Aktuálně: 3 314 inzerátů218 969 diskuzních příspěvků18 344 uživatelů

Příspěvky uživatele

Saga

Saga
Saga 03.12.2024, 13:20:44 xxx.xxx.167.183

Jani, díky za dobré zprávy! Jsem na Vás a kobylku často myslela, jak je teď furt hnusně, tak to asi taky nějak víc prožívám nebo co😄! Jako ten komfort, svůj i komoní, a občas se dostanu do hysterické fáze, jakože chudáček obézní koníček, vono ho vofoukne a nebo ho to úplně vodfoukne😄, což s tou jejich tělesnou základnou není ani technicky možný😄, ale panička už asi stárne a měkne jí mozek! Zimu máte pořešenou, no a na jaře se s pozemky holt uvidí, no. Jako, dalo by se napsat, že to není Váš problém, ale problém ustajovatele, ale ten když skončí, tak pak jsou v loji všichni😏, čili budeme doufat, že to dobře dopadne, budete tam spoko a nebudete muset zasejc řešit nějaké přesuny!

P.S. já mám v plánu trenérku na příští rok, resp. od jara, taky si říkám, až nás uvidí, že padne na znak…😄Jste mě tady totiž úplně nakazily, a moje vetky i moje fyzio mi jednu paní trenérku doporučily, všechny nezávisle na sobě tu samou😄. Tže jsem si řekla, že tohle je znamení a měla bych s tím něco dělat!

P.S. ta obézní koule s fleky to ještě neví…😄

Saga
Saga 03.12.2024, 11:23:46 xxx.xxx.167.183

Jesie, tohle je fakt noční můra😢! Já mám celkem štěstí v tom, že náš výběh je až na konci obce, ve slepé ulici, tudíž tudy nelze “projíždět”, není kam. Všude kolem výběhu jsou pole a dost mizerně přístupný terén (křoví, vysoká tráva), tže vysečená a užívaná je jen ta čelní strana se vstupem do výběhu a sem jsme předsadili předohradu, asi 10m širokou. Lezou sem hlavně rodinky s fa*anama a ty maj asi dost mizernou kondici, tže to nepřehodí👍 a koníčky maximálně nalákají k té vnitřní ohradě, tže se můžou jenom koukat. Na to aby se prodírali křovím a kopřivama bývají příliš líní a svátečně oblečení. Ještě že tak🙏, protože přesně jak píšetete, co si na nich vezmete?

Saga
Saga 03.12.2024, 10:31:46 xxx.xxx.167.183

Dotaz pro 4xJanu, jestli sem nakoukne😉 - nechtěla jsem plevelit vedlejší vlákno o dekování, poněvadž o tom nevím zhola nic, ale popisujete tam (asi nejspíš, jestli jsem to dobře pochopila) Vaše nové ustájení? Jak to tam vlastně vypadá, tedy pokud se chcete podělit? Vím, že jste byly s kobčou na tom freestylu bez zázemí, tak jsem si to nové představovala, jakože úplně jinak, spíš jako místo, kde něco jako deka, nebude nikdy potřeba, protože box, padocky a tháák😄? Tže tohle mě lehce vyvedlo z míry, ale třeba jsem jen špatně četla? A jak kobylka, už si ujasnily pozice?

Saga
Saga 03.12.2024, 08:59:59 xxx.xxx.167.183

Cyrdo, skutečně nejde o kachnu. Akutní laminitida je rychlá a může mít i fatální následky. Proto “dobrosrdečný krmič” = největší nepřítel majitele koní👎!

Saga
Saga 28.11.2024, 17:52:56 xxx.xxx.245.41

Já se přidávám do morčecího klubu😉, taky jsem je chovala, nějakých 25 let, ale já je měla mezi králíky, joj, to bylo v kotcích veselo 🐇.  Měla jsem hladkosrstá i rozetová, všelijakých barev.

Saga
Saga 28.11.2024, 13:36:27 xxx.xxx.167.183

Killian, je to tak, každý musí po svém. Já mám pořádek ráda, cítím se v něm dobře, ale vocaď pocaď, nehodlám být sluha svého domu. A proto jde vánoční gruntování úplně mimo mě, protože já to chci mít doma hezké (pro mě) pořád, nejen 3 dny v roce. A to “hezké” má pro každého úplně jiný význam.

