Aktuálně: 3 441 inzerátů217 526 diskuzních příspěvků18 334 uživatelů

Příspěvky uživatele

lesnizinka

lesnizinka
lesnizinka 29.11.2024, 10:11:20 xxx.xxx.88.216

Ano Bobi, žufánkujem😉 A nebo se veme lžíce a jen tak z kuchyně slyším škrábání lžíce o hrnec - nemusí to být omáčka, prostě se nabere trochu rýže, trochu masa, trochu brambor, urýpne krůtího stehna…,,Co děláš v té kuchyni?!?" Nic, nic…,,No tak když si to sežereš dneska, nebudeš mít na zítra"😛

lesnizinka
lesnizinka 29.11.2024, 10:07:03 xxx.xxx.88.216
kometa:

a pozinkovaná vanička s jednou vodou

Tohle pamatovala máma, vyrůstající v havířské kolonii. Jednou týdně se nanosila voda do necek a vykoupaly se nejdřív děti (dvě), pak máma (pro mě babička) a nakonec otec (děda).

Když jsme k ní jezdili my jako vnoučata, už měli klasický splachovací záchod a koupelnu (vana se sprchou). Ale jinak vaření na kamnech a mytí nádobí ve dvou škopcích, které se vytahovaly zpod stolu. Krásné vzpomínky.

Ne, že to pamatovala máma, ale takto jsem se koupala(celá rodina) ještě já, jako děcko v 70.letech, když jsme bydleli u babičky a u sousedky. Až v mých 6 jsme se stěhovali do nového baráku, co naši postavili a tam už byla normální koupelna. U babči to ještě pár let bylo, než se zrušily chlévy a místo toho udělala prádelna, koupelna, WC(místo kadibudky na dvoře) a špajz, takže skoro 1980. 

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 22:03:35 xxx.xxx.88.216
kometa:

A tak to nesouhlasím. Já bych u svého psa (kocoura) do toho šla. I kdyby na rok.

Vím, že tohle zrovna není složitý zákrok s dlouhou dobou hojení, ale prostě ten pes tu slepotu bere tak, jak je, naučí se celkem dobře fungovat i s ní. Prostě kdybych věděla, že bude ještě 5let, tak ano, na rok mi to už přijde zbytečné, u kočky domácí naprosto zbytečné. 

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 20:53:04 xxx.xxx.88.216

A vlastně: děláte to všichni? Myslím takové to: po obědě se třikrát za odpoledne vrátím vylizovat hrnce😛 Můj muž to přímo zbožňuje, má to jako rituál. Když přijedem k tchýni, než vůbec jdem jíst, naložíme si na talíře, tak stojí u sporáku a uchutnává a ochutnává…😉 A už to naučil i mě. Takže než vůbec jdem jíst, už jsme jednu porci zhatlali na plotně. Aha, to bude vodítko k tomu, proč kynu😜

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 20:43:15 xxx.xxx.88.216

Doron, takový hezký adventní věnec si udělá málokterá z nás👍

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 20:41:26 xxx.xxx.88.216

Než jsem to dopsala, Coudas to přesně vystihnula. To jsme my. Ráno snídaně - nádobí, pokud je jaro, tak valím hned do zahrady a nádobí leží na lince. Pak doběhnu, nádobí shrnu bokem a klohním oběd, takže tam přibude další, po jídle další, po nějakém odpočinku valím ještě do zahrady a jak jsem psala, do myčky to skládám podle toho, jestli je mycí den večer, protože myčku pouštím na noc a pokud není, tak až ráno, ale aby alespoň chvíli byla kuchyň uklizená(dopoledne)😜 Prostě sme skoro pořád oba doma, takže fakt permanentní binec🙄 Ještě, že mám velkou kuchyň, protože mi kolikrát už chybí prostor k vaření😛 O binci v pracovně, přesně: přiběhnu postavit obědtřeba dáv vařit rýži a péct maso do trouby) Kdybych se zula, vysypu trávu z bot a opadá ze mě ještě po celé kuchyni, takže tam vletím v botech a nachystám to do trouby v botech a něco našlapu, něco opadne z bot, binec stejný, ale nezdržuju se zouváním a obouváním.  A letím si to dodělat do zahrady, než se to upeče. Pak přijdu, zuju se, vysype se ten binec z bot v pracovně, vytřepám to z vlasů, z oblečení, takže musím všechno pozametat, jak pracovnu tak kuchyni a obojí také setřt, aby sme se po tom nešlapali, protože po baráku chodíme bosky. 

