..jé Bobi, škoda, že nejste z Prahy, to bych si vás platila jako osobní švadlenu, napady jsou, ale ruce levé….teď řeším co na sebe dceři na svatbu…
při mateřské jsem se chvíli “živila” opravama-Děcko spalo v koši vedle mašiny a i když byla vzhůru,mohla jsem někdy šít..Ale tím se nedá uživit..zahnout kabát za 10 korun?a ješště se to zdálo být moc..Pak jsme se sousedkou po převratě šily kovodžínovinu…ta se šila černá,pak se vyčiňovala a byla taková jako vyšisované rifle a švy zůstávaly černé..Povlečení taky na kšeft..kanafasové kostky různých barev..dodnes mám i závěsy..…
K nám do dědiny v 70-80tkách jezdila pojízdná prodejna s látkama z Moravské Třebové..Metr flanelu z dětským motivem stál 8 korun..Ušila jsem z něho 2 košilky na mimino..Takže za 4 koruny jedna..V poradně mi ženský záviděli,že máme flanelky a červené manšestráčky s laclem..fusak..pytel n aspaní,aby se děcko neodkopalo..Dyftýn letěl,barchet..Ušila jsem všechno kromě bot..i beranici,šiltovky,letní čepečky pro mimina..A větší děcka? u nás ještě nebyly bundy s odepínacíma rukávama,ale moje děcka je všechny měly..Vše podle poslení módy za pár šupů..Rifle podle originálu a se štepovanými švy…No,riflovina nebyla “ta pravá”,ale…kabáty,zimní bundy,pyžama,babičce barchetové šaty..Chlap měl několikatery gatě na různé váhy-se mi nechtělopořád všívat a párat ty klíny na zadku…Trenek nespočet...Košile s gumama na boku(bundokošile)Kombinované povlečení..Ale dost chlubení..Byla to moje záliba od dětství..Momentálně mám “spadlý řemen”🤭(se mi jaksi nechce..ale věřím,že se zase pustím do té rifloviny)
A co se týče vaření?..denně..Bydlela jsem s tchýní v jedné kuchyni,a na sporáku musely být pořád hrnce s jídlem..když děcka přišla ze školy..a na sobotu a neděli pro 10 lidí,a buchty ze 2 kil-to jsem tu už někde psala..Měla jsem radost,když to ty “kobylky”všechno snědly..nikdy se nijak nevyhazovalo,i když jsme měli veškerý dobytek a drápel…
teda holky,vy si tady plkáte,a já nic nevím🤭..do “kalendáře” jsem dlouho nenačučovala,a tady je jiné téma…Dájo,tak to už jenom přeju brzské uzdravení-že to trvá už nějaký čas..žebra bolí dlooouho,taky to znám..😟
Jsem sem vlezla,že nevidím moc zrzavce nikde(teda tam,kam chodím já😇)tak si říkám,jestli něco zas nechystá…🌼kalendář je super..
taky jsem si myslela,že na tom keři jsou ty lupací kuličky-ale ty bývají bílé..vypadá to dost dobře👌…Já se chystám dát dnes do okna svícen-těch 7 svíček,a visutá světýlka..včera se mi nechtělo🤔..Soused dole už má rožlou tuji..
Raduš,tu borovici pak musíš vyfotit..To ti nemůže Tom pomoct?..Bych asi ozdobila nějaký menší stromek..😇Ale jsi dobrá..ty to prostě musíš dokázat!🤗
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 01.12.2024, 11:06:22
opět úžasné fotky…Ta druhá Yodova nemá chybu a na třetí se tváří,jakoby vyvýšeně.."kde jsi?já už jsem nahoře🤗"..jinak příroda čaruje..ty východy slunka….👌
Jo vlastně zapomněla jsem: měli sme jet tento týden do Maďarska do termálů, zase tak na 3-4 dny, ale jsem to zamítnula, já teď prostě nemám čas, musím douklízet, nachystat a chci v klidu, nevyšilovat dva dny před Štědrým dnem…jak jsem to dělávala dřív.
Raduš,to ti přijede prezident s celou vládou?..že musíš stihnout uklidit a nazdobit? To by ty 3-4 dny nepočkalo?jeď sakriš do těch termálů a “neser Blaženo”🙄
Pokud má ta šedesátka figuru jako Jane Fond, proč ne. Pořád lepší než dvacítka, která přetéká na všechny světové strany. Si myslím.
to jistě..ale pokud má obličej jak babča ze "slunce seno"?..znáš rčení “zezadu lyceum,zepředu muzeum”?..Možná jsem přehnala věk..dneska jsou šedesátnice i zepředu krásné…ale máš pravdu s těma překypujícíma “madlama lásky” u mladých holek…🤭
Souhlasím. Ve velkých školách, kde je třeba 25 žáků v jedné třídě se ty děti nic nenaučí. Hlavně pokud jsou tam mongolové, který ani nerozumí česky, a za těch 45 minut jsme udělali ve škole půl stránky.
