Aktuálně: 3 854 inzerátů207 493 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 20.08.2023, 10:41:30 xxx.xxx.40.140

Zlatíčka, dostala som možnosť sem napísať nejaké články.

Tak čo by vás zaujímalo- na začiatok, povedzme?

Dík z feedback! ! 

Horsana
Horsana 20.08.2023, 10:39:37 xxx.xxx.40.140

Mno, testovali sme hucule na piroplazmózu…podľa očakávania, pozitívne importy a žiaľ aj kone, ktoré sa tam narodili…Líška našťastie je negatívna, kým jej matka je pozitívna.

Druhý smrad nie je odobratý, lebo je to divý mustanga, potomok koňa Przewalského, heh, aj hrivu si češe na stojato….Líška naberá nejaké divné odtiene farby, nakoniec to bude taký ten hnusný mahagónový ryšiak s tmavšími nohami…no ale každá ryšavá je dobrá 😀

Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 20.08.2023, 10:30:57 xxx.xxx.40.140

Zvieratá tradične spásali trávu od Juraja do Mitra, pravda, bolo to na horských pasienkoch, medzitým sa dorobilo krmivo na zimu, potom boli zvieratá v maštaliach zas do jari.

Veľmi odporúčam knihu od Dobroslava Chrobáka-Drak sa vracia.

Dokonca aj hucule v Poloninách boli v maštaliach, no hlavne sa dbalo na dobré kŕmenie kráv- lebo tie živili rodinu, takže koňom sa ušla tak možno slama od kráv, čo nebola veľmi o.ratá.

Kone sa vykrmujú aj v Poľsku.

A videla som, čo sa vozilo na jatky, kde sme chodili pre materiál na výuku…chlaďáky-mäsáky a všetko ostatné, čo sa asi nepredalo, alebo sa to dostalo do rúk priekupníkovi…matky so žriebätami, kadejaké fľakaté kone, ale aj hajtre, ktoré šli po troch nohách.

Obľúbená otázka našich furmanov, keď bolo s koňom zle bola, či stíhajú bitúnok….lebo do istého času im to vezmú ako nejakú top kvalitu, potom už je to menej peňazí.

Podobne ako sa furmani z okolia Košíc pýtali, či stíhajú ZOO, kde vtedy kone porážali…

😕

Horsana
Horsana 14.08.2023, 18:06:32 xxx.xxx.40.140
Leithian:

Jednodusi prekazky, kone co neumej poradne skakat, mensi respekt vetsi rychlost. Urazu furt stejne. Jen driv behalo vic koni nez ted tak to bylo vic videt.

Úrazov na Veľkej je stále rovnako?

Tak to som nepostrehla, mám na mysli samozrejme smrťáky (utratení na dráhe/klinike), do zákulisia nevidím.

Horsana
Horsana 14.08.2023, 18:03:46 xxx.xxx.40.140

Temple Grandin- čítala som Zvířata v překladu a super 🙂

Koňa som jedla-to mi nechutilo, žriebäcina áno- v tej dobe by som to do úst nedala, no schálovala som to ako bravčové a pýtala si nášup a to už veľmi nešlo predstierať, že z toho omdliem.

Konzumáciu mäsa som veľmi obmedzila, lebo mi, hlavne červené, už nerobí dobre. Občas výrobok, šunka na raňajky.

Ale mám dva psy, pásť sa nepôjdu, takže…

Trúfnem si povedať, že ak by ste mali možnosť stráviť nejaký čas s prasatami, plakali by ste rovnako, ako že koníček ňuňu. Ja som tú možnosť mala a veru keď niekde vidím bravčovú hlavu, alebo stretnem transport s prasatami, je mi úzko. Veľmi.

Horšie ako smrť sú transport, stres, strach a samotná predsmrtná hrôza, ale to sú témy, do ktorých neradno zabŕdať.

Horsana
Horsana 14.08.2023, 17:43:43 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 14.08.2023, 07:07:01

Každý si myslí, že to sú plané reči  a že jemu sa to nestane.

Horsana
Horsana 13.08.2023, 14:16:17 xxx.xxx.40.140

A huby- to je rozprávka, rastú tak, že sa človek aj prejde (ehm, vydriape sa do tých strašných kopcov), aj nájde 🙂

Obrázek
Horsana
Horsana 13.08.2023, 13:48:18 xxx.xxx.40.140

efe- žiadame reportáž z Nemecka a chceme vedieť VŠETKO!

Dar (nikto na svete ma neprinúti ho premenovať) sa začína nejako divne vyfarbovať, tak čo myslíte, akej bude farby?

Dažde a horská pastva je na žriebätách sakra vidieť, sú to giganty.

