Aktuálně: 3 546 inzerátů216 725 diskuzních příspěvků18 330 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:42:58 xxx.xxx.18.105

“Možná v tom hraje roli, že jemu ta pláštěnka nespadne na záda.”

Bingo!

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:35:40 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.12.2024, 14:48:46

S covidom by som nešla medzi ľudí, bolo to dva dni pred 😀

A keďže som mala výčitky svedomia, že sa úbožiatkam nevenujem, tak presne, bola som nútená a bolo to super, hoci malý prejavoval isté výhrady k utiahnutiu ohlávky, to som si hovorila, že aha, jedovatý malý Oušor s Przewalákom, výborné kombo, kde je Gurgul?? 😀

Ale aspoň je s ním zábava, Líška také veci ovláda aje strašná nuda s ňou. Mno, nedávno mi ustajňovateľka opisovala, ako chcela otestovať jej kľudnosť a čapla jej odzadu po prdeli dvoma rukami naraz, tak že vykopla…ona je zlatá, ako myslím ustajňovateľka, len...western people uvažujú inak.

Snáď mi i ch do jari veľmi nepokazia, to už ich beriem k sebe, nech si majú na čom utužiť kopýtka, heh.

A zistila som, že kým zelenú ohlávku ani tomu svätému, lila mal na sebe na tretí pokus, ale zdala sa mi mäkšia, hoci boli asi rovnakej značky…

Ja plánujem kúpu ponýška pre neter, rácio hovorí, že by to mala byť kobylka, lenže zase ja si viac rozumiem s chlapcami (alebo si to iba nahováram).

Ale čosi ako welsh by  ma spoľahlivo odradilo 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:30:54 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 02.12.2024, 14:43:28

Jj, som rada, že ich fixačná úzkosť z boxov už prešla 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:24:38 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 02.12.2024, 14:58:16

No, ja som zistila, že to nie sú hlúpe zvieratá, práve naopak a hoci asi svedomie nespytovali, dokázali zrejme porovnať noc vonku a vo vnútri.

A že odrazu žijú so všetkými, vrátane slepých prepelíc v harmónii - nuž…neviem,. asi prehodnotili viacero vecí 😀

Alebo Mr. Fox z vďaky za príkrm vyselektoval tie najjebnutejšie kusy 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:16:26 xxx.xxx.18.105

Hm, môj hyd vytrvale odmieta akúkoľvek stravu na prilepšenie, domácu, ale aj strúhanú mrkvu, atď.

Teraz majú v Lídli takú zmes semienok pre vtáčiky, ktorú vtáčiky nechcú, tak som im experimentálne usypala a to bol poprask, to zobali dokonca aj prepelice. 

Je tam repka, proso, lesknica, tak rozmýšľam, že by som si namiešala takú zmes na zimu, na prilepšenie.

Čo sa týja jačmeňa- obsahuje dve antinuričné látky: už spomínané beta-glukány (údajne je jačmeň fajn pri hnačke, lebo beta-glukány viažu vodu a dochádza ku tvorbe akéhosi gelu, čo vedie k zvýšenej viskozite trusu, no potom im to zase môže ostávať na prdeli, že áno…a druhou antinutričnou látkou je kyselina fytová, ktorá zas na seba viaže hlavne dvojmocné katióny (Ca), ale aj jednomocné (P)a tak je minerál pre zviera nedostupný.

Obsah týchto, aj iných antinutričných látok závisí aj od šľachtenia, odrody, podnebia, vlahy, spôsobu žatvy, atď.

A áno, klíčením sa obsah mnohých, premnohých antinutričných látok v zrnách znižuje. Znižuje, ale na nule nebudú, no.

V súčasnosti sa už bežne produkujú zrniny a olejniny so zníženým množstvom týchto látok, viď napríklad repkový olej, v ktorom nás už kyselina eruková nemusí trápiť, lebo jej je tam minimum, atď.

