Aktuálně: 3 949 inzerátů206 544 diskuzních příspěvků18 211 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 09.02.2024, 10:29:08 xxx.xxx.167.183

Ha, Buggyro Dornovka? Jste mi připomněla! Byla jsem na ní včera a víte co? Jak jsme se tu onehdá bavily o tom častém rovnání, tak já měla vyjeté jen dva krční obratle!! Jako paní masérka se z toho málem sesunula k zemi! Nechápu, jak je to možné, necvičím, momentálně ani na koni nejezdím, prostě tak nějak jsem upadla do zimního spánku a takovýhle výsledek jsem neměla snad ani když mi bylo 20! Sama tomu nerozumím. Každopádně jsem se po včrejsí fyzio cítila abnormálně skvěle a ten pocit stále trvá!👍

Saga
Saga 09.02.2024, 10:24:02 xxx.xxx.167.183

No lovím teď v mobilu fotky a konalo se to 26.8.2023. Mělo to být jen pro kategorie American miniature a minihorse. Byli jsme tam od zahájení do asi 14h, pak už jsme museli frčet. Šmarjá, byli jste tam taky?😄

Saga
Saga 09.02.2024, 09:06:23 xxx.xxx.167.183

Je to tak! Já byla loni poprvé v Opřeticích na šampionátu minihorse, jako divák, a byl to pro mě naprosto skvělý zážitek! Sice tam bylo největší zastoupení American miniature horse, obyč minihorse tam byl jen jeden zástupce, ale stejně to byla pecka a kvičelo to tam furt všechno😄.

Saga
Saga 09.02.2024, 08:47:19 xxx.xxx.167.183

Ano, je to Dáma! Se vším všudy, cca za měsíc to budou dva roky, co je mám a tuhle malou potvůrku jsem ještě neviděla zablácenou, ona na sebe velmi dbá, má prostě styl i distingované chování😄což se o té druhé ludře říct nedá.

Saga
Saga 09.02.2024, 08:24:39 xxx.xxx.167.183

Teda, člověk tu chvíli není a tady to frčí😀! Už se tu obchoduje s pozemky a stěhuje!

Musím to vzít nějak postupně, abych nikoho nevynechala. Kometo, je to tak, jsem paranoik. Je mi naprosto jasný, že čím víc koní člověk má, tím míň má času na řešení blbostí. A napájí a krmí tak, aby to bylo co nejjednodušší. Já si můžu dovolit to sledovat, proto to i dělám. Když jsme kdysi u staré koby řešili s vet Cushinga, tak to jak pije, bylo první, na co se mne ptala, a už tenkrát jsem si říkala, že mít tu napáječku, nebo přírodní zdroj vody, poznám kulový, i když by to bylo pro mě bez práce. To samé sběr kobyláků, vidím množství i konzistenci každý den, tak snadno posoudím, jestli se něco děje, nebo ne. To už mi taky párkrát pomohlo. Myslím, že jako koňo-služka mám za jedna!

Pro Žínku - vidím to úplně jasně v zářivých barvách! Tže dům by byl, pak říkáte, že máte zahradní domek, poměrně velký, tak z toho budou stáje, pak kurt, netuším jak velký, tže buď z něj bude jízdárna, nebo mu srazíme rohy a uděláme kruhovku😂, z rybníčku přírodní koupaliště s pozvolným vstupem pro hajtry a skokanským můstkem pro mě😄, určitě zachováme i nějakou květenu, moje koně jsou malé a nenáročné, ty tam zapadnou jako prima ozdoba😄Tže já se jdu asi pomalu sbalit…😄😄

Fíkovnice, obávám se, že kdyby další dům k přestavbě viděla moje drahá tříčtvrtka, regulérně ho klepne😄😄Sotva rozchodil ten náš, ještě se z toho pořádně neoklepal a ty už bys mu šoupla fanku do ruky😄Ale musím uznat, že to místo je přesně podle mého gusta a vůbec se nedivím, že už tam nějací koníci pobíhají! Té stodoly je fakt škoda. Máme v obci statek, s číslem popisným 1, no a ten už se propadl kompletně celý👎, jako malí jsme si tam chodili hrát a bát se, teď je tam životu nebezpečno, a je to velká škoda, vždycky jsem snila, že bude můj a bude plný koní. Njn, tak možná někdy v příštím životě😔.

