Já tušila, že takhle jednoduše mi to neprojde!😄
První foto holky spolu, na druhém kuk z boxu😉
Já tušila, že takhle jednoduše mi to neprojde!😄
První foto holky spolu, na druhém kuk z boxu😉
Pro Horsanu cokoliv😄
Několik variací na minihorse a ne, není ryšavá, je zapsaná jako dark palomino, letos už jí bude 9 let. A ta hovězí omladina není naše, s těma chodíme jenom kamarádit přes pásku.
Postroj na ní nemám, přes sezónu s ní chodím 3x týdně běhat, a 3x týdně pracuji s velkou koby. Sedmý den, jako ten nejvyšší na nebesích, si dovolím odpočívat😊.
A to já bych zase rybník brala, nebo aspoň jezírko, jako má Čanka, protože pak bych nemusela tahat vodu. No, ale zase na druhou stranu s mojí paranoiou, že hlídám, kolik toho holky vypijou, vyloučí a tháák, bych přišla o možnost kontroly a to by mě mohlo taky klepnout, že jo😄. Holt po tom, co jsem kdysi měla koně se schvácením, pak s Cushingem, to je člověk vycvičenej jako opička.
Edit pro Buggyru, jj zpevňujeme také, ale jakožto nájemci se musíme držet hodně při zemi, žádné trvalé zabetonované cosi, apod. Mám rohože a je to super, jako zvládla bych to taky v pracovních botech, no i když po dnešní pro*cané noci asi nee, ale když mňó, mě je líto těch bot😄Proto holiny, ty opláchnu hadicí a je to. Nemám takovéto klasické vcůcávací bahno, naštěstí. Ale prostě ty krásně zelené fotografie ve mě tak evokovaly jaro a léto, že už bych prostě ráda vzala tenisky a na ten blbej únor se totálně vyprdla. Asi tak!
Buggyro mám asi ¾ hektaru, celý hektar to není. A toto mám ještě rozdělené na 2 000m2, což je zimní výběh, a jinak sem můžou vlastně celoročně, pak asi 4000 m2, kam chodí jen v pastevní sezoně a na max. 8h/den a z těch 4000m2 ještě cca v květnu znepřístupním asi 1000 m2 a poseču na seno a teprve pak je vypustím zase na celé, a k tomu ještě asi 550 m2 jako karanténní a seznamovací a různě oddělovací plochu, kam pouštím vypásat jen za hezkého počasí. Ale moje kobylky jsou velmi snadno krmitelné, kynou i ze vzduchu a jsou malého vzrůstu 140 kvh + 85 kvh😉. Tže jestli teď Žínka práskne, že má její zahrada 2 hektary, tak padám na znak, balím kufry, sedám do auta….😄
Ehm, Fíkovnice, tže … kdy se můžeme nastěhovat?😄I když teď silně váhám, že bych se jako nastěhovala k Žínce a na “chalupu” jezdila k Fíkovnici?😄Mám takovéto dilemato. Kdepak foto vidím poprvé, tohle jsem si vždycky přála. Já bych to tak jako nakombinovala, od každé něco? Ach jo, no tak hlavně, že si za cca 2 hodiny nazuju pěkně holínky a půjdu se nořit do něčeho, co rozhodně nevypadá takhle!🙄
Žínko, Vy máte překrásnou zahradu! To je ouplně emerickej sen! Já jsem teda dost na vážkách, protože stejně jako Buggyra bych tam pochopitelně nacpala herky. Mojí výhodou je, že mám jen dvě a ještě ne moc velké a hlavně bych nikdy neustajovala, páč na tohle nemám absolutně morál. Když přijdu ze šichty, tak poslední věc na světě, která mě zajímá, jsou lidi a jejich kydy, chci mít klid a ten bych tady jistě měla. Já bych to musela nějak královsky rozdělit, jakože část nechat, tak jak to máte Vy a do jiné části vypustit hajtry. Koňský sen prostě!😉
Taky už chci jaro, všude je jenom marast kombinovaný s ocelovým nebem🤮monotónní odstíny hnědé a šedé už mě nebaví! Ještě před dvěma dny jsem měla sněhobílého coba, no heh, tak jsem si tak fandila, že až dnes přijedou kováři, že teda jako uvidí vystajlované ostříhané a zapletené zvířátko. No jako, ostříhané je to pořád, zapletené jakž takž taky, ale ten bahenní styl mě ráno porazil jak velký dvoupatrový autobus. Njn překvapivě cca 16 hodin v kuse pršelo, pak sněžilo a pak…to už nebudu komentovat. Ale potěšily mne obě dámy, protože moje nová taktika evidentně zabrala. Při strouhání jsme dosud postupovali od většího k menšímu, přičemž to malé bylo silně prudné, a evidentně se jí dotýkalo, že je věčně druhá, tže koulela očičko, ukazovala bělmo, ukazovala chůzi po dvou i různé letecké kreace. Strouhali jsme jí v uličce. Tak dneska jsme jí vzali jako první a strouhali přímo v boxu a voilá, stála jak panenka😇. Druhé kobyle to bylo úplně buřt, kolikátá je v pořadí, hlavně, že má kupu sena. Přesvědčila jsem se prostě o tom, že minihorse je prostě vééélká osobnost, i když s malým tělem. Jako tušila jsem to už dávno, protože ona je extrémně komunikativní a socializovaná a neustále vyžaduje pozornost, ale dneska se mi to potvrdilo. Dáma s velkým D!😉
Dle mne je to pigmentace střeva. Chovala jsem leta české strakáče a právě u nich jsem se s tím setkala několikrát. Nikdy jsem to nijak neřešila.