A faktem je, že už jako dítě, když jsem viděla ten gruntovací a pečící maraton, jsem věděla, že tohle nikdy dělat nebudu. A nedělám. K čemu je stůl plný žrádla a umytá okna, když na sebe lidi vrčí? Tož tak!

Saga
Saga 28.11.2024, 11:03:39 xxx.xxx.167.183

Žínko, obdivuju a nechápu zároveň😄! Myšleno v dobrém! Já uklízím co týden, v tom slova smyslu, že prostě vyluxuju všechno, nevytírám, není proč. V ložnicích mi pravidelně jezdí robot, tže tam beru ruční vysavač jen, když převlékám komplet postele, z toho se sype, to je fakt, luxuju i matrace, máme tam střešní okna, tedy žádné záclony, závěsy ani zatemnění, umyju 1x do roka, kdy mě se chce, bez ohledu na jakékoliv svátky. Zařízeno v minimalistickém skandinávském stylu, tže minimum všeho i úklidu. V přízemí se pohybujeme logicky více, tže luxuju podlahy i nábytek, všeho je opět minimum (jako nábytku), nesnáším pičičmundy na poličkách, tže nemám pro jistotu ani poličky 😄, aby nebylo kam svinit bordel😄. Zaleju kytky a mám uklizeno, každý týden mi to zabere cca 2 hoďky, což není moc, nevadí mi to, a mám prostě pořád uklizeno, tak jako permanentně😉. Okna mi letos poprvé v životě umyla máti (se prý na ty cákance od vlaštovek už nezvládla dívat, já je zvysoka ignorovala😄), tže to už je vyřešený. Závěsy zásadně nevedu, stejně tako jako ubrusy a jiné ehm “dekorace”. Záclony stačí vyprat 1x za dva roky. Tže to do jara počká😄. Koupelnu po sobe uklízíme každý sám, WC taky, tže tohle mě vůbec nebere.

Když bych to porovnala, jako tu formu úklidu kdysi před rekonstrukcí, kdy jsme měli doma všechno staré a omlácené, se současným stavem, kdy je vše nové, tak je to jak nebe a dudy. Dřív jsem se s tím hrozně nadřela, protože všude blbý koberce, visací lustry, pokryté prachem, přehršel socanskýho nábytku, kdy jedna věc nepasovala k té druhé, všude nastrkaný krámy🙄, no co Vám budu povídat, stará barabizna😏. No stará je sice furt, ale dostala nový kabát a styl, a mým cílem už před tím vším bylo, hlavně se nenadřít, tže jsem všechno zařídila minimalisticky a je to herdek znát!

Saga
Saga 28.11.2024, 09:59:34 xxx.xxx.167.183

Buggyro, však mě taky potěšila! Měla jsem to podobně jak Vy, že by přijela někdy před svátky. Jenže, to by znamenalo po mé pracovní době, čili odpoledne, sice teď chodím o hodinu dřív, ale jsem z toho vstávání ve 4:00 dost sťatá a v odpoledních hodinách už hůř použitelná🙄 a na tuhle paní se prostě potřebuju soustředit, moc nám pomohla, tže jsem se jemně zeptala, jak hrotí svátky? Odpověď, že vůbec, pro mě byla jako dar z nebes🙏.  Tže uvidíme, jak to spácháme, ale hlavně za světla a v pohodě, obě budeme odpočinuté a to pak ta práce úplně jinak odsýpá! A Vám přeju u hajtřiček samé pozitivní zprávy, nebo aspoň neutrální!

Saga
Saga 28.11.2024, 09:03:49 xxx.xxx.167.183

Jo, tak takhle to jde taky😄! Bless this mess, why no?😄

Mezi svátky by mi právě měla přijet fyzio na malou Dámu, jakože na kontrolu (jaký je stav špeků a tháák😄), páč pravila, že zrovna Vánoce jsou dost okurková sezona, že ráda zajede! A takovýhle lidi já mám nejraději👍!