Saga
Saga 09.02.2024, 07:35:34 xxx.xxx.167.183

Buggyro, jj, týhle malý potvoře neunikne nic! Ona je prostě dosti speciální, má velmi silné sociální cítění, pokud to vůbec lze o zvířeti napsat. Neustále komunikuje, nejen tělesně, ale zejm. i hlasově. Ona prostě pořád něco  vykládá, tak si jako potichu brouká, když k ní skloníte hlavu a začnete na ní mluvit, ona vám to vrací, začne vám ševelit do ucha. Velmi rychle a dobře rozlišuje lidi a jejich momentální rozpoložení. Já jsem k ní přišla jako slepý k houslím, ona nebyla v plánu, sháněla se dost narychlo, aby cobka nebyla sama. Všechno mělo prostě být úplně jinak. Ale víte jak to je, chcete-li rozesmát Pána Boha, sdělte mu svoje plány😇! A já mám někdy pocit, že ona to ví, že je jako ta “vždycky druhá”, protože cobka je Nr.1 a neustále se proto snaží upoutat pozornost a sdělit mi, že ona je tu taky, a že rozhodně nechce být druhá! A sledovat, jak se mění jejich vzájemný vztah je každodenní zážitek! Přijely obě ve stejný den, každá odjinud. Malá začla okamžitě šéfovat, protože je starší, ale jak cobka začla dospívat, vztah se začal měnit a sledovat to, je velmi poučné!

Kometo😊👍

Saga
Saga 08.02.2024, 21:12:13 xxx.xxx.245.41

Kometo, sakriš, a do kolika let je člověk mladý?😀no, můj věk ještě pořád začíná trojkou, ale nebude to dlouho trvat a budu v pytli…

Pro Verun-cvakla jsem výřez z průkazu, jen ve fofru, opravdu takto zapsaná je a gen silver daple má 👍

Horsano, jsem ráda že se líbí, a nejenže o ní hovořím jako o Dámě, co se týče chování, ale ona se i tak jmenuje - Lady😉 a protože je to Dáma, absolutně jí pohoršuje oslovení poník, protože to ona není a je na to velmi citlivá 😛.No a IC mi tak nějak vplulo do života. Moje předchozí kobyla byla kříženec ČMB a hucula, životní kůň, njn. Pak, když jsem sháněla, tak moje priority byly - hucul, ČMB, Muráňský norik, IC. Jenže hucula jsem nesehnala, ČMB bych sehnala, ale kriticky jsem zhodnotila, že by se u mě nudil,  stejně jako Muráň, tyhle koně milují práci, v lese jsou bomba, ale já bych jim to nemohla dopřát, proto jsem se nakonec rozhodla pro IC, protože potřebuji koně, kterého na podzim odložím do výběhu a na jaře ho tam najdu v nezměněném stavu. Koně, ke kterému můžou děti mých kamarádek nekoňařek, stejně tak jako jejich babičky nebo lidé s handicapem. Všechno tohle mi IC dalo, povahově vzor plemenné příslušnosti, PSSM N/N a s minískou se dokonale povahově doplňují, jsou jako oheň a voda. Dříve tohle obsahoval jeden kůň, teď na to holt musím mít dva👍.

Obrázek
Saga
Saga 08.02.2024, 16:55:21 xxx.xxx.245.41

Já tušila, že takhle jednoduše mi to neprojde!😄

První foto holky spolu, na druhém kuk z boxu😉

Obrázek Obrázek
Saga
Saga 08.02.2024, 14:22:58 xxx.xxx.167.183

Pro Horsanu cokoliv😄

Několik variací na minihorse a ne, není ryšavá, je zapsaná jako dark palomino, letos už jí bude 9 let. A ta hovězí omladina není naše, s těma chodíme jenom kamarádit přes pásku.

