Aktuálně: 3 741 inzerátů211 149 diskuzních příspěvků18 262 uživatelů

Příspěvky uživatele

Bobca

Bobca
Bobca 08.11.2024, 19:08:05 xxx.xxx.20.192
lupus4:

Tak dneska “kontrola” pravého břehu (včera levého) , na vodě hejnka březňaček,

1,1 hoholů, v olších hejnko čížků…atd.

Bobra nám asi odnesla velká voda - žádné stopy čerstvého kácení. Ledňáček (včera) na místě😉

Nepotkali jsme vůbec nikoho - paráda 

a fotečka by nebyla??🙏

Bobca
Bobca 08.11.2024, 08:45:04 xxx.xxx.20.192

zkopírovala jsem z veselého okýnka,bo nevím,jestli tam všichni chodíte..Jen to není po řádcích,sjednotilo se mi to do textu.chtěla jsem to upravit,ale byly by tam asi velké mezery...Tak si poraďte..Je to pěkné..

"Češtinářský bonbónek" -Kdo to sepsal - klobouk dolů, (musel to být velmi dobrý češtinář, asi pedagog ! ) protože je zachován perfektně Erbenův styl. Přesně to sedne tak jak má, nikde nic nevyčnívá navíc, ani neschází - verš a rým - dávám za jedna z hvězdičkou !!! Málo je takových veršotepců anonymů, kteří by to tak precizně dali. A krom toho fakt: - absolutně výstižné 

Polednice 

Řehoní se dítko drze, učitelce v bledou líc, ať se jenom úča vzteká, ví, že vlastně nesmí nic! Učitelce v hlavě hučí, chvějí se jí kolena, když tu v umučené lebce bleskne veršík Erbena. "Pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, upíra!" Když tu dveře ztichlé třídy, kostlivý hnát otvírá.... Pod plachetkou - však to známe - příšera se zjeví tu, dříve rozjívené děti náhle stojí v zákrytu . "Dej sem dítě!" zaburácí, "volala jsi, tady jsem!" "Volala jsem. Pročpak dítě? Víš co? Radši mě si vem! Ty si sbalíš děsné dítko - horší přijdou do školy - a mne za zmizení žáka odbor školství osolí. Mě si vezmi, Polednice, konečně tak najdu klid! Kolegyně potvrdí ti, jak je těžké takhle žít. Ať se kde chce co chce šustne, kdo je vinen ze všech zel? Kdo je volán jako pucflek? Zcela jistě učitel! Když si páťák místo džusu dá pořádný rumu lok, na koho se ukazuje? Zanedbal to PEDAGOG! Když se dívka zfetovaná vrhá z okna jako cvok, v ruce láhev od čikuli... kdo je vinen? PEDAGOG! Když mládenci skotačiví vhodí chodce v říční tok, kdopak za to zvěrstvo může? Jen a pouze PEDAGOG! Že děťátko v třetí třídě pohačá si druhý rok, kdopak mu měl IQ zvýšit? Kdo to nezvlád´? PEDAGOG! Tak to vidíš, Polednice, škoda mluvit, hanba klít, proto radši mě si vezmi, ať mám jednou pro vždy klid." Polednice hlavu skloní, slza z oka skane jí. Šeptá: "Nejsem kompetentní, zanech marných nadějí." Na pozdrav svým strašným hnátem učitelce zakývá, chápe už, proč pro tu ženu není příliš děsivá…

Pak,že lidová tvořivost vymřela..

Bobca
Bobca 08.11.2024, 08:37:54 xxx.xxx.20.192

Mám puštěnou telku jako kulisu..zpětně jsem se dívala-poslouchala “na moll”..a následovalo potom nějak to dobré ráno..tak jsem vám je vyfotila..Na světě je kolem 2500 kousků a u nás asi 20 !

