Aktuálně: 3 731 inzerátů210 840 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Příspěvky uživatele

Bobca

Bobca
Bobca 22.12.2023, 06:58:04 xxx.xxx.20.192
Fikovnice:

Když budeš v nouzi nejvyšší, zkusím se po Brně poptat po nějakém dobrém ORListovi. Já se tam chystám, už dlouho, ptž jsou to už 2.5 měsíce, co nemám zpět svůj hlas. Strašně, ale opravdu strašně tam jít nechci, ptž vůbec nezvládám zrcátka do krku (hrozí, že jim to tam s prominutím zableju!), ale fakt budu muset.

Jani,tím zrcátkem se tě ani nedotkne..Dřevěnou lopatičkou ti podrží jazyk-jak u doktora,a posvítí si na hlasivky..Budeš říkat"é".."í",a ona se bude dívat na hlasivky,jak se domykají..Pojídala jsem Cezeru,jednorázově jsem absolvovala 10 injekcí hořčíku,asi obden..Při slově"obstřk hlasivek “jsem teda myslela,že mě do nich bude píchat jehlu,ale to řekneš jenom é,nebo á a dr. ti tam vstříkne trošku tekutiny,nepíchne!!.Půlhoďku nesmíš jíst,ani pít..Neni čeho se bát..A ty hlasivky namáháš,tak bych s tím něco dělala..Já nemohla zpívat-v půli hraní jsem s(z)tratila hlas☹️..I se říká,že hlasivka je sval,který se musí cvičit..Ale nedomykavost je špatná..Já chodila několik měsíců na logopedii a cvičila ”unga,unga" a “ha-š”.."hu-ho-ha-he-hi"..a různé-pro mě nepochopitelné cviky,a vyléčila mě😇..Měla jsem to z vlhkého a plesnivého bytu..Okamžitě jsem se stěhovala-ale náhoda mě dohodila slunný a levný byt..Tady bych to neutáhla..Ale jak jsem to tu odvlhčila a topím víc,jak loni,je to lepší..

Raduš,jdi na tu foniatrii,nemyslím,že do tebe bude něco píchat..Vím,že tam čekávali pacienti na sluchátka..

Bobca
Bobca 21.12.2023, 19:37:52 xxx.xxx.20.192
Buggyra:

neznám: cidlina, hrma, lorna, mluno, ornát (věděla bych orát-oráty), parazol, svat (i když vím, že je to křížovkářský výraz, a v křížovce podle nápovědy to dávám), krokev (v kontextu bych věděla, slovo znám, ale teď si nevzpomenu), vantroky (nejsou to peníze?), kvelb, firhaněk, škapulíř (vím, že něco, co se nosí, ale nevím konkrétně), bulík, hambálek 🙂

kvelb může být i obloukový strop..Kvelby jsme měli na chodbě..hrma je venušin pahorek..pekáč je "lódna"..takže lornu taky nevím..svak je švagr nářečím..vantrok jsou dřevěné necky..firhaněk-záclonka..škapulíř se nosí-jako talisman....Krokev-si myslím něco  na střeše-asi střešní kryt na hřeben?..hambálek-dřevěná hůlka nad kamnama,na sušení utěrek..ano-ornát-farářův hábit..ale mluno mi taky nic neříká..

Bobca
Bobca 21.12.2023, 19:18:36 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

Díky za přesnější info, já mám několik desítek let staré. Když jdete k ušnímu, že neslyšíte, udělá vám audio a pak vám řekne: s tímto se toho moc dělat nedá, můžu vám napsat na zkoušku léky, ale upřímně…moc nepomáhají a tím to skončí, tak nějak nemáte další léta chuť nic řešit. Až teď vlastně, kdy se s váma ,,ani prase nedomluví"😛 Počkám ještě, co zjistím od strejdy a pak asi začnu řešit intenzivněji. 

Raduš,jdi na foniatrii🙂Hledej recenze doktorů tam někde u vás v Hradišti,nebo Brodě..v Brně..Jsi mladá,s tím se dá ještě něco dělat..Mě vyléčila hlasivky,a vím,že tam chodili lidi i ohledně sluchátek..👍

Bobca
Bobca 21.12.2023, 12:13:06 xxx.xxx.20.192

tohle mi dnes přišlo mejlem,tak se podělím..Nebyla jsem si jistá u 15 slov ze 100..

