- Příspěvek #220922
- Nahlásit
Mno, tak problém je vyriešený, lebo všetkých 12 prepelíc bolo v tej jednej klietke spolu ☹️
Adekvátne tomu aj vyzerajú, jedna uhynula, jedna kríva, zvyšku to asi potrvá, kým obrastú perím, ale snáď budú ok, časom.
Nah…
Mno, tak problém je vyriešený, lebo všetkých 12 prepelíc bolo v tej jednej klietke spolu ☹️
Adekvátne tomu aj vyzerajú, jedna uhynula, jedna kríva, zvyšku to asi potrvá, kým obrastú perím, ale snáď budú ok, časom.
Nah…
Ďakujem za odpovede.
No, oni síce majú mozočky ako špendlíková hlavička, ale hlúpe nie sú, no, uvidím.
Mno, ako som tak hľadala farebné a brouzdala internetom, našla som inzerát, tuná z blízkej dediny a bolo rozhodnuté…farebné síce nie sú, ale podmienky, v ktorých žijú ma natoľko šokovali, že ich tam proste nemôžem nechať.
Ja chápem, že sú to akože továrne na vajíčka atď. a že niektorí ľudia ich naozaj majú iba pre úžitok, ale to naozaj aj v malochove sa musia držať v takýchto podmienkach?
Čo to je, preboha?? ☹️
Keď si predstavím, ako sa vedia krásne natiahnuť a lebediť si a pípať blahom, keď dostanú čerstvý piesok na popolenie a tak vôbec…
A otázka- tieto boli zrejme liahnuté a boli v “škôlke” spolu, myslíte, že by sa aj tieto pozabíjali medzi sebou?
A druhá otázka-čo považujete za topku medzi krmivom pre prepelice v znáške?
Kŕmim prepeličí Energys a Boskop drvenú zmes pre nosnice, no ale že by im to nejak extra chutilo…ako, dozožerú to vždy, samozrejme tam s nimi nie som 24/7, nič naviac nedostávajú, lebo nič nechcú, max niečo zelené ďobnú, znášku majú priemernú, ale stabilnú. Teda, 1 vajce na jednu súdružku a deň (nie všetky nájdem, že áno).
Zase, je pravda, že keď tam som, tak im vždy dám čerstvý substrát na popolenie sa, teraz v horúčavách im dávam vlhký záhradnícky substrát a to teda až krochkajú, keď sa v tom rochnia, na ždrádlo pri tom isto nemyslia.
Krmivo vždy dosýpam čerstvé a kŕmidlá čistím (ale nie som tam každý deň). A možno to je normálne, lebo teda nemajú to tak, že jediné, čo môžu robiť, je žrať, ako tie na foto ☹️
Ja si myslím, že práca pod sedlom im úplne nechýba, ľudský kontakt určite, nejaké zamestnanie a tak ďalej- to je tiež možné, napríklad Garoník má tak obrovský potenciál, ale nevyužitý, zatiaľ.
Mlaďochov čaká presun, norička bola 15 rokov využívaná na pedagógiu, oraz si isto zaslúži, má ho druhý rok.
Ja nejazdím kvôli váhe, ale dá sa s koňmi robiť kadečo.
Kone som nenašla 3 týždne, lebo som proste nevládala a bolo to aj zbytočné, fotil iba kamarát, čo tam býva a vyliezli až pri západe slnka, preto sú tie fotky také “kvalitné”
Všimnite si, aký je Garoník chudučký, úbožiatko malé. Norička sa už spamätala zo šoku a snáď sa do zimy trochu spraví.
Ustajnenie- no, určite sa dá nájsť aj dobré pre koňa a jazdca, len to nemusí byť za rohom, alebo zadarmo, že áno. Norik si zvykne všade, to bez obáv.
Sama neviem, čo s Flórou, do septembra ju musím niekam dať a netuším kam. No, tuším, ale zase budú cavyky okolo príkmu, lebo ona je iba na kašiach, njn….
Nooo, áno.