Přidám osobní zkušenost s těmito rostlinami:
Pryšec chvojka - roste ve výběhu, na místě, které mají koně trvale přístupné 24/7, celý rok. Této rostliny si po prvním ochutnání nevšímají. Když jsme koně přivezli, tuto rostlinu zřejmě neznali. Takže ochutnali, poznala jsem to tak, že pár rostlinek bylo ukouslých, ožmoulaných a zůstaly ležet bez povšimnutí na zemi. Koním nic nebylo. Pár let před tím, když jsem v tom samém výběhu měla starou chlaďasku na dožití, jsme jí sekli trávu vedle na mezi. Tráva byla vzrostlá, a že jsou tam rostliny pryšce, jsem si nevšimla a všechno jí to na noc vyklopila do krmelce👎. Kobyla to evidentně celý přeházela a něco i užrala, ale jak i všechny ostatní traviny byly potřísněné tím mlékem smradlavým, moc toho nesežrala. Ráno ležela a byla taková ovadlá a zpomalená, nicméně se pak zvedla a šla normálně na seno, které požrala a v poledne už byste na ní nic nepoznali. Jestli jí z toho něco bylo, tedy nevím, kolikové bolesti v mojí přítomnosti neměla, jestli v noci? Každopádně vyměšovala pak normálně, veta jsem nevolala. Od té doby na tu mez nechodíme a celkově si dáváme více pozor.
Děvětsil lékařský - roste kolem výběhu, kam chodíme koně popásat. Spíše léčivka než jedovatka, ale! Všechny koně, co jsem tu měla, pokud dostali příležitost, spásali květy brzy na jaře, vždycky jen tolik, kolik uznali za vhodné, nikdy jim nic nebylo. Když rostlina odkvete a vyrazí ty gigantické listy, část jich likvidujeme křoviňákem, aby se nám to nerozlezlo až na zahradu. Při sečení listů je rostlina silně aromatická, pokaždé nám je z toho tak den špatně od žaludku a bolí nás hlava. Pouze při seči!! To aroma je prostě bléé!🤮Při potřísnění kůže máme slabou alergickou reakci a to nijak diagnostikovaní alergici na nic nejsme. Tže ta šťáva z listů na nás působí celkem negativně.
Třezalka tečkovaná - roste ve výběhu, kam mají koně přístup jen přes pastevní sezónu, není jí tam převaha, spíš sem tam kytka. Žádný z koní, který tu kdy byl, s ní neměl problém. V létě se jí vyhýbají. V zimě v seně jí konzumují bez problémů. V seně jí konzumují i králíci, bez problémů.