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 20:25:42 xxx.xxx.88.216

No já mám totiž tchyni, která má snad nejmenší kuchyni(linku) na světě, takže ona všechno okamžitě uklízí, snad ještě v průběhu vaření. Tam nikdy není ve dřezu něco neumyté odložené, na lince nic neumyté odložené🙄 Na stole už vůbec ne. Léta, co jsme chodili na oběd, nám brala talířky hned pod nosem a šla je umývat. Já bych prostě šla za chvíli, ale nééé, ona to musela udělat hned. Takže ne, nebudeš si po jídle povídat, musí se první jít do kuchyně umýt nádobí. Teď mají už věk, takže dojíme, seberu hned talíře a metelím je umýt, protože už ji vidím, jak nadskakuje na křesle😜 Takže já mám pořád trauma z toho bordelu, co v mojí kuchyni neustále panuje. Příklad: po obědě zůstane něco málo v hrncích, tak to nechám na sporáku, někdy to muž dojí, někdy ne. Takže buďto to po 20h schovám do lednice na druhý den, nebo je to tam do 23h, pak to vyškrábu do koše, hrnce hodím do dřezu či na linku a napustím do nich vodu. Protože myčku plním až ráno, po snídani, jednou za dva dny, páč dva toho tolik nemáme. Takže je v té kuchyni fakt permanentní bordel😛

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 15:40:21 xxx.xxx.88.216

Ale aby nedošlo k mýlce…je mi naprosto jedno, jestli má někdo doma naklizeno, nebo to má tak, jak to právě nechal. Kdysi jsem přišla ke kámošce a tam binec…no dva kluci v pubertě a prostě nechané tak, jak se ráno posnídá a všichni vyrazí do práce, do škol. Uklidí se, až se přijde. A nebo ne, protože jak správně píše Coudas…to ani nemá smysl🙄 Dopoledne naskládám věci do myčky a pošudlím kuchyň. Za pár hodin jdu vařit oběd a nic z toho už dávno poznat není, jako by ten úklid vůbec neproběhnul. Takže na co doprčic, na co? Protože zákon schválnosti a návštěva přijde právě, když si po obědě sednem ,,ke kafi"a v kuchyni spadla bomba😜

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 15:33:38 xxx.xxx.88.216

Diavu😛 tou právě šudlím ty dveře😀 To je přesně to dědictví z domu: jak na vánoce není cítit diava, tak není naleštěno😜 To je snad jediná chemie, krom čističe WC, kterou doma používám. A Tom z toho šílí. Ale dělám to jen jednou do roka, na ty vánoce😉

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 14:16:42 xxx.xxx.88.216

Evi, ty to píšeš, jako by sme se hádali a řvali ne sebe a hlavně, že naklidím a nachystám na Vánoce😏 Bobča s náma párkrát byla a myslím, že mi potvrdí, že se k sobě chováme hezky….si myslím. Jo, že tady píšu, že mě Tom občas naštve a já vyletím…no jsem cholerik, to já bohužel na všechny v rodině. Jak se vzteknu, nevidím si do huby, to ano. 

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 14:12:54 xxx.xxx.88.216

No jo, to se vám řekne…když my sme hrozní bordeláři. Nikdo si nic po sobě neuklidí, až kolem toho chodím měsíc tak se naštvu a zanesu to na místo. Muž je na tohle teprve expert. Když v hale pod stolkem leží už půl roku projektová dokumentace, protože s elektrikářem něco hledali, zeptám se: nemohlo by se to už uklidit? Samozřejmě kdo? Já😏 Protože jsem jim ji přinesla, já přece vím, kam patří. Odpověď: néé, ještě nevím, jestli to nebudem potřebovat a co ti to tam vadí, ještě to tam nech. Za dalšího půl roku se to opakuje…A tak je to u nás se vším🙄 Jako jo, setřu prach, vysaju, setřu podlahy, vygruntuju koupelny…ale všude se něco povaluje…na potom🙄 No a moc místností a se to nasčítá😏

Tak jsem vydrhnula sakum prdum kuchyni, lednici s mrazákem jen trochu, to jsem čistila dva měsíce zpátky, takže teď jsem to jen tak pošudlila s octem. Vzala jsem to i s pracovnou skříňky zvenčí. Tam se stejně ještě do vánoc nasviní, když přes ni chodíme ven a spí tam kočky. Jen tam musím sundat záclonu ještě a umýt okno. Na záclonu nedosáhnu a schůdky jsem si nechala venku skrz to osvětlení. 

