Anekapace - já bych navrhla soutěž o best of foto, protože tohle je nášup😄. Za mě nejlepší modelky/modelové jsou z první série, foto č.4! Ti čtyři bubíci, jak jdou pěkně jak schůdky a ty kukuče😀Slaďouši prostě, zbožňuju begany a poníčky🤗.
Příspěvky uživatele
Saga
Efe, díky za vysvětlení, už se orientuju! Morgáně si právě pamatuju už z IF, protože jsme tam řešili hodně podobné věci, ale tu starší kobylku jsem zazdila. Mojí cobce bude pět až v červnu, ale postupujeme vlastně stejně. Já mám koně doma, tže bohužel bez jízdárny, kruhovky a dalších vymožeností, co by se mi zvlášť v tomto počasí moc hodily. No, co nadělám, jednou jsem si to tak vymyslela, tak to tak mám. Já jsem jí obsedala normálně v terénu, samotnou, stačilo mi na to jedno odpoledne, napřed moc nechápala, ale pak když přišel ten WOW efekt, tak to byla sranda😀. Pak, když byla možnost, a já sehnala vodiče, brala jsem minísku jako vodícího koně a to šlo samozřejmě mnohem rychleji, velká koby pak mnohem rychleji chápala, co se po ní chce. Holt vodiče nemám každý den, tak si vždycky člověk musí poradit s tím, co má. Chodily jsme výhradně v terénu, taky měla natrénováno na voďáku, koupila jsem jí jako dvouletku, co do té doby neopustila areál, kde žila, tže první vycházky pro ní byly poněkud šokující😄! Ale je vnímavá a za člověkem jde kamkoliv. Na podzim jsme vlastně skončily tím, že umí rozejít, zastavit, naklusat, změnit směr, následovat druhého koně, předejít ho a jít první, oddělit se od něj a jít jinam, jít do vody, jít sama bez koně. Víc jsem nestihla, tak doufám, že na jaře nějak navážu. Tohle je právě moje první bezkostra a zatím nezklamala, tak doufám, že to tak bude i dál!
A ještě bych se zeptala trochu mimo téma, jak se u Vás poprvé projevilo PSSM? Já mám sice kobylu N/N, ale chovám se k ní, jako by byla pozitivní, to už je prostě moje úchylka od předchozích koní, kteří také měli metabolické problémy. Má Vaše Dáma specifický režim/krmení, kvůli myopatii? Já jsem welfare a krmení řešila hodně moc, abych se vyhla těmhle problémům, protože to je prostě strašák, proto mě to zajímá, pokud tedy budete chtít. Děkuji.
Tak to chápu, máme to hodně podobné! Držím palce, ať to se sedlem dobře dopadne! A koukám, že jsem holky asi popletla! Tže Dadlička je Dáma a ta je starší a morgáně je ještě děcko? Je to tak? A Dadlička už užívá důchodu, nebo taky ještě pojezdíte?
No, jinak já když jsem mluvila s paní z ORX v té Lysé, tak jsem taky právě hodně řešila věk, protože kobyla už čtyřletá, sice obsedlá, na ruce terénu znalá, ale mě to připadalo jaksi málo (jakože prd umí) a zase na druhou stranu cobové rostou do šesti let, prostě furt to jsou chlaďásci, tak zase jestli mi z toho sedla, ač bezkostry, nějak nevykyne. Zrovna, když jsme tam takhle vedly diskusi, tak se k nám připojilo pár kolemjdoucích a byly to taky cobařky a hrozně mě potěšily, že taky jezdí v bezkostře, že to je prakticky to jediné, co na coby pasuje a že fakt nevykyne, že ve 4,4 letech už je ten kůň skoro dopečenej, no tak doufám, že to tak bude. Sedlo zatím odpočívá v pokoji (doslova), kobyla ve výběhu, tak uvidíme za pár týdnů.
Výhoda polovenkovních koček je v tom, že když vás začnou štvát, tak je vyhodíte na mráz a máte uklizeno😄😄Tohle praktikujeme s velkou oblibou. Kocour doma je prima dekorace, ale jak začne něco nebo někoho škubat, dělat bordel nebo lézt po zdi, tak okamžitě končí a kouká na dveře z druhý strany😄takovej jsem ras na kočičku😄!
Jj, u nás mrzlo taky -4°C, hlášené to bylo. Už včera v podvečer u nás bylo cítit, jak se venku ochlazuje a taky že jo.