Postroj na ní nemám, přes sezónu s ní chodím 3x týdně běhat, a 3x týdně pracuji s velkou koby. Sedmý den, jako ten nejvyšší na nebesích, si dovolím odpočívat😊.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 08.02.2024, 13:25:09 xxx.xxx.167.183

A to já bych zase rybník brala, nebo aspoň jezírko, jako má Čanka, protože pak bych nemusela tahat vodu. No, ale zase na druhou stranu s mojí paranoiou, že hlídám, kolik toho holky vypijou, vyloučí a tháák, bych přišla o možnost kontroly a to by mě mohlo taky klepnout, že jo😄.  Holt po tom, co jsem kdysi měla koně se schvácením, pak s Cushingem, to je člověk vycvičenej jako opička.

Saga
Saga 08.02.2024, 13:14:28 xxx.xxx.167.183

Edit pro Buggyru, jj zpevňujeme také, ale jakožto nájemci se musíme držet hodně při zemi, žádné trvalé zabetonované cosi, apod. Mám rohože a je to super, jako zvládla bych to taky v pracovních botech, no i když po dnešní pro*cané noci asi nee, ale když mňó, mě je líto těch bot😄Proto holiny, ty opláchnu hadicí a je to. Nemám takovéto klasické vcůcávací bahno, naštěstí. Ale prostě ty krásně zelené fotografie ve mě tak evokovaly jaro a léto, že už bych prostě ráda vzala tenisky a na ten blbej únor se totálně vyprdla. Asi tak!

Saga
Saga 08.02.2024, 13:09:41 xxx.xxx.167.183

Buggyro mám asi ¾ hektaru, celý hektar to není. A toto mám ještě rozdělené na 2 000m2, což je zimní výběh, a jinak sem můžou vlastně celoročně, pak asi 4000 m2, kam chodí jen v pastevní sezoně a na max. 8h/den a z těch 4000m2 ještě cca v květnu znepřístupním asi 1000 m2 a poseču na seno a teprve pak je vypustím zase na celé, a k tomu ještě asi 550 m2 jako karanténní a seznamovací a různě oddělovací plochu, kam pouštím vypásat jen za hezkého počasí. Ale moje kobylky jsou velmi snadno krmitelné, kynou i ze vzduchu a jsou malého vzrůstu 140 kvh + 85 kvh😉. Tže jestli teď Žínka práskne, že má její zahrada 2 hektary, tak padám na znak, balím kufry, sedám do auta….😄

Saga
Saga 08.02.2024, 12:58:40 xxx.xxx.167.183

Ehm, Fíkovnice, tže … kdy se můžeme nastěhovat?😄I když teď silně váhám, že bych se jako nastěhovala k Žínce a na “chalupu” jezdila k Fíkovnici?😄Mám takovéto dilemato. Kdepak foto vidím poprvé, tohle jsem si vždycky přála. Já bych to tak jako nakombinovala, od každé něco? Ach jo, no tak hlavně, že si za cca 2 hodiny nazuju pěkně holínky a půjdu se nořit do něčeho, co rozhodně nevypadá takhle!🙄

Saga
Saga 08.02.2024, 12:33:38 xxx.xxx.167.183

Žínko, Vy máte překrásnou zahradu! To je ouplně emerickej sen! Já jsem teda dost na vážkách, protože stejně jako Buggyra bych tam pochopitelně nacpala herky. Mojí výhodou je, že mám jen dvě a ještě ne moc velké a hlavně bych nikdy neustajovala, páč na tohle nemám absolutně morál. Když přijdu ze šichty, tak poslední věc na světě, která mě zajímá, jsou lidi a jejich kydy, chci mít klid a ten bych tady jistě měla.  Já bych to musela nějak královsky rozdělit, jakože část nechat, tak jak to máte Vy a do jiné části vypustit hajtry. Koňský sen prostě!😉