Och, antinutričné látky zbožňujem, hehe 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 14:11:01 xxx.xxx.18.105

Minulý rok si ustajňovateľka myslela, že prevedú Darčeka kvôli odčerveniu do boxu, ale nepreviedli, nakoniec to skončilo nejaký lasovaním a vlečením chlapa v bahne….ani som nechcela vedieť detaily, odvtedy že má paniku z ohlávky a veruže mal.

Toho roku to isté- na odčervenie do boxu, mala by si s tým niečo urobiť…ok, problém, ktorý človek nevyrobí, si má sám vyriešiť, tak ale kto iný, mno…

Dar uvidel ohlávku a fakt utekal, tak reku, výýýýborne. Do ustájka prišiel na ohlávke, samozrejme, no problem….mno…ale čo už.

Tak sme začali trénovať, rozumej raz za 10 dní, keď som mala čas som sa tam stavila s mrkvou , vazákom a ohlávkou a teda kôň fakt vyľakaný, nervný, vôbec nehrozilo, že by som mu to pretiahla cez hlavu…ale postupne to nejako poomaličky šlo, no, v tomto je pozitívka super, lebo na tých 3 hektároch človeku iné ani neostáva, heh.

A tak som mu dva dni pred odčerveník ohlávku fakt nasadila a do boxu išiel ako profík.

Tak som na neho strašne hrdá 🙂 

A takto si so svojimi BFF v boxíku pospali, aj Líška má za bestie ameriku, heh.

Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 02.12.2024, 14:02:03 xxx.xxx.18.105

Pláštenka možno nepreprší, niektorá, ale studený dážď na chrbte strašne chladí.

Akože strašne strašne, otestované práve za hnusných jesenných dažďov.

Horsana
Horsana 02.12.2024, 13:56:11 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Meles z 24.11.2024, 08:52:24

Tí ľudia tam tieto zvieratá kŕmia a tešia sa, že ich môžu pozorovať.

Je to normálna aktivita mnohých ľudí na vidieku, ale aj v mestách, aj univerzita v Oxforde má “svoje” líšky.

Nezabúdajme, že je to krajina, kde si ľudia vybojovali, aby skončili hunts na jazvece a líšky. Normálne je mať zvieratá zabezpečené, nie zabíjať predátorov.

Ale u nás to normálne nie je a nikdy nebude.

Naši predkovia neboli blbí, že na noc mali ovce v košiaroch a kury v kurínoch.

Ale poznám týpka, ktorý kurín nemá vôbec, sliepky hradujú na stromoch a zohriať sa môžu ísť do slamy, má také závetrie z balíkov, ale ten má elektrický ohradník a chová aziaty. Veľa aziatov.

Horsana
Horsana 02.12.2024, 13:50:21 xxx.xxx.18.105

V deň, kedy som zistila, že sa líška snažila rozhrýzť dosky na kurníku som ju začala pravidelne kŕmiť, vždy nechávam potravu na jednom mieste a je pokoj svätý. Do kurína by hravo mohla vliezť aj kuna, či tchor, ale vezmú si svoj diel a je pokoj a ja si aspoň spravím deň, keď ich vidím na fotopasci.

Krmivo nechávam vzadu pri plote, keď ešte znášali prepelice, tak som občas pred kurníkom zabudla vajíčka na stolčeku, nikdy nezmizli, neviem ako, ale tie zvieratá proste nejako rešpektujú našu nepísanú dohodu. Aj stopy v snehu ukázali, že kurám sa oblúkom vyhli.

Ale pri voľnom výbehu neviem, elektrický ohradník nahusto možno, no líška je dobrý skokan.

Horsana
Horsana 02.12.2024, 13:39:31 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 30.11.2024, 13:51:59

A tak už mi je dobre, relatívne.

Starám sa ja, baví ma to a teraz už to je tak, že mám veľké napájačky a voda im vydrží tak, že mi stačí chodiť každý druhý deň, aj to tak vyšlo, že keď som bola úplne mimo provoz, tak som tam deň predtým bola do večera a tak im voda vydržala.

