Omlouvám se, nechci být protivná, ale nerada nechávám lidi v nevědomí. Ani tak ne😉 Pinus je borovice, prostě borovice. Sibirica je sibiřská. Oni by rusáci chtěli mít všechno, ale cedr jim na Sibiři fakt neporoste😉takže tak budou tvrdošíjně říkat borovici, ale stejně z ní cedr nebude😜
Příspěvky uživatele
lesnizinka
No my jsme pro zahradníky požehnáním😛 Polovina toho, co nám tu vysadili postupně zašla a měnilo se, některé úplně za něco jiného. Nebyl stín, takže třeba cesmíny pomřely všechny, vysazené velké exempláře😕
Krásné, obě👍😀 jen já nejsem tak úplně na ty smuteční tvary rostlin, i když taky mám ne, že ne😉
Ježíš, kdyby tu nenaskočila Evka, tak to zase nejspíš nenajdu😟 I když…myslím by to bylo i lepší😟takové zprávy hodně bolí, hned to vztahuju na svá zvířata, to se ani jinak nedá😢 Je mi to moc líto, musí to pro paní být strašné, nedokážu ani říct, že to přebolí, protože tak jednoduché, to není😢
Tipla bych, že je to česnek medvědí. Akáty mám ráda, u nás ale postupně vyhynuli, nedaří se jim, taky nemají rády ty větry. A nebo je lidi stejně zlikvidovali. No ano, pampelucha - to je moře pylu.
Rozdíly v podnebí jsou fakt velké, u nás se to té poušti už několik let a lét - blíží😢
Drvodělko, to je vaše albízie??😲 Po těch asi třech zimách bezmrazých prakticky…jsem už letos měla vážné tiky, si ji pořídit. Pár let mi to v nedalekém zahradnictví vždycky rozmluvili stylem: k vám? To ani omylem😎 Teď na podzim, už jsem byla rozhodnutá, ale neměli ji.
Ne, ne, u nás teď vůbec nefouká asi 5 dni. Možná teda trochu pofukuje, ale to my tady ani neregistrujem😛
Měla jsem zmarliku kanadskou, už poměrně velký exemplář(jednu fotku jsem našla i ve svém noťasu) ale se rozklesla a zašla na nějakou houbu. Byla to Forest pantsy, to je info pro Drvodělku😉 Druhý pokus dopadnul tak, že umřel roub a zbyla základní zelenolistá. Tu jsem teda vloni přesadila na jiné místo, kde zelená nevadí a koupila třetí pokus. Je to sotva metrový prut a to mi připomnělo, že je zasazená teprve rok, takže ji musím zasypat listím, protože hlásí mrazy😲 Drvodělka…je černá, která hází do fialova😀 Majku jsem viděla asi 2x a nepamatuju si, jestli nějak hází😉
Manukový olej přivezl kdysi muž z Nového Zélandu a nepoznala jsem rozdíl od tee tree. Prostě takový aromatický, do mentolova. Měli jsme ho x let, až se nakonec vyhodil, protože jsme tak nějak netušili, na co ho vlastně použít(dostal ho tam jako dárek)
Piniová semínka u hodně lidí vyvolávají zvláštní druh alergie - máte několik dní hnusně hořko v puse. Má ji můj muž, stejně jako alergii na sezam - u té už mu ale otékají sliznice.
P.S. borovice sibiřská není cedr.
Ještě k tomu dodám. Nakonec jsem usoudila, že energii na včelaření už nemám, prostě nestíhám. Chtěla jsem je proto, že jsem jim vytvořila tu louku pod lípama a že budu mít svůj med. Jenže…já jsem prostě pako. Jak jsem se zamyslela nad tím, že ony chudinky se tam celý rok dřou, aby měly med, já jim ho seberu a dám jim za to blbý cukr jako náhradu, o které si myslím, že není adekvátní a proto jsou včelstva oslabené a hynou…tak si ten med raděj koupím od nějakého souseda, ať to nejde za mnou😊protože mě je jich prostě líto a nedala bych to.