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 11:57:28 xxx.xxx.88.216

Nó, vlastně ještě svítidla ste mi Sago připomněla. No ,,lustry" to zrovna nejsou, ale prostě posrané od much to všechno je😏 Už 5let kupuju centrální lustr do obýváku, vím i jakový. Od postavení baráku tam trčí kabel a vybírala jsem, co na něj. Jelikož má strop 6m, i když jsem si lustr už vybrala(takový ten hodně visící dolů, bambule skleněné) usoudila jsem, že setřít z něj prach bude takřka nemožné. Nákup pořád odkládám že: až vymalujeme, protože to tam bude lešení, ze kterého se zvládne smontovat i ten lustr(montáž provádí firma na místě) To se také posunuje rok co rok, ale letos už je ten bordel na zdích řekla bych kritický👎 Teď koukám, jak v těch 6m vlajou pavučiny ještě s mumiema much a dumám, čím to sundám, když se mi potento teleskopická tyč, kterou jsem tam alespoň do většiny míst dosáhnula🙄 Takže tohle šudlení stropu mě ještě čeká. S balancováním na vysokém žebříku to fááákt miluju🙄

No záclony měním dvakrát ročně, minimálně. A ty dveře? Nejsou většinou špinavé, spíš taky jen omotané pavučinama. V zárubních, kolem pantů…Ale muži se potí ruce a už cca měsíc koukám na dveře do ložnice, jak jsou kolem kliky příšerně zapatlané, jak kdyby sme měli malé děcko. Fakt nevím, proč to tlápe mimo kliku. Už jsem několikrát držela hadr, že to jdu vydrhnout, ale pak jsem se háknula: vydrž, za chvíli budeš všechny dveře šudlit k vánocům, to už vydrží…😉

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 10:40:38 xxx.xxx.88.216

Vedle se řeší vánoční úklid, či spíše neúklid. No já teda uklízím před vánocema dost. Respective to, na co se.u celý rok. V koupelnách, které mám vykachlíkované celé, přešudlím a vyleštím i ty zdi, vystěhuju a povytírám skříňky, něco povyhazuju. Druhou koupelnu, kam chodím tak maximálně ráno a večer na WC prostě uklidím durch, protože tu přes rok umyju jen párkrát. Kuchyni taktéž, vystěhuju, povytírám skříňky a šuplata, vydrhnu tu ,,lepivou hmotu" nahoře ze skříněk a uvnitř digestoře, troubu a lednici s mrazákem. Pracovnu stěhovat nebudu, prdím na to, jen to pošudlím všechno z venku, co je zamatlané. Oken mám část umytou, no zbytek mě čeká, až bude lepší počasí a k tomu teda záclony v obyvču, jídelně a ložnicích. Dveře v celém baráku leštěnkou, to už sme kdysi řešily, mám jich asi 20. No a v ložnicích taky police kolem televizí, postírat a naleštit skříňky. Vysát všechny zdi a stropy od pavučin, což teda dělám x krát do roka, ale před Vánocema prostě taky musím. Zábradlí na schodišti přeleštit. No a pak už jen běžný úklid a nastrojit. Když to tak čtu, tak letím, protože samozřejmě s blbou nemocí jsem zase ve skluzu🙄

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 10:21:26 xxx.xxx.88.216

Musíme jezdit do města. Byl tam jen Penny a Lidl. Penny jsem nesnášela, vůbec se mi ten obchod nelíbil, chodili sme do Lidlu. Pak postavili Kaufland, poměrně velký, ceny a sortiment super. Jezdili sme do Kaufu(píšu my, myslím mě s mamkou, muž by tam nevlezl, ten jezdí ve větším městě do Tesca) Jenže po zdražování najednou Penny mnohem lepší akce, tak jsem se hecla a začala jezdit do Penny. Hlavně teda kvůli mamce, ale já jak jsem škrťa, rozhodně nedám za zakysanku 16Kč, když vím, že v Penny je za 10😉 Takže momentálně jedem do Penny, nakoupíme a zbytek akcí dokoupíme v Kaufu. Muž se mi směje, že jsem jak ti důchodci, co objíždějí akce, ale mě už je to jedno, stejně musím těch 17km do města zajet, takže tam už ty dva obchody kousek od sebe objedu😉 A myslím, že už jsem ho trochu nakazila, protože přijel z Tesca a neměl okurku. Ty jsi nekoupil okurku?(říkala jsem mu před nákupem, ne aby ho napadlo kupovat okurku za 30, když v Penny je za 9Kč! Problém ovšem ten, že tam nikdo momentálně nejede😏) ,,Ne, nekoupil, stála 29Kč" No není možná, že tě to napadlo…vydřiduši, ať si ji strčí někam👎😉

