Hmm Jani, tak to mě mrzí😟 Ale nevím proč, na čem záleží? Zkus ho třeba dát někam ještě dosušit, třeba do trochu teplé trouby, když něco ohříváš, nebo na radiátor, pokud vám zatopili. Když jsem ho chystala, zbytek od kořenů jsem hodila tomu bezdomovci Mackovi a vůbec ho nezajímal. Za cca tři dny ho objevil Viktěnka a válel se tam s ním půl hodiny.
Příspěvky uživatele
lesnizinka
Buggyro, naprosto chápu. U hub je problém s tím, že buďto nejsou, nebo je jich přehršel😏 Z bedel (sušených) jsem si kdysi namlela koření, přisypávám to do houbových jídel, pro silnější chuť. Praváky jasně, do mrazáku či nasušit. No my máme právě jen hromadu klouzků, už jsme dva dny jedli omáčku. Slepice nenesou, vajíček je málo, takže s nima nic, stejně tak kulajda je s vajíčky…Moc možností nemáme, klouzky se ani nesuší, jak jsou mokré.
Bobi, to ani nepiš😢 Chudina Micinka😢 Taková krásná kočička…Nějak se kočkám poslední dobou nedaří, to je pořád něco. Viktín rýpe v masku zase, jí ho nějak málo. Ale asi jí granule, protože pohublý nevypadá. Spíš mi Tom brblal, ať je už nekrmím, že už jsou oba jak bečky a budou zase nemocní z obezity🙄 Spali doma, už v 23h bylo 2,5st. Do rána 0,4👎 Takže přeleželí a unudění…ráno Vikťa šel zmlet Gucci, skočil na ni, řev…tak dostal po hubě a vyhodila jsem ho ven, ať se zchladí. Gučina vzápětí šla za ním😏Dneska musím s mamkou do města na úřad, takže budem celý den někde po obchodech. Shání si něco na svadbu, je pozvaná synovci.
To nejsou žádné ,,nucené práce", to je normální zasloužení si peněz. Nebo vám je někdo dává bez práce? Manžela nepočítám😉
Sarah01:Lze se domluvit přímo s obecními úřady nebo přímo s lidmi, kteří pomoc potřebují, na FB je kontaktů dost. Registraci u neziskovek nedoporučuju, oni často nevědí vůbec nic, co kdo potřebuje. O jídlo se netřeba starat, vaří a dovážejí je ve spolupráci s MěÚ restaurace, a zdarma. To si nevymýšlím, to vím z vlastní zkušensoti ze situací přímo na místě, konkrétně Karlovice, Nové Heřminovy, Široká Niva, Krnov.
Ale to si neodporuje, jen upřesňuje info od Fatii. Lidi se bojí zlodějů viděla jsem reportáž, jak to pán v TV říkal. Proto registrace a taky pro výdej těch pomůcek a jídel. Určitě nikdo nepsal nejezděte, psali ,,nejezděte živelně a neorganizovaně" a to navíc ještě těsně po povodních, kdy nebyl možný ani přístup do určitých obcí či jejich částí. Prosba o profese…naprosto chápu, jen si nějak neumím představit, jak se elektrikář, co se tím živí sebere a pojede pomáhat. Jednak pracuje od nevidím do nevidím a za druhé - by o zdroj příjmů přišla třeba jeho rodina. Ne samozřejmě u všech, ale povšechně ano. Nahnat tam nezaměstnané, co berou dávky. Co jsem v reportáži viděla, byly vyklizené domy, všechno už vyházené před a technika pracující pro obce a povodí. Lidí pracujících tam moc vidět nabylo, asi jedna rodina ještě vynášela. Samozřejmě ti, co např. v barákách otloukali zdi vidět nebyli. A to by právě mohli dělat nezaměstnaní, studenti co chtějí pomáhat atd.
