Aktuálně: 3 873 inzerátů207 487 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 17.07.2023, 09:33:17 xxx.xxx.54.19

Žiadny Neostomosan nie je potrebný, zahubite ich hocakym repelentom, aj ľudským, aj psím, či konským. Rýchlo skapú, treba ich vyčesať a koňa prestriekat každý deň, hľadať miesta, kde sa skrývajú - medzisaničie, štica, pod hrivou, atď.

Po slovensky sa tej chamradi hovorí švoly.

Horsana
Horsana 12.07.2023, 17:03:10 xxx.xxx.54.19

Ľudia chodia aj do areálu, kde je klinika…kŕmiť, samozrejme, lebo kone majú vonkajšie padoky…tam mi po tristosiedmom  príhovore rupli nervy a zavolala som ostrahu, nech ich vyhodia. Kto tam prišiel opakovane, a bol poučený pred tým, tak si vypočul. Ja keď som zúrivá, tak to celkom stojí za to 😁

Fotky koní nepomôžu. Ale odhryznute detské prstiky by mohli 👌

Horsana
Horsana 12.07.2023, 16:47:41 xxx.xxx.54.19
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 11.07.2023, 20:15:30

Tak to u nás problém nie je, lebo je to tam strmé a ľudia sa boja medveďov 😁 A autom sa vyvezú iba tí, čo majú kľúče od rampy 😉

Horsana
Horsana 09.07.2023, 13:15:37 xxx.xxx.40.140

Nikdy neoľutujem, že som sa včera nevytrepala do tých Tatier.

Už dlho som mala v pláne prejsť z Hole cez kopec s menom Jedlinka do Kojšova. No uznajte-Jedlinka znie fakt čarovne 🙂

Hneď na začiatku gigantického čučoriedniska s menom Pálenice, z ktorého sa na Jedlinku dá dostať, stoja bizarné stromy, niektoré vyzerajú, akoby mali ruky, iné pripomínajú chobotnaté príšery.

Do Kojšova z hôr stekajú tri potoky, Kojšovský, Jedlinský a Poľovnícky, dávajú mená aj dolinám.

Vždy som sa túlala iba v tej prvej, dúfajúc, že tam tak nejak nájdem ten svoj “stratený Raj”…ale bohužiaľ, ťažba zdevastovala údolie na nepoznanie, len nejako “ochorel”, stal sa slabý, preto ho naďalej devastuje polom a robí tak ostrovčeky porastu neschodnými, akoby zamknutými, zakliatymi-pre mňa. A myslela som si, že v tých zvyšných dolinách je to rovnaké.

Preto som včera na pár chvíľ vážne zapochybovala, kde som sa to ocitla. Iba o dolinu ďalej-wow…les. LES! Les, ako si ho pamätám, že tam bol, les, v ktorom musia rásť na jeseň hríby veľkosti poníka. Žiadny polom, žiadne vyvrátené stromy, žiadne holoruby, žiadni ľudia. Celú cestu som kráčala s otvorenými ústami a neveriacky krútila hlavou, dom som o tom nevedela predstaviť hovoriť a vôbec som nebola unavená, hoci som aktívne chodila 6 hodín. Ten les mal neskutočnú, magickú energiu, oproti “chorému” lesu vo vedľajšej doline, kde som po 2 hodinách cesty do dediny išla umrieť…

A nevidela som tam jedno mravenisko, kdežto vedľa je ich neskutočne veľa je problém si tam sadnúť do trávy, mravce sú všade.

Morale príbehu- stratený Raj je často bližšie, než by sme sa nazdali, napríklad vo vedľajšej doline 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 09.07.2023, 12:59:51 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.07.2023, 12:27:38

Na to je Karika ideálny, čítala som ho na farme a jednu chvíľu som sa potom aj na noc zamykala 😀

Trhlina má dosť nudný začiatok, celkom zdĺhavý, zvyšné knihy už sú kratšie a dej má spád. Ja tento žáner nevyhľadávam, ale Karika tú hrôzu naozaj vie👍

Horsana
Horsana 09.07.2023, 12:53:25 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.07.2023, 19:38:12

Fenbendazolom jednorázovo? Au! Berte to tak, ako že tie kone ani odčervené neboli.

A možné to je.

K frízovi by som si koňa nedala, brrr.

Horsana
Horsana 08.07.2023, 10:04:42 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 08.07.2023, 10:00:02

Film neviem, ale kniha a aj ďalšie od Kariku - to je des a hrôza, ktorá vás vtiahne a budete sa fakt báť…kniha Strach…to sa bojím aj otvoriť, neviem, či som ju aj nevyhodila, brrr, Karika ten strach rozhodne umí.

Horsana
Horsana 08.07.2023, 10:00:47 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 08.07.2023, 09:52:13

Jj, toto je nepríjemné a mám to podobne, ale zase iba v miestach, kde vidím na cestičke čerstvé lajno, veľké ako koleso od auta.

Ale na Tribeči by si sa mala báť viac trhlín, než medveďov, nie, 😀

Treba si všímať pobytové znaky- stopy, lajná, medvedie stromy…aj ich čerstvosť…preto sa na Kojšovke nebojím, lebo proste tieto znaky chýbajú a na tých XYZ hektároch čučoriedok nikdy nikto stret s medveďom nemal, čo je divné, ale nemal, pravda, v sezóne zberu tam Rómovia táboria a veľa plodov tam veru nenechajú…

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:40:22 xxx.xxx.40.140

Tak som roky dochádzala, kým som nemala auto, roky roky rokúce, problém to nebol, občas nás zo stajne niekto zviezol domov, lebo priblížil na nejakú zastávku.

