Aktuálně: 3 949 inzerátů206 544 diskuzních příspěvků18 211 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 14.12.2023, 12:52:38 xxx.xxx.167.183

Já právě nemám na zeleninu vůbec chuť. V létě mám úplně jiný jídelníček než v zimě. V létě se stravuju spíš jako býložravec, na maso a těžká hutná jídla nemám vůbec chuť a nejím je. V zimě je to přesně obráceně, nemám chuť na zeleninu, protože je kupovaná, v létě je domácí. A když je kupovaná, mám jí v lednici, čili je studená, stejně jako mlíko, sýry, prostě je to studený a jen na to pomyslím úplně se oklepu.☹️ Teď mám naopak chuť na omáčky, husté polévky typu gulášovka a tak podobně, což bych v červenci nedala do huby. Prostě je tohleto období děsná pruda, už aby byla tak půlka ledna a bude to zase OK, samo od sebe.

Saga
Saga 14.12.2023, 12:15:44 xxx.xxx.167.183

Je to tak. Období od sv. Lucie do Tří králů je to nejhorší v roce. Šero, tma, plískanice, člověk nepozná, jestli je ráno nebo večer. Já jsem také příšerně unavená, tak jako bez důvodu, ale prostě to na sobě cítím. Všechno mě bolí, trávení stojí za prd, furt bych spala, v práci mě to nebaví, koně vidím jenom za tmy, nic mi nejde a do všeho se nutím pod tlakem. A zobu všechny možný vitamíny. Kdybych nezobala, tak už jsem někde ve škarpě.👎 

Saga
Saga 08.12.2023, 09:24:30 xxx.xxx.167.183

JanaJana - to jste dobrá, já ve státní správě nevydržela ani rok, tak rychle jsem utíkala. Ze stejného důvodu jako Vy, papír pro papír proloženej kafem, na to mě prostě neužije. Šla jsem k soukromníkovi. Místo, kde jsem teď, jsem hledala dlouho, ale stálo to za to. Práce utíká, to, co dělám, má smysl, atd. 

Saga
Saga 08.12.2023, 09:19:38 xxx.xxx.167.183

Fíkovnice, držím palce, je dobře, že jste to rozjela! Ono, když už se pak člověk vnitřně rozhodne, jde to ráz na ráz. Dobře to dopadne, uvidíte!

Saga
Saga 08.12.2023, 07:27:12 xxx.xxx.167.183

Fíkovnice - tak tak, mít se rád(a) a koukat občas na sebe a svoje potřeby je velmi důležité. Teď to krásně vidím, když jsem odpočatá a spokojená já, je spokojené i moje okolí. Tím, že je člověk v klidu a nad věcí, tak si k němu ani druzí tolik nedovolí, nebo tedy já to tak mám. Dříve, když jsem byla uzlíček nervů, tak jsem ty negativní existence k sobě úplně přitahovala. No, a oni teď prostě někam zmizeli, už nejsou, resp. jsou, jen se logisticky přemístili k někomu jinému, protože vědí, že u mě už jim pšenka nepokvete.👍

Saga
Saga 08.12.2023, 07:21:11 xxx.xxx.167.183

Edit, teď vidím, že jste v nájmu. Já částečně také a také to hraje roli, tže tomu rozumím.

Saga
Saga 08.12.2023, 07:18:43 xxx.xxx.167.183

Buggyro, díky za vysvětlení! Jsem ráda, že fungujete! Vím jaké to je starat se o partu koňských seniorů, ještě nedávno jsem to měla úplně stejně. Pak když se to překlopilo a staří koně odešli za duhový most a přijely mlaďasky, byl to tedy dost kulturní šok.😄Zvykala jsem si dost dlouho, ale teď to hodnotím jako jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem udělala. Uvidíte, jak se to všechno časem vyvine, pokud máte zázemí a to zázemí je funkční a promakané, šla bych do vlastního koně, ale pochopitelně rozhodnutí je na Vás! A ráda to tu budu jednou sledovat, až to nastane!👍