Saga
Saga 28.11.2024, 08:46:52 xxx.xxx.167.183

Buggyro, u nás je to jak přes kopírák👍! Vánoční šílenství jsem nechápala nikdy, nevím, k čemu tohle celé prostě je? Pokud si to někdo skutečně užívá v tom slova smyslu, že je šťastný, tak je to v pořádku a nemám s tím nejmenší problém👍! Obávám se ale, že takhle to v praxi úplně nefunguje, tedy alespoň v mé sociální bublině.

Pro nás jsou to také dny, jako každé jiné, jenom možná svátečněji laděné. Letos je to teprve druhý rok v mém pracovním životě, kdy jsem doma o svátcích i mezi nimi. Celé roky před tím jsem normálně chodila do práce, nejprve furt, svátek nesvátek. Pak jsem změnila zaměstnání a o svátcích jsem byla doma a chodila jen mezi svátky. Nyní jsem na takové pozici, kdy si mohu dovolit být doma od 24.12. do 1.1. Pro nás je důležité TO VOLNO! Že jsme prostě spolu, nikam se nemusíme honit, nikam jezdit, atd. Cukroví jsem pekla snad jednou v životě, vůbec mě to nebavilo, ani to nesplnilo žádnou očekávanou “atmosféru Vánoc”. Nedodržujeme žádné tradice, neboť nás to nebaví ani nezajímá. Stromek zdobí moje tříčtvrtka, protože kdyby to bylo na mě, žádný není. Zdobí ho 5.12. a 27.12. ho odstrojuje, páč už je PO. Žádnou jinou světelnou výzdobu ani nevlastníme.

Radost si dělám, kdy chci, na to žádné svátky nepotřebuju, naopak, takhle mi to připadá “jako na povel”😏. Na volno už se ale moc těším a doslova odpočítávám každý pracovní den, co si musím ještě odkroutit🤭. Volný čas, tu vzácnou komoditu, si hodlám užít s těmi co mám nejraději, s mojí drahou tříčtvrtkou a koníky🐎.

P.S. a vánoční úklid, to je něco, co už vůbec nechápu. Oni jako lidi jinak neuklízí, nebo co? Já uklízím každý týden, tže úplně nevím, co bych jako měla uklízet ještě víc, když mám uklizeno normálně? 

Saga
Saga 20.11.2024, 18:27:37 xxx.xxx.245.41

Horsano, kdepak, nejsem schopná zajistit ručně sušené seno na celý rok! Jednak na to nejsou pozemky a už vůbec ne čas! Chodím normálně do práce a tahle “sranda" pro koníčky mě stojí ročně 2-3 týdny dovolené. Myslím si, že jim sloužím víc než dost, na víc nemají nárok 😄! Dokupuji každý rok 3-5 velkých kulatých balíků od kamaráda, vždy takhle na zimu, a pak od jiného kamaráda mám cca 50ks malých hranatých. Plus ještě krmnou slámu.

A upřímně sítě na seno mne velmi zklamaly, proto je již nepoužívám, vyzkoušela jsem snad všechny dostupné zpomalovače z rozličných materiálů a výsledkem byl vždy totálně frustrovaný kůň, bojující s dotyčným zpomalovačem, tže jsem se na to vybodla👎. Zatím mám tu možnost, že během mé nepřítomnosti tam ráno a v poledne zajde obsluha, dá seno do krmelce a uvolní koním část výběhu, kterou je zrovna potřeba dopást. Po práci přijdu já, dostanou seno+jádro na boxech a venku nachystám noční porci. Tže je jim dávkováno průběžně  po troškách. Jednotlivé dávky sena balancuji podle počasí a stavu porostu. A někdy mi jde z toho věčnýho vážení hlava nakřivo😄!

Saga
Saga 20.11.2024, 11:10:21 xxx.xxx.167.183

Verun, tak to sedí! Já mám vždycky děsnou depku, když přecházím ze svého na kupované, což je právě teď, tak jsem prostě zvyklá, že je toho kopec, až mi to přetejká z krmelce, protože to není lisované, a pak když navážím stejné množství lisovaného, je to taková kupička, co je v tý bedně sotva vidět a přitom je to stejné množství🙄. Přecházím postupně, ale když se pak propracuji jen k tomu lisovanému, ty koně fakt blbě čumí😄, jako kdeže je ten zbytek😄? Kamarád, co mi prodává ty malé hranaté balíčky, je má ještě takové nasekané, jako řezanku a to pak fakt vypadá, jako když jsem tam nic nepřinesla😄! Seno vážím a nosím v takových těch zahradních zelených bagách, co mají obruč, pro snadné nandavání a ucha na nošení👍. Prodávají v Kaufu/Lidlu.

