Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 10.06.2024, 12:05:38
Neviem, tým, že nepoznám českú krajinu, okrem Brdských lesov, odkiaľ pochádza mama, tak sa k tomu neviem vyjadriť, hovorím o slovenských horách. Veľké predátory podľa mňa do krajiny patria.
Odpad. jj, najlepší je u nás kôš na bio-odpad. To si vôbec nerobím ilúzie, ako ten končí a tak vôbec si o odpadnom hospodárstve ilúzie nerobím.
Ale nie preto, že trávia v lese deň/noc, ale vďaka fotopasciam, ktoré sú pomaly na každom strome a samozrejme na každom príkrmisku.
Takých videí som videla desiatky, lenže tam nikto nedrepel na posede, pekne im príde MMS/video na mobil.
Toľko k tomu, ako strašne veľa času trávia poľovníci chodením po lese. K posedu vždy vedie cesta, auto sa necháva za posledným kríkom, aby netrebalo veľa chodiť peši.
Nie som ekológ. A sťahujem kone do oblasti, kde vlky sú, rovno k ľuďom, ktorí mali aj škodu na ovciach.
Ale horský ľud to nejako neprežíva, skonštatovali, že to bol masaker a vykšeftili nové ovce a k nim, čuduj sa svete, pastiera so psom.
Čo povedia na moje dva mierne duševne zaostalé ročky neviem, spolieham sa na ochranu iných koní, ktoré predsa len, žili nejaký čas v drsnejších podmienkach, než žriebätá.
Hucul patrí do hôr, musí sa prispôsobiť životu tam, fyzicky aj mentálne, presne preto som túžila ich mať tam, kam ich teraz veziem (mno, monzúnové dažde to možno posunú o týždeň-10 dní). A musia sa naučiť brániť voči predátorom.
A teda dúfam, že konečne vlka uvidím. Toť vsjo, problematike nerozumiem, ale vlky ma fascinujú.
Ušetríte omnoho viac, keď nebude kôň so stehmi chodiť do výbehu…On ten trojvrstvový obväz tam nie je len tak, ale ja som vôbec nezachytila, že sa B zranil :/
Dnes u nás napadalo zase toľko krúp, že to vyzeralo ako v januári…divné počasie.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.06.2024, 11:00:14
Prepelice nehradujú, znášajú tak rôzne, hoci moje zdá sa stále na tie isté miesta a teda že by po mne niečo liezlo… občas prehŕňam podstielku rukami, keď hľadám vajcia a nič, tiež majú také menšie pevné krabice, tie majú veľmi radi, v tých sa prehrabujem tiež, lebo je tam slama s pilinami a nevšimla som si nič, tak snáď čmelíky nemáme…omg, nová paranoja 😢
Je pravda, že mi zmizol kohútik, ale je celkom možné, že sa odtáral von a ja som si to nevšimla a vymkla ho (nechýba nám) a ak by niekde ležal uhynutý, už by v chatke zaváňal riadne…
Divé vtáctvo prikrmujem, ale slnečnicou, nechodia na zvyšky, prepeličia zmeska im nechutí a zrno nedávam a prikrmujem tam, kde prepelice nechodia- na stromoch a pňoch.
Tak ja som sa účastnila rôznych nočných razií, keď to mali kamoši v kurníku, nakoniec chov hydiny na dva roky vzdali, lebo to proste nešlo vyhubiť, ale nechcelo sa im rozoberať dosky a tak, nakoniec to spálili…
Ale na sliepkach to bolo vidieť, boli vyškrabané, hnusné a znáška klesla.
Sliepky odkedy sú bez kohúta sa von vôbec nederú, jedna súdružka včera frngla von, no potom čakala, kedy ju pozbieram, to sú hrozne zvláštne stvorenia, sedela tam pri chatke a pozerala na mňa, že čo bude 😀
Zdala sa mi fest ťažká, na to, ako šťúplo vyzerá 😀
Dr. Joe Bertone pri tomto probléme u valachov radil zaradiť do stáda dominantnú kobylu, takú tú sviňu, čo každého bude prudiť a prudiť, mrchu, hnusobu.
Má takú teóriu, že kastráti nejak nevedia, čo sú a kto sú, ako genderovo, úplne som to nepochopila, no tá dominantná kobyla celkom pomohla, z toho čo nám prezentoval.
Inak ako som vzala svoju starú Flóru z ustajnenia, zistila som, že si tiež prestala ľahať- toto je často problém kobýl-šéfok stáda, sú stále v strehu. Ale našťastie nepadá a nerozbíja si nohy a nevybíja o žľab zuby, ako sa často deje.