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Bobca
Bobca 08.11.2024, 08:31:23 xxx.xxx.20.192

Dnes jsem od 5 vzhůru..tak jsem vylezla a  čučím tu do počálu..Venku teď nula..nevím,jak ráno..Střecha domečku je namrzlá..

Reakce maminky na holčičku,co se nečeše,je hrozná..To je časem na ostříhání dohola.To se buduje “osobnost”☹️..Mám ve svém sousedství 3letou holčičku,která mluví vysokým,pisklavým, nepřirozeným hláskem,přesně podle nějaké postavičky z dětských videí,které sleduje na tabletu..

Bobca
Bobca 07.11.2024, 18:01:26 xxx.xxx.20.192

A není to spíš jak se u nás říká,,šťáva pod maso", prostě trochu zahuštěná? Ono se to jí s knedlíkem? To zase šťáva ani tak ne, spíš s bramborama, prostě s něčím, co tak nepije😉

ano,něco takového.zahuštěná masová šťáva ke všemu..těstoviny,rýže,knedlík..k tomu maso..někdy v ní byl okurek,někdy paprika,někdy hrášek,vajíčko na tvrdo..atd..ale barva pořád stejně univerzálně hnědá..

Bobca
Bobca 07.11.2024, 15:36:27 xxx.xxx.20.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 07.11.2024, 12:12:56

to znám z Ol z paneláku..Holka přišla domů.."ta učitelka je taková p..a.."a co myslíte rodiče?žádná kritika děcka,že by se mělo víc připravovat..Naopak..Chuderka holka,chtějí po ní ,aby něco uměla..na druhém stupni..a na učňáku jakbysmet..

Já zažila tresty na škole,(teda mírné..kokos,hvězdička,pravítkem přes prsty…)a nikomu to neublížilo..a nikdo se neovážil žalovat doma.

Bobca
Bobca 07.11.2024, 15:25:04 xxx.xxx.20.192

Zase babička bývala velmi spokojená s obědy, protože ta byla zvyklá jíst vše

ano,i my museli jíst vše..Ve škole tě naučí..Dodnes sním všechno..Jen k těm slevám pro důchodce..U nás jsou myslím 120-125kč obědy pro seniory-nevím čerstvou sumu....Mě by se to neoplatilo,bo já nemusím polívky..Pak jsem moc najezená-zbytečně..Ale prý tam vaří dobře..Dnes Raduš asi víš,co je to UHO-univerzální hnědá omáčka..ke všemu..

Bobca
Bobca 07.11.2024, 15:18:08 xxx.xxx.20.192

všechny mají bluetooth..ten 3.-dotykáč mi zdechl…

Obrázek Obrázek Obrázek
Bobca
Bobca 07.11.2024, 13:16:33 xxx.xxx.20.192

jó,a ty důchodcovské jsou složité..já bych ho nechtěla ani zadarmo..To radši fakt tu Nokii..škoda,že nevím,kolikátka tohle je,ale má klasické ovládání,jak ty C1,C2 a C3(ta byla napůl dotyková)

Bobca
Bobca 07.11.2024, 13:11:03 xxx.xxx.20.192

Coudas-Nokie-i ty malinké mají všechny vstup pro sluchátka..Já teda u všech mám…Měl by být i u ostatních…né?

Bobca
Bobca 07.11.2024, 08:20:53 xxx.xxx.20.192

Dnes v “dobrém ránu” byli pejsci.."krašský ovčák"..Je jich na světě asi jen 2200,jsou ze Slovinska..Jsou nádherní..zvláštní uši..Pastevečtí,lehčí psi..Kdo může se vrátit k tomu..🙂

