U nás už jsou jiřičky i vlaštovky také pryč, dříve než obvykle. Odlétají od nás běžně v druhém zářiovém týdnu a některé “opožděné” dokrmovaly mladé ještě ve třetím. Letos v některých hnízdech jen jedna snůška. Bylo i mnohem méně hmyzu než v jiných letech. Navíc deštivé počasí. Úhyny mláďat na hnízdech byly vyšší než v jiných letech.
Před sedací koně nechte v klidu, bez stresu. Ještě k tomu nekrmení, po sedaci koně dávám do nenastlaného boxu, aby se nezažírali slámou, nebo dostávají náhubek.
Na osobní invektivy reagovat nebudu. Specializované složky jsou v tomto případě policie, která se postará o další. Sražením se zvěř automaticky považuje za majetek mysliveckého sdružení. Z toho vyplývá ostatní.
Je to logické i z pohledu morálky. Povinnost vzniká i v případě, že škoda zjevně nepřesáhla hranici sto tisíc korun. Důvodem je zajištění dalšího postupu specializovanými složkami. Protože zvíře může být převezeno k ošetření, odborně odstraněno, nebo utraceno, pokud jsou zranění vážná a zvíře by se jen trápilo.
Tak lidé volají policii k tomuto typu kolize hlavně kvůli pojišťovně. Ale obecně platí, že při srážce se zvěří vzniká i škoda na cizím majetku a proto vzniká i povinnost hlásit. Policie se pak následně postará o nahlášení místně příslušnému mysliveckému sdružení, zejména ohledně dalšího naložení se sraženým zvířetem.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.08.2023, 11:16:18
Já už ani nesbírám, stačí nám tak dvě smaženice do roka, jen koukám do atlasu, co všechno tu letos roste a co ještě neznám. Jsme v polabské nížině a to, co je tu letos, jsem ještě nezažila🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 15.08.2023, 11:13:34
😀 jen jsem se chtěla podělit o tu krásu😀. Dnes jsem dostala štěndo na hlídání na celé dopoledne, dcera je nemocná. A tak jsme nemuseli z lesa spěchat a mohla jsem fotit a hodit to sem, než půjdu vařit.
U nás houby stále rostou. Chodíme už jen po cestě, nesbíráme, stejně odevšaď vykukují hříbky kováře, smrkové, klouzky i bedly. Štěně s nadšením “loví” hraboše na pastvině.
Mám také pozitivní zkušenost. Kupovali jsme letos štěně staré třináct týdnů. Mělo za sebou socializační akce v cizím prostředí, mezi cizími psy, cizími dospělými lidmi, dětmi, ve městě, ve vodě, bylo naučené na jízdu autem, box, přepravku, spaní v kleci. Pro prodávající to určitě byla spousta individuální práce navíc, pro nás jako kupující, velmi příjemná zkušenost, nebrali jsme to jako samozřejmost. Třináctitýdenní si u nás zvyklo stejně rychle jako šestitýdenní, neviděla jsem rozdíl.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 03.08.2023, 12:58:13
V autě na parkovišti vedle cvičáku. Máme transportéra kvůli kolům a zároveň i možnosti spaní. Za nás tam nikdo s karavanem ani obytňákem ještě nebyl, bylo to těsně před prázdninami. Krásný klid tam byl a spousta lesních jahod🙂.
Svět a společnost se posouvá tam, kam ji vede nastavení jednotlivců. Je na každém, bez ohledu na věk, kam bude směřovat sám za sebe. V každém člověku je primárně dobro, je především na něm, co ze sebe udělá a co tím vyjádří jako vzor pro ostatní.
Je stále hodně mladých lidí, kteří vyciťují, co je správné a jdou si svou cestou.
Byla jsem teď v Neratově v Orlických horách. Doporučuji nejen kvůli návštěvě kostela Nanebevzetí Panny Marie s prosklenou střechou, který má své genius loci a je otevřený pro poutníky dvacet čtyři hodin denně, studánce s výbornou vodou hned vedle kostela, občerstvení i teplým jídlům z kvalitních surovin, pivu z místního pivovárku, ale zejména kvůli velmi příjemné a přátelské atmosféře celého místa, kterou spoluvytváří právě i spousta mladých lidí, ať již zdravých nebo s postižením, pracujících tady v rámci Sdružení Neratov. Jinak také omluva za OT.