To sme kdysi řešili s pyrenejkou Ari. Sousedi chtěli odjet na dovolenou, ale Arinku neměl kdo krmit a trochu venčit. Maminka stará, bratr s rodinou se Ari báli. My sme se znali venku, potkávali se občas, ona kluky znala od štěňátka a milovala je. Berušek ale už v té době nebyl. Říkám: no jo, ale já jsem u vás nikdy nebyla, co když mě tam Arinka ani nepustí? Určitě ano, vždyť tě zná. Přišla jsem, než vyjeli, aby mi ukázali kde je jídlo, voda atd. První návštěva, no měla jsem staženou prdel, už taky protože…co by sme dělali, kdyby mě tam nepustila? Ale snažila jsem se být velmi žoviální, hned jsem se na ni vrhnula: ahoj Arinko koukej, i Woruška za tebou přišel, dáme papinkůůůů. Vzala to v pohodě, nadšená, že s náma může i ven, další dny už to byl zajetý režim. Ráno za ní jdeme s Workou, vezmem ji na okruh, večer jsem šla sama jen dolít vodu a trochu granulí, pusinku na dobrou noc😀 Ari umřela ještě před Workou, rakovina v nose😢
Příspěvky uživatele
lesnizinka
Bobca:přesně tak..partyzánština☹️..jsme to řešily se sousedkama..jenže,kam to chcete nahlásit? Jsem tu 1.12. už 4 roky..3 roky krásný, zelený strom,a najednou suchá metla..ořezávají zespodu šáší,tím roztápí pod grilem,když grilují prase…naboku vidíte hromady dřeva.futra,dveře,dřevotříska..+starý nábytek..tím topí i doma..večer prostě nevyvětrám..najdu lepší pohled..
Kdo je vlastník pozemku, tedy i stromu? Obec či soukromý majitel? Pokud Obec, tak tam. Ovšem jestli funguje jako naše Obec, která zeleň ve vsi likviduje sama a ráda, tak pak na ,,lampárnu"🙄
V tomto mám vždycky rozporuplné pocity. A sobecké. Ať si žije, ale neleze mi na smrky(ty nemám, smrky nemusím) Stejně tak to mám s bobrem. Vím, že je to fascinující zvíře a někde žít musí. Ale ať žije prosím tam, kde vyroste strom za tři roky, ne jak u nás za třicet👎
Coudas:Aspoň na chvíli.
Slibujou i nám, uvidíme. U nás je to tuplem na chvíli.
Je na těch smrkách vidět kůrovec i nějak postupně? Přece nemůže být z vitálního stromu během pár měsíců kaput, aniž by si toho někdo všimnul. To vypadá spíš na nějakou partyzánštinu, někomu vadil, buďto mu zatopil(ten flek) nebo mu k patě nalili herbicid😠
Coudas díky, snad z toho postupně vylezem. On by to chtěl člověk hned, hned, ale ono to prostě trvá nějakou dobu. No…je to protivné, o tom žádná. Tcháni mi večer říkali, že onemocněla třetina hostů. Ráno volali vedoucí Kolíňáků, co vystupovala děcka, že odpadnuli taky🙄 Když já alkohol nesnáším🙄 Jednou, dvakrát za zimu jsem si vařívala grog, když jsem vymrznula s pejsama. Ale já tam toho rumu dám tak malou lžičku, jen aby to trošku ovonělo. A mě to stačí, mě to málem porazí😏
Jo koně…mám to stejně. Taky jsem zvonila u koňáků, že jim tam leží poník a nehýbe se. Přesně, taky jsem měla za to, že kůň leží, až je zle😊
Když jsem ráno byla v domku pro zeleninu, která je ve vedlejší zavřené místnosti, vyšel za mnou z baráku Viktínek, ale u domku jsem ho neviděla. Ještě jsem šla pak do garáže dosypat granule, přijdu domů, Vikťa nikde. Kolem baráku taky není. Kde může šmatlat, když je tam taková zima? Čekám skoro hodinu, nikde. Tak mi blesklo hlavou, jestli se mi neprotáhnul pod nohama někam pod stůl a já ho v té vedlejší místnosti nezavřela. Tak hlavně, že jsem tak už dávno uklidila bednu z provázky po tom, co se na jednom málem oběsil😲 Tak s hrůzou letím nahoru(no…ploužím se) vletím do domku a Viktín si sedí v kočičí krabici s dekou. Maci, není ti tu náhodou zima?? Prý bude raděj tam, než by od nás chytil zas nějakou hnusnou chorobu😏 Že by zapracoval pud sebezáchovy? Teď najednou vyšlo sluníčko, i teplota v baráku hned vyskočila o stupeň(velká okna) tak se mu to ohřeje i tam.
kometa:Vzala si paralen,
Proč? Ten horečku akorát sníží a to je kontraproduktivní. Sama píšete, jak je horečka užitečná.