Bobca
Bobca 07.11.2024, 08:11:06 xxx.xxx.20.192

Kolik taková samostatná důchodka sní brambor? Nakoupí si tři kila, hodí to do spodního boxu a má vystaráno na půl zimy. Teda moje máma aspoň jo 😀

začnu tím,že jsem se teprve prokousala spoustou příspěvků,které jsem jaksi přeskočila..Takže mi spousta témat ušla..Já mám výhodu,že jsem chodící,vitální důchodka,zajdu si,ale nechodím denně..když mám chuť na brambory,máme tady “Rosemu”-obchod,kam vozí zeleninu po paletách..jablka v kontejnerech-všechny za 29-je tu kousek dědina,kde je pěstují..a myslím,že je to od soukromníků(ty špinavé brambory)..Já si koupím podle velikosti 4-6 brambor,a mám to na 2-3 obědy..ale mezitím mám radši těstoviny,rýži,pohanku..čočku,fazole,atd..Takže,než to prostřídám..Větší nákup-kupuju,když jsou ve slevě 3 kartony mléka,ze 2 oleje,Floru ve slevě,a trvanlivé potraviny-tak jednou za měsíc..i kaiserky dávám do mrazáku..Spíš se mi nechce,chodit denně..Někdo tu psal,že důchodci obcházejí obchody..ALE..je v tom i háček..oni chodí i mladým po slevách-ti jsou v práci a nemají čas..neříkám,že všichni..Já,když jsem bývala v Olmiku,taky jsem občas mladým šla brzo třeba do Kaufu(jak já jsem to nesnášela-ten trychtýř důchodců,co se chtěl nacpat zaranu dovnitř!😲)pro něco v akci,co u nás na dědině nesehnali.Spíš pro vnučky..

Vrátím se k tomu,že si někdo nemůže něco dovolit..Určitě..já mám výhodu,že nekupuju maso..nemusím ho..Jednou za měsíc si zajdu vedle do bufetu na oběd s masem-za 150kč.. pokud vedle uvidím třeba rajskou s 5, a 2 masovými koulemi jak tenisové míčky,tak ty zvítězí i nad svíčkovou..Příště si ji vemu domů a mám oběd na 2 dny..I když tu svíčkovou tam mají taky luxusní..Minule,jak jsem měla berle,tak jsem si tam zašla,a nemohla jsem to dojíst..Když bych si to měla vařit doma-tak nákup bude daleko větší..Ale jsou domácnosti,kde maso prostě musí..

Jó,a ty nájmy se pořád zvedají..Takže..Mě teď zvedla o víc jak 1000..no coment..

Bobca
Bobca 06.11.2024, 20:17:10 xxx.xxx.20.192
»
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 06.11.2024, 19:52:06

Coudas..jsou ještě malé Nokie a je v nich i MP3..teď mám zánovní 5x12 cm,nevím kolikátku,ale hodně nový typ-dostala jsem ho za opravy riflí od sousedčiného švagra,že si koupili lopaty..Já bez hudby ani rana..Teda já mám počítač,na tom youtubko..platím si bez reklam(jsem bohatá důchodkyně,jak říkávám,tak na to mám-179kč)ale pro mě je to důležité,jede mi to bez rušení..Já měla dřív i mp3 na noc jsem si pouštěla do ucha-jsem si stáhla-relaxační hudbu..pěkně se mi usínalo…teď si to můžu nastavit na telce,nastavit samovypínání…

Co se týče cyklisty se sluchátky-bych je klidně srazila s kola🤭..kdyby jen v JEDNOM uchu,ale v obou!..i přes přechody atd..V autě mám teda rádio s CD..po městě teda potichu,ale dokážu mezi dědinama to taky dát na plné kule…přece musíte vnímat okolí,né?jestli se něco neděje za váma..o cvrlikání ptáčků nemluvím😇tak přes Liberec asi né,ale..u toho sekání a práce v hospodářství je to namístě👌

Bobca
Bobca 06.11.2024, 19:46:12 xxx.xxx.20.192

Bobi nechápu😲 jak jsi přišla na to, že já depresi mít nebudu? Přece všichni tvrdíte, že je to nemoc a může přijít na každého, stejně jako rakovina třeba. Takže když ji nechci, nevěřím na ni, tak ji mít nebudu? Tak super👍 se mi ulevilo.

