Ja veľmi neporadím, okrem Derbyho, ktorý NENÁVIDEL ľudí, ktorí na neho tlačia a vtedy predvádzal parádne chodenie po zadných, prípadne zadupanie v hale, no medzitým ho to prešlo, sa pichať nedá jedine Bonitka, tej to ostalo po paravenóznej aplikácii niečoho, asi kortikoidu, už neviem a ani sa k tomu nikto nikdy nepriznal (...), no po nejakom čase, keď jej neviem už čo bolo sa dala ukecať asi na 1-2 aplikácie a do svalu no problem. Inak na nej mohol človek rúbať drevo, rektálky, močové katétre, aj USG prespala a potom s radosťou zjedla svoju mrkvu.
Ak kôň zle reaguje na im podanie do krku, použitie prsných svalov ho väčšinou prekvapí a nereaguje vôbec negatívne.
Miesto po aplikácii hocičoho vždy pozorne sledujte, či nehreje, neopúcha, či kôň dáva normálne dolu hlavu atď., vrátane žily po aplikácii, často paravenózne podané lieky dráždia a koňa to bolí, eventuálne sa to môže zapáliť.
Pozor, veľa vetov neaplikuje im injekcie do tzv. bezpečného trojuholníka, foto dodám.
Fixačná klietka- jedine, ak je na ňu kôň naučený a je uspôsobená tak, že z nej kôň nevyskočí, zvešiavala som dva krát v živote už z niečoho takého koňa dolu.
Raz sa kobyla v nej prevrátila a zabila sa, priviazaná nebola, stalo sa to pri pokuse o im sedáciu, tej by ale fajku nikto nedal, to by ho skôr zabila.
Videla som aj ťažáčku, ktorá s iným typom klietky proste odišla, tiež ju chceli vakcinovať.
Pokiaľ kôň toleruje fajku normálne, neváhajte ju použiť, pri zmietajúcom sa koni hrozí veľmi veľa nehôd a problémov, ako, fakt nechcete, aby pri cuknutí sa vet podal sedáciu do artérie, to proste nechcete NIKDY zažiť, nikdy, nikdy.
Eventuálne ísť dať chirurgicky vyberať ihlu z krku (zlaté prsné svaly).