Aktuálně: 3 523 inzerátů216 845 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

HelaS

HelaS
HelaS 20.07.2023, 21:21:45 xxx.xxx.116.228
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 20.07.2023, 11:47:10

Míšo, viděla jsem to x-krát. Přijde mi, že naučit koně chybným pamlskováním kousat je strašně rychlý a jednoduchý. Často to páchají lidi, pamlskující stylem “uklidni se, na”, nebo “měj mě za to radši”. Vytáhnou z kapsy dobrotu, šup to koni. Kůň chce víc a ví (cítí), že v tý kapse ještě něco je. Dloubne hlavou do člověka, že jako ještě.  Člověk se zasměje, “i ty čtveráku” a zas mu dá. No, a tohle se stane tak třikrát a počtvrté je z toho kousnutí. Snadné.

Další varianta je odměna za cvik. Skočí - šup to tam. Za chvíli je z toho úžasný štyc za skokem. Nebo kousanec do nohy.

HelaS
HelaS 20.07.2023, 01:35:56 xxx.xxx.116.228

Mně se líbí každý kůň poctivého charakteru, na silné noze, zdravý a hodný… asi proto mám slonzačku - ta mě unese, totiž. Na plemena nehraju, co tu je, beru jako “evropského sportovního koně” - co patří v x plemenných knih. Takže každý rozumný kupec koně kouká na přesný původ a jeho vlohy; ne na plemeno. Plus na účel, ke kterému si koně pořizuje. Výška, zdraví, genetické vlohy…

Mám šlonzačku - mix andaluzana, nějakých němců, někde v dáli jsou arabi a taky polští tažní koně (ona je jemnější). Ovšem - má velkou sílu, takže mě unese; to by ČT nedal.

Agoturistické stáje zas budou koukat po menších koních na silné noze. Sportovci na skokové či jaké vlohy. Plus je podstatná povaha - ve vyšším sportu se na ni nehledí, což je průšvih… a taky genetické vady (ERU a tak).

Nojo. Hotová věda.

Před touhle slonzačkou jsem měla čété, resp. Moravskou teplokrevnici. 16 let jsme spolu byly. Mohutnou. Životní kůň. Pravda - tehdy jsem ještě nevážila tolik, jako dnes.

HelaS
HelaS 20.07.2023, 01:22:21 xxx.xxx.116.228

Kůň je tvor okamžiku. Když mu například  několikrát dáte odměnu po dobrém skoku  přes křížek, za velice krátkou dobu začne po skoku zastavovat a DEJ!
Pamlsky jsou obecně zrada. Člověk musí vědět, proč je dává - a kdy. A komu. V tomhle je veliký učitel metoda pozitivky (R+).

Všeobecně řečeno: když dáte koni pamlsek po tréninku, asi to ničemu neuškodí. On si to sice s tím tréninkem nespojí, ale vyvodí si z toho, že je vám spolu fajn a holt někdy i ten pamlsek přijde 😀

Takže je asi vhodné si pamlskování setsakra rozmyslet. Koně v boxu snadno pamlsky naučíme, aby kousal, když nic nedostane, atd. atd. (obdoba toho zastavování po povedeném skoku). Na to fakt bacha.

Je to fakt kůň od koně různé. Ovšem - po práci na jízdárně, která se zdařila (tedy BYLA UKONČENA zdařilým cvikem) je pro koně nejlepší a nejúčinnější odměnou KLID, uvolněná otěž, pochvala… pamlskem ho akorát zmatete.

No… ostatní jistě přidají i své zkušenosti.

HelaS
HelaS 17.07.2023, 22:44:59 xxx.xxx.116.228
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.07.2023, 22:32:40

No, když někdo dá skoro dva miliony, tak to asi fakt zváží… 8-)

HelaS
HelaS 08.06.2023, 22:41:23 xxx.xxx.116.228

Přesně tak. Kromě dobrého a kvalitního krmení se velmi cení práce - dohled, léčba v případě potřeby, asistence u kdečeho, dekování... spolehlivost.  5 - 6 tis.