Bez použití internetu měli v rámci jedné práce o čtenářských dovednostech vysvětlit čerství absolventi význam následujících slov:

Štulec, arkýř, kandelábr, rapír, antoušek, cidlina, souchotě, mantl, libela, splín, brak, dlab, echo, flakón, tyl, grunt, hrma, ingot, jupka, krecht, lorna, mluno, nátepník, ornát, pech, rek, sak, tipec, úzus, vindra, kar, zdviž, bandaska, krchov, váda, parazol, obrtlík, svat, koudel, zubačka, pikolík, vazelína, próba, krokev, struska, meandr, slať, poberta, cvikr, roub, vatra, buchar, klestí, pipeta, vantroky, šlem, ambit, podběrák, záděra, šamot, druk, hučka, sloha, kvelb, heligonka, rumiště, veřej, firhaněk, škapulíř, verpánek, bulík, krtina, kolorit, keson, ruměnec, bryčka, žebřiňák, vozka, štolba, kohorta, klaka, setník, žoužel, humno, talek, paravan, mašlovačka, houžev, korbel, portmonka, kastrát, hambálek, duchna, konkubína, ozim, eskapáda, rouno, pléd, ráčna, tovaryš, pergola.

Ze sta slov správně určili průměrně 7 slov a jak jsi na tom ty? Já, myslím, díky kvalitnímu školství v minulosti jsme na tom velmi dobře.

Bobca
Bobca 21.12.2023, 12:09:39 xxx.xxx.20.192

Raduš,já myslím,že pro naslouchátko se chodí na foniatrii,nebo ušní..A přímo ho tam doktorka nastaví a vyzkouší se tam…Takhle bych ho asi neobjednávala..

Ještě k tomu “posezení”s nějakým starým člověkem..To se navazuje dosti blbě..Nevím,kolik je té kámošce let,ale jít někde v tomto věku k cizí osobě a začít se “přátelit” je dost těžké..Já jsem ukecaná,dám se do hovoru klidně někde v obchodě s kýmkoli…ale pak chodit cíleně někam..když se mi třeba zrovna nechce..Já si domluvila kdysi v Olmiku chození ven s jedním kámošem..Jenže-já bych šla po obědě-on měl biatlon..On chtěl o půl 5,a já měla Gibse..A čekat na někoho,až bude mít ON čas??Ta domluva je ve vyšším věku složitější..

Bobca
Bobca 21.12.2023, 09:09:43 xxx.xxx.20.192

Evi-co nespíš😔?

Raduš-to je těžké-dělat společnici ve vyšším věku..A když člověk na tom není zdravotně až tak..Vem si to u sebe,jestli bys to mohla dělat…Já před asi7-9 lety chodila v Olomouci “pečovat” o 96 letou babičku,naštěstí jsme si sedly,znala jsem její sestru u nás z dědiny..(umýt,nachystat a dát léky,vyměnit plenu,změřit tlak,nachystat na talíř oběd,který si pak už sama dala ohřát do mikrovnky)Pak o pána s RS..praní,žehlení,úklid,i posezení u kávy..Sebemenší zvýšení teploty bylo pro něho špatné..Chodil o berlích.měl doma obyč.a na ven elektrický vozík..Jinak byl vitální,zábavný😊..Jsem ho někdy kontrolovala i po noční(míval na stolku ibalgin a vodu,kdyby cítil,že se mu ta teplota zvyšuje)Sedával do noci u počítače..Jednou jsem se mu nedovolala..ve 3 hodiny-byli jsme tak domluvení,když jsem přišla z noční..Tak já letěla znovu pro auto-asi 800 metrů.Jela z náměstí do Hodolan..odemknu si se stašným pocitem,že tam bude ležet na zemi😲..On-seděl u počítače,vykulil na mě oči,že "Bobi,co se stalo"..No mě spadl kámen ze srdce🙏

Měl vyplé zvonění😇..😎..

Bobca
Bobca 21.12.2023, 08:50:41 xxx.xxx.20.192

Já se přznám,že kolikrát to mám taky všelijak přehozené ..ta slova..no a teď taky🙂(mělo by být,že mám ta slova všelijak přehozená).Jsem zbrklá,tak píšu něco, a pak si vzpomenu, a už se mi to nechce mazat-někdy vkládám slova mezi…když to “tahá za uši”🤭..Ale snažím se aspoň gramaticky psát správně..ale holt je nepíšu do novin,že?

