Aktuálně: 3 731 inzerátů211 064 diskuzních příspěvků18 262 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 15.08.2023, 10:54:45 xxx.xxx.167.183

Buggyra to shrnula naprosto skvěle! Já přidám pár rad z praxe. Dušného koně jsem měla deset let. S touto diagnozou jsem ho již kupovala, majitelé nic netajili, znala jsem prostředí z kterého kůň šel.

U předchozích majitelů byl kůň na noc v boxe, stlaný slámou, k tomu dostával pouze volně ložené seno, přes den výběh. Nedostával žádné žlabové krmení, ani vit min, prostě nic. Byl obézní.

Po příjezdu k nám šel na pastevko, tenkrát ještě první rok bez přístřešku, v dalších letech už s přístřeškem s hliněnou podlahou. Jako podestýlku jsme zkoušeli slámu, piliny, všechno ho dráždilo, tže jsme se na stlaní vybodli a bylo to to nejlepší, co jsme mohli udělat. Přes pastevní sezonu, byl na trávě, když jí byl nedostatek, chodili jsme každý den na zelené krmení. Seno dle prašnosti, pokud bylo ok, dostával ho jen tak, pokud bylo prašné, kropili jsme nebo máčeli, dle stupně prašnosti a koňových projevů. Výživářem sestavena krmná dávka pro tlouštíky a k tomu přidán vit. C, později MSM (kůň byl senior), kupa bylinek na odhleňování, některé jsem sama sbírala a sušila. 

Dle potřeby jsem přidávala tyto doplňky:

https://www.kamir.cz/krmny-doplnek-hamba-vet-leovet-700-g

Hamba vet zejména na jaře a  na podzim. Pomáhal, zlepšení bylo vidět hned po první dávce. Při aktuním zhoršení zejména v zimě a na jejím sklonku, kdy prostě bylo jen seno, jsem volila tento:

https://www.kamir.cz/provet-broncho-dychaci-cesty-1-l

Zlepšení bylo opět vidět po první dávce.

Vyzkoušela jsem i jiné přípravky, ale žádný neměl takový účinek jako tyto dva, tedy jsem je prostě vyzkoušela 1x a pak už se k nim nevracela. Tyto dva jsem používala opakovaně.

Dále bylo nutné s koněm pracovat, sice lehce, úměrně věku, ale bylo nutné odhleňovat plíce. Naštěstí jsem nikdy nemusela shánět inhalátor ani jsme nikdy nemuseli použít kortikoidy. Nikdy jsem tu neměla odborného veta, jen svou teréní vetku, která prostě konstatovala dušnost, poradila, co mohla a dál jsem si to prostě nastudovala sama. Koník se dožil 30ti let a dušnost nebyla to, kvůli čemu odešel. Welfare a vhodně zvolená krmná dávka dělá divy!

Saga
Saga 14.08.2023, 12:14:16 xxx.xxx.167.183

O Temple Grandin jsem viděla pouze film a velmi se mi tenkrát líbil! Její teorie má dost do sebe a i já, když jsem to pak začala pozorovat a více se tím zabývat, jsem zjistila, že i moje zvířata preferují ve volnosti kruhy a oblouky a né rovné linie. Tže systém obloukových uliček na jatka určitě smysl má, netuším však zda praxe nepokulhává za ideálem (jako všude že jo)? A už vůbec nevím, jaká je ohledně tohoto legislativa v ČR, potažmo EU?