Saga
Saga 19.11.2024, 07:18:37 xxx.xxx.167.183

Verun, rozhodně od vás nic neberu jako rýpání! Kdyby člověk nesnesl konstruktivní kritiku, nemohl by lézt na net👍! 

Ale holky, já nekrmím v sítích! Jak jste na to přišly?😲Sítě jsou naopak něco, co jsem kdysi před lety na jiných koních, co jsem měla, vyzkoušela, absolutně mě to nenadchlo a koně už vůbec ne, byli z toho akorát pěkně v nervu. Zkoušela jsem i jiné typy zpomalovačů. U těchto koní, co je mám teď, jsem to právě po poměrně negativních zkušenostech z minulosti ani nezkoušela! Sítí mám celou jednu polici ve skříni, mám všelijaké velikosti i tvary, leží mi tam netknutě tak od r. 2015😲! Jsem líná je prodat, jakože nafotit, dát na bazoš, zabalit, tsss….tak na to prdím a říkám, se to nezkazí…Mám dvě krmné dřevěné bedny, velkou a malou, schované pod střechou, aby do toho nepršelo a nesněžilo. Koně tedy žerou jako ze země, právě kvůli poloze krku jsem to tak chtěla, a muž vyrobil. Jsou krmeny 3x denně a rotují po výběhu (ten je taky rozdělen na 3 části) dle počasí a stavu porostu tak, aby neměly hladové pauzy delší než 4 hodiny. 

A jen tak na zamyšlenou do pléna, množství sena, zvláště pokud není slisované, se okometricky velmi těžko odhaduje, píšu to proto, že býv. majitelky mých koní se občas staví na pokec, což mne těší a pochopitelně viděly, co jim dávám a když viděly ranní porci, tak z toho málem omdlely, jako že je toho děsně moc, že u nich toho tolik nedávaly😄, no tak jsem jim to musela hodit na váhu, aby viděly “to číslo”, protože jinak by mi prostě nevěřily, že toho je, kolik toho je😄!

Saga
Saga 18.11.2024, 13:14:55 xxx.xxx.167.183

Horsano, děkuji moc a pravdu díte, vlastnit obezitku fakt lehké není! Měla jsem tu samozřejmě i výživářku a vet v jedné osobě a shodli jsme se prakticky na tomtéž, co píšete, že níž už jít nelze, je to hazard. Proto krmím závisle na počasí a úplně jinak to vypadá na jaře, pak v létě, nyní na podzim a v zimě, kdy už není nikde nic a kdy dostanou jen čistě to, co jim donesu. Máčet jsem zkoušela mnohokrát, vždycky to dopadlo tak, že to cca po týdnu přestaly žrát úplně, a to jsem to fakt nechávala okapat dlouho, hnily mi z toho krmelce (jsou dřevěné), prostě máčím, jen když se objeví problém, jako třeba byly ty oči, jak píšeme výše. Mám několik druhů sena a otav, své high tech vlastní, pak od kamaráda v malých balících, kterému to teda zmoklo ale fest, takže to spíš vypadá jako sláma než seno a pak 5ks velkých kulatých od jiného kamaráda, ty jsem ještě nenačla, tže kvalitu nemohu zatím napsat. Míchám svoje (které mi ale mimochodem taky zmoklo, i když ne všechno) s tím propršeným od kamoša + mám ještě ječnou slámu, taky tam trošku přihodím. Tže “monokulturní” to fakt nemají. Vetka mi právě také říkala, že to letos způsobily hlavně ty žaludy, že se s tím setkala téměř všude, a že když jsem je zatím každé jaro dostala do normální kondice, proč by to nešlo teď? Že budou potřebovat malej dvůr a dlouhej bič a honit a honit😄!

Saga
Saga 18.11.2024, 12:37:15 xxx.xxx.167.183

Měly jsme to stejně, oko přivřené a u nás jako bonus zarudlé koutky a bílý výtok, tže to bylo jasný.

