Tak to jsem vůbec netušila, že až za tolik let😊
Hledala jsem vedle k tématu ledňáčka a narazila na zasunuté fotky čápa. To jsou velmi staré fotky, nejmíň 15let. To jsme byli my i zahrada ještě mladí😉To bylo asi ještě foceno na foťák.
Tak to jsem vůbec netušila, že až za tolik let😊
Hledala jsem vedle k tématu ledňáčka a narazila na zasunuté fotky čápa. To jsou velmi staré fotky, nejmíň 15let. To jsme byli my i zahrada ještě mladí😉To bylo asi ještě foceno na foťák.
J5:Fešák👏
😛 já ho nerodila😉
Máme někde víc fotek, ledňáčka na ruce, kterého jsem kdysi zachránila, když majznul do skla, o němž jsem tu psala, tak tu fotku taky mám, no nemůžu ji najít, i když myslím, že ji mám u sebe. V muže compu je jich víc, ale z toho je já nevím, jak dostat🙄
Bobca:A není to spíš jak se u nás říká,,šťáva pod maso", prostě trochu zahuštěná? Ono se to jí s knedlíkem? To zase šťáva ani tak ne, spíš s bramborama, prostě s něčím, co tak nepije😉
ano,něco takového.zahuštěná masová šťáva ke všemu..těstoviny,rýže,knedlík..k tomu maso..někdy v ní byl okurek,někdy paprika,někdy hrášek,vajíčko na tvrdo..atd..ale barva pořád stejně univerzálně hnědá..
😀 právě to ,,hnědá" mě navedlo na tu šťávu, protože u nás se do většiny omáček dává smetana a to pak hnědé nejsou. Snad jen do trnkovky ne. A ta teda hnědá je, ale to jsem si myslela, že tu na mysli nemají😉
Ano, vychovala jsem dva psy😉 I když Worka kvůli lovu(či spíš zdrhání, co se kde šustlo) musel být celý život na flexině, lidi tu naše psy milovali a obdivovali, jak jsou strašně hodní a vychovaní. A i mamka se s nima na každé prochajdě chválila😉 i když na tom neměla sebemenší podíl😛
Ano měli sme to i doma, stejný přístup, přesto se mnou si naši absolutně nevěděli rady, byla jsem nevychovatelná😜 Brácha udělal v klidu a s radostí, co se mu řeklo. Mě by mohli zabít a nic. To je ta genetika😉 To se pak hádali, po kom proboha jsem😛 Kdyby mě dokázali nějak donutit(motivovat, já nevím..) se učit, nebyla jsem blbá, ale prostě jsem se absolutně neučila. Ale vím, že to nešlo, prostě nešlo. Asi by mě nikdo k ničemu nedonutil, neukecal ani teď🙄 Jediná motivace byla v 7třídě: když se nebudeš učit, nikam tě nevemou, budeš blbá zahradnice, rýpat se celý život v hlíně! To motivace byla, nesnášela jsem, asi jako každé dítě😉 práce na poli. Takže jsem se začala teda učit a končila s 5 dvojkama. Třídní: nechcete, aby si podala přihlášku na gympl? Tak to mě málem amok, ta představa, že bych v tom učení měla pokračovat😛 No nakonec jsem co? Nakonec jsem ne z donucení, ale s radostí zahradnice, na svém😀
Já jsem ho u nás taky neviděla vytáhnout žádnou rybku, ale lovil. A s tím třepotáním nad kořistí máte pravdu, to já jsem opravdu viděla. U nás moc větve nad vodou nemá, jen na jedné vrbě. Sedává tak na drátech od paraplíčka, džberu, do kterého vybírám z jezera řasy, nebo opěrce křesílka. Fotky bohužel jen přes okno.
Coudas:Dříve, kdyz dítě udělalo průšvih ve škole, dostalo ještě doma. Dneska si běží rodič stěžovat a dostane učitel. Jenže ono se nesmí říkat “my jsme taky dostali vylágoš”, protože odpovědí moderních biomatek je “no taky to na vás nechalo následky a tohle já svému dítěti neudělám”. On šel prostě do kytek respekt no.