A mala som presne 25 rokov 😀 A áno, išli sme ďalej, ale za lepším ustajnením, všetci študenti, nikto nemal auto, chodili sme partia ku koňom a boli to krásne časy 🙂

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:35:12 xxx.xxx.40.140

Problém s medveďmi som vyriešila tak, že som zaspala a tak dnes opäť Kojšovská Hoľa, isto sa dozviem, keď si budem kupovať lístok na vláčik hore, kde zase videli medveďa na fotopasci, ale ľudia nechápu, že medveď tam chodí na kukuricu, lebo poľovníci iba tam majú fotopasce, kde zakrmujú…

Ale to, že mám na fotolapke rysa ešte neznamená, že mi skočí po krku, že áno 😀

Horsana
Horsana 08.07.2023, 09:25:54 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 07.07.2023, 23:42:57

Och, keď rastú huby, oni vždy predávajú pri ceste, už keď odbáčam v Tatranskej Kotline na Ždiar, tak viem, či sa oplatí ísť do lesa, ak tam sú, tak ok, ak nie sú, tak nič a krásne vidieť aj aké huby práve rastú, či hríby, kuriatka, kozáky…

V Telgárte je pri ceste super reštaurácia, jedla som tam raz perkelt z býčích žliaz a bol výýýborný 👌

Inak Telgárt nemám rada, hoci je tam krásne, to sú také temné miesta, vyčíňala tam Černákova mafia a predtým tam boli ťažké boje počas WWII…

Ale Vernár mám rada, odtiaľ som sa už pár krát vydriapala na Kráľovu Hoľu, skoro som pri tom zemrela, ale stojí to za to. Tam boli aj medvedie stopy, ale čo ja viem, vtedy sme to nejako neriešili…ale ex mal fóbiu z medveďov a raz keď sme tam boli, tak si vzal so sebou zbraň…mno, ľudia občas dosť blbnú…zo strachu 🙄

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:58:08 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 07.07.2023, 20:59:56

NZ, tí bezsrstí sa často rodia mŕtvi, alebo to končí abortom, dezmitída sa môže pripísať zraneniu a záleží aj od línie.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:56:39 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.07.2023, 20:23:53

Jj, oni sú krásni, impozantní.

Ale za tú krásu platia vysokú daň, bohužiaľ.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 21:54:52 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 07.07.2023, 21:25:21

Dík moc 🙂

Tam také stromy nie sú, to je mladina, čo vyrástla po ťažbe, ale dávam si do prázdnej petky kamienky a tým rachotím, ale lezie to na nervy a nedá sa aj hrkať aj zbierať huby, naviac tam 80 % času musí človek zbierať na štyroch, tak hustá tá mladina je, sú to mladé ihličnany, v podstate mladý prales, ale ako to vyrástlo samovýsevom, tak sa ani nedá rozpriahnuť ruka. A je to v strmom kopci, cestička je zarastená vysokou trávou…Krásne, divoké a ľudoprázdne miesta s kapitálnymi hríbmi…ale fakt neviem, či ísť, tam nechodia ani Rómovia zbierať…no možno sa opýtam v bufete, je síce o dolinu ďalej, ale nosia tam zo salaša syr.

Ale ak sa odhodlám ísť a nájdem taký strom, tak budem búchať, dík za tip 🙂

Horsana
Horsana 07.07.2023, 20:13:20 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Už nechovatel z 07.07.2023, 20:01:21

To som videla už dávno…hehehe.

Ale v TV zase dnes vyprával nejaký trtko z MŽP, že pri odstrele by sa mohol zabiť neproblémový medveď a ten problémový by mohol uniknúť a nič by sa neriešilo a že medvede stačí monitorovať.

A hneď som mame povedala, že by sa mladý pánko zasral, keby na neho medveď vybehol…čo teda aj ja, ale ja som za odstrel, tvrdý, legálny aj nelegálny.

Lebo keď už sa ja bojím ísť do lesa, to už je fakt čo povedať :/

Horsana
Horsana 07.07.2023, 19:44:24 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Už nechovatel z 07.07.2023, 19:34:35

Tak mali oni občas aj flintičku…

Ale teda kamarát mi odriekol ten Ždiar, že sa bojí…ale chápem ho, tam by nás nikto nenašiel, alebo tak o dva týždne, njn.

Horsana
Horsana 07.07.2023, 19:32:35 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 07.07.2023, 19:12:55

Tak pokiaľ viem, tak geneticky majú zvýšený výskyt "naked foal syndrom", teda naháče, bez srsti, ale k tomu sa viažu aj iné problémy, so zubami, trávením, pridruženou, na terapiu nereagujúcou laminitídou a  samozrejme sekundárne neduhy, lebo bez srsti, hrivy a chvosta nic moc- teda pokiaľ to človek nepiple a nechráni atď.

A mám tam ku nim ešte  hereditárny kryptorchizmus a degeneratívnu dezmitídu medzikostného svalu.