Saga
Saga 08.12.2023, 07:12:27 xxx.xxx.167.183

Čanko, díky že o sobě přemýšlíte!👍 Pokud se pomalu budete ubírat směrem, jaký jste popsala, bude to časem dobré. Nepsala jsem Vám záměrně, ať se zvířat zbavíte hned, protože vím, jak jsem o tom přemýšlela já, taky bych to neudělala, také jsem na to rozhodnutí potřebovala čas a ne zrovna krátký. A šla jsem stejnou cestou. Dát jakékoliv staré zvíře pryč mi přijde absolutně neuctivé právě k tomu zvířeti. Všechna stará zvířata u mě dožila v režimu, na který byla zvyklá. Prodala jsem pouze mladé kusy, které měly perspektivu u jiného chovatele. A dobře jsem udělala, protože mám zpětnou vazbu a vím, že se jim daří dobře a nový chovatel je má rád. Nejtěžší to bylo u koní. Když odešla stará kobyla, řešila jsem co dál? Další koně domů, nebo chodit někam jezdit? Jenže doma máme vše přizpůsobené pro koně, hodně jsme do toho investovali, tak jsem v tom chtěla pokračovat nějak dál a volba byla vlastně hodně podobná jakou máte v plánu i Vy. Prostě jsem pořídila koně menšího vzrůstu. Nezaberou tolik místa, míň toho sežerou, ta větší je jezdecká, s tou menší chodím běhat, pohybu mám s nimi dost a baví mě to. Nepotřebuji živit koně jako stodolu, k čemu? A ostatní zvířata jsem nechala v klidu dožít a další už nepořídila. 

Kurýrujte se a nebojte, bude to dobré, nic netrvá věčně, co se jednou opupínkovalo, zase se odpupínkuje!😄

Saga
Saga 07.12.2023, 14:14:37 xxx.xxx.167.183

Buggyro, Vaše jezdecká organizace/komunita, nevím, jak to správně nazvat, končí? Doufám, že jsem to jen špatně pochopila z kontextu a nic se neděje. Pokud ano, tak je mi to velmi líto, ale Vy se jezdecky neztratíte!😉Z toho, co píšete na koních jsem se také domnívala, že máte koně doma jako já, píšete, že Vám často pomáhá maminka a rodina vůbec, tak jsem si myslela, že válčíte podobně jako my doma. Ale to nevadí, jak to je, hlavně, když to funguje!👍

Saga
Saga 07.12.2023, 14:06:58 xxx.xxx.167.183

Lesní žínko, rozumím Vám. Člověk se občas prostě musí zastavit a zamyslet, protože to je to, co ho může někam posunout. Vůbec se nedivím, že zatím psy nemáte, naprosto to chápu, já jsem jednala naprosto stejně u některých zvířat, ze stejného důvodu jako Vy. Celý život se pohybuji mezi hospodářskými zvířaty, doma jsme chovali asi úplně všechno, co nabízí tradiční český venkov - různé druhy drůbeže, králíky, prasata, krávu, kozu, koně. Zvířata “na mazlíka” se u nás nikdy moc nenosila, protože přeci nepřinášela užitek, že? Tže kočky jsme měli, ale musely chytat myši, jinak tu pro ně nebylo místo, psa jsme měli naposledy, když mi byly asi 4 roky, ten měl zase hlídat stavení. Pak postupně rodina začala vymírat a neměl to kdo převzít, tak jsem se do toho pěkně obula, že to jako zvládnu sama. Pche! To byl teda nápad…Tak jak jo, cca do třiceti jsem to zvládala, partner to nějak přežvejkával, občas i pomohl s chlapskými věcmi, což bylo super, ale nikdy k tomu nepřilnul, bohužel. O pomoc jsem nežádala, tělo to zvládalo. Neodpočívala jsem, prostě z práce rovnou do práce, denně, roky se to táhlo a tělo začlo vydávat podobné signály jako u Čanky. Prostě jsem chytla kde co, někdo na mě prsk a já 14 dní v horečce. Nikdy jsem nebyla na nic alergická, pak mě štípla sršeň a já 10 dni na PN s flegmónou jak prase a tak se to postupně nabalovalo. Banální nemoci typu rýmečka, zánět tohodle a onoho, kašel, a furt dokola a furt o ničem a já furt neubírala. Covid mě dostal, díky bohu za něj! Že jen Covid a ne rak, nebo něco podobnýho. Jako výstraha mi to stačilo. Ubrala jsem, postupně. S některými zvířaty jsem se rozloučila jako Vy se psy. Prostě už byla stará, odešla za duhový most a já už jednoduše další nepořídila. A nic se nestalo. Hospodářská zvířata, resp. chov za účelem užitku mě za ta leta přestal naplňovat úplně. Zůstaly jen slepičky, pokud je lze nazývat hospodářskými zvířaty, všechna ostatní jsem dala postupem času pryč. Nyní mám 2 koně, 1 kocoura a slepičky. Myslím si, že pro pracující ženu to stačí. A hlavně, stejně jako Vy jsem se leta nedostala z baráku, protože kdo by se asi o tu armádu zvířat postaral že jo? Na péči o koně mi tu stojí fronta, ale i kdyby nestála, rodinní příslušníci lehce zvládnou doplnit seno a dovézt vodu, nejen koním, ale i slepičkám nasypat a kocourovi dosypat granule a otevřít konzervu. Můžu i na krátkou dovolenou a na výlety jako “za svobodna”. A hlavně jsem zdravá a toho si cením nejvíc, to za tu redukci chovu prostě stálo. 

