balu: Vy jste nechodila do školy, nikdy nečetla noviny, neviděla ani jedny zprávy v televizi, nemluvila s lidmi, nemyslela? Jinak byste věděla, když už tedy ne proč skončil Junák a mohl být jen Pionýr, tak ve vyšším školním věku co se děje. Já to nechápu, jak jste napsala příspěvek na který reaguji, mám pocit, že jste žila v nějaké bublině, do které se žádné jiné informace než oficiální doktrína nedostaly.
Jsem ročník 1956..noviny jsem jako děcko nečetla..telku jsme měli až..ani nevím..u nás se o ničem nemluvilo..Táta byl"volyňák"..to akorát vím,že bojoval se Svobodou..V 1968 mi bylůo 12,pamatuju si,že táta ráno vletěl do pokoje,kde jsme spali s bráchou..a že “je okupace.bude měna”Vzal peníze,jeli jsme do Rýmařova,koupil kola a na nich jsme jeli domů..silnice vedla lesem-14km..(máma byla rok v nemocnici ve Šternberku,jezdila jen na víkendy),já pekla už tehdy koláče,starala se o domácnost v rámci možností..Ale chodila jsem odpolko skoro denně do klubovny,skládala písničky-učila se sama na kytaru..chodili jsme na výpravy..Vím,že v dědině bylo na zdi "Moskva 2000km"..Ano,asi to byla bublina,nevím..V 15 jsem šla na učňák,hrála házenou,hrála na kytaru..Vím,že jsme normálně pokračovali ve skautu a jeho ideálech..A dějepis-promiňte-to nebyla moje silná stránka..Já měla jedničky z matiky a češtiny a z dějáku jsem dostávala z milosti 3,aby mi jó nepokazili vysvědčení..Na maturitu se mi sečetla 1 z rozboru větného s 5 z literatury=4,takže jsem prošla..Výuční list jsem měla červený ,teda na zemědělce..Dnes se na to nehraje..Ale o politice jsem fakt věděla kulový..Když se i později chlapi hádali o politice,odcházela jsem pryč..Proč se rozčilovat,stejně nic nezměním..Já měla 10lidí ke stolu..starala se,aby bylo co do hrnce,aby děcka byla obšitá od hlavy k patě..dělala jsem v kolchoze zootechničku,pak i v kravíně,pak u mléka..Vadilo mi,že nebylo to či ono,ale holt jsme to přežili..Vy jste věděla,že se dá žít jinak?Přivydělávala jsem si šitím a opravama oděvů..I na střední-šla jsem k někomu do domácnosti,u nich ušila(většinou) kalhoty za hoďku a měla 45 korun v kapse..V r 1974-6..V 1977 jsem se vdala a žila dětma a prací na poli,hospodářství…Tak to prostě bylo..Nač budu přemýšlet,co se dělo v tenkrát..Ano,nejsem úplně blbá,tchýni jsem měla o 40let starší(ročník1912),a vyprávění,jak žili za války,jak přišlo gestapo a vytáhli je před barák v pyžamech..Ale pak i vyprávěli-bylo jich 7 děcek,co se navyváděli a zažili nejen dřinu,chudobu ,ale i srandu..
Balu-nic ve zlém,jen tak polemizujeme,ale můžu se zeptat,kolik vám je roků?..chápu,že vás zajímá historie..ale neovlivnili vás i lidé kolem těmi svými názory?Je dobré vědět,co bylo,ale přece nemůžu pořád myslet na to,že aby my jsme se měli dobře,museli někteří lidé za to zaplatit..Zažila jsem dosti všelijakých úskalí potom v životě,beru spoustu léků,včetně Citalecu🤭,ale už chci mít v hlavě klid..Mě vypadlo spoustu věcí po narkózách,ale pěkné vzpomínky z dětství mi zůstaly..třeba zrovna na ty doby ve skautě..A SSM na učňáku?pořádaly se akce..já byla živel,mě to bavilo,a nemusím mít za to špatné svědomí,že jsem dělala něco špatného..A na střední:chodili jsme o víkendech trampovat s kytarou..Beskydy,Prachovské skály,Jesníky..Ochotnické divadlo-dělala jsem kytarový doprovod ještě s jedním klukem,pak se šlo do hospůdky,a hrálo se do noci..Sjížděla jsem Vltavu s partou,hrála po hospodách vodácké písničky..500písniček v deníčku,i svoje vlastní,i protestsongy..Pro mě to byla za mládí pěkná doba..a měla bych se stydět,že jsem nevnímala,že někdo byl zavřený?My byli daleko od Prahy,tam se možná dělo něco jiného,ale….asi tak na vysvětlenou..🙏