Bodlinka:a proč tam chodí, když tam nic není?
z okolí jsem viděla včely nejvíc na jaře na dřínu u sousedů no a pak na bílém jeteli, co mi roste na zahradě od té doby, co jiný bordel seču na krátko. kolikrát jsem kvůli nim nesekala nebo na dlouho, protože mi bylo líto plašit ten koberec včel. byly tam snad celé léto a odnášely z toho takový světle hnědý zdrclý pyl.
Áno Bodlinko👍 na to bych taky zapomněla! Dřín mám v zahradě, kdysi jsem si ho tam přesadila, jak rušili starý zarostlý vinohrad. A jetel máme všude…už vlastně místo trávníku😉 Tome, ptala jsem se právě na lípu proto, že synovec je taky trochu včelař (trochu, nemá na to čas) a vím, že si vysazoval k potoku lípu…pro včely, aby měly a je to kousek. U nás jsou staré lípy v rezervaci, kde si je chráníme a právě i na ten med, prý. Já se o včelaření až tolik nezajímám, takže teď jsem se tak trochu divila, že ne, protože i já jsem původně chtěla včely zbudovat, proto mi zahradníci navrhnuli na jedno místo lípy.
Tome, no ano, je to moje zahrada. Mé přání bylo, mít tak trochu park. Takže mám, ale tu práci kolem, vám asi nemusím popisovat😉
U nás: no nebude to také lahké drahá….Zjistil, že je to ,,jen" pojistka. Měl asi 6 druhů, ale ne této hodnoty. Dal tam jinou, šlo to, ale že zajede do elektra, ti ji taky neměli, tak objednal. Bude za týden. Než tam přijel, baterie přestala jít. Hm, tak to na tu slabší asi nepůjde, hodím tam ještě silnější. Přijel, vyměnil, nešlo. Tak, že to proměří a zjistil, že je tam úplně horké trafo. Asi je v pr…to trafo, ale to se vyměnit nedá, jen celá ta rozvodna. No co se dá dělat, myslíš, že ji dokážeš sehnat? Já jsem to na NETu zkoušela, ale pouze s baterií, jako jeden set, 25tisíc👎 Zkusím. Pak ho ještě napadlo, že když se tam dá opravdu přesně ta pojistka, co tam má být, že třeba to půjde. Takže rozhodnul, že začnem od toho nejjednoduššího, vyměnit pojistku za správnou…a se uvidí. Je to na dlouhé lokte sice, jezdí na celý týden do Prahy, takže první pokus vychází za 14 dní😏
Když tam zalomíte jehlu(ne, že by se nám to taky x krát nestalo🙄) může se stát, že si hnete podavačem a to pak přestane dělat stehy úplně a musí to seštelovat opravář strojů. Stejně tak to hejblo na spodní cívku. Ještě jedna rada, ale možná to víte a měla jste to tak. Na pružné látky jsou speciální jehly zvané strech (bývá to psáno na krabičce) Nevím, čím jsou jiné (nevypadají na pohled) ale fakt to funguje🙂
Fikovnice:No on to byl takovej test mé paměti…jestli si vzpomenu…a prd!😄
Tak to fakt musím dohledat…
Za tip z Lídlu děkuju, mám jej celkem blízko.
Taky kouknu díky, protože Viktorka bolí zoubky a nechce kousat ty velké pro briťáky. Zoubky, respective dásně už řešíme, ale teď jsem se právě sháněla po nějakých malých, nebo měkkých, aby vůbec něco jedl, protože odmítal jíst😟 I z kapsiček olízal jen ten rosol či případně omáčku, protože to ,,jakože maso" nejídal moc ani normálně.