Saga
Saga 08.02.2024, 12:21:04 xxx.xxx.167.183

Taky už chci jaro, všude je jenom marast kombinovaný s ocelovým nebem🤮monotónní odstíny hnědé a šedé už mě nebaví! Ještě před dvěma dny jsem měla sněhobílého coba, no heh, tak jsem si tak fandila, že až dnes přijedou kováři, že teda jako uvidí vystajlované ostříhané a zapletené zvířátko. No jako, ostříhané je to pořád, zapletené jakž takž taky, ale ten bahenní styl mě ráno porazil jak velký dvoupatrový autobus. Njn překvapivě cca 16 hodin v kuse pršelo, pak sněžilo a pak…to už nebudu komentovat. Ale potěšily mne obě dámy, protože moje nová taktika evidentně zabrala. Při strouhání jsme dosud postupovali od většího k menšímu, přičemž to malé bylo silně prudné, a evidentně se jí dotýkalo, že je věčně druhá, tže koulela očičko, ukazovala bělmo, ukazovala chůzi po dvou i různé letecké kreace. Strouhali jsme jí v uličce. Tak dneska jsme jí vzali jako první a strouhali přímo v boxu a voilá, stála jak panenka😇. Druhé kobyle to bylo úplně buřt, kolikátá je v pořadí, hlavně, že má kupu sena. Přesvědčila jsem se prostě o tom, že minihorse je prostě vééélká osobnost, i když s malým tělem. Jako tušila jsem to už dávno, protože ona je extrémně komunikativní a socializovaná a neustále vyžaduje pozornost, ale dneska se mi to potvrdilo. Dáma s velkým D!😉

Saga
Saga 31.01.2024, 10:25:50 xxx.xxx.167.183

Přidám osobní zkušenost s těmito rostlinami:

Pryšec chvojka - roste ve výběhu, na místě, které mají koně trvale přístupné 24/7, celý rok. Této rostliny si po prvním ochutnání nevšímají. Když jsme koně přivezli, tuto rostlinu zřejmě neznali. Takže ochutnali, poznala jsem to tak, že pár rostlinek bylo ukouslých, ožmoulaných a zůstaly ležet bez povšimnutí na zemi. Koním nic nebylo.  Pár let před tím, když jsem v tom samém výběhu měla starou chlaďasku na dožití, jsme jí sekli trávu vedle na mezi. Tráva byla vzrostlá, a že jsou tam rostliny pryšce, jsem si nevšimla a všechno jí to na noc vyklopila do krmelce👎. Kobyla to evidentně celý přeházela a něco i užrala, ale jak i všechny ostatní traviny byly potřísněné tím mlékem smradlavým, moc toho nesežrala. Ráno ležela a byla taková ovadlá a zpomalená, nicméně se pak zvedla a šla normálně na seno, které požrala a v poledne už byste na ní nic nepoznali. Jestli jí z toho něco bylo, tedy nevím, kolikové bolesti v mojí přítomnosti neměla, jestli v noci? Každopádně vyměšovala pak normálně, veta jsem nevolala. Od té doby na tu mez nechodíme a celkově si dáváme více pozor.

Děvětsil lékařský - roste kolem výběhu, kam chodíme koně popásat. Spíše léčivka než jedovatka, ale! Všechny koně, co jsem tu měla, pokud dostali příležitost, spásali květy brzy na jaře, vždycky jen tolik, kolik uznali za vhodné, nikdy jim nic nebylo. Když rostlina odkvete a vyrazí ty gigantické listy, část jich likvidujeme křoviňákem, aby se nám to nerozlezlo až na zahradu. Při sečení listů je rostlina silně aromatická, pokaždé nám je z toho tak den špatně od žaludku a bolí nás hlava. Pouze při seči!! To aroma je prostě bléé!🤮Při potřísnění kůže máme slabou alergickou reakci a to nijak diagnostikovaní alergici na nic nejsme. Tže ta šťáva z listů na nás působí celkem negativně. 

Třezalka tečkovaná - roste ve výběhu, kam mají koně přístup jen přes pastevní sezónu, není jí tam převaha, spíš sem tam kytka. Žádný z koní, který tu kdy byl, s ní neměl problém. V létě se jí vyhýbají. V zimě v seně jí konzumují bez problémů. V seně jí konzumují i králíci, bez problémů.

