Aktuálně: 3 711 inzerátů210 562 diskuzních příspěvků18 254 uživatelů

Příspěvky uživatele

Quash

Quash
Quash 10.10.2023, 14:49:14 xxx.xxx.33.234

Zkušenost mám jen se samodomo pilinovým záchodem z jedné seberozvojové akce😀. Základem je přístup k pilinám a možnost kompostu.  Jinak mi to přišlo jako poměrně levné a praktické řešení.

http://www.domyzeslamyahliny.cz/?p=412

Quash
Quash 10.10.2023, 14:25:10 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele Pavlina z 10.10.2023, 10:08:54

A co roxorové tyče a nadrátovat k nim metrové králičí pletivo? Ale na prasata to nestačí. Tak možná ještě zkusit jako doplněk k oplocení pachový ohradník https://www.pachove-ohradniky.eu/Sada-pachovych-ohradniku-HAGOPUR-na-srnky-a-prasata-d782.htm Otázka je, jestli se pak člověku to hospodaření vyplatí😀

Quash
Quash 10.10.2023, 14:22:46 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 10.10.2023, 13:38:55

U nás třeba  remízky také fungují, směs trnek, hložiny, svída krvavá, šípková růže, mezi tím lípy, javory, pár ovocných stromků. Za deset let už je z toho pěkný živý plot. Oceňují ho ptáci, včely i místní,  chodí na lipový květ.

Quash
Quash 10.10.2023, 14:21:25 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 10.10.2023, 09:36:55

Hokkaido, dýně, cukety, divoká rajčata které samy vyrostou na slamnatém hnoji také nezalévám. Ve vedrech rostliny svěsí listy, ale zatím to vždy daly. Letos vylezlo Hokkaido jen jedno, ale úroda byla i tak pěkná, včera jsem zrovna sklízela zbytek😀

Obrázek
Quash
Quash 09.10.2023, 13:24:31 xxx.xxx.33.234

Plazům se u nás nejvíc líbí ve slámovém kompostu s koňským hnojem. Jsou tam užovky, slepýši i ještěrky. Svoje zimoviště si tam udělal i ježek. 

Jinak mě nadchlo ve směru takové přirozenější údržby Řecko, konkrétně Peloponés, kde stáda koz, ovcí a krav na volno vypásají mokřadní národní park Koroneia. Potkáte jen stáda a hlídající psy. Psi  nejsou kupodivu nijak ostří vůči lidem, oproti horským oblastem, nocovali jsme přímo v parku, byli celou dobu okolo nás. Všude plno květin, které stáda nechávají být, na nich spousta včel a motýlů. U nás by se možná dalo říci, že se o podobné snaží Česká krajina, obnovou krajiny stepního typu, pomocí velkých kopytníků.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Quash
Quash 04.10.2023, 19:14:39 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele Packa z 04.10.2023, 08:20:52

Začínala jsem s Brakelkami a Brahmánkami. Obojí byl dárek, v každém hejnu kohout a šest, sedm mladých slepiček a k tomu nějaké důchodkyně na dožití, které majitelé nechtěli likvidovat.
Odlišnější slepice jsem současně mít nemohla😀. Brahmičky byly mazlivé, odlíhnutá kuřátka si běhala pro pohlazení. Brakelky, ty nejraději hřadovaly na stromech, čím výš, tím lépe. Vyfotit kohouta bylo téměř nemožné, vždy byl rozmazaný, jak pelášil, aby nebyl na dohled. Myslela jsem si, že kuřata Brakelek, která si odlíhnu v líhni budou méně plachá, ale ani náhodou. Jediná Brakelka, která byla klidná, byla ta, která byla od vylíhnutí s malými Brahmánkami. Měla horší nožky a tak než se srovnaly, byla s klidnějšími kuřaty a vyrostla z ní celkově mnohem klidnější slepička. Jinak jsou Brakelky úžasné ve své nenáročnosti a houževnatosti. Mám tu čtyři osmileté, jsou v plné síle. 
Už neodchovávám, protože není čas. A protože mám nedaleko tři velkochovy, jezdím pro vynesené slepičky. Jsou to vděčné holky, zaslouží si sluníčko, trávu, popelení, přehazují kompost, rády chodí na průzkumy, kamarádí s ostatními zvířaty, rychle si zvyknou na lepší. A nelítají jak holubi, což je nezanedbatelné plus😀.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Quash
Quash 03.10.2023, 19:45:55 xxx.xxx.33.234

S Ramble od Nonstopu spokojenost. Zatím s ním roste třetí měsíc M velikost.

Obrázek Obrázek Obrázek
Quash
Quash 28.09.2023, 18:07:11 xxx.xxx.33.234

U dospělých psů bych to neřešila, u štěňat v době přezubování bych byla opatrná. Výskyt tetanu je ze 75% právě u přezubujících štěňat.

Quash
Quash 28.09.2023, 15:39:19 xxx.xxx.33.234

Lichokopytníci mají ve střevní mikloflóře vysoké množství  bakterií Clostridium tetani. Takže dávat pozor zejména kolem koní a oslů, ať se štěně v době přezubování necpe bobkama nebo nežvýká ostříhanou rohovinu z kopyt.
Plná imunita je opravdu až dva týdny po druhé dávce očkování, jak psala Lénočka.

Quash
Quash 27.09.2023, 09:05:02 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.09.2023, 08:52:20

Včely milují i ořechokřídlec klandonský. Kvete od srpna až do října.

Quash
Quash 26.09.2023, 19:26:05 xxx.xxx.33.234

Megí nejste v tom sama😀.

Člověk se s tím nesmí moc párat. Bršlice je léčivka se spoustou vitamínu C, teda je potřeba konzumovat jen ty opravdu mladé výhonky a určitě ne kořen, šrucha v zámkovce je super zdroj Omega3, ptačinec na salát, z vlaštovičníku u plotu tinktury, kopřivy na sto způsobů. Řepík, řebříček, máta, oregáno všechno tak nějak prorůstá navzájem, na kompostu každý rok samy vyrostou ve velkém hokaida a občas i cukety. To plít netřeba. Brambory vypleju jednou, mají na stanovišti méně světla a tak natě rostou rychle, plevel nemá šanci. V květináčích už jen lichořeřišnice na tinktury, zbytek jsem zrušila, jako nepraktické a práci přidávající. Jedlé keře a stromy mám ráda, i když mi všechno, včetně rakytníků, oholí špačci. Přeju jim to. Jen hrozny strkám do punčošek, aby k nim nemohli. Bezy jsou moje oblíbené. S manželem každoročně svádím boj o jejich redukci. Ale prostě jsou to tradiční strážci domu, takže žádná destrukce😀. Kdysi jsem jejich typickou vůni taky nesnášela a bezinky nemusím dodnes, ale květy suším a čaj v zimě je super. A nejen chuťově, ale i vizuálně🙂

Obrázek
Quash
Quash 25.09.2023, 10:04:59 xxx.xxx.33.234
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 25.09.2023, 09:56:28

Co se týká zálohy před vlastním ošetřením, na to jsem si zvykla u koní, klinika v Heřmaňáku také koně nepřijme ani s akutkou, dokud se nesloží 10tis. záloha. Zdůvodňují to problémem s neplatiči.