Ja keď mám covid, tak keď to prepukne naplno, tak to trvá 24, max 48 hodín a najhoršia je na tom únava, kedy proste nevládzem nič, ani napísať sms…Horúčky už nemávam, iba tá únava je paralyzujúca. 

Ešte rozmýšľam o nejakej závesnej napájačke, brojlery pijú ako dúhy.

A sliepky začali znášať, teraz už 2 vajíčka za deň, sú už iba dve.

Musela som selektovať, lebo mučili ostatných, musela som zvyšok osadentva stále zabedňovať a prepelice boli na prášky, do debnenia furt klovali a robili strašne zle aj tak, lietali ako jebnuté, stále sa ľakali aj mňa, akoby ma videli prvý krát v živote, takže jedného dňa mi rupli nervy a už som ich nepustila dnu, nech si s nimi planina poradí, zbúchala som im vonku búdu a dala na stojato palety, aby mali šancu a odišla domov. V hydinárni sa okamžite rozhostil taký pokoj a mier, že to sa nedá opísať.

Za prvú noc zmizli dve sliepky, ostali tri, jedna s ranou na zobáku. Pustila som ich dnu a hneď začali klovať do brojlerov, no, reku, von!

Tesne pred tým, než som hydináreň zavrela sa dnu prikradla jedna sliepka, tá s tou ranou. Prišla tichúčko, ignorucúj ostatných si sadla k prepeliciam do slamy a že teda ona by si ako oddýchla doma. Tak ostala dnu.

Druhú noc zmizli ďalšie dve sliepky a jedna ostala! Tak reku, ty budeš extra odolný a vynaliezavý hybrid, tak som ju pustila dnu.

A odvtedy je v hydinárni mier a pokoj nebeský, nosnice zobkajú s brojleríkmi z jedného kŕmidla a prestali ostatných ďobať, naháňať a mučiť. Na starej chladničke si urobili hniezdo a začali znášať a sú také pokorné, ako ovečky.

Možno to znie kruto, ale aj ja mám nejaké pravidlá. Teda, jedno pravidlo. Kto je chuj a nevie koexistovať s ostatnými, planina si s ním už poradí.

Horsana
Horsana 30.11.2024, 11:16:32 xxx.xxx.18.105

Tiež mám covid…hnus…

Ja som okrem líšky videla aj tchora, večer, naživo 👌

Prajem skoré uzdravenie!

Horsana
Horsana 20.11.2024, 17:24:00 xxx.xxx.18.164

Saga- ach sooo, tak to je iné, ja som myslela, že máte iba eko bio seno 😀

Súhlasím, že ten, kto si nikdy seno a trávu nevážil váhou, nemá šajnu a jeho predstavy sú veľmi skreslené.

Za nepoužívanie sietí veľký palec hore, hoci teda huculiatka majú balíky v sieťkach, nadšená nie som, no žrebček by asi praskol, mno…a to teraz ešte dostal do partie dvoch veľkých dospelákov furiosov, takže pohybu majú požehnane, no trávu už vypásli a tak okrem nejakých hrátok stoja okolo balíka, ktorý je v sieti. Dar aj mení zuby, úplne nadšený z tej siete ani on nie je, ale čo už.

A je tlstý ako prasa, ale zatiaľ je stále v ustájku, takže na to vplyv nemám žiadny.

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:03:43 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.11.2024, 12:22:25

Na poníky je zvlášť vzorec, my sme raz skúšali váhu, pásmo a vzorec a pri vzorcoch vychádzali tie čísla najhoršie, teda, najviac vzdialené od skutočnej hmotnosti, zistenej váhou.

Ale na dynamiku zmien poslúži hocičo.

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:01:22 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.11.2024, 12:37:00

Môžu mať upchaté nasolakrimálne kanáliky, netuším slovenský, či český názov. 