Bobca
Bobca 20.12.2023, 20:31:11 xxx.xxx.20.192

Tak jsem si početla😊…Jsem dojela domů dřív-plán byl zítra..Ráno mě škrábalo v krku a v poledne měla dojít malá Rozárka na hlídání-má cystickou fibrózu,nesmí onemocnět,tak jsem radši odjela…Madlo na gauči jsem poměřila-tak ještě to jí udělám z rifloviny....Daly jsme si se Zdenkou šáňo z Bořetic,nastrojily stromek,ušila jsem z velké deky přehoz na ten rohový gauč-vcelku..Celou cestu domů jsem jela v dešti..Už jsem si pořídila tu dálniční známku na rok.tak jsem byla doma cobydup🤭

Bobca
Bobca 20.12.2023, 20:20:36 xxx.xxx.20.192

já dnes dělala domácí“bejlís”..jen jsem nesehnala mandlový pudink,tak je z toho karamelový likér…Skoro litr a půl🤭(z půllitru rumu)to mě nenapadlo,že to tak nabyde..Ale přijede kámoška,tak jí podaruju..Jinak jsem zatím nic nepekla,jela jsem ke kámošce do FM,změřit madlo na sedačce,abych jí mohla konečně dodělat krytí…V Uničově byla pořád mlha,dušičkové počasí,a za Olmikem sluníčko celou cestu..Ale dnes,jak jsem jela nazpátek,tak pršelo celou cestu,až z Olmika do Uničova už né..Nějaká “brána”..

Bobca
Bobca 19.12.2023, 09:41:43 xxx.xxx.20.192

děvčata,nestíhám😎…a než to tady všechno pročtu.. pak se zaseknu ještě jinde..Záda řešit nebudu,to je u mě trvalý stav,o močáku jsem už psala Raduš..i o dalších ATB,že výsledky nebyly dobré..Únik naprosto vyléčen už měsíc..

Buggyro-šicí stroj je super..vidím,že  má i program na vyšívání👍To už je dost moderní záležitost..Já měla taky kdysi-olemovávala jsem s tím výstřihy..jinak jsem to nevyužívala..

Konečně vyrážím k té Zdence.-chodila jsem od pátku do “okna”..měl slevy-bude 3 měsíce mít zavřeno,tak to byl masakr..Takže to se tady pak budu prokousávat hodiny a hodiny😊😇papa

Bobca
Bobca 17.12.2023, 08:57:48 xxx.xxx.20.192

Je třeba si dělat drobné radosti😇.a bacha,na té akci to můžeš chytit taky..Já myslím,že to na mě skočilo na třídním srazu😟

Bobca
Bobca 16.12.2023, 11:11:34 xxx.xxx.20.192

no vidíš..ono se to nepotento..😊člověk míní,situace mění…Já od toho začátku listopadu-nebo jak jsem to chytla,se nemůžu k ničemu dokopat..šití mi tu leží roztažené…Plány jsou fuč..takže “ježíšci”letos nebudou☹️😟ale nějak se nad tím netrápím..ono to na mě zase “přijde”..věřím tomu a doženu to😇☝️

Drž se a hlavu vzhůru😎

Bobca
Bobca 16.12.2023, 10:58:48 xxx.xxx.20.192

Jak píšu - šťastná generace.

přesně tak..👍a na dědině se dělalo na zahradě,na poli..a pokud se děcko pokadilo,tak se “pokadilo” a mělo maximálně “hovišo”..Ta mluva se mi jeví teda úplně hrozná..a takhle se učí děti po matkách..😲..pokud takhle mluví i na sedánkách na zahrádce u hospůdek v létě,a kolem pobíhají i jejich větší děti..

Bobca
Bobca 16.12.2023, 08:29:48 xxx.xxx.20.192

ale ale děvčata😇

Niki,tak s tímto jestli chodíš do práce!!😟to chce na to snad dát bombarďáky s nohavičkou,aby to nedřelo😲Přesně takhle to mívám já v létě pod kozenkama..Vychytala jsem na to “sudokrém” nebo "imazol"…

Raduš,tu záclonu bych vyprala bez ždímání,nechala na té šňůře venku okapat a pak ještě hodně vlhkou pověsila..Nemám dobrou zkušenost s “vyčichnutím”to s tama nedostaneš😇..