Raduš,promiň teda,ale už jsme to přece řešily…ty tomu říkáš špatná nálada..nevěříš na opravdovou depresi…Nebudu to hledat,ale vím,že jsme to dost probíraly.. Mělas na to dost odmítavý názor.😇už je to dávno.…Možná jsem to blbě napsala..Jste s Tomem v pohodě…Neříkám,že tě nemůže potkat,ale nepřála bych ti ji..

Bobca
Bobca 06.11.2024, 13:39:16 xxx.xxx.20.192
lesnizinka:

To samozřejmě nevím a ptát se jich nebudu, je to jejich věc. Já jen popisuju, co vidím a co si o tom myslím. Jednoduché. Orionka musí chuděra ,,žrát" béčkové brambory…já jsem nikdy nic takového nezažila, my jsme si brambory vždycky pěstovali sami. A pěstujem si je i jako ,,lidé za vodou", kteří by si mohli jakékoliv koupit. Jo, je to práce. Ale i radost. A i ona píše, že práce je lidem třeba😉 Takže tak😉

Naskočila tu mezitím zas spousta příspěvků…Raduš,ale jsou lidi,kteří nemají tu možnost vypěstovat si něco-cokoli..Já na stáří si taky kupuju brambory,a vlastně všechno..Ale já nenaříkám,že jsem chudá..Na co mám,a potřebuju to,to si koupím..A ještě mám něco málo ušetřeno..Nestěžuju si..Sice-a to jsem nedávno myslím psala-kdybych neměla vdovský důchod a 2000 na 4 děti příspěvek..tak bych si nemohla dovolit spoustu věcí..Ale mám to,tak prostě..Ohledně Orionky si myslím,žes nepochopila,co tím chtěla říct..že se všechno dováží,v kvalitě,která neodpovídá ceně..atd..

A znám tvůj názor na deprese..tebe nepřesvědčím..Nepřála bych ti se do nich dostat..Ale u tebe to nehrozí..Jen neber momentální stav děcek v tom,že čumí do mobilu…Je pozdě je jim vzít..ano,čumí všichni,ale i starší..Když přijdeš do čekárny,čumí všichni..je to dobou-holt pokroknezastavíš..Já myslím to odtržení děcek z kolektivu,když to začalo..hlavně ti menší..nesmět se stýkat s kamarády..Ty píšeš,že nemáš kamarády..Proto asi nevíš ani tu hodnotu kamarádství..Promiň,ale i to,být zavřený doma s rodiči..ti se postupně začnou hádat.lezou si na nervy..co přibylo domácího násilí..i psychyckého teroru v domácnostech..Spotřeba alkoholu při lockdownu..Ty máš měřítko svou rodinu-myslím širší..a to,co se dočteš..Tak určitě musíš vědět,co děcka zažívala ty 2 roky..I to dnešní chování je důsledek té samoty....Samota je strašná věc..Nemluvím teď ale o sobě..Kamoška řekne “jé,já bych chtěla být někdy sama doma”..ale to není totéž..

Bobca
Bobca 06.11.2024, 12:58:25 xxx.xxx.20.192

ano ano..každý jsme to vnímali jinak..určitě se kolem mě polemizovalo o tom,proč něco není..(toaleťák a vložky nebyly chvíli,bo vyhořely papírny na výrobu,co já vím..Harmasan)a to jsem na to byla sama,tak se to dělalo,jak se mohlo..Pak jsem je kupovala po balíkách,bo jsme na to byly 3..JÁ jsem JEN popsala svůj život na dědině..Měla jsem fakt jiné starosti..Chlap byl pyšný na to,že ho vyhodili v 68..ale byl o 20let starší..ti o tom věděli samozřejmě víc..Určitě se to řešilo-ale už si nepamatuju CO všechno-vypadlo mi to...My nikam nechtěli vyjet,ale chápu,že spousta lidí to vnímala jinak..Nikomu neberu jeho názor,ale už se v tom nebudeme babrat,ju?…aby to nesklouzlo do politiky..🙏