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 09:59:44 xxx.xxx.88.216

Já čekám, jestli nám Nikča dovysvětlí, co si to teda na těch zádech vyrobila🙄

Bobeš ty si koza, že ,,naletěla"😏 Copak já to psala, abych někoho nachytala? Nenapadlo mě, že nahatá morčata někdo nezná. A co, že neznáš? Kdybych já měla řešit, co všechno neznám...Všechno co vím jsem získala, načetla atd. v průběhu života, protože ze školy mám znalosti doslova nulové. Takže nemusím dumat, co všechno jsem ze školy zapomněla…protože jsem odtud ani nic neuměla. Vlastně jo, literatura mi celkem utkvěla, protože jsem jen četla a četla. Ale i to už je dávno😏

Teď se hezky rozpršelo, snad bude dál, zatím to bylo nula nula nic, jen takové prskání. Když už má pršet, ať alespoň zaleje. Včera mi odpoledne volá mamka: ,,bude pršet?" Proč? ,,No pověsila jsem prádlo" Bože ty jsi tele, však ti už několik dní hlásí, že má pršet, sněžit…Podívám se ti, jestli i u nás. No, tak jo, už v noci. Počkej, podívám se hodinově. Aha, tak má začít vlastně až v 7h ráno. ,,Tak to mi nepomůže, když vstávám v 8. Tak ho nechám trochu proschnout, seberu ho a pověsím doma"(v tom vyplaveném, ještě ne úplně vyschlém sklepě má sušárnu)  Před hodinou mi volá,,ještě bude pršet, do kdy?" Proč zase? ,,Já jsem to prádlo nakonec nechala venku, bylo ještě úplně mokré" Pršet má celý den a ještě víc v pátek, takže jestli ti uschne, tak možná v neděli😛🙄

lesnizinka
lesnizinka 28.11.2024, 07:41:23 xxx.xxx.88.216

Jý teprv rozlepila oko a tady už to žije! Super👍 Tak i u nás prská, takže na obchůzku půjdu na pás do sklepa🙄 Kočky se večer poškorpily, tak Gucci šla ven a spala asi v garáži. Teď šel ven Viktěna, nevím co tam v tomto počasí míní dělat. Ano Buggyro, máme stejné myšlenkové pochody, asi to tak s petkou skončí. Večer jsem to do modré od magneski hodila jen provizorně a to je teda jak pěst na oko. Spíš je to zkouška, jestli do toho nenaprší. Musím tam dostat tu roztrojku, takže vlastně takový kříž, což je na obalení proti vodě blbé🙄

Jana bývá na těch svých welnesech…a pak se objeví😉

lesnizinka
lesnizinka 27.11.2024, 22:18:37 xxx.xxx.88.216

No to je nadělení😲 Niki, jestli máš bílé skvrny, tak nemáš nemáš stařecké skvrny, neboli pigmentové skvrny, které jsou hnědé, ale naopak ztrátu pigmentu! A pozor, může se to rozjet až k vitiligu a s tím se nedá dělat ale vůbec nic! Ač ti dávám odkaz, tak nevěř tomu, že může. Máš světlou pleť, pihy předpokládám, tak se nemůžeš smažit na slunku a už vůbec ne x krát spálit! Nechci tě určitě stresovat ještě víc, než momentálně si, ale prosim tě, ať si neublížíš tak, že to bude nevratné😟

https://zdravi.euro.cz/clanky/vitiligo-priznaky-lecba/

https://www.extra.cz/prvni-vitezka-miss-ceske-republiky-s-vadou-kuze-veronica-biasiol-se-pochlubila-svym-vitiligem-6ab1d

lesnizinka
lesnizinka 27.11.2024, 19:23:28 xxx.xxx.88.216

No však kyblík mě napadnul, i strejdu, jenže je to nahoře na pergole(na trámu) přímo nad vchodem, takže nějak to zamaskovat, aby to nebyla čirá hrůza na první pohled😛 to bude myslím složitější, než celé to upevnění světýlek😏