Garoník keď odháňa od zdrojov potešenia (teda mňa) kravy, to až nechápem, ako dokáže urobiť taký krčisko a tie chody…uf…z toho mať fotky, to by bolo, lenže v letnom odeve nemám vrecká, nah…
Tiež nejazdím, nemala som na to roky chuť, ani čas a už vôbec nie hmotnosť, teraz už chuť mám, len hmotnosť stále nie 😀
Ale nevadí, dá sa vymyslieť kadečo aj tak, len nie v tomto období, horúčavy a hmyz, tfuj, naviac kone si zvykajú na nové kone a nové prostredie, konečne v kopcoch, aspoň oni sa už s večerom schladia..ja bývam pod strechou a okná na západ ☹️
Tak po extrakcii už tak o tri týždne je väčšinou všetko ok, pokiaľ sa nekýve ďalší zub, alebo ho nepoškodili pri extrakcii, ono závisí aj od použitej metódy a od stavu chrupu.
A to ja práve sa vo varení vyžívam, ja keby som nemala komu robiť kaše, asi by som sa cítila nenaplnená, alebo čo 😀 Ako, peňaženka by sa mi asi naplnila, ale…
“…furt všechno vážím jak kokot…”
😂😂😂👌
Vitajte v mojej kuchyni, konskej 😀
Inak leto je pre mňa no go, v byte pod strechou nehrozí oddych ani večer, spávam s ventilátorom 30 cm od tela, kone sú zalezené v hlbinách nepreniknuteľnej džungle, tam nepoleziem a po tme s nimi veľa neurobím, heh, čakám na ochladenie a jeseň.
Tak zase ja som videla perfektne drezúrne prijazdených beganov viac a bola to pastva pre oči, no je to asi ako so všetkým, niekto má viac nadania a niekto menej a neviem, ako toho dosiahli, no boli to všetko kone, čo boli na noc v boxe a dostávali jadro 2 x denne, bola to vtedy ešte taká doba, osobne si myslím, že taký kôň má potom viac energie aj na niektoré cviky.
Ako, to neviem, učím to iba vo voľnosti, kone sú naučené sledovať prst, v dlani je odmena, najprv chodím cez to aj ja, potom postupne stačí iba ukázať tým prstom, prakoňom zapína rýchlo a chápal to aj anglokabardin, ten sa to naučil sám, skoro.
Vďaka za info, tak to ma veru neteší, ale keďže im nechcem obmedzovať ich priestor, tak zatiaľ farebné nebudú, no .
Škoda.
Ale raz budú 🙂
To neviem, ale tak dlho zas na mne nebol…
Rado sa stalo 🙂
Platby prijímam vo forme mrkvy, aplikovanej vášmu koňovi rovno do huby 😀
A budem rada, keď sa podelíte o prípadný nález, či už negatívny, alebo pozitívny.
Obří kloš mi evokuje nejaký katastrofický film…
Invaze obřích klošú 😀
Obří kloš útočí 😀
Ale je to hnus, no, včera v lese mi stačili aj tie malé, dokonca som zo seba oberala aj nejakú varietu bez krídel.
Vďaka piroplazmóze? 😂
Tu len pridám poznámku, že na Laboklin žiadanke je to políčko medzi PCR dôkazmi a je tam uvedené Babézie (Piroplazmy), pokiaľ len nie je česká žiadanka iná, ale žiadne veľké odchýlky tam nebudú, si myslím.
Jj, posielajte do Laboklinu. Žiadajte PCR dôkaz (jedná sa o krvné parazity Theileria equi a Babesia caballi), krv sa odoberá do skúmavky s antikoagulačným činidlom EDTA, nie je nutné stáčať sérum (tým môžete veta potešiť, že to nemusí stáčať, hehe).
Žiadny krvný náter nech nepozerá, nič tam nenájde, tak isto nech nerobí serológiu, je to zbytočné.
Aj keby sa vet hádzal o zem, trvajte na svojom a láskavo nech vám výsledky potom prepošle.
Držím palce, hoci aj keby pozitívny bol, dá sa s tým čosi urobiť.