Javor klen - když jsem před XY lety přivezla domů prvního koně, o tom, že existuje javor klen jsem neměla ani tucha, a že jsou jeho části jedovaté už tuplem ne. Ve výběhu ho bylo několik exemplářů, aniž bych to tušila, nebo se tím nějak zabývala. Nestalo se vůbec nic. Pak přibyla stará chlaďaska a já pořád nic netušila. Tže jsem tu měla 15 let koně ve výběhu se 7 kleny a nic. Podotýkám, že chlaďaska to konzumovala, jak semenáčky, tak na podzim vrtulky a nic. Dožila se požehnaného věku a zemřela na něco jiného.  Po příjezdu nových koní už jsem o klenu věděla, protože pár let před tím proběhlo několik kauz ohledně otrav. Šest stromů jsme vykáceli, ten sedmý nebyl na našem pozemku a je zde dodnes. Koně mladí, tže semenáčky jsem na jaře poctivě vytrhávala, občas jsem našla nějaký ukouslý a ožmoulaný a vyplivnutý, tže to koně asi nežerou. Na podzim máme z toho jednoho stromu vrtulky úplně všude, jestli to koně žerou nevím, ale když začnou opadávat, zkrátím u koní hladové pauzy a přidám seno, sice se mi to nelíbí, neb jsou jak kule, ale nechci aby z hladu sežrali cokoliv, už jsme takhle zvládly dva podzimy, tak snad to bude dobré.

Dub letní - četla jsem už pár článků o toxicitě dubů, resp. žaludů právě pro koně. No, upřímně, dubů mám ve výběhu celkem osmnáct, převážně jsou to vzrostlé statné stromy, které rozhodně nehodláme kácet. Žádnou toxicitu žaludů jsem nikdy nezaznamenala na žádné zvíře, ani u koní ani u králíků, kterým jsem žaludy dávala cíleně. Pokud je úroda žaludů velká, koně stojí pod stromy celé dny a tlačí. No, jde jim to akorát solidně do sádla, protože jsou tučné, ale jinak teda vůbec nic, tže o toxicitě žaludů tak trochu pochybuji.

Bez černý (plod) - zvířata ho nežerou, protože jsou na rozdíl ode mě chytrá. Já jednou žrala, z hladu, v lese, a málem nedolezla domů. Bezinková šťáva je super do čaje, ale žrát to syrový, teda fakt ne. Po požití křeče v žaludku, následované zvracením, pak křeče ve střevech a šlo to z obou konců naráz. Zimnice, svalový třes a já si myslela, že v tom lese umřu. Blbá, blbá, blbá. O tom, že se to nemá, jsem věděla, ale říkala jsem si, že z pár bobulek se nepo… a zaženu hlad. Jo, tak určitě. Od tý doby s sebou nosím raději sušenku nebo bonbony, protože tohle už znova nee.

Tak snad jsem drvodělce trochu přispěla😉

Saga
Saga 26.01.2024, 13:13:04 xxx.xxx.167.183

Fíkovnice, díky za upozornění, málem jsem si ani nevšimla, že mi tam svítí obálečka! A máte ode mě počteníčko!😉

Saga
Saga 26.01.2024, 09:59:56 xxx.xxx.167.183

Pro zadavatele - králíky jsem chovala 27 let, o existenci granulového sena samozřejmě vím, protože mimo jiné chovám i koně, a právě předně pro koně je toto granulované seno určené. Což samozřejmě nejspíš nevylučuje zkrmovat granule i jinému živočišnému druhu, ale nějak si to úplně nedovedu představit? Granulované seno je vhodné zejména pro koně, kteří mají jakékoliv potíže s chrupem, příp. už nemají zuby vůbec. Granule se máčí ve vodě a nechávají nabobtnat tak, až vznikne kaše, kterou je i bezzubý kůň schopen pysky vzít a pozřít. Nabobtnáním granule mnohonásobně zvětšují objem, tže si nedovedu představit je konzumovat v suchém stavu, kde to bobtnání vlastně pak probíhá až v žaludku a dál v trávicím traktu, přestože vím, že králík má pochopitelně jiný “pajšl” než kůň. Nehledě na fakt, že obrušování zubů jaksi chybí, jak už psali lidé výše. Beru to prostě tak, že pokud chci opici, musím mít na banány, a tím teď nemyslím nutně finance, ale i skladovací prostory na seno, pokud sám nemám pozemek, kde usuším a k tomu nějaký seník.  Znám např. chovatele, který “parkuje” velký kulatý balík v garáži místo auta a auto má na chodníku před barákem. Nemá žádné pozemky na sušení, ani zemědělskou stavbu na skladování, přesto králíky chová, ale krmí klasickým senem, byť kupovaným. Hnůj od králíků vozí na kolečku do bia na návsi. Tedy i takhle to jde. Na granule bych se fakt vykašlala, vidím v tom víc negativ než pozitiv.