Saga
Saga 07.12.2023, 13:12:13 xxx.xxx.167.183

Buggyro😄tak to dost sedí! Jednou jsem vedla rozhovor se svojí kamarádkou a povídala jsem jí právě o tom, jak je mi líto, že jsem se nikdy nestala veterinářkou a vystudovala VŠ jiného zaměření, kterým se notabene ani neživím, protože jsem se krátce po škole odklonila úplně někam jinam a dělám naprosto odlišnou profesi od mých studií. A ona mi na to pravila, že to je jenom dobře, protože kdybych já byla vet, musela bych nejprve odstranit majitele, zakopat ho do mělkýho hrobu a teprve pak jít ošetřovat zvířecího pacienta😄Že prostě nemůžu dělat s lidma, nikdy a nikde. Jako, tenkrát se mě to dost dotklo, teď vím, že měla pravdu a proto nedělám s lidma, nikdy a nikde a je mi hej!😄😄

Saga
Saga 07.12.2023, 12:46:51 xxx.xxx.167.183

Čanko, předně Vám přeji brzké uzdravení, věřím, že to dobře dopadne! U MUDrů jste byla, i když nerada, což chápu, asi nikdo tu nemáme oblibu v bílých pláštích, ale berte to to jako varování Vašeho těla k Vám samotné. Mám trošku obavy, že Vaše tělesná schránka má tak trochu dost. Hodně jste si naložila. Čtu Vás tu často, protože se mi Vaše povídání líbí, mám také koně a kočku a slepičky a také v lecčems podobný život. Podobný například v tom, že když jsem byla cca ve Vašem věku, měla jsem úplně stejný pocit, že musím všechno zvládnout, že musím do práce dolézt, i kdyby hrom bil, protože PN je sprostý slovo, je to pro slabochy, netáhla a tak podobně. A hlavně přijdu o peníze, že jo! Měla jsem tunu zvířat, se kterými mi nikdo nijak výrazně nepomáhal, protože to byl můj koníček a já tím nechtěla nikoho obtěžovat. Nikdy jsem nijak výrazně nebývala nemocná, PN nevyužívala a pak přišel Covid, který mě teda solidně vyndal z trenek. Sice jsem neskončila ve špitále, ale doma jsem byla 6 neděl, z toho první dva týdny jsem o sobě prakticky nevěděla. A o zvířata se logicky musel postarat někdo jiný, protože já nedolezla ani na WC. Do té doby jsem vždy byla v situaci, kdy jsem to nějak zvládla, i když mi pomoc byla nabízena, ale já jí odmítala. Tohle byla jiná situace. Stručně, rodina to zvládla, zvířata to přežila, já se z toho dostala a vlastně se v jádru nic nestalo. Nicméně, mě to dovedlo k zamyšlení, jestli opravdu potřebuji mít doma tolik zvířat, když mě to nijak neživí, chodím normálně do práce, akorát se furt za něčím pachtím, neodpočívám, a ptala jsem se sama sebe, jestli tohle má dlouhodobě smysl? 

No, abych to shrnula, trvalo mi tři roky (od Covidu doposud) než jsem se rozhodla, že takhle už to dál není možné, že chci ze života taky něco mít a žít, a ne se furt jen pachtit. Chov jsem značně zmenšila, a světe div se! Ono se nic nestalo! Žádné trauma ani konec světa se nekoná, prostě jsem si nechala jen to, na čem mi doopravdy záleží (u mě hlavně koně) a s ostatním se rozloučila. Tím pádem jsem přestala být ta unavená, prudná ženská, co nemá na nic čas, včetně partnera, který to dost neprávem odnášel, a najednou jsem odpočatá, spokojená, a hlavně jsem od té doby ani jednou nemarodila!!! Protože tělo je v klidu, jak v duševním, tak ve fyzickém, naučila jsem se odpočívat, tím pádem ani rýmečka nemá šanci a můžou na mě prskat sebevíc!

