senem jste mi zasejc připomněla, jak já na tom letos ušetřila, no úplně jsem to vyhrála😀! Vlastními silami jsme nasušili téměř plnou půdu, tj. krmení na cca 6 měsíců, na zbylých 6 měsíců jsem o víkendu nakoupila od kamaráda číslo 1 pět velkých kulatých balíků á300 kg/ks a to za 600Kč kus, tže 3000Kč. Pak od kamaráda číslo 2 celkem 34 kusů malých hranatých balíků sena á30kg/ks a otav 18 balíků o stejné hmotnosti. Jeden balíček za 60Kč/ks, tj. 3120 Kč, drobné nechtěl, tže zase 3000, tže dohromady za seno pro dva koně 6000. Plus k tomu něco žlabového na celý rok za také cca 3000Kč, cenu už si přesně nepamatuju, řešila jsem to v létě. Tže sakumprdum 9000 Kč krmivo/rok, tj. 750 Kč za měsíc😄. Práci nepočítám a projetou naftu v traktoru taky ne, protože traktor používáme na kde co, a jezdí furt od někud někam, tak ani nevím, jak to spočítat.
P.S. taky zašíváme a záplatujeme a mám velkou výhodu v tom, že zaměstnavatel mě obléká do firemního oblečení, tže v práci mám na sobě ze svého pouze spodní prádlo a fusekle, jinak všechno fasuju, včetně obuvi.
Teda holky, já jsem asi děsná držgrešle😄! Po tom, co jsem si tu přečetla, zjišťuji, že žiju vážně jinak, úplně jinak. Nemyslím to nijak negativně proti nikomu. Co ale teda vážně nechápu, že Nikči sestra nemá žádné úspory? Co proboha dělala celý (pracovní) život? Chápu, že jsou situace, kdy se škudlí blbě - dlouhodobá nemoc a pracovní neschopnost, úmrtí blízkého člověka/zvířete, kdy je člověk na dně a nepřemejšlí, péče o nezletilou/postiženou osobu nebo o seniora v rodině, kdy je zase člověk v situaci, kdy třeba nemůže vydělávat, tak jak by chtěl, tohle všecko se dá pochopit. Ale pokud je člověk mladý, což ještě ani ne třicátník prostě je, relativně zdravý, živí jen sám sebe, tak jako WTF😈?? Hanba by mě fackovala, chovat se takhle nezodpovědně! Napřed by měla vypoklonkovat frajera, což nechápu, že už dávno neudělala, a pak by jí mamka nebo ségry měly nařezat na holou, aby se jí trochu rozsvítilo😠! Já se o sebe starám od 17ti let, půjčila jsem si jen jednou v životě v rámci rodiny (ano na koně, na tu děsně zbytečnou věc😏) a mám pocit dle výše napsaného, že i v těch 17ti jsem měla více rozumu než tato slečna na prahu třicítky! Některým lidem se prostě vážně rozsvítí, až když si naflákaji tlamu…A nájem pochopitelně co nejdřív vyměnit, všechno ofiko, na smlouvu, časem dodělat papíry a koupit ojetinu. Jako pokud někdo má na hadříky, na mobil, či dovču, není chudák, ale finanční negramot.
Já jsem během uplynulých let zjistila, jak málo toho potřebuju. Dřív jsem taky hodně peněz nastrkala do koní a zvířat všeobecně, a dnes vidím, kolik věcí bylo zbytečných, myslím tím různé doplňky, vybavení, pro mě i pro ně. Něco jiného je zdravotní stránka zvířat, to pak prachy lítaji, ale dřív jsem si třeba sestavovala vlastní müsli z XY komponent, protože jsem si myslela, že jenom tak je to správně, protože výživářka řekla, bla bla bla…🙄 Heh, nakonec jsem došla k závěru, že jedny starý rajtky, perka, holínky a mikča mi bohatě stačeji, stejně tak jako kobyle stačí jedna ohlávka, jedno vodítko a jedno sedlo (kvalitní) + uzdečka. Dostatek kvalitního sena a něco málo na zamíchání minerálky. Koně žijou a jsou tlustý jak bečky a mě překvapivě tímto zbývají peníze, protože už nenakupuju zbytečnosti, což neustálá obměna šatníku a nablblejch pamlsků beze sporu je. Bambilion ušetřím na jídle, co nemusím, nekoupím, vaříme, pečeme, pěstujeme, žádné restaurace, mekáče🤮. Mnoha věcí a zvířat jsem se v letošním roce dobrovolně vzdala, taková očista dočista. Ulevilo se mi a žije se mi lépe, jde to, jen se musí chtít.