Saga
Saga 14.08.2023, 11:20:18 xxx.xxx.167.183

Jarus87 mám velmi podobnou zkušenost. Jednou se k nám domů přijeli podívat “na koníčky” známí s malým synkem. Přijeli dřív než jsem čekala a já zrovna měla králíka pověšenýho za nohy a byla uprostřed stahování. Synek když to viděl, tak blinkal (věk 10 let, žádný mimino), na koníčky už tak nějak nedošlo, protože ten napůl stažený králík je konsternoval tak, že to nedali a odjížděli se slovy, že přijedou jindy, že stejně ještě musí do Billy pro mletý do burgrů! To si jenom řeknete WTF? P.S. ta telata vám závidím, my už je nemáme kam dát, protože koně😄

Saga
Saga 14.08.2023, 10:06:53 xxx.xxx.167.183

Deset let v chovu jiných domácích zvířat, které jsme měli doma od mého dětství, čili jsem věděla, co chov a držení zvířat všeobecně obnáší, poté sedm let u cizích koní, z toho 5 let po různých soukromnících, co měli doma jednu kobylu na hříbata a 2 roky v klasickém JK, kde se jezdilo za práci a ne za peníze. Každý mi dal něco, soukromníci zejména to, co je důležité zařídit v domácích podmínkách, tj. jak velký box a výběh, později pastevko, seno jsem moc neřešila, protože to jsme dělali vždy pro ostatní hospodářská zvířata a vždy doma bylo, pak ho bylo potřeba prostě jenom o “něco”víc. Co do žlabu, kde sehnat kováře a koňoveterináře. JK mi dal mnoho hodin v sedle, účast na závodech a rozšíření znalostí o chovu zejm. o té zdravotní stránce, protože tam se řešilo furt nějaký bebí.😄Z JK jsem si brala i svého prvního koně (už je za duhovým mostem). A najednou jsem zjistila, že jsem úplně ztracená a vlastně nic nevím, tže asi tak…😄 Nyní po 23 letech s koňmi si stále někdy připadám úplně stejně ztracená jako tenkrát na začátku…😄

Saga
Saga 14.08.2023, 09:52:01 xxx.xxx.167.183

Jsem člověk a jsem všežravec a nestydím se za to. Jím všechno, co je upravené tak, že se to dá sníst. Sama zvířata chovám, sama je zabíjím (králíky, slepice, kachny, aj.), stahuji, škubu, kuchám a žeru. Tak to je. Maso z velkých zvířat kupuji, neb na chov něčeho většího nemám podmínky. Konzumuji vepřové, hovězí i koninu. Vlastní koně jsem nejedla z toho důvodu, že nebyl převozuschopný na jatka, byl starý a plný léčiv, tže jsem se touto otázkou nezabývala. Maso z cizího koně mi nedělá problém, dostanu-li se k němu. Stejně tak mi nevadí maso “z mláďat”, jak zmínila výše Zrzavci. Domnívám se, že kdyby mi někdo naservíroval psa nebo kočku a já to nevěděla, spucnu to jak nic a ještě se voblíznu. Čemu jsem nikdy moc nepřišla na chuť je jakákoliv zvěřina, ale domnívám se, že to mohlo být i nic moc kuchyňskou úpravou. Vegetariáni mi nevadí, každý ať si jí co chce, některá vege jídla nejsou vůbec špatná, ale bez masa žít nemohu.😉

Saga
Saga 14.08.2023, 07:07:01 xxx.xxx.167.183

Horsana, díky za vysvětlení! Faktem je, že kočároví koně typu kladrubák nebo právě frís mě nikdy nebrali. Prostě to není moje krevní skupina, každý máme holt to své. Co mě ale nejde na rozum, že se to ví a přesto se na tom pořád chová? Předpokládám, že odpověď bude, že pro prachy, protože laik když vidí fríse, jde do kolen a prostě koupí. A pak se diví. Ale když už si to koupí i vet, jak píšete, který ví? A ještě to rozmnoží? No, kdo chce kam, pomozme mu tam! Připomíná mi to kámoše, co si koupil hodně ojeté BMW, protože je to cool značka. 14 dní se vozil, pak mu to exlo a nestačí se divit. Životním krédem některých lidí nejspíš bude, kupovat si pokladničky, protože jinak mi to moc smysl nedává, a je úplně jedno, jestli ta pokladnička má 4 nohy, nebo 4 kola…