Opravdu Vám tímto neříkám, že se máte všeho zbavit a odjet na Floridu, to je samozřejmě nesmysl, jenom přemýšlejte, jestli nelze někde maličko ubrat, tělo se Vám za to odvděčí!

Saga
Saga 29.11.2023, 11:06:46 xxx.xxx.167.183

Horsana díky! Jinými slovy, bude užitečnější nechat si to pro slepice a necpat to do koní, slepice z toho budou profitovat aspoň trochu. Nuž, bylo to jen na zkoušku, podruhé už to prostě nekoupím, není nic jednoduššího.

Liškyna lysina by mě teda taky zajímala, co to je?😲

Saga
Saga 28.11.2023, 12:58:26 xxx.xxx.167.183

Buggyro díky za odkaz, pročetla jsem to celé, spoustu informací znám, ale spoustu taky ne, tže jsem si zase rozšířila obzory!👍Zaujalo mne to homeopatické odčervování, to jsem četla vskutku poprvé a myslím si, že by to u mě bylo aplikovatelné. Protože výběh mám trusu prostý (zahrádkáři po mě děsně jdou, kolikrát to sbírám těm kobylám od zadnic a furt je toho málo😄), odčerveny byly dle schématu celkem razantně. Příští rok chci udělat zase kopro, aby se vidělo, zda je to chemické odčervení nutné či nikoliv, protože rezistenci si vyrábět nepotřebuju. Měla jsem tu starou ČMB, kterou stačilo odčervovat 1x za dva roky, protože prostě byla NEG. Ráda bych, aby to šlo časem i u mlaďasek, proto jsem mimo jiné přistoupila i na tu křemelinu. Zkouším jí zatím asi měsíc a dávám nižší dávku než je doporučována, protože žlabového krmení dostávají kobylky velmi málo a zatím to vypadá, že budu mít víc vitminu a křemeliny, než samotného jádra.😄Zkusím časem zvýšit a uvidím jestli mi to budou žrát.

Arbora - zamýšlela jsem se nad tím úplně stejně, taky z toho mám takový dojem, že je to jen placebo pro majitele koní, ale těžko říct. I v té práci, co dala link Buggyra se píše, že to zatím nijak vědecky dokázano nebylo, tže babo raď?

Saga
Saga 28.11.2023, 09:12:55 xxx.xxx.167.183

Vzhledem k tomu, že se tu teď hodně řeší odčervení, ráda bych se zeptala, zda tu má někdo zkušenost s používáním křemeliny jako doplňkem stravy, který údajně napomáhá snížit výskyt parazitů. Nejedná se mi o nahrazení klasických odčervovacích past, ale spíše o podpůrný prostředek k nim. 

Příklad - loni jsem koupila dvě klisny (každá odjinud, u mě se setkaly), obě měly být odčervené před příjezdem k nám. U té, tenkrát pětileté, nebyl problém, u dvouleté mi bylo řečeno, ať odčervím tak dva měsíce po příjezdu, že začervená bude. No sakra, že byla. Po podání Pyrantelu z ní vypadaly hnusy, že se mi z toho navalovalo. Po odčervení jsme počkaly a na pokyn vetky udělali OPG/EPG, který vyšel dle očekávání zvlášť u mladé děsně, konkrétně Strogylida EPG = 1 100, u starší “pouze” 100. Samozřejmě jsem je vždy brala obě naráz, i když na tom byla starší lépe, ale bydlela s mladší, tak to jinak nešlo. Tže následovala pětidenní kůra práškového Helmigalu, ta zabrala. Poté kopro, kdy starší vyšla negativní a mladší měla EPG = 50. Pak na zimu podání Moxidectinu bez Ivermectinu. Kopro už se nedělala. Letos odčervení jen 2x bez kopro, na jaře Pyrantel, na zimu opět Moxidectin bez Ivermectinu. Asi před dvěma měsíci jsem dostala doporučení od jiné koňačky právě na tu křemelinu, ať přidávám po odčervení do žrádla aspoň měsíc, klidně i déle, že to napomáhá zničit to, co pasta nezvládla a udržovat zdravá střeva. Vzhledem k tomu, že mimo jiné chovám i slepice, kde se křemelina doporučuje proti čmelíkům, tak jsem to koupila s tím, že když to nevyužívají koně, nasypu to na slepice a do kurníku, když to bude potřeba. Trvanlivost to má dlouhou, stálo to pár korun, tže tohle neřeším. Jen by mě zajímalo, jestli to opravdu k něčemu je, nebo je to jenom kec. A ještě bych měla dodat, že koňský výběh, včetně stájí denně sbírám do čista za jakéhokoliv počasí. Od loňského roku se výživový stav obou kobyl hodně zlepšil, na zimu šly v blahobytné kondici a v trusu nic není (viditelné), proto jsem kopro letos nedělala. Je ta křemelina tedy k něčemu? Díky moc!