Já si myslím, že jsem ji prodělala právě, jak jsem psala, že jsem asi měla žloutenku. Dá se to nějak zjistit i po letech, že to člověk měl (protilátky?) Já jsem za sucha týden chodila v blátě v potoku a lovila ještě živé ryby. Cca za týden mi došlo zničehožnic strašně blbě, byla jsem na prochajdě s pejsama a málem jsem odpadnula (nikdy se mi právě nic takového nestalo) myslela jsem, že od tlaku by to mohlo být. Když jsem se doplazila k mamce, naměřila mi trochu vyšší, ale nic hrozného. Další dva dny jsem měla horečku, tak jsem si pak myslela, že to bylo od toho, že jsem prostě něco chytnula. Asi za měsíc potom onemocněl Berry a za další dva umřel. A mě se to všechno rozjelo naplno, zežloutla jsem atd., dál už to znáte. Postupně jsem se z toho dostala, ale už se to nikdy nevrátilo do stavu ,,jako před Berunkou", nějaké problémy přetrvávají do dnes, proto vlastně s pár malýma přestávkama beru stále ostropestřec. Mezitím jsem si říkala, že to asi všechno nějak vyvolala psychika, pak Gucci, Leonek, nakonec Woruška…jak bych se z toho taky mohla dostat🙄 A teď to byl zase Viktík👎
Mamka to taky tak měla(podobně) koupila ke třem starým dvě nové a staré je neustále mlely, nechtěly je pouštět do kurníku a když je tam mamka nahnala všechny, tak shora z hřadu pořád klovaly do hlav a zád ty mladé. Tak jednou, jak začal šramot vlezla do kurníku, sledovala a jak jedna z těch starých začala útočit na mladou, seřvala ji, přetáhnula metlou a od té doby byl klid. Jak se říká: jedna dobře mířená je za tisíc slov… Jenže ano, musely by zajímat i majitele😟
Niki, abych to odlehčila od tématu mamka&ségra se zeptám: co to má brácha za pitomé načasování?!?😜 nepřijede na Dušičky, na Vánoce, na Velikonoce, na prázdniny…(jako všichni) to přijel na Václava?😉 Nebo má někdo kulatiny?
A trochu černoty ode mě😟 Ráno vyjdu a po 200m sražený velký ježura (ten náš to naštěstí není) kousek dál rozšmelcovaná žába(k nepoznání) nakonec jsem v Pálenici viděla paní od psů, tak jsem se jí šla zeptat, kde jsou. Řekla mi: pryč. Stojím, hledím na ni😲 hrdlo se mi svírá: ,,jak pryč?" A ona: proč se ptáte? Protože jsem jim 10let nosila kokina. Přijde blíž:,,jéé, to ste vy?!? Aha, já jsem vás hned nepoznala. Odvezli sme je na Slovensko, mladí si tam koupili domek, tak budou teď bydlet u nich. Já jsem nemocná, jezdím na rehabilitace, já už jsem je fyzicky nezvládala. Nebojte, budou se mít určitě líp…" Tak jasně, ulevilo se mi, že se neutopili v té vrátnici kde bydleli a kterou vyplavila voda, ale bulela jsem zbytek cesty domů…ani jsme se nerozloučili, už je nikdy neuvidím😢 Teď je to pro mě hrozné prostě😢chodila jsem za nima každý den..
Fikovnice:Brno - skoro centrum - má téměř koberce žampionů!😀
Jani a nejsou to spíš zápašné? Protože ty hojně rostou i u nás, mám jich taky plnou zahradu, strejda humno, potkávám je i ráno kolem potoka, kde jsou travnaté plochy. Ty právě rostou víc ve městech.
Ano, díky Sarah, mám dojem, že ten rok ho brala, už si nejsem jistá. Taťka umřel 1998. Odpracovaných měl myslím 32 let .
megi-the-pes:Jaká chráněná osoba, to bylo kdy? To je u svědků.