S těma zubama-byl zubař v “dobrém ránu”..Co tenkrát ty prevenčky 2x do roka zachránily dětí(zubů)před dalšími zákroky..Ale to je zas jiné téma…Nevychvaluju tehdejší dobu,ale někdo to tu napsal pěkně..ten rozdíl..Tehdy jsem se nebála jet v noci z práce,nebo jít ze cvičení v 10 potmě..Dnes by mě nikdo nedostal projít v noci park v Uničově..nebo autobusák..nějaké uličky..Nebojím se bezdomovců,sedávají tady všude-a že jich je..Bydlela jsem 12 let v Olomouci..Chodila přes park v noci z hraní..Neuvědomovala jsem si rizika..Ale bezdomovci neubližují,to spíš feťáci…Teď jsem 4 roky tady v Uničově..

Začla jsem psát po 9 hodině-a teď jsem dojela z Olmika-byla jsem vytahovat stehy..Zítra mě čekají rehabky…

Bobca
Bobca 05.11.2024, 19:36:45 xxx.xxx.20.192

jó 1.máj🌼..Vyráběli jsme si sami mávátka z krepáku..Dnešní hůlka na makrely jako držátko…9.května lampionový průvod k pomníku padlých sovětských vojáků..Nekonečný průvod světýlek přes celou dědinu....Byla to krása..Dnes,když jdu po hřbitově,pomník je zchátralý…

K té depresi dětí..myslím,že se na nich hodně podepsal ten “lockdown”..Izolování od kamarádů-a celé dny doma(ne všichni rodiče se s dětma učili u PC)…A to zkoumání a hledání sebe sama?,si myslím,že je hodně daný teda internetem..holky se pozorují,jestli na ně mají vliv kluci,nebo holky…Spíš je alarmující,co děcka poslouchají za texty v písničkách raperů..Ta degradace sexuality..hodnoty sebe sama, žádná empatie k druhému pohlaví..Holky chodí klukům o přestávce “kouřit”na záchod!!!  Ohledně sebepoškozování-měla jsem to v rodině-už je myslím klid,ale vliv rodičů v tomto případě,hlavně nezájem o ni,se na ni podepsal obrovsky..pak až ve škole se svěřila nějaké poradkyni..…

Byla jsem s Raduš(žínkou) na strážnických slavnostech,byl tam raper “Duo Lipa”.(nevím,jestli to mám dobře).Omladina zpívala s ním..ale to se chtělo poslouchat..A tady vedle kluci poslouchají depresivní texty,nepřesvědčím je,ať se na to vykašlou..Jsem se kdysi zaposlouchala-hrůza..ta muzika mi nevadí,ale musí to mít hlavu a patu..

Bobca
Bobca 05.11.2024, 09:35:29 xxx.xxx.20.192
kometa:

Myslíte moje čárky?

to já zapomněla dát čárku za za “institutem”..jasně..akorát to skloňování..byla spousta..jojo.

Bobca
Bobca 05.11.2024, 09:25:32 xxx.xxx.20.192
balu:

Vy jste nechodila do školy, nikdy nečetla noviny, neviděla ani jedny zprávy v televizi, nemluvila s lidmi, nemyslela? Jinak byste věděla, když už tedy ne proč skončil Junák a mohl být jen Pionýr, tak ve vyšším školním věku co se děje. Já to nechápu, jak jste napsala příspěvek na který reaguji, mám pocit, že jste žila v nějaké bublině, do které se žádné jiné informace než oficiální doktrína nedostaly. 