Javor klen - když jsem před XY lety přivezla domů prvního koně, o tom, že existuje javor klen jsem neměla ani tucha, a že jsou jeho části jedovaté už tuplem ne. Ve výběhu ho bylo několik exemplářů, aniž bych to tušila, nebo se tím nějak zabývala. Nestalo se vůbec nic. Pak přibyla stará chlaďaska a já pořád nic netušila. Tže jsem tu měla 15 let koně ve výběhu se 7 kleny a nic. Podotýkám, že chlaďaska to konzumovala, jak semenáčky, tak na podzim vrtulky a nic. Dožila se požehnaného věku a zemřela na něco jiného. Po příjezdu nových koní už jsem o klenu věděla, protože pár let před tím proběhlo několik kauz ohledně otrav. Šest stromů jsme vykáceli, ten sedmý nebyl na našem pozemku a je zde dodnes. Koně mladí, tže semenáčky jsem na jaře poctivě vytrhávala, občas jsem našla nějaký ukouslý a ožmoulaný a vyplivnutý, tže to koně asi nežerou. Na podzim máme z toho jednoho stromu vrtulky úplně všude, jestli to koně žerou nevím, ale když začnou opadávat, zkrátím u koní hladové pauzy a přidám seno, sice se mi to nelíbí, neb jsou jak kule, ale nechci aby z hladu sežrali cokoliv, už jsme takhle zvládly dva podzimy, tak snad to bude dobré.
Dub letní - četla jsem už pár článků o toxicitě dubů, resp. žaludů právě pro koně. No, upřímně, dubů mám ve výběhu celkem osmnáct, převážně jsou to vzrostlé statné stromy, které rozhodně nehodláme kácet. Žádnou toxicitu žaludů jsem nikdy nezaznamenala na žádné zvíře, ani u koní ani u králíků, kterým jsem žaludy dávala cíleně. Pokud je úroda žaludů velká, koně stojí pod stromy celé dny a tlačí. No, jde jim to akorát solidně do sádla, protože jsou tučné, ale jinak teda vůbec nic, tže o toxicitě žaludů tak trochu pochybuji.
Bez černý (plod) - zvířata ho nežerou, protože jsou na rozdíl ode mě chytrá. Já jednou žrala, z hladu, v lese, a málem nedolezla domů. Bezinková šťáva je super do čaje, ale žrát to syrový, teda fakt ne. Po požití křeče v žaludku, následované zvracením, pak křeče ve střevech a šlo to z obou konců naráz. Zimnice, svalový třes a já si myslela, že v tom lese umřu. Blbá, blbá, blbá. O tom, že se to nemá, jsem věděla, ale říkala jsem si, že z pár bobulek se nepo… a zaženu hlad. Jo, tak určitě. Od tý doby s sebou nosím raději sušenku nebo bonbony, protože tohle už znova nee.
Tak snad jsem drvodělce trochu přispěla😉
Fíkovnice, díky za upozornění, málem jsem si ani nevšimla, že mi tam svítí obálečka! A máte ode mě počteníčko!😉
Pro zadavatele - králíky jsem chovala 27 let, o existenci granulového sena samozřejmě vím, protože mimo jiné chovám i koně, a právě předně pro koně je toto granulované seno určené. Což samozřejmě nejspíš nevylučuje zkrmovat granule i jinému živočišnému druhu, ale nějak si to úplně nedovedu představit? Granulované seno je vhodné zejména pro koně, kteří mají jakékoliv potíže s chrupem, příp. už nemají zuby vůbec. Granule se máčí ve vodě a nechávají nabobtnat tak, až vznikne kaše, kterou je i bezzubý kůň schopen pysky vzít a pozřít. Nabobtnáním granule mnohonásobně zvětšují objem, tže si nedovedu představit je konzumovat v suchém stavu, kde to bobtnání vlastně pak probíhá až v žaludku a dál v trávicím traktu, přestože vím, že králík má pochopitelně jiný “pajšl” než kůň. Nehledě na fakt, že obrušování zubů jaksi chybí, jak už psali lidé výše. Beru to prostě tak, že pokud chci opici, musím mít na banány, a tím teď nemyslím nutně finance, ale i skladovací prostory na seno, pokud sám nemám pozemek, kde usuším a k tomu nějaký seník. Znám např. chovatele, který “parkuje” velký kulatý balík v garáži místo auta a auto má na chodníku před barákem. Nemá žádné pozemky na sušení, ani zemědělskou stavbu na skladování, přesto králíky chová, ale krmí klasickým senem, byť kupovaným. Hnůj od králíků vozí na kolečku do bia na návsi. Tedy i takhle to jde. Na granule bych se fakt vykašlala, vidím v tom víc negativ než pozitiv.
