Fikovnice: V tomto je to opravdu nespravedlivé.
Ale zvykla jsem si říkat, že Bůh/Příroda/Vesmír/? ví, proč to tak zařídil. (I tak mě to moc trápí…)
Bohužel, musím napsat, že v tomto tě nedokážu pochopit, vžít se do toho, protože jsem nikdy nic takového necítila(smajla sem nedám, protože v tomto případě netuším, který by byl jen trochu vhodný. Tebe mi je líto, ale není mi líto, že já to necítím) Asi tak 🙄
»
Odpověď na příspěvek uživatele
balu z 11.10.2024, 18:51:47
A to mě právě úplně nepřijde. Děti se nebudou chovat tak, jak my si zrovna přejem a nemusí to být taková idyla. Vaše se třeba zrovna vyvedly, ale ne každý to tak má, koukaje kolem. Já se prostě nechci zabývat životem po životě. Žádnou fascinaci mým pokračováním nemám. A nemusím mít hlavu jak pátrací balon z toho, co ti moji potomci, jak oni tu chudáčci v tom pro mě už celkem divném světě budou fungovat.
P.S. Nikdy nezapomenu na to, jak jsme dědu brali z bohunické nemocnice a cestou domů jsme se zastavili v tehdy ne dlouho postavené Olympii, aby sme mu ukázali, kam to někdy o víkendech jezdíme(tehdy ještě i do kina) Nikdy nic podobného neviděl, nechápal obří supermarket, když u nás max Jednota. Byla jsem hrozně ráda, že to mohl zažít ještě. Kdybych to ukazovala dětem, klepaly by si na hlavu: no a co jako?!? Viděla jsi někdy Chodov😜
balu: Ad inflace - dala jste sem ceny z roku 1914 a 1919. Tedy před velkou válkou, dnes zvanou první světová, a po ní. To je zcela samozřejmé, že inflace vystřelila a že rok po válce bylo stále draho. K těm cenám by se ještě slušelo přidat výdělky v tehdy běžných profesích. Aby bylo možné si spočítat, jak dlouho musel člověk na tu kterou konkrétní věc pracovat
Ty profese tam jsou v odstavci pod. Samozřejmě vím, že je to po válce. Ona krize jak krize. Tu byl covid, válka, která v Evropě zamíchala s cenama.
A konečně Nikče😉 Už jsem si Niki říkala, že brácha nejspíš dávno odfrčel, jen jsi to nepsala. Takže to byl celkem dlouho, ne? Můj brácha si žije život v Praze se svou rodinou, sem přijede, jedni příbuzní, druzí, kamarádi…sotva něco stihne za ten - jen víkend většinou, takže se vidíme prakticky taky jen ve svátky, Velikonoce a prázdniny🙄
Ha, ha, co se týče ženy&děti, asi se mi ani nestalo, že by se u mě nějak moc lidi divili, či to řešili. Umím svůj postoj vysvětlit velmi úderně😛 Ne, teď vážně. Můj život a moje uvažování nikdy ani omylem nesměřovalo k tomu, že ho věnuju, obětuju někomu jinému. Prostě jsem ho vždycky hodlala žít sama, pro sebe(to všechno samozřejmě se svým mužem, ten tam byl od samého začátku jako neměnná veličina) Je to sobecké? Možná. Nemám problém a ráda pomůžu všem, co pomoct můžu, ale svůj život si řídit nenechám. Tady zase nezahrnuju zvířata vím, ale to je jiná, ty se když na to dojde, beze mě obejdou. Taky tu nejsou věčně😟 Postoj, že žena musí mít děti mi přijde k smíchu. Jako, že má dělohu, tak ji prostě musí použít? No všichni lidi mají mozek, ale použije ho zřídkakdo. Asi tak😏 Snad to tu nikdo nevezme osobně😲 tady se náhodou sešla(nebo to není náhoda?👍) skvělá parta chytrých lidí, je radost sem chodit. Díky👍
Omlouvám se, měla jsem od rána rozepsáno, kleknul tu internet, tak teď to byl spíš pokus, jestli to projde.
Hledala jsem v knize o naší obci, jestli je tam něco o těch odvodech potravin, no to jsem zatím nenašla. Jen to, že v letech od 16.století, se musely za každý litr mléka, kilo masa, pytel obilí atd. co si člověk nahospodařil, odvádět určité groše vrchnosti, něco jako daň bych dneska řekla.
Vím, že politiku tu na Víčkách nemáte rády, ale dám sem i výtah, co se týče inflace. Možná to těm, co fňukají jak zmírají prakticky hlady(vím, že nás tu se to ani tak netýká, ale pro zajímavost) otevře trochu oči.
A poslední: hospodská mi poslala koťátka, přišlo to až před chvílí.