Nás bylo ve třídě 32..ale nebyly mobily..takže byl klid-musel být…ale taky jsme neměli cizince-to je fakt…Pro slabší žáky byla zvláštní škola,a tam jich bylo třeba 10-15 ve třídě a nebyly na ně tak vysoké požadavky a dostávali i 1,nebo 2-v normální by neprošli..A tím byli šťastnější,že nenosí 5…Od 8. jsme měli studijní-A-čko a praktickou-B-čko třídu…V nižších ročnících pamatuju i ruce za zádama-jak Dája..Byly sklápěcí sedačky…Byly hodiny tělocviku,kreslení,hudebka..Je to vůbec dnes?
já do svatby (21)dlouhé po zadel..pak jen po ramena a pak krátké..denně umývat,bo kravín a prasečák nevyvětráte..(zootechnička)..Teď mám taky krátké,je mi 68,myju obden-nejsem vůbec spokojená..celý život bojuju s mastnotou,nic nepomáhá…musela jsem se smířit..Ale pokud máte takové krásné vlasy,asi bych to stáhla do culíku,dole,nebo nahoře-může se i drdol…Dnes se na to nehledí,že by se v určitém věku měl člověk omezovat..Tak samo jsem ráda,že i móda je milosrdná ke všem věkovým kategoriím..Ovšem je to i o soudnosti,pokud se 60tka navleče do minisukně…ale vlasy je jiná sorta..😇
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 30.11.2024, 16:38:59
budu nad tím přemýšlet…líbí se mi tu za výlohou prstýnek z chir.ocele…ale i řetízek-ale napřed si musím nechat ustřihnout takové ty blbé kůžičky na krku..nikdy jsem je neměla,ale musela jsem nedávno sundat řetízek s čínským drakem..asi po 25 letech..je pro štěstí..Jen jednou mi zčernal,ale i řetízky stříbrné na zápěstí-něco jsem měla asi v těle za binec…a pak jsem si začla kupovat tu ocel..dráčka jsem vyčistila,a už mi nezčernal…Kdysi v 90tkách jsem si ho objednala va Spiritu…
Dárky-co jsem byla od chlapa pryč,jsem si kupovala sama(stejně jsem nikdy nic nedostala)..na výročí,výročí odchodu…na narozeniny jsem si zašla do restaurace na oběd..Nevím,jestli jsem to tu psala..šla jsem na dolní náměstí v Olmiku a jak přišel číšník,jsem mu řeka “já mám dnes narozeniny,co byste mi doporučil”?doporučil mi žebírka,a já,že si dám plzeňské pivo..Na dotaz,jestli malé,jsem ho ubezpečila,že jsem velká holka a že zvládnu velké🤭….Tak jsem si každý rok dělala radosti…dodnes..loni jsem si na narozky koupila 2 prstýnky po 130,-kč..nosím na každé ruce..Ale na vánoce si asi udělám dobré papání-salát s řízečkama,chlebíčky,chuťky,koupím si dobré vínko…problikám pořady..jó,a polívečku s knedlíčkama a nudličkama-tradice👌..ta bude na oběd(žádné prasátko nepotřebuju vidět)..a v 5 si dám to další….👍
A vlastně: děláte to všichni? Myslím takové to: po obědě se třikrát za odpoledne vrátím vylizovat hrnce😛 Můj muž to přímo zbožňuje, má to jako rituál. Když přijedem k tchýni, než vůbec jdem jíst, naložíme si na talíře, tak stojí u sporáku a uchutnává a ochutnává…😉 A už to naučil i mě. Takže než vůbec jdem jíst, už jsme jednu porci zhatlali na plotně. Aha, to bude vodítko k tomu, proč kynu😜
Tak u nás před jídlem ani né..ale potom-děcka tomu říkají “žufánkování”..Proto se vařil ten hrnčák polívky(9-10l)..většinou té husté,bramboračky s veškerou zeleninou,čočková s párkem,fazolová,jíšková s vajíčkem..K tomu pletýnky(sobotní oběd většinou)..Ale zůstával na sporáku,a následně chodily nabírat a přímo ze žufánku ujídaly,dokud nebyl prázdný hrnec..V neděli se vařila druhá polívka,bo ze soboty nikdy nic nezbylo..a to kolikrát ještě byly ze 2 kil buchty,nebo koláče..Myslím to má holka dodnes-to žufánkování😊…U Raduš se asi vylizovaly hrnce po máčce a tak,hm?🤭
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 28.11.2024, 20:25:42
ty 2 hrnce od jídla?do rána😲…no šílené😘…já bych asi neusnula,musela bych to umýt!!😜RADUŠKO kurdek..vzpamatuj se…já mám myčku a někdy ji vyndavám,až mám na kredenci tolik nádobí,že ji vyndám,nandám a pustím🤭poslední dobou moje specialita.teda né zas tak často,ale je…jsme na tom světě jen chvíli,přece ji nestrávíme úklidem….Ke mě nikdo stejně nechodí,a když náhodou od vedle mladá něco,tak to vůbec neřeším..Tak jak v Olmiku sousedka mohla kdykoli a já to nijak neřešila…Je rozdíl bordel a “bordel”.