Časovala jsem "práci" s koňmi, za svítání a večer v některých měsících nalétávaly muchničky, ty malé strašně kousající věci, ovádi naopak za plného slunce.Tak to jsme byli nedostupní:-).
Měli jsme hodně hluboký členitý větraný přístřešek, v oknech sítě, u stropu klasické mucholapky a rehky, vlaštovky bohužel neobydlely.V mizerných místech bych přemýšlela o "korálcích" do vchodu. Ovád je exofág, v přístřešku dosti hlubokém nesaje /obvykle/.
Na pastvině jsme likvidovali "bordel", nedopasky, jejich ležící zbytky, nádobky s vodou/ krom vany a napaječky/, ale s vědomím marnosti, v okolí byl rybník a zarostlá mokrá místa.Zvažovala jsem plachtu přes valník s hnojem, nedošlo na to.
Snižovala jsem atraktivitu koní, časté mytí , teplou vodou ze sluncem nahřáté vany, občas i šampon, I ocasy a prciny.Repelenty na umyté koně. Po zapocení opláchnout/ plavit nebylo kde/.. Oči jsme chránili maskami,a ty často prali. Na hruď a břicho a vemínko a pytlík jsme dávali olej-řepkový:-).A pokud bylo úplně zle, udělali jsme kaši z dermatolu a vody a to na horké okousané vemínko napatlali, chladilo, hojilo, sosáky neměly šanci.Asi by stačil i jíl.
Občas jsme zkoušeli mátu na zvíře nebo do prostoru, nebo aromatické trávy, nemohu vyhodnotit.
A každé zvíře bylo jinak "chutné".
Jj.hmyzáci...