Saga
Saga 11.08.2023, 06:54:12 xxx.xxx.167.183

V případě, že chcete nějaké nenáročné zvíře a nezajímá Vás produkce masa, mléka nebo vlny a nepotřebujete na něm jezdit nebo tahat, doporučuji kamerunky. Kamarádka má, jen tak pro radost, ne na chov a produkci. Nemá je ani doma u baráku, ale ve vedlejší vesnici, tže kontrola spíše občasná a ne každý den, má je takhle už roky a spokojenost. Hezké nenáročné na chov a radost udělají. Rozhodně jednodušší než lama, osel nebo kůň!

Saga
Saga 10.08.2023, 11:14:17 xxx.xxx.167.183

Tady jsem našla takový článek pro zájemce, který víceméně potvrzuje, co jsem se o lamách dozvěděla od chovatelky. 

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-jak-na-to-lamy-a-alpaky-v-domacim-chovu-nesnaseji-prilis-uzavreny-prostor-40000289

Já sama lamy nechovám, ani jsem nikdy nechovala, ale seznámila jsem se s chovatatelkou alpak, tak mi pár informací dala.  Alpaka je stejně jako ovce nebo kůň stádové zvíře, není možné mít jen jednu. Je lepší mít buď jen samce (kastráty ideálně), nebo samice. Lepší to nemíchat dohromady. Jsou chované pro vlnu, tedy musíte mít někoho, kdo vám je ostříhá a ideálně udělá i paznehty. Přirovnala bych je tedy spíše k ovcím, než ke koním. Paní chovatelka mi sdělila, že její alpaky nesnáší vlhko, zvláště dlouhodobé deště apod. Že když je mizerné počasí, zavírá je. O krmení jsme se nebavily, to nevím. Třeba je tu nějaký chovatel, co poradí fundovaněji. 

Saga
Saga 10.08.2023, 06:59:49 xxx.xxx.167.183

Viz. výše, pokud dodrží, co píší a ještě se tam sejde fajn kolektiv lidí i koní, můžou si říct klidně desítku.

Saga
Saga 07.08.2023, 08:58:25 xxx.xxx.167.183

Buggyra - tak to vypadá, že jedna z mých kobyl je převlečený valach😛. Má spíš samčí chování a někdy přemýšlím, jestli vůbec má nějaké hormony, protože ty se prostě zatím neprojevily. Zato druhá kobyla, to je typická dáma, tu naprdne cokoliv kdykoliv😄tam musím hodně přemýšlet, než něco udělám. Jo a taky umí normálně kroutit zadkem jako ženská, nechápu jak to dělá, ta druhá to neumí, ta spíš jde jak buldozer, ale tato když ode mne kráčí dopryč, vypadá jako dáma na podpadkách, i tou prdelí svůdně vrtí😄 Prostě se obě dvě krásně doplňují a tvoří happy team!

Saga
Saga 04.08.2023, 09:37:18 xxx.xxx.167.183

Nejste dvě, jsme minimálně tři😀! Pracuji výhradně a pouze s kobylami. Aktuálně mám dvě. Jejich styl mě baví. Valach byl můj první vlastní kůň a absolutně nám to nefungovalo👎. Od té doby mám už jenom kobyly a všechny mi fungujou na myšlenku. A to jsou (byly) kobyly různého plemene a stáří. Práce s valachy mě absolutně nebaví, nudím se s nimi. S hřebci zkušenosti (jezdecké) nemám a ani o to nestojím. Jinak ano je to o výchově, ale myslím si, že každý podvědomě k něčemu tíhne, ani neví proč. A ano, takovýhle dotaz je od začátečníka, co se nejspíš nudí uprostřed prázdnin, kdo řeší koupi koně, tak ví a nemusí se ptát na banality, jako je tohle.