Žínko, tak to chápu, každý si ctí své soukromí jinak a taky uznávám, že ne každý má prostory, my je také dříve neměli, ale nyní už ano, tak můžu kámošky pozvat i s přespáním, to dřív vůbec nešlo, neboť nebylo kde. Uklízení neřeší ani jedna z nás, žádná z nás není echt bordelářka a zároveň jedna kvůli druhé rozhodně nemyje okna ani necídí domácí stříbro😄😄Prostě tak nějak normálně, aby všichni byli příjemně naladěni. Dokonce máme i s jednou kámoškou takovou nepsanou dohodu, že si každá vozíme vlastní jídlo. Ona drží kvůli zdraví spešl dietu, takže já jí nemám co nabídnout a když jedu k ní, nechci aby chystala bokem něco pro mě, když to sama nemůže, tže na to prdíme a vozíme si krabičky.😉
Lesní žínko, také nemám ráda hospody, pajzly, nálevny atd. a pivo mi nikdy nechutnalo a proto jsem dříve dělala house party, když jsem chtěla pokecat s přáteli a nyní už jsou to spíše takové poklidné sedánky pro starší a pokročilé.😄 Když se chce člověk opravdu s někým setkat, pajzl k tomu nepotřebuje. Já si zvu svoje kamarádky domů a ony pak zvou na oplátku mě. Moje sousedka zase zásadně chodí s holkama do cukrárny nebo kavárničky. Do hospody a na pivo? Ani heverem!😄
To není nic proti Fíkovnici, předpokládám, že nenavštěvuje čtvrtou cenovou, ale normální restauraci, kde i vaří, třeba.
Jano, díky za dovysvětlení situace. Také jsem dříve měla chladnokrevný tank a vím, jak dokázala být stoicky klidná, ale když už to pak hořelo, neměla problém se bránit. Moje současná koby je ještě mladá, neokoukaná a mnohem bázlivější, neplaší se, ale nevím, zda by dokázala sama sebe ubránit, vždycky čeká na povolení ode mě, stará kobyla se rozhodovala sama bez ohledu na mě ( v takovýchto situacích, jinak byla spolehlivá) a nebála se na čokla zaútočit.
Anonymní - první věta - mám to stejně tak.
Pro 4xJana - mohu se prosím zeptat jak reagoval ten kůň? Nejsem pejskař a psům vůbec nerozumím, přesto jsem vaší diskusi přečetla se zatajeným dechem a teď už aspoň díky všem pisatelům vím, co mám dělat KDYŽ…
Já měla incident s uprchlým teriérem přímo na vlastním pozemku, kdy zdrhnul majitelům z nezajištěné zahrady, vniknul na náš pozemek vchodem pro slípky a začal je mordovat. Brala jsem ho obrácenou hranou sekery přes páteř a to zvíře vůbec nereagovalo, v jakým bylo rauši. Pak se mi podařilo srolovat mu kůži na krku, za tu ho zvednout do výšky a kopnout do kulí, pustil, zmetek jeden. Obojek neměl. Majitelé psa škodu uhradili a od tý doby chodí kanálama a nezdravíme se. Tže to vlastně dobře dopadlo, když to tak čtu.
S koněm mám tu zkušenost, že alespoň u nás z nich mají pejskaři respekt a když nás vidí, již z dálky psy chytají, uvazují a drží si u nohy, za což jsem jim nesmírně vděčná, snažím se vždy pozdravit a poděkovat, pokud to situace umožňuje.
P.S. těhotná netěhotná, co naplat, když je úplně blbá!
Fíkovnice, děkuji za odpověď a upřímně, smekám před Vámi! Jako pohovor přes MST jsem ještě v životě neabsolvovala a ani si nejsem jistá zda bych to zvládla. No, myslím, že spíš ne. V práci je sice také používáme, ale spíš jako uložiště všeho možného a pro rychlou komunikaci přes zprávy. Konkrétně já tu ani nemám web kameru, tže nic, a doma nemám pro změnu vůbec nic, jen starý laptop, který by instalaci MST už nejspíš nepřežil!👎Takž jen za tohle jste pro mě borka!