S tímto mě totálně s.re moje mamka. Malý synovec má 5. Ve všem je tak nějak opožděný. První bylo: kluci to tak mají. Blbě mluví ještě teď. Ona řekne zase: v dnešní době blbě mluví většina děcek. Já na to: a to má být nějaká omluva, teď se rodí nějaké jiné děti, než před 50 rokama? Jako, že se rovnou rodí jako blbečkové? Asi bude někde chyba, že se nenaučí normálně mluvit, ne? Ona na to: no tak není každý stejný, každé dítě neumí ve dvou letech perfektně říkat básničky, jako jsi uměla ty(tím mé dovednosti také skončily😜) Ale než se bráchovi narodila děcka, pro tebe to taky bylo měřítko. Teď, když je malý sysel, tak je to najednou v pořádku. A není to třeba tím, že čumí na pohádky, kde se nějaké cosi dorozumívá jen skřekama a nikdo tam normálně nemluví, že? A na to mají s bráchou oba obligátní odpověď: až vychováš sama nějaké děcko, tak můžeš být chytrá!😛 Pak každý říká: no jo, to je to vaše: to za nás…Ale tak mi to někdo vysvětlete. Při narození sme každý nepopsaný list, stejná startovní čára(teď neberu v úvahu postižené děti) Je tam nějaký vliv dědičnosti, ale zase: normálně inteligentní rodiče, brácha má maturitu, švagrová je vysokoškolačka, vlastně jsou celá její rodina. Takže kde je ten problém?
Bobi.. jako tak nějak vím, co je UHO, že je to nějaká omáčka, akorát stále nevím, co si pod tím představit a jak to má chutnat🙄 Omáčka? A není to spíš jak se u nás říká,,šťáva pod maso", prostě trochu zahuštěná? Ono se to jí s knedlíkem? To zase šťáva ani tak ne, spíš s bramborama, prostě s něčím, co tak nepije😉
Ano Coudas, souhlasím, máte pravdu. Ač nemám školou povinná děcka, slyším to od příbuzných, od kámošek učitelek, muž je ve školství taktéž, naštěstí ne jako kantor. Na naši školu si stěžovali rodičové hodně, raděj děti vozili do vedlejší vesnice. Teď jsem z nikým ze sousedů o škole nemluvila, takže nevím, jestli se něco změnilo. Sestřenky mají děti právě v té vedlejší.
U nás to pozorování, ani s dalekohledem, který mám jen tak mimochodem pořád při ruce…nejde. Rybník je takřka pod okny a jakmile se s čímkoliv k oknu přiblížíte, aby ste kouknul, je pryč. Na potoce, to bych řekla, že je ještě plašší, protože ty lidi kolem nezná. Občas na něj promluvím, když sedí na větvi a zase zřejmě neuletí jen ten ,,náš", zachráněný. Minule jsem šla přes most a pár metrů po proudu na větvi zadrhnuté uprostřed potoka, seděli vedle sebe svorně dva. Krásně na ně zezadu svítilo sluníčko, záda jim zářila do dáli. Zastavím se, jsou zády, nevidí, šahám po mobilu, že udělám fotku. V té chvíli vyjede za mnou od domů z uličky auto. Grrr, měla jsem po☹️ Takový obrázek se mi zas tak brzo nenaskytne…tak jednou, za 10let😏
Ježíš, omlouvám se, zase zas…téma. Takže k tématu: nám když zamrzne v zimě jezero, jdou vedle na potok. Oni spíš k nám zalétávají…vlastně ani nevím proč? Jestli není v jezeru něco nového na zub? 😉
Teda se stydím, ale normálně jsem si nedala dohromady, jak vypadá merlík, musela jsem kouknout. Asi tím, že jak zjišťuju, u nás moc neroste. Jako jo, asi jsem ho už naživo někdy viděla, ale nezakopávám o něj nějak, jako o ostatní plevele. Onehdá jsem za kompostérem likvidovala kopřivy. Léta jsem je tam nechávala pro motýly, jenže mi začaly prorůstat malinama, což je pak nepříjemné při sběru a…nedá se jich zbavit. Takže jsem je nůžkama vystříhávala a zbytky mazala herbicidem stejně, jako nálety. Jestli to pomůže netuším, ale snaha byla. Ty kopřivy…ty jo, to byly stonky jak palce, kopřivy víc než metr a půl vysoké(asi z toho kompostu😉) z toho by snad i uhlí bylo…za miliony let👍(vím, že to není přeslička😉)