Buggyro…viz. Bobča😛 Ale jinak jste fakt dobrá, že jste to takhle napoprvé dala👍 A já, že kde se nám touláte celé svátky…a ona šije a šije…😜Popravdě…prostěradlo bych zašila, kdyby tam byla díra jedna, jinak by už letělo. Vždyť vás to bude tlačit!😲Pokud to není koníkovi na záda😉
U nás ještě pořád svítí slunko😀 Včera byl ráno jeden stupeň, dneska 8 a mě bylo v bundě normálně horko, stačila by vesta. Čekám souseda elektrikáře, má se nám konečně přijít podívat na tu bezdotykovou baterii, co nefachá. Nepředpokládám, že to opraví, ale alespoň bude vědět kde to objednat, nebo kterou součástku, snad.
Tome, možná jsem to nepochopila, ale u nás když kvete lípa, je včelkama obsypaná. Malolistá. Velkolistá omamně voní, ale je v rohu, tak nějak nesleduju, jestli taky včely, my ji na čaj nesbíráme. Nejsme zemědělská krajina, jsme ty louky spíš, takže chrpy luční ano (jsme CHKO Bílé Karpaty) Ano, naše vrby miluju a trnu, když jsou vichry, protože vrby jsou prostě křehké a k nám na ,,větrnou hůrku", se tak úplně nehodí😟
Vrby v létě.
U nás bylo třetí víčko, když měla Gucci tasemnici….už dlouho. Ale váš ven nechodí, asi by k ní neměl kde přijít?
Aha, děkujem👍 ten znám jen podle názvu😊
Supééér, díky moc😘 já už v té hlavě mám úplně duto. Já si ho pamatovala pod sorbaria a už i to se mi vykouřilo. Ano, je krásně obsypaný vším možným hmyzem, když kvete👍 A speciálně pro vás mám: drvodělky u nás mají nejraděj vistárii a kopíčko žluté😀
Já se vecpu. Už se mě na tohle někdo ptal a nejlíp, zeptat se v létě, kdy člověk projde zahradou a vidí. Když si mám povzpomínat, na čem vidím nejvíc včel, vzpomenu si na polovinu sotva asi😉 Taky úplně nerozlišuju, co je pro včelky a na čem jsou spíš čmeldové - každý tvoreček dobrý👍 Krom tady už jmenovaných, taky petrklíče, samozřejmě pampeluchy😉 třapatky, šanta, perovskie. Z keřů tavolníky, dřišťály a keřík který mám na dvou místech a za boha si nevzpomenu, jak se jmenuje, nevíte někdo? Vypadá jak pidiškumpa, jen květenství jsou bílá. Tome a co lípa? Mám tři lípy, mám dvě obří smuteční vrby u jezera, kočičky a jiné druhy vrb kolem potůčku. Mám pár jabloní a všude kolem jsou vámi jmenované mirabelky, i na mém pozemku, co není už zahrada. Šípků je u nás málo, netuším proč, všude je hloh, což taky asi dobrý. Chrpu vůbec nikde kolem nemáme, tu neroste. Z jmenovaných tu volně roste hadinec.
Téda Niki, tam je to pěkné👍 Jen nám to musíš dát s vysvětlivkama, já, narozdíl od Bobči nemám ČR projetou vůbec, takže většinu věcí znám jen z TV😊
Se ti nedivím, že jsi byla nesvá ze zvířátek o Silvestru. Naši zrovinka, že půjdou o půlnoci ven, Tom přišel, že co s nima, že se cpou ke dveřím. No ani náhodou, ne že je pustíš! Vloni nebo kdy to bylo? dostal Viktín úplnou paniku, jak to bouchlo, tak vystřelil kamsi do zahrady a já šílená strachy ho pak hledala půl hodiny👎 Takže dostali letos zaracha, Gucci stála celou dobu za oknem, nasr… 😉
Tom mi nastínil akce na leden…a budem trajdat a trajdat. Moc se ani netěším, právě nechci pořád kočiny nechávat samotné😟 A únor není o moc lepší. Pak musíme řešit červen-červenec, protože to má Fest a rovnou pak nějaké zahraniční vystupování děcek a chce tam jet, jenže to znamená, že by sme nebyli, teda já, minimálně týden doma. To ještě musíme vymyslet🙄
Bobi a ty mi vysvětli, k čemu byl příspěvek o těch fotkách, o jakých fotkách mluvíš? 😲