Žínko, díky! Já to právě jen udržuju, mě to vlastně ani nestojí moc sil nebo času. Fakt taky je, že jsme doma samí dospělí a přes den v práci, tže to prostě nestihneme zabordelit, není jak. Samozřejmě mám elektronické pomocníky, prádlo pere a ždímá pračka, dřív jsme třeba chodily máchat prádlo do řeky a ždímačka byla zvlášť, nádobí myje myčka, v ruce myju jen věci, co do myčky nesmí přijít, uklízí mi robotický vysavač, jen tam, kde je koberec, to beru ručním a jednou za čas je potřeba to po tom robotovi dovysát, rohy a tak. Nevytírám, vůbec, není důvod, když něco rozblemcám v kuchyni, setřu to hned. Jednou za čas setřu povrchy a vezmu nějakým Prontem a žehlím, to jo. Mám ráda vůni vyžehleného prádla. Ale celkově to za nějakou dřinu rozhodně nepovažuju, mám to tak celoživotně, jsem zvyklá mít pořádek a i moje drahá tříčtvrtka je stejná. Uklízí si sám, tam kde holky maj vstup zakázán😉!
Hadi, myši ani žáby mi nevaděj, ale pavouky a ty masitý vobzvlášť, ty nedávám🤮Když mám dobrej den, stačí mi na ně jen koště, ale když mám bad day, tak jedině průmyslový vysavač, dlouhá hubice a výraz v ksichtu, že budu zvracet. Ale to je regulérní trauma z dětství, taky jsme je doma měli, jedné temné noci mě jeden z nich vzbudil, spala jsem na zádech s otevřenou pusou a on se mi ráčil nastěhovati do krku, vykuckala jsem ho po nožičkách, tělíčko už jsem blinkala, ani nechci vědět, kolik jsem jich za život regulérně sežrala, tenhle zmetek neodhadl mojí malou dětskou pusu, zaplatil životem a já traumatem🤮Pavouky nebrat prostě 🤮Ale ty třešně mě lákají, to zasejc jo!
Já to přiznám hned a na rovinu - JSEM BAČKORA - netopejry nedám😂😄Lidi, já mám uklizeno i na půdě😄Před týdnem jsme měli o weekendu návštěvu a ti se báli sednout si i v kuchyni, prý jak je tam uklizeno, akorát že, já neuklízela, já to mám jako standart😄Ale jsem schopná přespat v autě, tohle už mám vyzkoušený a to mi neva! A když tak o tom přemýšlím, já ještě nikdy žádný squat neviděla, neměla bych to napravit?😄
Bobčo, tleskám, jak to máte pěkně srovnaný!😉 Já pořád na rodném domě lpím, jsem tam prostě přivázaná, jako tu psala Žínka, ale strašně ráda bych se od tohohle pocitu oprostila, protože jaksi rakev nemá kapsy, že jo?
Efe, tak to jsem zvědavá, co vám nakonec sedne. Určitě pak poreferujte! Já jsem z toho byla taky dost zoufalá, protože jsem potřebovala začít s mladou něco dělat, což jde bez sedla dost blbě. Hlavně, když jsem na ní lezla bez sedla, tak se jí to viditelně nelíbilo a v momentě, kdy jsem na ní dala i tu špatně padnoucí anglii, tvářila se lépe. A to jsem na svých předchozích koních byla zvyklá bez sedla jezdit, žádnému to nevadilo. Toho prvního jsme dokonce s kámoškou bez sedla obsedly, a jezdila jsem jen tak celkem dlouho, než jsem sedlo koupila. No, cobce se to zjevně nelíbí. Z první kostry vyrostla úplně, ta druhá, docpaná, je prostě…no, víte jak, nasedlat se nechá, ale tváří se jak bluma v září, prostě cítíte, že to jen trpí a s tímhle ORX přišla obrovská změna. Hlavně doufám, že to vydrží do jara, naposledy jsem na ní seděla koncem listopadu. Přes zimu nejezdím, nelze to skloubit s prací a světlem a momentálně i s povrchem (všude bahno). Jako jde na ní vidět, že ještě přes zimu zmohutněla, ale taky mohou hodně mást ty zimní chlupy, protože o minihorsce jsem si taky myslela, že je ňáká tlustá, ale v pondělí tu byl brutál déšť, koně mokrý nažmach a ona tak najednou splaskla, že jsem si říkala, že je všechno možný, jenom ne tlustá😉. Doufám, že už aspoň v březnu to bude co k čemu, abychom mohly začít něco dělat. To zimní delirium už mě přestává bavit👎. Kolik je vaší Dámě? Mojí cobce bude v červnu 5 let.