Tuhle slípku jsem myslela, je moc hezká👍 https://www.faunaportal.cz/inzerce/slepicky-wyandotky-zdrobnele-pro-radost-a-na-okrasu-4
Ráno z obchůzky docházím k baráku, už jsem u posledních sousedů, hodím jim okem za plot na předzahrádku - mají rok novou, přebudovanou a 😲 jsou tam slepice! Oni si koupili slepice?!? Nějak se mi to nezdálo, hodně cestují, nemají žádná zvířata…ale tak třeba na vajíčka? Jdu až k plotu, koukám na ty slípky, ta jedna je moc hezká, taková ta černobílá obláčková peříčka a padne mi oko na barevného pidi kohoutka. Á dopr…to jsou slepice sousedů tu přes barák. Mají je ,,za humny" a chodí všechna pole okolo. Sousedka přes 4 baráky mi onehdá naštvaná říkala, že jí hrabaly v předzahrádce, že je vyháněla. No kouknu a už vidím, že je otevřená branka. Zapomněl někdo zavřít, nebo je tam nechali jít schválně, jakože vyzobat červíky? To se mi sice moc nezdálo, protože to mají zakůrované, ale třeba? No šla jsem zazvonit ke dveřím, kdyby náhodou byl někdo doma. Nic. Tak jsem radši šla slepičky vyhnat. Říkám: pipušky, tu být nemůžete šup ven a pomalu je popoženu. A ony jedna zadruhou, pěkně škvírou mezi plotem a zdí, o které jsem ani nevěděla, nevšimnula si, že tam je😏 A přes cestu a naproti, domů. Říkám jim: proč nevlezete takhle dírou k nám(je jich tam dost, ještě po psech, po lišce…já bych byla ráda, kdyby jste to u nás projely👍 Beru telefon, že písnu SMS sousedovi, že jsem jim tam lozila, přivřela jim tu branku a vyhnala slepice…jestli to tedy nebylo špatně? Pak jsem to radši nechala tak, jestli mě uvidí na kamerách, tak to vysvětlím, ale zase aby slepicoví sousedi, neměli zle, že je nechávají lozit všude možně. Okolo nikdo jiný předzahrádku nemá, jen ti dvoji, mě je to jedno, takže to tady nijak nevadí.
My sme nikdo nechodili do jídelen na obědy, ani my děcka ve škole, ani naši v práci. Babča nám vařila, nebo mamka, podle směn. Takže ty ,,jídelnové" obědy jsem ještě před pár lety neznala, teď už občas zajdem do restaurace, takže už se orientuju. Vůbec jsem netušila, co je UHO omáčka(píšu to dobře?)
No a vařím i já, běžně denně, jsem doma, tak ještě, aby ne😉 Můžu brambory stokrát jinak. Mám ráda fazole…a to většinou ztroskotá na tom, že je večer zapomenu namočit a musím vymýšlet jiné jídlo🙄 Máme rádi rýži, i těstoviny, prostě ty přílohy tak nějak střídám. Jak Bobča vzpomínala…nedávám pohanku. Vůbec. Mě tak smrdí, že prostě i když vím, jak moc je zdravá a zkoušela jsem všemožné úpravy…nakonec ji nesním. Už ani nezkouším, bych to zase zbytečně vyhodila😏 Už jsem se celkem naučila červenou řepu, ale že bych si na ní vyloženě pochutnala…to taky ne. Když tak nad tím uvažuju - já bych měla vařit jen červenou řepu…alespoň bych tak nežrala👎😛
eva:Neznám nikoho, kdo by si nemohl koupit, co chce…
Tak k tomu se už vyjadřovat nebudu, to je nad moje chápání….🤔
Jen doufejte, že budete “za vodou” stále, stát se může cokoliv…
Ne, nezávidím vám nic, mně stačí obyčejné ojeté auto, s tím si pro šunku kocourům zajedu taky😂
Evo, to není o ,,za vodou". To je o prioritách. Já jsem vyrostla ve skromnosti a jsem zvyklá, že nemůžu mít všechno. I když teď už třeba můžu, tak se prostě v hlavě nezměním. A ani nechci. Je to o nastavení. Co mít nemůžu, to neřeším a nezávidím lidem kolem, že to mají.