Moji prarodiče narození 1920 tu na východní Moravě, měli kravku, tu si ještě pamatuju, ta mě odkojila, prodávali ji na Statek, když mi bylo 6. Každý tu měl políčko a nějakou louku, protože nějaké obchody nebyly, lidi si museli obživu vyprodukovat sami. Čím by to obhospodařovali, kdyby neměli alespoň jednu krávu, co bude tahat pluhy a žebřiňák? Koza těžko. Babča mi říkala, že kozy měli rodiče, ale ona už je nechtěla, protože měly těžké porody, často některá chcípla. Každý měl taky prasata, králíky, slepice, husy na duchny. Muselo se jim vypěstovat a nějak přivézt. Býka měl taky nejspíš jen sedlák, ale to nevím, to si jen myslím. Ne, o státním statku, ani JZD nemluvím, to ještě nebylo. Mléko a maso se muselo odevzdávat, nechci říkat polovina, nepamatuju si kolik.
Ronja s motejlem: Nevzpomínám si, jestli to byla moje máma nebo sousedka, ale jedna z nich dala kočce místo misky s vodou misku s mlíkem s tím, že kočka vodu nepije (teď doufám, že to byla sousedka;)). Myslím, že jsem se tehdy ptala, kde a jak si ta kočka nadojí mlíko, když má teda žízeň.
Jasný, že se to dělalo, vždyť i Popelka dávala kočičákovi mléčko. Ale přirozený to není, stejně jako pro nás, že to zvládáme, že nám to chutná a že to zvládne spousta těch zvířat, fajn. Můj pes z kravskýho snese jen kefír, líp určitě snášel výrobky z kozího mlíko. Hele ona veterinářka novou paničku asi poučí ne?
Pardon, jestli tu přibudou další a další stejný/podobný příspěvky, mně to děsně trvá.
Nová panička jim zrovna nalévala kočičí mléko, že její kocour ho pil, tak mu ho kupovala.
»
Dublinbarzoj z 11.10.2024, 06:41:34
Dřív bylo krav málo? A kde by se to mléko bralo? A pokud vím, o nějakém nedostatku mléka, či mléku jako úzkoprofilovém zboží jsem nikdy neslyšela. Krávu mělo skoro každé stavení, v Praze tedy asi ne, ale někdo tam to mléko musel dodávat, že? Kdo by tahal pluhy? Koně si mohl dovolit jen sedlák, kůň víc užitku nedával, proto všichni ostatní měli na uživení krávu.
»
Dublinbarzoj z 11.10.2024, 06:41:34
Tak samozřejmě nemyslím, aby kočky žraly jen mléko. Ale pohádkám o tom, jak je pro ně děsně škodlivé, protože laktoza je prostě nevěřím. Stejně tomu, jak lidi zahleňuje. Ale zní to tááák odborně😉 Většina lidí už dávno kojenec není, přesto mléko pije celý život. Naše kočky mléko ne, jen smetanu, podle toho taky vypadají😛 Ne, dělám si srandu, dostávají porci velikosti malé lžičky.
Ta v původním dotazu je, jak se tu píše, vyfocená(jsou vyfocené, tuším dvě?) na zamiokulkasu ano, tedy už běžné pokojovce.
Tož Bobi, když jdeš někam na ortopedii nebo kam a nejdeš tam vyloženě s tím, že jsi nějak nemocná a nevíš, co ti je, tak v dnešní době bez testu. Ale člověk, co tam jde proto, že je nachrchlaný a neví, co mu je? Takže vylučovací metodou, než mu udělám všechna další vyšetření, přece zkusím, jestli to něco není covid, ne?
Fikovnice: Hele, nechci se hádat. Ale kravské mléko fakt není vhodné pro kočky. A není to o žádné zdegenerovanosti. Moji tři kočičáci všichni laktózové tolerují bez jakýchkoli problémů, ale považuju to spíš za výjimku. Vlastně jen dva, dáma Elsa mléko nepije…😜
Všechny kočky od doby, co začaly žít s lidma, dostávaly mléko. Pro ty statističky tady: ano je to nadsazené, všechny nejspíš ne😉 ale troufnu si říct, že většina. Kočky co žily na vesnicích ve chlívech a na půdách. Neexistovalo módní bezlaktózové mléko, které je nejspíš třeba prodat, takže masírka stejná, jako kdysi s granulema. Zeptám se vetek: kojící kočky mají bezlaktózové mléko? I když si to nemyslím, opravdu to nevím, proto se ptám.