Stačí, aby byla dostatečná doba pojištění, jako u všeho. Když ten otec nepracoval/neměl něco podobného s pojištěním dost dlouho, tak samozřejmě nárok není. Je to důchod.Když není nárok na tohle, je na něco jiného, jiné patro úřadu, na bydlení teď daj prachy všem.
Otec pracoval od školy do smrti. A to ve vyšší funkci. Umřel v nedožitých 51. Chráněná tam znamená (řeknu to přibližně, je to 25let, přesně si to nepamatuju) Neměla nezabezpečené, tedy invalidní, nezletilé či ještě studující děti. Nestarala se o bezmocnou osobu. Neměla míň než 10let do svého starobního důchodu. Můžete si klidně ověřit, tak to bohužel je. A ten nárok zaniká navždy. I když jí všechny vdovy tvrdily, že až půjde do svého důchodu, dají jí i po taťkovi. Leda prd👎
Ještě dopíšu k té poznámce o bydlení. Ano, poslední rok, co zdražily energie, jí brácha vyřídil žádost o podporu bydlení, protože to by neutáhnula. Tu dostává.
Hmm, když to tak čtu, asi si měla mamka zřídit účet na Doniu🙄 Ovdověla v 46letech, jako obyčejná dělnice v moravské fabrice s malým platem. Protože měla dvě děti do 22let, už jsme byli oba dospělí. Jako moc mladá žádný nárok na vdovský důchod neměla, protože v době taťkova úmrtí nepatřila do ,,chráněných osob". A nemá na něj nárok ani teď, když už je sama v důchodu. Žili spolu moc hezky, stát nemusel řešit jejich rozvod např, přesto nárok na důchod po taťkovi nemá, tak musí šetřit jak šílená.
Sarah01:Já teda neznám tento konkrétní případ, tak nechci soudit. Ale sama si myslím, že děti by se měly vychovávat a podporovat jen do té doby, dokud nedospějí a neosamostatní se. Což pravda může být u každého různé, ale já to beru tak nějak ukončením studia a vstupem do prvního zaměstnání, dítě na podpoře bych neživila. Znám se svého okolí i z rodiny několik případů, kdy podpora dospělého dítěte nedopadla dobře. Navíc starší člověk už opravdu chce mít svůj klid a spíš by to mělo být naopak, že dospělé dítě by mělo pomáhat rodičům.
Tak to určitě, sama to vždycky píšu. Neskutečně mě štve sousedka, která dělá poskoka a banku 40letým dětem👎 Ale prostě jsou vyjímečné situace, kdy si lidi musí pomoct. Chceme to při povodních od cizích lidí a nepomůžeme ani své rodině? Mamka může mít podmínku, že partner dcery nestrčí do bytu ani nos, což všichni chápeme a nejspíš i Nikči ségra.
Konečně zase na noťasu, psaní na mobilu mě neskutečně prudí, nevidím na to atd. Uvidíme, co nám Nikča písne, jakový to má vývoj.
Fikovnice:Pro Lesnížínku: Vybírám schránku jednou za čas. Dnes jsem tam koukla a je tam balíček od Tebe! Mně nesmrdí, takže pohoda. 😀 A MOC MOC děkuji!!!❤️
Ty jo, nenapsala jsi v pondělí a já už jsem pak na to úplně zapomněla, byli sme teď tři dny na cestách. Uf ještě, že tak👍Jak jsem začala číst o té schránce, tak mi to naskočilo a hned jsem se leknula, že tam nic nebylo😎
Mno, to neni tak uplne pravda. Tady se casto cituje Exupery: jsi navzdy zodpovedny za ty, cos k sobe pripoutal. Ale ono se to nevztahuje jen na zvirata, ono to hezky sedi i na rodice, na rodinu. Jednou jste privedla na svet deti a budou to vase deti, i kdyz jim bude treba 60. A opacne: vzdycky se budu starat o sve pribuzne, dokud budem. Kdyz Niki segra potrebuje pomoct, mamka by to snad nejaky ten mesic prezila. Tim spis, ze neni mlada a sama ji bude brzo potrebovat. Pak muze taky slyset, ze se to segre zrovna do zivota nehodi.