Obávám se, že dlouhodobý psychický teror, je horší než vražda. A někteří manipulativní jedinci jsou v tomhle mistři, tže tady bych byla setsakra opatrná. Ono například člověka znesvéprávnit chvíli trvá, ale řekněme, že byt ve velkém městě za to čekání stojí…tže asi tak!
Fíkovnice, dej si voraz a k tomu cokoliv na co máš chuť! Nula práce! Zkusím to tady taky navrhnout, nějak se nám tu zadřely mašiny, tak to možná tak na 50% taky vyjde!😄
Anekapace, já vůbec žádné fotečky nevidím, jen bílé čtverečky a to jsem se tak těšila na příval krtečků😔.
Efe, nevím jestli to na kočkách nezapadlo, četla jste o sedýlku ORX? Kdyžtak můžem pokračovat tady, sem se to více hodí!👍
“Prodat byt s věcným břemenem dožití” samozřejmě lze, ale v reálu je to pěkná blbost! Zřejmě jste neviděl český film “Na samotě u lesa”. Obávám se, že současná realita by se spíše blížila typickýmu emerickýmu hororu, kdy v případě, kdy by někdo koupil byt/dům i společně se mnou, šlo by mu jen o jediné a to, jak to udělat, aby se mě co nejdříve zbavil a mohl si s nemovitostí udělat co chce! To je prostě reál, chápeme?
BTW, Fíkovnice si dá lečo, zapije ho kohoutkovou a bude v poho😉👍!
Je něco jiného řešit nemovitost kdesi v tramtárii a střechu nad hlavou, bezdomovcem se dneska člověk stane rychlejc než by čekal…
Mám radost, že je tu fajn nálada a že Fíkovnice válí prostě!😉A jo, myslela jsem přesně tuhle větu, v tu chvíli jsem to prostě málem neudržela v kanystru😄!
Fíkovnice, ty jedeš! Fandím a držím mnoho 👍👍není nutné všechno vyřešit hned, ale je dobré mít směr a rozšířené obzory!😊
TVL Fíkovnice, už ne😄😄😄právě jsem si poprskala monitor a málem znečistila textil! Bavím se o závěti😄😂. Jo, a pak se mi všichni diví, že chodím z práce vysmátá jak lečo, někdo by si mohl myslet, že se mi tu snad líbí nebo co?
Fidoušek má hezká očadla😊Všechny kočky jsou krásné, akorát když jsou tuplovaně mouraté, tak ve mě pořád vzbuzují pocit, že právě proletěly komínem a je nutné je vykoupat😄😄Asi nějaký trauma z dětství nebo co, já vůbec nevím, kde se tohle u nás vzalo, ale pamatuju si už na babičku, jak vždycky říkala, to je mouratý, to bude do komína dobrý😄😄Doufám, že se u nás komíny nečistily kočkama, šmarjá😄no babí už se nezeptám…
Já se strašně moc pokouším vyfotit toho našeho černokněžníka, abych se taky mohla pochlubit, ale furt to nějak nejde. Když se válí doma, tak je to jen černý flek na tmavý židli a venku ho nelze zachytit, je jak žížnivá čára😄
Ale tohle je vyšší level mourka, protože má bílé ponožtičky a bílý pupíček!😛To je prostě vícemourek😄.
Jestli už neměl z toho vypalování vypálenou sítnici?😄😄😄
Ono celkově se starými budovami je to prostě složitý. Častokrát kolem sebe slýchávám, že vesnice už nejsou, co bývaly. No jo, jenomže jak by mohly být? My jsme velmi stará obec a byly časy (které já už samozřejmě nemůžu pamatovat), kdy tu bylo všechno - škola, dvě hospody, jeden zájezdní hostinec s ubytováním, X velkých statků, mlýn, kovárna, povoznictví, mlékař, pekař,…Dnes? Jede sem 4x denně autobus. To je vše. Je tu spoustu brownfieldů, které by stály za renovaci, ale není zájem. Je nás tu velmi málo, kdo nějakým způsobem pečuje o starý dům, protože koupit si no name parcelu v sousední obci na býv. poli a vysmrknout tam 3kk na placato je prostě jednodušší. Starý dům, pokud k tomu člověk není osobně zainteresován, si koupí jenom ten, kdo na to má a nebo ten, kdo se úplně zbláznil a neví, do čeho jde.