- Příspěvek #133393
- Nahlásit
Tak asi sa žriebätká hrali…
Tak asi sa žriebätká hrali…
Presne tak.
To by som nechovala, ani keby mi za to platili.
Neodčervíte to, v lepšom prípade to bude mať letnú vyrážku, potom megaesofagus, v horšom tomu jedného pekného dňa rupne aorta.
Nechovajte to, nemnožte tieto degeneráty.
Blahoželám!
Keď vy SeeSee Cup, my odhryznutý chvost 🙄
No, už som odhalila ten vzorec, črevo zlostí od konca menštruácie do ovulácie, alebo čo to je, neviem, či môj vaječník toto dokáže, ale zmeny cítim, potom, keď tá hormonálna búrka odznie je zase kľud a ten plynule prejde do PMS 😀
Ale v lese mi je dobre, tam ma nič nebolí 😀
Užívam ProfiZym, ten mi vyhovuje viac, ako Wobenzym.
Ale som rada, že to u vás funguje, ja v braní doplnkov proste budem pokračovať, ono sa to zlomí, keby rástli huby podľa mojich predstáv, bola by som zdravá ako rybička 😀 😀
Tak závisí od spôsobu prípravy zrejme.
A veku, lebo žriebätko bolo mňam 😀
Funguje najmä na relaxovanie svalstva - kôň/človek je po ňom “vláčnejší”.
Jedna teória-a tá ma veľmi zaujala je, že kôň, ktorý má relaxované svalstvo je menej boľavý a ochotnejší pod sedlom, možno aj povolia nejaké blokády a tak si majiteľ všimne pozitívnu zmenu. Kôň ale vlastne možno ani nie je kľudnejší, ale menej boľavý a tým ochotnejší k spolupráci.
Kamoška raz podala hyperaktívnej stafordke nejaký horčíkový prípravok od Dromy, tú najvyšiu dávku a pes, ktorý skákal dva metre do výšky len tak, spal na nohách, ak by som toto nevidela, neuverím, ale fakt to tak bolo.
U koní sme ho podávali rutinne po námahe, pred transportom, po transporte, ale aj koňom, ktorí mali box rest, alebo divné epizódy stavu “off”, občas, veľmi zriedkavo aj ak vyšiel jeho nedostatok v minerálnom profile- hoci toto je tiež trošku zradné, lebo jeho rovnováha v organizme je dynamická. Ale hrali sme sa aj s týmto. áno, sérové hladiny po už neviem akom prípravku stúpali.
Tam je potom vhodné sledovať hladinu- človek si urobí prehľad o preparátoch, používame Relax Max od Dromy, roky rokúce.
Ale záleží od koňa, od dôvodu, prečo ho chce majiteľ skľudniť, atď. A každému vyhovuje niečo iné, hlavné je, aby bol horčík v chelátovej forme a aby bol k nemu adekvátny príjem vápnika, čo nebýva problém, ale aj koľko tuku a bielkovím má kôň v KD, či je viac potivý oproti normálu.
Horčík je zapojený do strašne veľa regulácií v organizme, ťažko jeho účinok popísať v kocke.
Glykogén máme vo svaloch všetci, koľko z neho odporazeným koňom vo svaloch zostane, toť otázka, isto sú na to nejaké štúdie.
Jedla som žriebäcinu, ktorá bola vydávaná za bravčovinu- boli to minútky a boli výborné, pýtala som si pridať...potom sa ma majiteľ stajne začal významne pýtať, či mi chutí a keďže som vedela, že si jeho žriebä zlomilo nohu a vet ho zastrelil, tak mi došlo. Chutilo fakt skvelo, ako bravčovina, ale bolo aj dobre okorenené.
Druhý krát som si dala- to už vedome, na polovicu s priateľom konský steak, asi to chcel skúsiť, neviem, on zo zvedacvosti pojedol občas kde čo, nezriedka aj s následkami (napríklad po guláši z medveďa mi pripadal, že je akoby priotrávený, mal aj teplotu, zvracal, hnačkoval...). Takéto lahôdky som ale ja fakt nejedla :D
Najpr to chutilo výborne, sladké fakt nebolo, asi bol medium, neviem, ale po nejakej chvíli som začala cítiť pach, ako smrdí strašne spotený kôň- myslela som si, že Gorali prišli s vozom, alebo z lesa, ale nikde nikto, potom mi došlo, že to ide z toho steaku- zrazu som z neho zacítila koninu a to bolo už pre mňa no go, hodila by som tam šabľu, keby som to dojedla, priateľ nič necítil a dojedol to bez problémov.
kometa:Ale podle složení je kobylí mléko nejsladší, ne? Proto z něj Mongolové dělají kumys.