Saga
Saga 24.11.2023, 18:00:56 xxx.xxx.245.41

Pro zadavatelku - vidíte to, a mě těch 700Kč/balík přijde moc 😂! Já jsem holt zvyklá si celý život dělat seno vlastní, tedy z mého úhlu pohledu “zadarmo”, protože práci nepočítám, a mít sekačku je pro mě stejná samozřejmost jako mít gauč 😉. Jinak ano, zemědělec je náš známý, leta jsem od něj kupovala balík za 500Kč, zdražil asi před třemi lety, jak byl ten nedostatek sena a od té doby cenu drží. 

Saga
Saga 23.11.2023, 14:05:16 xxx.xxx.167.183

Buggyro, díky za vysvětlení, tohle já třeba vůbec neznám, nikdy jsem neměla koně v ustájení a nedokáži to posoudit. Vždy jsem chodila k soukromníkům a pár let do JK, který fungoval po staru - ježdění za práci. A z něj jsem si pak koupila koně rovnou domů. Tže situaci, kdy mám svého koně v jiném prostředí, než v domácím, vlastně neznám a nevím, jak to funguje. Beru to podle svých koní, kteří v podstatě krom toho žrádla prostě nepotřebují nic. Nedekují se, nebandážují, v létě nepotřebují masku ani nic jiného speciálního a bobky si sbírám denně sama, seno/trávu nosíme 2x denně do krmelců růčo a střídáme se v rámci rodiny. Ano pravda, svojí práci nepočítám, to byla zřejmě ta chyba.

Saga
Saga 23.11.2023, 13:25:40 xxx.xxx.167.183

Ještě mě tak napadlo, že je i důležité zamyslet se opravdu nad tím, o jaké plemeno se jedná. Už to výše nastínila Bugyra. Kdysi v dřevních dobách jsem začínala u folblutů a pak u teplasů, asi jako většina z nás, dřív prostě nic jiného nebylo k mání, buď A1/1 nebo ČT. No, a ti toho něco sežrali! Kdybych subtilního A1/1 ubytovala ve své hladomorně, kde se kobylám váží i seno, aby držely tajli, počítám, že by mi do měsíce chcípnul hlady🙄. Ta spotřeba krmiva u koní typu kulička vs. žebřiňák, je strašně znát! Já chovám snadno krmitelné koně cíleně, je to moje srdcovka a zabývám se tím cca 15 let. Loni, když jsem kupovala nové koně, mi byla zcela zdarma nabídnuta kobylka ČT, 15 let, 160 KVH. Když jsem viděla, kolik toho spotřebuje, odmítla jsem. Důvodů bylo samozřejmě několik, tohle byl jen jeden z mnoha, chtěla jsem max. dvouletku, do max. 140 KVH v dospělosti, atd. prostě moje představa byla celkově úplně jinde, ale i kdyby ne, tak upřímně nakrmit vedle sebe ČT, co může žrát jak prokopnutej buben s křížencem hucul/ČMB, který se na trávu podívá z dálky a má o sto kilo navíc? Děkuju nechci! Tže ten poměr cena/výkon je u jednotlivých plemen dost znát, netuším, jestli se tohle nějak řeší v komerčních stájích, jakože poník toho sežere půlku, tak má i poloviční ustájení? Já to tedy doma řeším velmi. A určitě by mi vadilo platit za koně 140 KVH, co mu stačí 10 kg sena v zimě v mrazu a je jak dělová koule, stejně jako za koně, co toho sežere 3x tolik, a že takový jsou + půl kýble ovsa k tomu.