Bobi, děkuji moc za vysvětlení! Nikdy nevím, kdy se mi to bude hodit!
Holky děkuji vám za vysvětlení užívání MHD! Upřímně, to že se dá platit platební kartou slyším vážně poprvé a vůbec by mě nenapadlo jí použít, protože bych nevěděla k čemu jí mám přiložit? Já jsem si vždycky myslela, že ty “stojánky-čtečky” uvnitř busu jsou na přečtení toho lístku, že to funguje i na čtení karty slyším poprvé. Holt vidlák z vidlákova🙄. Děkuji. A co je prosím SMS jízdenka? Na to internet v mobilu není potřeba?
P.S. nebydlím na stromě a teplá voda nám teče😄, jenom prostě tyhle věci neznám, nepřijdu s nimi do kontaktu.
Buggyra mě s veřejnou dopravou pobavila a připomněla mi, že tohle je přesně ten důvod, proč jí nevyužívám! Jednak u nás není, jsme malé město, ale když už přijedu do většího města, kde MHD je a využít bych jí mohla, tak jednoduše nevím jak?! U nás na dědině jezdí bus 3x za den, nastupuje se přes řidiče, u kterého se i platí, cash nebo kartou toho dopravce, prostě jako před 30ti lety, tže tohle ještě zvládnu. Ale ve velkém městě absolutně netuším, kde a jak si koupit lístek a ani nevím, kudyma a jak do té MHD nalézt, když se nechodí přes řidiče a dveře se samy neotvírají, nebo jo? Stejný s vlakem. Jela jsem v něm naposledy v MŠ na výlet do ZOO😄, pak už nikdy, netuším, kde se na to kupuje lístek a kudy se do toho leze😄? Internet v mobilu nemám, tže tento druh platby odpadá. Upřímně si v poslední době začínám připadat jako solidní podčlověk, protože holt nemám k ruce přišitý smartphone a internetu mám dost v práci, ve volném čase ho nepotřebuju.
Bobčo, děkuji! A vidíte, my to třeba brali dlouhé roky jako “z nouze cnost”, takovéhle zázemí. Protože dříve jsme všichni na obci pouštěli svou drůbež volně do prostoru, prostě do obce, kamkoliv, prostě se ráno otevřely kurníky, drůbež vyběhla a šla si kam chtěla, kohout je vodil a hlídal celé dny. Slepičky chodily domů jen snést vajíčko, nažrat se a zase vyfičely. Večer je kohout přivedl, pravda, někdy ne všechny. Měli jsme kolem 30ti slepic a 1-2 kohouty, tohle množství bychom ani na vlastním neměli kam vypustit. Pak asi před 20ti lety obec vydala vyhlášku o zákazu volného pohybu drůbeže a byl šlus. Každý jeden z nás jsme je museli nějak někam ubytovat. Prostě šoupnout za plot. Tže jsme silně redukovali počty, abychom se vešli na své. Do toho jsme rekonstruovali dům a přilehlé okolí a padl dotaz, zda na zahrádku bazén na tři tempa nebo slepičky? Teď už vidíte, kdo vyhrál🙂🐔. Bylo jich tu víc, ale plocha nestačila, poslední čím se chci kochat je bahnité cosi a v tom zvířata (jakákoliv). Tenhle počet máme ustálený už asi 10 let, vyhovuje, plocha je stále zelená, občas to poseču, vrbě i tavole se tam daří a zbytek máme za plůtkem, kam ony nemůžou. Spokojenost na všech stranách.