Nás na škole učili, že když odchovávat hříbě na kravském mléce, tak zředěném a oslazeném.
A gylokgen ve svalech koně nemají?
Jj, mlieko ak kravské, tak nízkotučné a s medom, dávala som aj žĺtko, hnačku nemal nikto. Môže byť aj glukopur, ale dávala som med, nejak sme ho vždy mali, lebo sa dával aj na rany :D
Najsladšie- to ťažko povedať, čo sa týka obsahu sacharidov, myslím, že obsahuje najmä laktózu, glukózy a ešte niečoho, snáď galaktózy je tam pomenej, preto musí žriebä sať tak často, ak sa vyrába náhradka, nemá sa sladiť repným cukrom, lebo to vedie k osmotickým hnačkám u takto dokrmovaných žriebät.
Aj žriebätá môžu mať intolernanciu laktózy, to poteší.
Ale tabuľkové hodnoty neviem, iba viem, že má menej tuku, než kravské a ako uklohniť nápoj z nížkotučného, keď nie je po ruke náhradka-sušená.
Edit- tabuľka- má najviac laktózy.
https://mlieko.sk/zlozenie-mlieka/
Ale či to vedie aj k sladšej chuti, to neviem, konzumujem práve iba L - mlieko a to je sladké, ako všetky bezlaktózové výrobky, z čoho si tak nejak odvodzujem, že asi ona tam veľkú sladkosť nerobí, mne chutilo vždy až by som povedala, že slano, nie tak slano, ako mledzivo, ale ako nebola to dobrá chuť.
Ale všetko je o zvyku, asi.
JanaJanaJanaJana:Trošku Vám závidím, úplně bych s etaky pustila do odchovu mláděte a měla druhého koně, Jen jednoho druhého, posledního....jenže to bych se musela už naklonovat :D
Džím palce, ať koník zraje jako víno .)
Tak oni budú dvaja, kobylku som fakt od žriebäťa nikdy nemala, tak som zvedavá :)
S chlapcom by nemal byť problém, jedine že by zdedil Rokošov charakter, ale to asi nie :D
Saga- závidím, mne je rovnako na houno, ale aspoň to užívam, lebo veď čo už, ale teda teraz ma trápi ten divertikul, to vždy príde po menštruácii, kto vie, kde to mám pozrastané a ako v tom bruchu...ono to vždy začína ako neskutočná únava- to u nás doma nie je dobre tolerované, heh, ale keď som už nevládala ani stáť, tak to už aj matka zbystrila pozornosť...
Potom prišli bolesti a tak som na diéte a na Dorete, heh a prísny kľud, žiadna fyzická námaha, ani sedenie- dnes úspech, už sedím hodinu za PC a nič! ATB užívať nechcem, mykózu mi úplne ku šťastiu netreba.
Ale zajtra ide na Kojšovskú Hoľu vláčik, takže, divertikul nedivertikul, musím pozrieť čučoriedky a svoje plácky s hubami a vláčik mi ušetrí šlapanie do príšerného kopca, takže program je jasný :D
Arbora:Horsana:
Veterinárne okienko:
Veľmi čerstvý článok, ktorý potvrdzuje, čo už tuším pár rokov (na základe pitiev odčervených koní) - pyrantel a praziquantel sú už tak trochu na nič...no, neteší ma to, vôbec :(
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37354849/
Njn...je to tak...
No, veď uvidíme, ako mi pôjdu huculiatka, zatiaľ to vždy bola číra radosť s nimi pracovať :)
A dám si super extra záležať na odchádzaní od stáda....
kometa:Vždyť by to mělo být sladké, ne? Já teda chutnala jednou, u kobyly, která se dodojovala. Taky nechutnalo, ale přičítala jsem to tomu, že byla na konci laktace. Už to byla taková mléčná voda.
To sú také urban legend podľa mňa, ako že konské mäso je sladké..nie je...
Jana - keď si spomeniem, čo sme denne v lete nachodili s koňmi na ruke...a po akých kopcoch..nechápem, ako som to dokázala 😄
No, ja som na neho už predtým vyhodila kamarátku, ľahučké v podstate dieťa, ale on nás poznal, dôveroval nám a bola to povaha, čo sa rada zapájala do ľudských aktivít. Ale ľudí si vyberal, neznášal hrubé zaobchádzanie, ako všetky moje kone.