Souhlasím s tím, že než něco nového začne, mělo by se to staré uzavřít. Udělala bych to stejně, nejen kvůli studentům, ale i pro svůj vlastní pocit. Sama vím, jak pro mě bylo důležité mít na konkrétní předmět konkrétního pedagoga a kdyby se mi mezi semestry změnil, rozhodně by mi to nebylo příjemné. Prostě jsme jenom lidi že jo…
Pochopila jsem tedy, že nové místo bude, i když ne hned. K tomu Vám velmi gratuluji! A hlavně přeji podstatné zlepšení finanční situace, abyste mohla taky konečně začít žít, a ať si říká kdo chce, co chce, bez peněz to prostě nejde! Hlavně, aby se Vám tam líbilo, aby se nezhoršily Vaše zdravotní potíže a aby to , jak se říká, všechno pěkně zapadlo. Obdivuji, že si chcete nechat ještě nějakou výuku, tam kde jste, já jsem typ člověka, co za sebou pálí mosty a na stará pracovní místa už se nikdy nevrací. A to ani na ta, kde jsem byla spokojena. Ale to je každého osobní nastavení a soukromá věc.
Nebojte, palce Vám budu držet dál, jen tak, pro jistotu a proto, že si to zasloužíte!
Fíkovnice, úplně se bojím zeptat, ale byla jste toho 19.1. na pohovoru? Jestli jsem si teda nepopletla datum? Držím Vám všechny palce a vždy tu s napětím sleduji Váš pracovní příběh! Chápu, že pokud ano, výsledky asi nevíte, na to je moc brzo, vím jak to kolikrát děsně trvá, spíš mě zajímá první dojem, pocity a tak. Pokud se samozřejmě chcete podělit!😊
Kometo, mám to nastavené stejně!😄Můj muž taky není zrovna černoch, ale pleť má tmavší než já a vlasy černé (teď už ze mě chudák trochu šediví), kočky jenom černé, jediné, kde mi to teda s tou černou ale vůbec nevychází jsou koně, bohužel. Ono taky sehnat vraníka bez odznaků není žádná sranda a poslední, co bych chtěla do života je frís, který sice černý je, ale těch ALE je prostě moc.👎Můj první valach byl šiml, druhá kobyla tedy aspoň černý hnědák se třemi ponožkami a nyní mám black tobiano, tak je to aspoň flekatý a černo-bílý a silver daple - tmavé palomino. A jo, mě na barvě záleží, protože moje kobyla nejzdí na seno, nebo na pobídku holení, ona jezdí na fleky😄😄
Pro Bobcu - kdepak toto není moje foto, ale vůbec to nevadí, protože jsme měli úplně stejného kocourka, ale loni v létě se s námi bohužel rozloučil. Byl to ten nejlepší kocour na světě, kříženec sibiřky, černý jak noc a věrnější než lecjaký pes. Uměl chodit i u nohy. Nyní máme obyčejného krátkosrstého, je to ještě kotě, je povahově úplně jiný než ten sibiřák, přesto přináší spoustu radosti. 😉
Celý život chová naše rodina výhradně černé kocoury, dlouhosrsté i krátkosrsté, plemenné i neplemenné, ale výhradně a jenom černé. Jednou jsme měli černého s bílými tlapkami a bílou náprsenkou, no a nebylo to prostě ono. Perličkou ještě je, že všichni naši kocouři měli vždy jména od písmene M. Kdysi to vymyslela babička, která už dávno nežije a my to přesto dále dodržujeme, ani vlastně nevíme proč a nač, ale přesto to děláme.😄
Na pověry jsem nevěřila nikdy na žádné, přijde mi to absurdní. Moje kamarádka měla kdysi na ZŠ takový sešitek, kam si psala citáty, básničky a právě i pověry. A měla tam, že černá kočka, když přeběhne přes cestu, neznamená to neštěstí, ale příležitost! Když jsem pak byla dospělá a pořídila si první dopravní prostředek, tak pokud to dopravní situace dovolila, např. v obci nebo někde u pole, dávala jsem záměrně “přednost v jízdě” černým kočkám a nechávala je přeběhnout mi přes cestu, abych měla tu příležitost. Sice nevím, na co a jakou a přišlo mi to jako sranda, nicméně jsem vždy pak vždy měla veselý den!
Černým kočkám palec nahoru!👍 A jestli je nějaká barva u koček, kterou fakt nesnáším, tak je to mouratá a rezatá. Ne kvůli nějakým pověrám nebo vlastnostem, ale proto,že se mi tyto barvy absolutně nelíbí. Mouraté kočky mi vždycky připomínaly použitou štětku do komína😄. Čímž se omlouvám všem majitelům koček s tímto zbarvením, není to osobní!😄😄