Ronjo, vůbec není zač! Já jsem byla ráda, že jsme je nějak nahnaly do záběru😄, protože napřed přišla jedna soudružka, pak dvě a ta čtvrtá dělala Zagorku a ne a ne vylézt na světlo Bóóží😄, načež máma pravila, že na ně veme klacek (pohrozit do výšky, ne tlouct), to je ta fotka, kde vypadají jak surikaty😄 a pak se nám zasejc rozprchly. Na kariéru modelek to prostě nevidím, záře reflektorů jim nevyhovuje😄! A jinak děkuji, o zahrádku pečujeme a máme tam plot jak hrad, tže predátoři maj smolíka👍A protože jsou tam jenom čtyři, nezvládnou tam ani udělat tankodrom. Ta plocha je na ně akorát.
U nás pršelo celou noc, cca 12 hodin v kuse, pěkný zahradnický. Teď naštěstí přestalo. U nás je vody dost, tak snad to nebude takové jako hlásili!
Ušetřit trápení😄🤣! A, no, tak jsme chovatelky že jo…😄
Teda tady to frčí! Vysílaji se signály, plave se s mrožem a já z toho mám poprskanej monitor🤣! Jako teď se tomu smějeme, ale já už bych tam taky neplavala, když by tam byl takovýhle fujtajbl, co si hraje s vercajkem🤮! Koukám, že jediná, kdo by ho majzla šutrem po hlavě, by byla Buggyra😄.
Holky a já jsem vám včera vyfotila ty naše nosnice! A pro porovnání tu mám fotečky i těch loňských, ty se mě osobně líbily více a letos jsme chtěly zase takové, ale no tak máme prostě holt po letech změnu!
Tže první až třetí foto červenec 2023. Další čtyři focené včera.
Já právě taky nic jako QR kod nevedu. S tou jednoduchostí, tak to je fakt, že už tam člověk nemusí jen kvůli tomuto. Ono se asi už dneska moc nepočítá, že někdo ten internet nemá furt v kapse…🙄Mě právě překvapila ta papírová forma, jako že už není, já myslela, že se jí to prostě nechce tisknout, tak mě “odbývá”.
Holky, pardon, že lezu takhle do tématu, jen jste mě dostaly s těmi recepty?! Ony už ty papírové neexistují? Ptám se tak blbě proto, že to jednak vůbec nevím a druhak proto, že když jsem si byla asi před měsícem vyzvednout recept, normálně v ordinaci u sestřičky, kde jsem nebyla kdo ví kolik let, tak sestřička na mě, že mi pošle e-recept. A já nechápavě, proč, když tu stojím, tak mi ho může dát rovnou do ruky, že o co jde? A úplně jsem se děsila, jak na mě bude koukat lékárnice, když já internet v mobilu nemaje, tam jako přijdu s nějakou smskou? No, zkrátím to, recepis jsem nedostala do ruky, ale do mobilu, lékárnice to z té smsky musela odatlit, tže mi jí bylo celkem líto, ale zvládla to a já jsem si až do teď myslela, že sestřička byla prostě jenom líná? A ono se tu už nesmí?