Tak se má procházka k mamce pro buchtu změnila v rychlou akci udání koťátek. Poslouchaly jsme před barákem rozhlas a přes cestu přešla hospodská, které před měsícem přejelo auto kocoura. Tak mi napadlo, jít se jí zeptat, jestli by je nechtěla. První, že ještě ne pak, že jedno by si vzala, nakonec jsem jí vnutila obě😜 že jí je zítra, až je odchytnem přivezu. Jedu domů, budka otevřená, koťata se batolí po silnici! Hele, prodala jsem ta tvoje koťata! Nééé, ať si je někdo vezme zadarmo, já za ně nic nechci! Ha, ha, ještě aby😉Volala jsem hned vetce, jestli je tam můžu zavézt na kontrolu a co je třeba(i když hospodská říkala, že si to zařídí klidně sama, ale chtěla jsem jí to alespoň trochu ulehčit) Doma jsem vzala krabici s osuškou na dně(nechtěla jsem vzít naši přepravku, ať zase naše kočky něco nechytnou) naložili jsme je, vzala jsem sáček kotěcích granulek a valila k vetce. Tak prý kočka a kocourek, odčervila je. Odvezla jsem je nové majitelce, ona koukala, že jsou jak prasátka, obě jsou bílo rezavá(to jedno mělo bílou jen na náprsence, nevšimla jsem si) Koukla a prý: dvě kočičky! No tak nevím, já už jsem je nezkoumala😎
Jakýkoliv test. Když mi tam vezou nachrchlaného člověka, u kterého je v době nástupu covidu možnost, že ho má, tak mu snad udělám test zrovna mezi dveřma, než mi nakazí polovinu personálu, neřkuli lidí, co tam třeba taky čekají na vyšetření.
Mělo pršet až zítra, prší dnes. Jsem si včera a dopoledne rozdělala záhon a chtěla jsem to teďka dodělat. Konečně jsem se dokopala něco zase dělat😏
Sestřence bylo v pondělí hrozně blbě, záda, oči, večer teplota, v úterý jí doktorka po telefonu (dětská, volala tam, že dítě jakbysmet, že bude potřebovat péčko) řekla, ať si udělá test na covid a co myslíte? Má ho👎 Včera tedy třetí den jí volám, jak je na tom, koho dalšího už stihnula nakazit a ona mi sdělí, že je jí mnohem líp a právě se vrátily se ségrou z hub😲 Bože si ty normální!? A ona na to: když to se nedalo vydržet, snad tam ty houby nenecháme, když rostou…😛 Teda já když jsem měla covid, 5 dní jsem byla hotovson, byla jsem ráda, že jsem si došla na WC🙄 A to už taky nebyl ten echt covid, co na něj lidi umírali. To, že tchýně s tchánem ho nejspíš mají taky(chytili ho nejspíš v nemocnici, jak zase chodili po vyšetřeních) jsem už tuším psala. Tchýně tam sice jela na rentgen, jestli nemá zápal, ale že by jí někdo udělal test, v nemocnici…ani ho.no👎
kometa: rezavá a rezavobílá
Vzhledem k barvě spíš kocourci.
Mě se ještě bojí, utíkali, ale zdálo se mi zběžným pohledem, že vidím jen dvě dírky. Musím teda kouknout pořádně, až tam bude ,,majitel". A nafotit.
Buggyra: Já jsem jako chtěla napsat, že doufám, že ta koťata jsou na bezlaktozovém. Ale udržela jsem se, protože jsem si říkala, že to je snad samozřejmost. Když už to vím i já…
Ne, nejsou na bezlaktózovém a ani já bych jim ho nekoupila. Jednou jsem koupila svým koťatům(těm prvním) a prý si to mám strčit někam. Vesnická nezdegerovaná micina normální mléko dá. I my všichni jsme byli odkojení laktozovým mlékem. Nevím, jestli je to statisticky jinak😉 ale my doma ano.
A nové téma: prosím poptejte se i v okolí, nechce někdo dvě koťátka, tuším to jsou obě holčičky, rezavá a rezavobílá(blbka jsem samozřejmě zapomněla vyfotit🙄) Je jim odhadem max měsíc. Někdo je vyhodil k nám před barák k budce, kde přebývá ,,bezdomovec", který se jich ujal. Já je dnes viděla poprvé, má je tam prý tři dny. Bylo tam ještě černé, ale asi pošlo, byly prý v hrozném stavu. Leje jim mléko, tak mají pupky, tak jsem tam letěla s kotěcíma granulkama, naštěstí jsem měla vzorek pro Viktína. Musíme je někde udat, nejraděj bych, aby šly holky spolu. Teda pokud je dřív nepřejede auto, batolí se tam dva metry od cesty😟
»
Sarah01 z 10.10.2024, 07:49:14
Sarah díky, že jste si dala práci, já něco podobného tay četla ale: je tam dodatek, že velké zkreslení výsledků dělá to, že v novodobé historii velké množství umělých oplodnění končí dvojčaty a tedy nízkou porodní váhou dětí.
Ronjo, ,,babičky" celkem sleduju, ale ne pravidelně spíš, když se povede. Tento díl jsem zrovna neviděla, byla jsem mimo. Díky za tip, pustím si👍