Jsem ročník 1956..noviny jsem jako děcko nečetla..telku jsme měli až..ani nevím..u nás se o ničem nemluvilo..Táta byl"volyňák"..to akorát vím,že bojoval se Svobodou..V 1968 mi bylůo 12,pamatuju si,že táta  ráno vletěl do pokoje,kde jsme spali s bráchou..a že “je okupace.bude měna”Vzal peníze,jeli jsme do Rýmařova,koupil kola a na nich jsme jeli domů..silnice vedla lesem-14km..(máma byla rok v nemocnici ve Šternberku,jezdila jen na víkendy),já pekla už tehdy koláče,starala se o domácnost v rámci možností..Ale chodila jsem odpolko skoro denně do klubovny,skládala písničky-učila se sama na kytaru..chodili jsme na výpravy..Vím,že v dědině bylo na zdi "Moskva 2000km"..Ano,asi to byla bublina,nevím..V 15 jsem šla na učňák,hrála házenou,hrála na kytaru..Vím,že jsme normálně pokračovali ve skautu a jeho ideálech..A dějepis-promiňte-to nebyla moje silná stránka..Já měla jedničky z matiky a češtiny a z dějáku jsem dostávala z milosti 3,aby mi jó nepokazili vysvědčení..Na maturitu se mi sečetla 1 z rozboru větného s 5 z literatury=4,takže jsem prošla..Výuční list jsem měla červený ,teda na zemědělce..Dnes se na to nehraje..Ale o politice jsem fakt věděla kulový..Když se i později chlapi hádali o politice,odcházela jsem pryč..Proč se rozčilovat,stejně nic nezměním..Já měla 10lidí ke stolu..starala se,aby bylo co do hrnce,aby děcka byla obšitá od hlavy k patě..dělala jsem v kolchoze zootechničku,pak i v kravíně,pak u mléka..Vadilo mi,že nebylo to či ono,ale holt jsme to přežili..Vy jste věděla,že se dá žít jinak?Přivydělávala jsem si šitím a opravama oděvů..I na střední-šla jsem k někomu do domácnosti,u nich ušila(většinou) kalhoty za hoďku a měla 45 korun v kapse..V r 1974-6..V 1977 jsem se vdala a žila dětma a prací na poli,hospodářství…Tak to prostě bylo..Nač budu přemýšlet,co se dělo v tenkrát..Ano,nejsem úplně blbá,tchýni jsem měla o 40let starší(ročník1912),a vyprávění,jak žili za války,jak přišlo gestapo a vytáhli je před barák v pyžamech..Ale pak i vyprávěli-bylo jich 7 děcek,co se navyváděli a zažili nejen dřinu,chudobu ,ale i srandu..

Balu-nic ve zlém,jen tak polemizujeme,ale můžu se zeptat,kolik vám je roků?..chápu,že vás zajímá historie..ale neovlivnili vás i lidé kolem těmi svými názory?Je dobré vědět,co bylo,ale přece nemůžu pořád myslet na to,že aby my jsme se měli dobře,museli někteří lidé za to zaplatit..Zažila jsem dosti všelijakých úskalí potom v životě,beru spoustu léků,včetně Citalecu🤭,ale už chci mít v hlavě klid..Mě vypadlo spoustu věcí po narkózách,ale pěkné vzpomínky z dětství mi zůstaly..třeba zrovna na ty doby ve skautě..A SSM na učňáku?pořádaly se akce..já byla živel,mě to bavilo,a nemusím mít za to špatné svědomí,že jsem dělala něco špatného..A na střední:chodili jsme o víkendech trampovat s kytarou..Beskydy,Prachovské skály,Jesníky..Ochotnické divadlo-dělala jsem kytarový doprovod ještě s jedním klukem,pak se šlo do hospůdky,a hrálo se do noci..Sjížděla jsem Vltavu s partou,hrála po hospodách vodácké písničky..500písniček v deníčku,i svoje vlastní,i protestsongy..Pro mě to byla za mládí pěkná doba..a měla bych se stydět,že jsem nevnímala,že někdo byl zavřený?My byli daleko od Prahy,tam se možná dělo něco jiného,ale….asi tak na vysvětlenou..🙏