Ronjo, tak o slepicích mi ani nemluvte, to jsou děsný důry🙄, ty jejich mozečky fakt nic nechápou, blbější soudružky jsme ještě neměli😄. Teď v pátek to budou přesně dva měsíce, co je máme, už pěkně nesou, naučily se a pochopily cestu ze zahrádky přes dvorek do hospodářské budovy, kde mají nocleh (ale že jim to trvalo…). Pochopily k čemu je písek v popelišti, to jim trvalo ještě dýl🤪, napřed se naučily snášet pěkně v hnízdech, pak je napadlo chodit prdět vejce pod vrbu, kde jim asi v tom hicu víc foukalo pod sukně, nebo já nevim co, naštěstí zahrádka má jen 100m2, tže tam to vejce vždycky najdem. Tolikrát v životě, jako tohle léto, jsem tu zahrádku nikdy nesekla, ony až teďka pochopily, že to zelený, co po tom šlapou, se dá i žrát😄Mám tam solidní angličák za to léto, je to hustý jak kožich, tak jsem ráda, že už se do toho trochu pustily. Jinak jsou moc hezky vybarvené a když si jdeme sednout na zahrádku na lavičku, tak se hned seběhnou a vykládaji. Holt jsme je koupili už hodně velké, tže odbourat ty úděsný návyky z drůbežárny holt trvá podstatně déle, jinak nám to dycky zabralo tak max dva týdny, ne měsíce…Ale jinak jsme s nimi spokojené👍
Žínko, jojo, bylo to celkem narychlo, ne úplně last minute, jen na čytři dny, ale pro nás, co nejsme vůbec zvyklí cestovat, to byl celkem fičák. Já bych momentálně ani na delší dobu nemohla, protože bych nesehnala nikoho ke koníkům, už takhle to bylo na hraně, ale moc nám to prospělo! Půlku prvního dne jsme prakticky prospali, protože to na nás prostě všechno dolehlo. Nikdy bych neřekla, že to tělo může být po tolika letech workoholismu tak zničený🤔. A hned jsme se tam s mužem dohodli, že takhle na 3-4 dny pojedeme příští rok zase, v ideálním případě dvakrát do roka, ale to je ještě moc daleko, tže to uvidíme👍!
Ronjo i ostatní holky, nebojte, jsem tu a žiju😉! Minulý týden jsme měli s drahou tříčtvrtkou 4 dny volna a tak jsme si po dlouhých 18ti letech udělali nepracovní dovolenou😉! Jakože z domu pryč, výlety a tháák, bylo to velmi nevídané (pro nás dva tedy, neboť už neumíme odpočívat, jak jsme tak zjistili🙄) a hlavně jsem byla offline. Teď si zase od pondělka zvykám v pracovním procesu🥱a doháním resty. Užili jsme si poslední tropický týden a spadli rovnou do podzima. U nás tedy v pondělí pršelo jak blázen, a protože hlásí teď na konec týdne zase nějaké lijáky, tak jsme včera vyndali brambory ze země a byli jsme mile překvapeni! 31 košíků! Tže 6 pytlů! Jenom z 11 brázd na zahradě, tak jsme moc rádi! Budeme mít i podzimní jablka na uskladnění, nebude jich tolik, co loni, ale pro nás dost. Dále už máme uskladněnou cibuli, je jí taky dost. V zemi je ještě mrkev, petržel, celer a kedlubny a rajčata. Všeho je dostatek, i když to tak nevypadalo. Okurky polňačky už jsme vyházeli - plíseň, jinak se všemu kupodivu celkem daří. Tže přestože byl letošní pěstitelský rok poněkud podivný, tak vlastní produkty zase máme, aspoň nějaké!
A ještě se musím pochlubit včerejší návštěvou kováře😊, holky poprvé stály jak profesionálky a nehly ani uchem. Ony jsou normálně hodné a v pohodě, ale včera byly úplně top, ani já ani kovář jsme se vůbec nenadřeli, a mě ani nebolela záda, jako vůbec. A ještě jsem byla pochválena, jak se jim o podvozky pěkně starám🤗. Jak jsem tu čtyři dny nebyla, tak je mám za sebou furt jak ocásky, přitom péči měly prvotřídní! Zřejmě jim chybělo kouzlo mojí osobnosti😄!
Jo a taky kocour, to nepochopíte, co vyvedl! V den, kdy jsme odjeli, se prý vypařil! Jako úplně! Kočkoprázdno! My jsme si mysleli, jak bude dělat mámě společnost, když jsme pryč, a on se na ní úplně vyprdnul! A víte, kdy přišel? To odpoledne, co jsme přijeli! Přesně na čas! A to ani my jsme nevěděli, kdy se vrátíme, no on zřejmě jo, a od tý doby je zase normálně doma. Nechápu…🙄Kočičí svět prostě😄.