Coudas…ten hluk, co tam máte…to je mi líto, to chápu, že musí být na palici😕 Já naštěstí polovinu hluku vůbec neslyším. Nedaleko se teď staví domy, takže hluk tak nějak pořád, jen se mění z čeho. Když tam půl dne bagruje a pořád mu to píská, aby za něj někdo nevlezl, muže to přivádí k šílenství. Já…to neslyším😀 (takže ta hluchota má i nějaké plusy😉)
V Jižních Čechách jsem byla jako dítě, moc si tu krajinu už nepamatuju. Co znám z telky jsou rybníky a roviny, ale možná znám jen určitou část(dál od Šumavy) Já rovinu nesnáším. Ta je cca od Strážnice k Hodonínu a dál a zbláznila bych, se tam bydlet. Bydlela bych kdekoliv, ale musím koukat na zelené (zalesněné) kopce. Takže Liberec a okolí se mi líbí moc👍
Jako myslíte, že mu je naházíte do vody a on si je vyloví? Mrtvé? A jak poznáte jestli? Je to hrozný plašan. Jediný, co nás zvládne je ten, co jsem mu zachránila život. Ten přiletí na jezero a nezmizí jen, co se nadechneme. Všichni jiní(no nejspíš to druhé bude partnerka) zmizí fakt při každém pohybu v baráku, i když se plížíme jak indiáni. Takže nějak sledovat, jestli a co si vytahuje z vody se moc nedá.
Bobi, nikdo není v pohodě pořád😏 Ale je to život, nějak bylo, nějak bude a když nejde o život, jde o ho.no - znáš to. Prostě se snažím nehroutit. Hroutím se jen, když někdo umře. To si zatím jaksi neumím okecat🙄
A mě by hudba právě rušila to cvrlikání ptáčků…jsem ráda, že alespoň některé ještě slyším😔 Aha…a jak nemusím ty doktory, prostě na ty sluchadla budu muset. Našla jsem si ordinaci, která není v nemocnici. Jak jsem už myslím psala, jestli po mě bude chtít nějaká vyšetření v nemocnici…zůstanu nejspíš raděj hluchá🙄 Ještě jsem se neobjednala, první musím vyřešit očkování koček. Měli by je asi i otestovat, tedy vzít krev na nějaká základní vyšetření…takže to už je na mě stresu až až🙄 Nejsem si jistá, jestli sebe zvládnu do Vánoc😏
No nic, jdu si pustit zprávy, ať mě zase šlak trefí😛 Aha a to mi připomnělo. Viděla jsem na NETu poslední fotku paní Simonové…má teda věk👍 ale už je na ní vidět, že je to seschlá babička, bez popisku bych ji ani nepoznala asi. Říkám to mamce a ta na to: ,,to je stejně hrozné, když se nad tím člověk zamyslí, že sice je starý, i přesto v pohodě ale…už prostě jen čeká na tu smrt, k čemu je to dobré už?" Já na to, že bych asi byla raděj, kdyby mě ještě v nějak normálním stavu, skolil infarkt. Jak si většina asi i přeje…ráno se neprobudit a hotovo.
Coudas - na křoviňák jsou klasické špunty do uší. Jsem hluchá, už teda fakt dost, takže hudbu do sluchátek si fakt pouštět nemůžu…stačí, že si je musím dát, abych slyšela telku.
Zlatá malinkatá Nokia…stále vzpomínám s nostalgií. Mobily, čím dál větší a větší, už se zase přenášejí jak taška🙄 A opět na to narážku mám: víte proč? Protože nikdo normálně nepracuje. Ano, ať si s tím zkusí pracovat u dobytka, v zahradě apod👎 Já mám sklapovací samsung, je to kostka, malá taky není, sice napůl složená, ale stejně těžká jak cihla a vleze do málokteré kapsy…bych si ji urvala😏 Takže pleju, vyřezávám, okopávám…a mobil, špinavý jak prase(v obalu) hážu před sebou. Pak najednou zjistím, že ho nemám a nevím už, kde ho mám, kde sem ho nechala🙄 Prozvonit nepomůže, páč neslyším. Takže musí vylézt muž od compu a mobil mi najít😛