Tak v dnešní době s nevypočitatelným covidem…to mamce odkývu, ať si ho veme, je jí 72. A já už si na noc taky vzala ten hnusácký coldrex.
Tak jsem se dočkala, bylo to jasné, celý den mě příšerně bolely snad všechny svaly na těle a mlela se mnou zima. Večer 38, což u mě znamená, že už jsem nemohla ani chodit, jen jsem ležela polomrtvá. Chtěla jsem teda, aby to vystoupalo alespoň nad 38.5, protože jsem doufala, že by to mohlo vylikvidovat ty potvory, co mi žijou v nosohltanu a na průduškách. Před spaním mi muž uvařil ten coldrex. Prokrista, to je tak hnusné, že jsem myslela, že to do sebe ani nedostanu😲 Chtělo se mi zvracet. Proč je to sakra mátové? Nesnáším větrovou chuť, už to, že jsou takové pasty na zuby je pro mě děs. Žvýkačky jsou tabu. Myslela jsem, že si za to utrpení zasloužím, abych byla teď ráno čupr…no není to tak😕Tělo bolí dál, ale zvládnula jsem dojít do domku pro zeleninu - to bych včera nedala, tak asi zlepšení tam bude. Večer volala mamka. Protože kašle říkám: ty si na tom jak? ,,Jo, dobrý, jen se mnou celý den nějak mele zima, musela jsem si dát i štamprlu" Aháá, tak tím to ale začíná.,,Né, mě jinak nic není" Máš teploměr? Změř si raděj teplotu. Za 10minut volá: 37.7 doprdele…Vzala si paralen, uvidíme, jak teď ráno.
Koukám nahoru, jestli nepřibylo něco, než jsem to dopsala…samozřejmě ústní voda😏 jsem se uklikla.
assil:No já jsem nedávno někde četla, že kazivost zubů je vázaná na bakterie v puse a ve slinách a že používání nití a mezizubních kartáčků po letech způsobí ubývání dásní a důrazně to tam nedoporučovali.
Takže názory jsou asi různý a jediný, co je jistý, že nikdo nic neví jistě. :😀
Tak samozřejmě, že na bakterie, to přece ví každý. Proto si ty zuby taky čistíme, aby tam ty potvory nestihnuly natropit neplechu😉 A stím čištěním mezizubních je to stejné, jako normálním čištění. Proto všude píšou měkký kartáček a netlačit. Stejně tak s nitěma a mezizubníma. Já jak jsem v tomto směru magor, stačí kus blbě zaseklého masa a jsem schopná dorasovat si tam dásně tak, že mě to pak bolí několik dní🙄 Jak mi narostly 8, zuby už mi do oblouku nevlezly a mám je blbě na sebe nacpané, teda v dolní čelisti i přes sebe👎
Varaxi:Mně doporučovali pít tvrdý alkohol. Ale mimo zubaře se to doktorům moc nelíbí. 🙂
To jste si určitě jen blbě vyložila😉 Určitě mysleli vypláchnout a vyplivnout…místo ůstní vody. No každý slyší, co chce slyšet, že áno🤪
Byla jsem jen v Kutné Hoře a to jen díky tomu, že na svatbě. Jinak Česko(Slovensko) vůbec proježděné nemáme, ale tak si říkám, že na to bude čas, až do zahraničí nebude sil😉
Hlásím, že jsme zdechnuli úplně👎 Tom večer 39st a vařil coldrex. Já krom toho, že jsem nemohla odkašlat, ještě dobré. Dokonce i ráno, když jsem vstala, ale na cvičení už to teda nebylo. Na obchůzku jsem nešla, protože celkem dost pršelo (v konečném výsledku to za moc nestálo - 3.6mm) No ještě, že nešla, cca v půl deváté, jako by mi na záda hodil pytel písku 😲 Začaly mě bolet snad všechy svaly v těle, do patra jsem se táhnula po zábradlí (a to mě děsně bolely i ruce) Nějak jsem do sebe natlačla snídani, už mi začínala být zima a usnula jsem zachumlaná na gauči. V 11h mě vzbudila Gučina tím, že na mě vyskočila. Nedělá to, ale ,,mrtvá" panička už jí byla fakt divná😜 Teplotu jsem zatím neměla, ale to zřejmě přijde. Na průduškách mi píská jak astmatikovi. Ještě, že než jsem odpadnula, jsem stihnula uvařit bylinkový čaj😏 Takže už si nemyslím, že oba nachlazení, zřejmě zas nějaký covid. Doufám, že se to obejde bez ztráty chuti…
kometa:že mám jakýsi pocit, že tolik bezzubých lidí dřív nebylo.