Slzné kanáliky proste 😀

Horsana
Horsana 18.11.2024, 13:00:17 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 18.11.2024, 12:41:51

Jop, konjunktivitída sa vyskytuje pri asi tak XYZ rôznych ochoreniach očí, často iba ako sprievodný symptóm.

Jana- čo fluoresceínový test, negatívny?

A krásna kobyla to je 😍

Horsana
Horsana 18.11.2024, 12:53:42 xxx.xxx.18.164

Saga- no, 400 kg váži podvýživený hucul, na trošku vyššej nohe.

Ako, chvalabohu za kvalitné objemové krmivo, ich dýchací aparát je asi rád, len ja konkrétne nevidím v jeho skrmovaní v suchom stave a pokusmi o chudnutie prakoní a jeho vážení atd. zmysel. 

Seno je zrejme cukornaté a  preto na tej šialenej reštrikcie kone aj tak nechudnú. 

Lebo 5 kíl sena je pre 130 kg a 400+ kg koňa brutálne málo, to je 1 % z ich živej hmotnosti, dokonca je to menej a to je extrémne prísna reštrikčná diéta, kde je nutné suplementovať makro aj mikro prvky a aj esenciálne aminokyseliny, hoci to sa môže odvíjať od kategórie zvieraťa.

Ale pri vašej kvalite sena, na ktorú ste zrejme hrdá, kalorický deficit aj tak nevzniká a nižšie sa už skutočne ísť nemá, rozhodne nie pri koňoch, ktoré sú ešte zdravé, akútne neschvátené, nemajú polmetrové tukové hrebene atď.

Bolo by vhodné seno podrobiť analýze na NSC a do tej doby ho skrmovať vymáčané vo vode (vymáčanie nenahrádza to stanovenie NSC), alebo, hm, predať zajačkárom a pre kobyly kúpiť niečo dobre vymoknuté🙄

Lebo keď máte veľmi vysoký obsah NSC, ani namáčanie vám nemusí pomôcť jeho obsah redukovať pod 10 %.

Tak isto pokiaľ chce človek vyžiť zimu a s ňou spojený kalorický výdaj pri chudnutí, nesmie s nejakým novembrovým ochladením krmivo pridávať,  energetický deficit potom v organizme  akosi nevznikne…

Mám predstavu, za akých podmienok bol hucul ako tak schopný cez zimu zhodiť, čo si vyžral na jeseň (a potom sa za 2 mesiace trávy vykŕmiť do BCS “oranžová klobása, z ktorej trčia oči”).

Nie je to ľahké.

Super extra špica domáce eko bio raw seno hucul v Poloninách videl tak možno na voze, ktorý ťahal, shetland ho skôr nevidel vôbec a IC netuším, čo v domovine robil a dostával, história tohto plemena mi akosi unikla, tipujem že tam boli nejaké shiry, či iné chladnokrvné plemeno s rousami a mieste poníky.

Horsana
Horsana 17.11.2024, 14:46:46 xxx.xxx.18.164

5 kíl sena je pre coba a mini málo, si myslím.

Ale keď tých 7 hodín niečo hnípajú, hm, aj tak je to málo, koľko cca váži tá cobka? A minilady? 

Horsana
Horsana 16.11.2024, 09:35:18 xxx.xxx.18.164

Tak to moje hucule toho dostávali podstatne viac, keď žili vonku, než Verun kobyl 😁  

Horsana
Horsana 16.11.2024, 09:28:50 xxx.xxx.18.164

Webovky pozriem,ďakujem.

No, ke ich klepne pepka, tak ich klepne.

Uvidíme. 

Vôbec som brojlery nechcela,  ale stalo sa. Keď prežili tú drobnochovatelsku burzu,   tak nech si žijú a ja sa pokúsim si zatiaľ doplniť informácie.

Aj tu,  vďaka každému 😉

Horsana
Horsana 16.11.2024, 09:19:32 xxx.xxx.18.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 15.11.2024, 21:07:47

Jj, skúsim nejak nastaviť menšie foto,mávala som lepšie fotky na tej fotopasci.