Saga
Saga 03.08.2023, 06:59:17 xxx.xxx.167.183

Včera vyzvednuto, dnes prezentováno na batůžku do práce!👍Placky i tužky chodí všude se mnou. Samolepky jsou krásně barevné, jednu z nich už má další chovatelka, ostatní jsou zatím u mne. Jak málo někdy stačí k obyčejné radosti. Děkuji Vám za milý balíček!

Saga
Saga 02.08.2023, 09:08:27 xxx.xxx.167.183

Jakožto neznalá a nepohybující se absolutně v chovu Fríse, co je prosím na nich tak špatně? Už jsem to totiž zaslechla z více stran, že Fríse nebrat, ale vlastně mi nikdy nikdo nevysvětlil pořádně proč? Čistě ze zájmu o věc, kupovat opravdu nehodlám. Děkuji všem, co ví!🙂

Saga
Saga 24.07.2023, 12:24:16 xxx.xxx.167.183

Efe, to je krásná krajina. Mohu se zeptat co je to za kraj? Severní Čechy? Či jinde? V sobotu jsme si udělali také takový výlet po okolí našeho bydliště a zjistili jsme, že spoustu míst, co máme za rohem, vlastně neznáme a že jsou to krásná místa. Stačí otevřít oči.😊

Saga
Saga 24.07.2023, 12:21:19 xxx.xxx.167.183

Horsana, skvělé, že Vám to aspoň trošku zabralo! Jinak příběh jsem také četla se zatajeným dechem a nedá mi se nezeptat, co že je to ten Džamierson? Mě napadla akorát whisky Jameson, ale ta se spíš bude podávat na ledu a né drcená😀. Tže vlastně nevím, co kůň dostal? Že bych si to koupila taky!😄 Jinak já jsem teď v užívání železa udělala pauzu, zatím týden a cítím se stále skvěle, tak uvidím, jak dlouho mi to vydrží. Každopádně i to další balení hodlám vybrat, ale zajímá mne, jak dlouho vydržím BEZ. Geloren kostičky baštím stále a záda drží, témeř bez bolesti, což je skvělé! 

Saga
Saga 15.07.2023, 13:50:20 xxx.xxx.245.41

Zbyňku a spol. díky Vám! Dnes mám velmi mizerný chovatelský den, protože jsem se rozloučila navždy s jedním zvířecím parťákem, mám depku, kouknu na web a tam zpráva od Vás. Vy ani nevíte, jak jste mi rozsvítili den! Najednou mám pocit, že nejsem zas tak sama, mám přece kámoše a skvělé adminy na chovu zvířat! Partu lidí, která mne přijala a na nic se neptala. Dali jste nám možnost a prostor tu být, za to patří velký dík! Jste skvělý team!😉

Saga
Saga 13.07.2023, 11:44:53 xxx.xxx.167.183

Efe, kdepak, celou kostičku. Jedna kostka je na 100 kg. Já mám cca 65 kg, máma něco přes 70 kg, neví to přesně, neváží se. Taky jsme nad tím laborovaly, jestli to nějak dělit, ale nakonec jsme dospěly k závěru, že malé předávkování neškodí😄

Saga
Saga 13.07.2023, 10:31:07 xxx.xxx.167.183

Ano, to je ono, jak píše Zrzavci, já kupuji v Benu, mají tam nejlepší cenu. Nevím proč je jablečný levnější než višňový, ale prostě je. Vyzkoušeny oba, zabírají oba a pomáhají nejen mě, ale výrazně pomáhají i mojí mámě (věk 67 let), bez těchhle kostiček by už asi nežila. Užívá vždy 3 měsíce a pak 1 měsíc pauza. Vždy když udělá pauzu, říká, že to na sobě cítí, že už asi v tomhle věku bude užívat celoročně a doživotně. 

https://www.benu.cz/geloren-ha-jablecny-90-zvykacich-zele-kostek-pro-kone