A tady bych to rozporovala. Myslím si, že těch bezzubých bylo dost.
Já taky. Spíš bych řekla, že od 50ti měli všichni protézy. Ale kvalitní protézy! Nikdy se nastalo, že by babči či dědovi vypadnula třeba při jídle. Vůbec neměli problém s protézou sníst cokoliv. Trhat řízek. Teď? Škoda mluvit, znám snad jen jediného staršího člověka z okolí, z mých příbuzných a známých, kterému protéza sedí. Moje mamka je v perdeli úplně👎 Nesedí jí vůbec, vůbec se nenají☹️Musí pečlivě vybírat, co si uvaří, všechno krájí na pidikousíčky, jak děcku ve školce. Je taky nemocná, má kašel a říkala, že to je děs, zakašle a protéza jí vyletí. Už nevíme, jak to řešit. Několik úprav a závěr laboranta, že to už líp nepůjde👎
Co se týče čištění - mám závislost na elektrickém kartáčku😛 Když mi po 15letech vypověděl službu a já do doručení nového musela šmrdlat ručním, byla jsem úplně vynervnutá a s pocitem, že nemám vůbec ty zuby vyčištěné. Když přišel, stála jsem nad umývadlem a vrčela každý zub a třikrát dokola snad 10minut. Muž už na mě volal, jestli si míním ohoblovat i sklovinu. Nemohla jsem se toho nabažit😉 Když jsem s pár letou přestávkou zase přišla ke své zubařce, protože se mi ulomil zub, první s čím vyrukovala, že musím na dentální hygienu a už mi cpala doporučenku. Koukám na ni: a to jako proč? A ona, že to je nutné, že si zuby sama tak nikdy nevyčistím…Tak jsem jí to rozporovala, že mám el.kartáček a myslím, že si je vyčistím dokonale neřkuli, že mám v obyvču mezizubní kartáčky a po obědě, či prostě v průběhu odpoledne musím ty mezizuby několikrát přešmrdlat(druhá úchylka😜) Podívala se na mě s despektem, že mi na zuby něco napatlá a ukáže mi, kde mám v tom čištění mezery. Nic, nenašla jediné místo, prý by tomu vůbec nevěřila. A že teda začne lidem el.kartáček víc doporučovat. Na hygienu jsem samozřejmě jít nemusela.
Orionka:Už mockrát jsem slyšela Šmuclera vyprávět, že všichni mají kazivost stejnou, že někdo si zuby čistí, někdo ne a to je ten jediný rozdíl. Mě nebijte, to ne já, to Šmucler. Kdyby si (prý) lidi čistili zuby, tak by zubaři byli jen na rovnátka a zubní kaz by nebyl. A jak si furt dávají nějaké mety, tak zubaři mají metu do ….roku vymýtit zubní kaz.
Podle sebe to brát nemůžu, protože já jsem byla šílené dítě, které nikdo ani nedonutil čistit si zuby🙄 No co už. Jenže mamka si zuby normálně čistila a většinu měla rozpadlou už na střední. Já mám k tomu ty trávící problémy, ptala jsem se mamky, jestli si pamatuje od kdy(já ne, já si nepamatuju) prý asi od puberty (hm, divné) no a tím si myslím, že mám špatné vstřebávání živin, kromě rozpadlých zubů, prořídlé vlasy, nehty doslova papírové. Takže pan Šmucler neví co blábolí. Jako doktor by měl vědět, že existují různé nemoci, poruchy, které kvalitu zubů ovlivňují. Anorektička si může zuby čistit 10x denně a nevěřím, že to na nich nezanechá stopy, myslím anorexie.
Fikovnice:No jo… Já mám velkou kazivost zubů, to je na tom blbý. Kost snášet třeba ne, to byla jen “pohrůžka”… Tím, že se to ulomilo až na kořenu, tak proto. Implantát by mě ale stál tak asi kolem 40k. Navíc je tam moc faktorů - hlavně hustota kosti (osteoporóza).
Pro LŽ: Promiň - endo = jde o mrtvý zub se zaplněnými kanálky. Jinak bych asi bolestí nevydržela rozlomení až na kořen.
To znám, to je většina mých zubů, tedy stoliček. Tím pádem ani nemám strach ze zubaře😉
Jo, kdyby někoho zaráželo, že tu celý den sedím, tak jako-že marodím😉 Dneska🙂 Doufám, že teda jen dneska. Tcháni cestu zrušili, volali mi před chvílí, že jim volali, že nestíhají, auto není nachystané. Tak až zítra. Už se začínám nudit a bolí mě prdel😏 A štve mě to, protože mám práce neúrekom a nedělám nic🙄 Jenže doma potřebuju první ta okna umývat a to při nachlazení není zrovna ideální činnost. Venku je kosa, zataženo, fučí studený, takže tam taky nic, i když si říkám, že alespoň tu větev z vistárie na pergole, co mi tam zavazí bych vystříhat mohla. A vynést odpadky na kompost.