Niki, samozřejmě tvoji mamku neznám, nevím, jak se chová běžně, akorát něco málo, co jsi psala, že v důchodu zlenivěla😉 Chápu tvoje naštvání, taky bych byla. Jo, kdyby měla chlapa a nechtěla, aby jim tam ségra zacláněla, ale když je sama? Mohla by být ráda, že bude mít na chvíli společnost. Kor když tvrdila, že má nějaké zdravotní potíže a k tobě nechtěla z důvodu,,co kdyby se jí u tebe něco stalo". Tuším je všude něco😕 O mamku se staráme od doby, kdy umřel taťka, takže 25let, z toho 10 hlavně my dva, když je brácha daleko. Před pár lety sme se hnusně chytnuly o dědictví po babči. Zůstala jí nějaká pole, takže je první nabízela sourozencům, nikdo to nechtěl, tak jsem jí řekla, že bych si nějaké vzala, ať mám po babči alespoň něco, když i o ni jsem se starala hlavně já(tedy z vnoučat jen já a brácha) A ona na mě, že nemám na žádné dědictví po babči nárok. A to roky tvrdila, že barák nakonec dostane brácha, protože se on o něj celou dobu staral. Takže on nárok má, já na nic? No však barák jsem nikdy nerozporovala, jen jsem chtěla to jedno pole kdesi v perdeli. Jedno z nějakých 10. Bylo by mi k ničemu, platila bych tak akorát daň z něj, ale prostě by mi zůstalo jako něco po prarodičích, u kterých jsem de facto vyrůstala. Když jsem jí to znovu vysvětlovala, už na mě začala řvát, že jsme nenažraní, co by sme ještě chtěli(podotýkám, že krom spoření, co se tehdy dětem spořilo do 18let, cca 80 tisíc to bylo, jsem nedostala vůbec nic) Všechno jsme si zbudovali s mužem sami a pomáhali nám hlavně tcháni. Opravdu hnusně jsme se pohádaly, urážela i Toma, který byl ve všem nevinně a ještě všechna péče o ni, byla za jeho peníze. To byl od ní vrchol sprostoty a nevděčnosti, vůbec jsem nechápala, jak tohle jí mohlo vyjít z huby. Odešla jsem a půl roku jsem s ní nemluvila. Nakonec se ukázalo, že měla těžké fibrilace, musela na operaci a pravděpodobně se jí nedokrvoval mozek, mívala i stavy zmatenosti…než se přišlo na to, co jí je. Sice jsem pochopila, že v tom byla její indispozice, ale asi na to už nikdy úplně nezapomenu, úplně neodpustím, co mi do očí dokázala říct👎
Jo Bobi,presne jak pises,dve male blindy vedle sebe,o kousek dal treti…tak to tehdy mel. Kdybych mu vystrikala barak nejakou chemií, tak me zahrdli😛
balu:Ano, byli to hryzci.
Ptám se proto, že jsem ho letos měla ve skleníku, komplet byl poddolovaný, venku z jedné strany brambory, z druhé tu mrkev, petržel a nesežral z toho vůbec nic😲
Liberečanky, vám nerostou houby???😲 Já myslela, že z lesa potáhnu pytel a nenašla jsem ani prašivku (skoro😉) To už i u nás vyrašili klouzci, tady se teprve klubal sem tam prcek. Pravda, netuším, kam tady na houby, jen jsem tak vyběhnula (rozumněj…těžce vyfuněla😜)lesík od lanovky nahoru vlevo-vpravo. Ale když jsem tu byla vloni, o houby jsem zakopávala. Teď nic, takřka ani ty muchomůrky🙄
Balu a byli to opravdu hryzci? Takovou paseku jsou mi schopní nadělat v zahradě hraboši. Tedy byli. Zpočátku bydlení, mi přes zimu zlikvidovali kde co. Několik suchých let zlikvidovalo zase hraboše😏