Inak čo sa týka výchovy žriebäťa, tým trénerom si nie som úplne istá- veľmi záleží, kto, lebo človek môže jazdiť ako boh, aj dobre trénovať, ale nemusí mať úplne cit pre výchovu žriebäťa.
A čo branie doplnkov, ako sa cítite, Saga-lepšie?
Ja celkom poctivo užívam, ale mám divertikulitídu, takže skapíňam doma a som rada, že dnes už môžem chvíľu sedieť za PC...
Hm, na balkón nám priletela sýkorka, to už bol extrémne biedny jedinec v zime, vyzerala, akoby vymetala komín od sadzí a zle dýchala...teraz sa objavila, v stave tesne pred smrťou, tak sme jej tam navláčili olejnaté semená a kadejaké príkrmy, minerály do vody a tak...Po pár dňoch vyzerá lepšie, stratila plachosť, relaxuje pod kvetmi a na fotelíku a zdá sa, že jej wellnes robí dobre...
Občas nechápem, čo všetko dokáže v prírode prežiť...a že sa to ešte dokáže vynájsť a prísť si vypýtať jesť.
Veterinárne okienko:
Veľmi čerstvý článok, ktorý potvrdzuje, čo už tuším pár rokov (na základe pitiev odčervených koní) - pyrantel a praziquantel sú už tak trochu na nič...no, neteší ma to, vôbec :(
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37354849/
A ako sa zdá, Bioveta má zázračný prípravok (HyalChondro), alebo má zázračné účinky na Zrza, ktorý po jeho vysadení na cca 3 týždne sa začal opúšťať a ľahal, padal, nevedel vstať, opatrene som kamarátke vyvracala jej teóriu, že je to kvôli výpadku, že shivers a vek a blabla...ale kôň ho znovu berie a po 7 dňoch je ok, ľahá, vstáva...Berie dva roky, iba raz za tú dobu niekde ľahol, a to práve keě mal produkt zase výpadok, ale vraj si to vtedy nespojila...nuž...chromákov poznám dosť, celkom sa teším, že to na niekom otestujem!
Tak chutnala som občas, keď sa oddájala nejaká kobyla, chutí hnusne :D
JanaJanaJanaJana:Pokud chce začátečník vlastního koně, lze s klidným svědomím doporučit pouze koně dřevěného. Ne nadarmo se říká, že prvního vlastního koně si každý zkazí - tedy z definice i ti kteří už zkušenosti mají, natožpak začátečník.
Tohle se sice říká, ale pravda to je tak z půlky, mám svého prvního (a taky posledního koně), kterýho jsem si bez předchozích zkušeností s obsedáním dělala sama a je to jeden z nejspolehlivějších a nejvychovanějších koní, na kterých jsem kdy seděla - jako vážně.
Se zbytkem souhlas.
Jop, ja som tiež presne tento prípad, obsadla som si mlaďocha sama, na lúke uprostred lesa, kam sme došli po kopyte, bez helmy, polomŕtva strachom z toho, že koňa pokazím, znechutím, že mu nieč ze vysvetlím, nie že sa mi niečo môže stať :D
Ale je tiež pravda, že som ho poznala od žriebäťa a starala som sa o neho od jeho 1 roka veku a bol pripravený zo zeme na všetko, poznala som jeho povahu a on mi nebetyčne dôveroval. A ja jemu. A nebolo nikoho, kto by mi vysvetlil, že na to nemám, že to nepôjde, že blabla, kôň bol na mňa silno naviazaný a skôr boli ľudia radi, že ho nemajú na krku, on tak úplne k iným milý nebol, ale to aj preto, že som s ním trávila tak šialené množstvo času, aké len človek vo svojich 18 rokoch dokáže.
Začiatočník, čo nič nevie (jasne, myslí si, že vie...) a žriebä, čo nič nevie - tak čo z toho môže byť?
Áno, sú prípady, kedy sa obaja učia za pochodu a funguje to, ale záleží aj od človeka, jeho osobnosti, od toho, kto ho učí a záleží aj od plemena, temperamentu a individuálnych vlastností koňa a naozaj aj od kvality ustajnenia, ako píše kometa- to je dosť dôležité.
Ale väčšinou je výsledok "žriebä hryzie, kope, trhá sa pri vodení, uteká, ..."