Saga
Saga 23.11.2023, 11:44:18 xxx.xxx.167.183

Přemýšlím, jestli se dá měsíční částka na koně vůbec nějak rozumně spočítat, protože faktorů, které do výpočtů vstupují, je strašně moc, mění se v čase i v místě. Přesně jak psaly ženy nade mnou. Těžko lze srovnávat ustájení jednoho (zejm. sportovního) koně v Praze a okolí, jak píše uživatelka nade mnou, např. s mým vlastním ustájením, které je v horní dolní, nesportujeme a koně jsou mým smyslem života, tedy i veškeré rekonstrukce na domě, stájích a okolí, se dělají s ohledem na ně, stojí to nemalé peníze, ale zároveň tak zvyšuji hodnotu vlastní nemovitosti. Co je tedy dražší? Těžko říct! To, co my jsme vybudovali, nám alespoň zůstane, je to trvalé, peníze za ustájení prostě zmizí, ale tak to prostě je. Každý má jiné možnosti a na těch staví. Moje počáteční investice do chovu koní doma byla astronomická, v tehdejším měřítku v roce 2005-2006, kdy jsme vše budovali, to byly celkem prachy, v dnešní době, by to byly jenom drobné. Nedovedu si představit, budovat to teď! V současné době už se “jen vezu na vlně” toho, co jsme vybudovali před lety a vytunili ještě poměrně nedávno, a můžu říct, že jeden kůň mě měsíčně stojí s bídou tisícovku, ale holt nesmím počítat ten cca jeden mega před tím, no😄.

Aktuálně mám 1,5 snadno krmitelných koní, spotřebuji 10 kulatých balíků sena ročně, z toho 4 udělám svépomocí doma na svém a 6 jich dokoupím od kamaráda zemědělce za 700 kč/ks. Žlabového krmení dostávají jeden hrnek 250 gramů mnou míchaného müsli (sestaveno výživářkou) obě dvě dohromady, 1x denně + minerálku. Kovář jezdí 4x do roka, platím 800Kč za obě i s cestou, za jednu úpravu. Dělá víceméně korektury po mě, strouhám si sama, on to po mě jen dodělá. Veterinář, zatím jen odčervení + očkování, cenu z hlavy nevím, řekněme do 4000tis/rok. Plus letos prvně zuby, jsou to mlaďasky, cena za obě 3500Kč.  Fyzio není třeba, zatím. Trenéra nemám a zatím ani nesháním, nemám potřebu. Hader na koně mám tolik, že mi vydrží až do důchodu, nepotřebuji kupovat nic, postava se mi leta nemění, neřeším. Cajky na koně mám kvalitní a často je dědí jeden kůň po druhém, tam kde to nejde, jako např. sedlo, tak to jsem kupovala letos nové za 16 000, poprvé v životě, doposud jsem měla sedla v hodnotě 1500 a šlo to, tentokrát už to nebylo možné, ale kobyla si chrochtá, za to to stálo!😊

Tže vlastně těžko říct, kolik mě to stojí měsíčně? Spíš bych dokázala odpovědět, kolik mě to stálo celoživotně - mohla jsem mít Maserati a byt v Praze. Místo toho mám dům, stáje a koně, tže asi tak😄!

Saga
Saga 18.09.2023, 08:14:02 xxx.xxx.167.183

Šmarjá, to jste mě zase dostaly s těma myšma! Já je beru do holé ruky, jako všecko, páč mě to vždycky bylo tak nějak úplně jedno na to sahat. Myši všelijakých druhů i rozměrů, mrtvé i živé, málokdy mám po ruce rukavice. S rukavicí beru pouze hady, protože ze zmije mám prostě respekt, na tu si beru ty velké svářečské a dlouhý rukáv, bydlí u mě ve výběhu a občas je nutné ji přemístit děvčicu. V přírodě na ně pochopitelně nesahám, proč bych to dělala, že jo…Ale myši mívám v kalfasu na vodu utopené běžně, normálně vyndám za ocásek, otřu ruku o nohu, pak na to zapomenu a dám si jablko, třeba že jo. No zatím to se mnou ještě neseklo, ale nad těmi hygienickými návyky u koní bych se asi měla zamyslet🤮Jinak jsem úplně normální a meju se každý den😄