Sliepky sú ok, sypú vajcia a správajú sa vzorne 🙂
Strašne rada by som mala aj nejaké farebné, no kamoška ma varovala, že mi ich tie staré zabijú.
Je to pravda?
Nerada by som súčasným súdružkám zmenšovala ich životný priestor nejakým trvalým predeľovaním ubikácie, to možno až na zimu.
Takže, otázka znie, či sú ozaj popoľúchy také neznášanlivé a novopríchodzie dámy by zabili.
Piro mu hrozí, samozrejme, aktivuje ho aj stres a jednou z najčastejších manifestácií je výtok z očí, opuchy okolo očí, herpetické keratitídy, tie kone bývajú také dobručké, málo sa hýbu, sú obľúbené na jazdenie, lebo nič nevymýšľajú (sú anemické)…
Dá sa to veľmi dobre liečiť.
Ale, jasne, ak sa pasie aj počas horúčav a nemá masku, tak niet divu, že mu tečú oči, hmyz má hody, no.
No, áno, kone v Cordobe extrémne sebraní boli, ale mali tak 40 cm tukový hrebeň minimálne, sedela som v prvom rade a potom som im išla nakuknúť do žľabu, že čo také kone dostávajú a bol tam drvený jačmeň, ovos a niečo, čo vyzeralo ako ražné otruby. Stáli na nejakej nejedlej slame a seno mali zrejme na prídel, lebo po tom tam nebola ani stopa.
Ale boli tam aj také suchšie kone, ale tie väčšinou mali nejakú stereotypiu.
No, began proste, v lese tomu rozumie, že sa nechce zraniť a tak, tam sa na drevo nestúpa, genetika nepustí, ale na jazdiarni, nejaké drievka prekračovať? Načoooo.
Dala by som tam nejaký kmienok, ak je to kvôli fyziu.
Ten španiel vyzerá ako španiel, ja žiadny extrém nevidím, ale z tých fotiek sa nedá posúdiť tukový hrebeň na krku, ani iné úložiská a je potrebné si ten tuk aj ohmatať.
Môj neschudnuteľný hucul ( v zime na starine, príkrm nejaké zabudnuté balíky občas a niečo, čo spásli keď utiekli) je teraz v novom stáde, pastvina je v kopci a už po pár dňoch bolo vidieť, že sa mu tukové vankúše za lopatkami zmenšujú, heh, domáce kobyly ho totiž síce jemne, ale vytrvale pohybovali hore dolu + útočí na kravy a odháňa ich od koní, norička tá schudla viditeľne- boli predtým na rovine.
Rezky sú v pohode, tá legenda, že sa z nich priberá vznikla preto, že to často bola jediná vec, ktorú dokázali zožrať kone so zlým chrupom a trošku sa na nich spamätali, ale to preto, že do seba dostali síce repnú, ale predsa vlákninu. Je vhodné sa opýtať , alebo si na vreci prečítať obsah melasy, ale inak za mňa ok.
Hladovať s košíkom by som ho nenechala, načo, a na slnku a s hmyzákmi…uf…pokiaľ je možnosť koňa zavrieť, sú iné spôsoby, ako mu zabrániť v konzumácii trávy.
Nezabúdajte, že obézne kone NIKDY nesmú hladovať.
Zadýchavať sa môže aj preto, že má piroplazmózu, dávali ste ho testovať? To je import?
Chrčivé zvuky môžu veštiť LRN, hlavne u veľkých, rámcových koní.
Videla som kone v Cordobe, no, to boli dobré obézy, je to proste také plemeno, pokiaľ to nežuje v 45 °C horúčave nejaké vyschnuté drevnaté byle, tak budú obalení stále.
Ale je možné byť aj fat and fit. K tomu ale asi 2 x týždenne pobyh nestačí, hoci lepší, ako nič, pokiaľ na pastvine veľa nechodia.
EDIT- na fotke nie je ten španiel, sorry.
P.S. práve obedujem a mám food comu, hehehe.