Saga
Saga 18.11.2024, 12:29:15 xxx.xxx.167.183

My to měli v březnu 2023 a právě z prachu👎. Seno, které jsem tenkrát koupila, bylo fakt hnusné, a to bylo od kamaráda. Příšerně prašné, a ještě jako bonus, jsem tenkrát neměla v přístřešku dokončenou podlahu, byl to jen mlat a na něm nedostatečný počet rohoží, tže všechno špatně a furt se to tam vířilo☹️. Kobyla tedy rozhodně nebyla vzorná pacientka a doposud se o oči extrémně bojí. Zánět jsme jakžtakž zaléčily a pak následovala změna welfare, to zabralo až dodnes. A seno od kamoša nebrat. Kámoš nekámoš😟.

Saga
Saga 18.11.2024, 12:13:34 xxx.xxx.167.183

Jani a z čeho? Poranění oka? Prach? Ach jo, to mě mrzí! Je to aspoň vzorná pacientka?

Saga
Saga 18.11.2024, 10:06:02 xxx.xxx.167.183

Kometo a dá se tomu věřit? Tže hrudník bych změřila krejčovským metrem nebo provazem a délku koně svinovacím metrem, nebo násadou třebas? Přijde mi to takové centimetr sem, centimetr tam, jakože to není úplně přesné. Třeba se mýlím, mohu zkusit.

Saga
Saga 18.11.2024, 07:18:51 xxx.xxx.167.183

Buggyro, ano do mashe jim dávám Perfect Equi Cobs Health, zejm. kvůli IC, které nesmí biotin kvůli Mallenders a Sallenders, jiný vitmin vhodný pro barokní a rousnatá plemena jsem prozatím na trhu nenašla (nebo jsem špatně hledala), na zimu ještě přidávám vit. C, o pixlu se s nimi dělím i já😄, tže jí za zimu zmáknem. Tento týden se prý má ochladit, tžel logicky dostanou přidáno, reaguji na počasí, samozřejmě.

Saga
Saga 18.11.2024, 06:30:35 xxx.xxx.167.183

Horsano, když mi malou Dámu vážili na klinice, měla 118 kg, v červnu, ve své ehm šlankovní kondici. Teď bych jí tipovala tak na 130? Má šílený kožich, ten jí hodně opticky přidává, ale i tak, po letošní náloži žaludů mě nepřekvapí nic😏. Velkou nemám kde zvážit, vetka, co mi jí seduje jí tipuje cca 400 kg. Na zubní kartě mám u velké napsanou výživovou kondici 8 u IC a 7 u mini, na desetibodové stupnici.

Dále je potřeba vzít v potaz, že cca 7 měsíců v roce krmím domácím, ručně sušeným senem a každý den přisíkáme čerstvou trávu. Tohle je fakt jiný level než ty kupovaný sra*ky. Všichni veti, co tu letos byli, a že jich bylo víc, než mi bylo libo, to seno + otavy viděli. Všichni mi položili stejnou otázku - a mícháte jim to aspoň se slámou? Tohle seno je tak kvalitní, že se vám po něm můžou schvátit. Samozřejmě, že jim to míchám, nejsem včerejší. Ten kupovaný hnus ve velkých balících krmím jen v období listopad - cca duben a to mi právě vždycky do jara trochu zhubnou, což považuji za žádoucí a je na tom krásně vidět ta kvalita domácí vs. kupované.

Dále u nás nelze seno zašlapat ani nijak jinak znehodnotit. Krmelce mají v přístřešku, kde je kombinace podlahy fošny + gumové zátěžové rohože. Tže i když seno z krmelců vyhodí, což s oblibou dělají😏, skončí na gumě, kterou denně do čista zametám a sežerou to z ní. V přístřešku nenastýlám, tže WC si z něj nedělají, mají venku v opačném rohu pilinové WC, kam s oblibou chodí. Jsou čistotné.

Mají pěkně louplé zadky do srdíčka, tukové hřebeny zatím ještě ne, tam bych byla nerada, aby to došlo. Kohoutek? Co to je?😄A bimbací pupek😄. Vypadají takhle každou zimu, letos se mi to zdá díky té náloži žaludů horší.