Tuto starou Veritasku má tchýně. Já mám ke svojí Bernetě(bože, tuším se ta mašina tak jmenuje😉) tu poslední šlapku(č.3)
No, někdy po 14h začalo trošku kapat. U toho to asi i skončí, protože mrak jde někam na Znojmo🙄 Chtěla jsem honem, honem udělat co nejvíc věcí, než začne pršet. To je: jéé, ty dřevité pivoňky jsem zapomněla ostříhat! Letím do domku pro nůžky a jak s něma jdu: bože já jsem kráva, už lezou devětsily a není z nich vyhrabané listí a tráva. Takže letím ještě pro srp a hrábě a honem to čistím. Zvednu hlavu na kroucenou vrbu: šmarjá, ta vrba jak opučela, teď vidím všechny ty suché černé větve. Začnu to stříhat, ale nemám velké nůžky na pár tlustých větví. Hmm, ale pod ní není pořádně vyhrabáno listí z potůčku a ostříhaných rostlin, nevypadá to vůbec vyčištěně. Drapnu hrábě a vyhrabu 20m potůčku. Koukám na vistárii na pergole, jak jí od země vyrazily pruty. Ještě, že mám v kapse ty malé nůžky, zrovna to ostříhám. Ha, tady vedle nejsou dočištěné ty perowskie, říkala jsem brigádnici, že to nastříhané odtud musí prostě povybírat rukama. Tak to vyčistím. Odcházím konečně na ty pivoňky, po 10m narazím na ruj a koukám, že jí větve lezou až přes denivky. No, tak to se ale musí uříznout, celá ta spodní tlustá sklánějící se větev. Letím do domku pro pilku a velké nůžky a když už to řežu, vyřežu i všechny ty suché vespod, co tam akorát tak zavazejí u pletí. A kousek dál konečně ty velké větve na kroucené vrbě. V kapse už mám pilku, nůžky, drapnu ty hrábě a šlapu na ty pivoňky. Po 50m vidím, že je potřeba ostříhat dvě kapradiny pod habrama. stačilo to jen vyhrabat, i se všema suchýma větvema, co z habrů popadaly během zimy. Na druhé straně záhonu taktéž. A tady Tom vedle pokřoviňákoval poslední zbytek - astřičky, tak i to. 10m dál u chodníku vřesoviště. Jejda, tady ten keřík jsem zapomněla taky ostříhat, ta suchá květenství(teď si nevzpomenu, co to je za keř🙄) Tak ho ostříhám a rovnou vyhrabu listí a zbytky trav z celého vřesoviště, co tam teď nafoukal ten vítr. Naproti je záhon dužich - nejsou očištěné, nešlo by to jen ohrabat? Zkusím, celkem to jde, takže alespoň vyhrabu pruh kolem chodníku i s divokým česnekem, kterým to pokračuje. Zbytek, až to budu rovnou nakládat, protože kdyby přišel vítr, tak mi ty hromádky(co jsem od rána nadělala si 50) rozfouká a budu to dělat znova🙄Pokračuju k pivoňkám, už nejsem daleko. Tady Tom nechal sem tam trčet třezalky, tak to postříhám nůžkama. Tady jsou navalené posekané traviny na narcisech, tak to odhrabu bokem. Tady ten záhonek denivek není taky očištěný, je malý, to je hned. Kleknu a orvu z nich suché listí a stonky. Hurá, konečně jsem u těch pivoněk. Ostříhám a když už jsem v tom, očistím rovnou i bylinné, které jsou hned vedle, protože minule mi je brigádnice ,,čistila" vyhabáním tak, že vylámala a vyhrabala i všechny puky ze země👎 Při té příležitosti jsem došla k závěru, že už jsou tak moc přistíněné borovicema, že je budu muset v létě přesadit jinam a sem vymyslet nějaké jiné rostlinstvo. Uvědomila jsem si, že jsem někde nechala šlahnuté ty velké nůžky, ale už sotva lezu je 14h pryč a musím uklohnit nějaký oběd (nakonec chtěl Tom jen chilli fazole z plechovky s toustem a vysmahlou slaninou - ještě do toho opeču i cibuli s česnekem a papriku na kousky, aby toho bylo víc🙂) Dneska padla, prdím na to😛