Moje tchýně je stejná a byl tak vychovávaný můj muž…taky je přecitlivělý, teda hlavně na sebe😉 Proto jsem strašně ráda, že děti nemáme, protože to by byly těžké boje. U nás se všechno přelilo slivkou a jelo se dál. Když jsem proletěla skleněnýma dveřma(dělali sme s bráchou kraviny) tak jsem byla pořezaná na několika místech, na čele, pod obočím, na tváři a pak na boku, na stehně. Prostě pořezaná, nevyhřezla mi střeva😛 To u nás zrovna byla známá a ta hned, že musím k doktorovi, když všude krev. Tak to já určitě😏 Naši věděli, že to nepůjde. Ale naproti bydlela porodní bába, naše hodná sousedka. Takže mi to všechno zamotýlkovala náplastěma😀 Mám jen malé jizvičky, kdo neví, nevšimnul by si. Brácha si na střední v tělocviku rozseknul čelo, musel hned na šití a dopadlo to tak, že má hlavu, jako by spadl pod kombajn🙄 Takovou tu tlustou vystouplou jizvu, ještě s těma stehama jak šprlata u žebříku👎
Takže trochu česky…co je endo? Vyčištěné zavřené kanálky? Nechápu proč snášet dáseň, neřkuli kost, to se normálně u korunky nedělá, teda mě nikdo nedělal a to jich mám nejmíň 6. Poslední..cca 3roky zpátky? Porcelánový čep i korunku, protože na kov mám alergii. 9 tísíc. Teď by mi v lednu měla vyndavat jednu starou, ještě na kovovém čepu i ten kovový podklad na korunce a dávat novou celoporcelánovou, protože právě mi to pořád dráždí dáseň👎 Jo, ve Zlíně, ale má tak plno, že objednává minimálně na půl roku dopředu🙄
Ještě jsem si to přečetla znova. Ono to není většinou tak hrozné, jak se zpočátku jeví. U korunky je jedno, kam až zasahuje, jestli rovně či zešika, navíc na 6 to není ani dobře vidět. Moje zubařka už mi milionkrát stoličky různě dostavovala, i když to vypadalo, že to nepůjde, nakonec to vždycky nějak vyrobila, abych se ještě vyhnula korunce, protože ona razí heslo, že svoje zuby nic tak nenahradí.
To je i u nás, bučiny či smíšené, sem tam modřín, či borovice, kteréžto obojí miluju👍 Modřín na jaře je nádherný😍Já smrkové monokultury nesnáším. Možná proto, že jsem v takové jako pořádné, nikdy nebyla. U nás se začaly vysazovat poměrně pozdě(no naštěstí, už zase skončily) takže já jsem na prochajdách se psy, tady po našich lesích okolo narážela jen na ty smrkové, kdy jsou ještě ty stromky třeba 7 metrové, nacpané jeden na druhý, projít se tudy nedalo vůbec, byla to jen taková černá díra, hnusný neprostupný úsek, který se musel někudy obcházet👎
Ještě dopíšu: no tak po babičce bych fňukna být nemohla, moje babča byla jak žiletka. Vůbec si nepamatuju, že by mě litovala, když jsem si něco vyrobila. Dejme tomu kladivem po prstě…ještě bych dostala po hubě, kde jsem dědovi sebrala zase to kladivo😜 Tohle mám právě nejspíš po ní😀
Coudas:No právě 🫣 holčička. Navíc já se “koňáckým” věcem snažím vyhýbat, ale prostě to nejde 😁 Koně mě pronasledují na každým rohu 😱 potvory.
😜tak já to beru, že jezdí na koni, tak to nebude ta ukňouraná fňukna. Na to mám těžkou alergii. Jak jsem psala, já jsem byla prakticky kluk, nikdy jsem asi jako dítě(ne mimino😛) nebrečela, to bylo pod mou úroveň, byla jsem drsná jak šmrglpapír😜 I když mi šly ve 4 letech řezat zahnisaný prst, prý jsem nebrečela, zato jsem sestřičkám tak strašně nadávala, že mamka myslela, že se propadne hanbou(to mi ostatně zůstalo) a všichni byly rádi, že se jim povedlo mě uspat😄 Neteř je právě fňukna, naštěstí už je jí 11. Ale jako děcku jsem se jí vyhýbala na 100 honů, protože bych to psychicky nedala😏 A nesnáším mamčino: když ona je taková citlivá, lítostivá….(po nás to ale nemá) Nó, tak ji v tom ještě podporuj a v 18 ji budou sundavat z Nuseláku👎