Líška a jej halúzka 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 13.08.2023, 13:36:35 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.08.2023, 13:16:59

😄

Njn, stáva sa to naprieč celou zvieracou ríšou 😀

Horsana
Horsana 13.08.2023, 13:14:13 xxx.xxx.40.140

“…vyřešit neznamená potlačit.”

Toto tesať do kameňa!

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:45:47 xxx.xxx.40.140

Jop, poznám poníčka, ktorý konzumáciu sieťky nerozchodil, miniponíci obecne viac trpia na obstipáciu malého kolónu.

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:40:46 xxx.xxx.40.140

Problémy s frízmi- stručne a jasne- inbreeding a z neho plynúce genetické vady + abnormálna štruktúra a syntéza kolagénu, ktorý je v každom spojivovom tkanive, blbé je , ak vypovie funkcie v pažeráku (jícnu), ktorý sa dilatuje a stráca peristaltiku- tomuto sa hovorí megaezofagus a fakt blbé je, ak to postihne aortu, ktorá praská, ale inak, než u iných koní, toto je ale menej časté, ale poznám chovateľa, čo takto našiel ráno svoju kobylu mŕtvu, muselo to byť rýchle, lebo rigor nastúpil skoro a mŕtvola bola zapretá hlavou o žľab, proste našiel ju stáť užľabu a ona bola tuhá.

Dcéra tej kobyly, tú sme utratili kvôli megaezofágu, pri pitve som ho vybrala a napustila do neho vodu, mal objem 12 litrov….

No a samozrejme brutálne prejavy alergií na koži.

Ale ľudia si to kupujú ďalej a povedať si nedajú, tak čo už, ono každému prajem, aby si práve on nevytiahol čierneho Petra, no žiaľ v mojom okolí dve frízy, majiteľky vetky (!!!!)- varované boli,  kúpili si dermatologické problémy, fakt príšerné …njn, tak aspoň sa majú o čo starať.

Z jednej zmrdky už vytiahli aj žriebä, tak už mu bolo tri krát treba odpchávať pažerák , vo veku 3 mesiacov…mno, tak ja držím palce…

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:27:08 xxx.xxx.40.140

Ten welšík je úžasný, takého by som si kúpila a iba by som sa pozerala, aký je krásny ❤️

A  pokiaľ zvláda to, čo je na foto pravidelne, tak to musí byť úžasné zviera aj povahou a tvrdosťou.

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:23:22 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 07.08.2023, 09:12:08

To vyzerá, ako by to tá matka mala s Garonom 😀 

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:17:34 xxx.xxx.40.140

Ak píšem hlúpe zviera, samozrejme tým myslím v porovnaní s inými, nechcem haniť nijaké plemeno, ale proste keď sa každý deň nosí krmivo pre ovce a kozy na jedno miesto a kameruny bľačiac bežia do inej ohrady, tak…🙄

Horsana
Horsana 13.08.2023, 12:14:08 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.08.2023, 11:54:56

To nie, ale proste manipulácia s tými alpakami, čo poznám, je o hubu, treba to uloviť, povaliť - lebo sa im injekcie pichajú im kdesi snáď do stehna, alebo kde, žily tomu idú kadejako, sedácia na zuby je príšerná, dg gravidity- sonda sa zasúva cez taký plastový bazmek do rekta, lama pri tom leží a treba ju fixovať…pritom to vreští a kope…no ďakujem pekne 😀

Priamo chovateľ odporúčal vakcináciu proti klostridálnej infekcii a tuším leptospiróze, odčervovací protokol je tam iný a tak vôbec…čo ja viem…načo to chovať ? 

Ale teda berte to tak, že nemám rada alpaky a ani sa mi nepáčia, tie druhé, také tie väčšie, elegantnejšie, to sú pekné zvieratá, ale s tými nemám osobnú skúsenosť, vidím ich vždy iba v nejakom zvieracom kútiku, alebo pri jednej reštaurácii, kde sú v takom hnusnom výbehu bez tieňa spolu so schvátenými somármi  ☹️

Kameruny- zase poznám iba strašne hlúpe zvieratá a v kuse bľačia, kupodivu nedávno som bola prizvaná ku dystokii u mladej kamerunky, ovca prežila, jahňa nie.

Super su quessanstké ovce, ale to tiež bľačí ako o život, no tie sú celkom k ruke a nie sú blbé 🙂

Ale- zmenila som názor na somáre, ten, čo som s ním v pravidelnom kontakte sa ukázal ako úžasný tvor , predtým chodil po farme navoľno, často zmizol v lese na pol dňa, občas sa ohlásil, toho uspať na kastráciu, to bol tiež zážitok…

No ak bol v stajni nejaký kôň na box reste, somár ho chodil zabávať, často sa hrali celé hodiny a somár chodil pravidelne za ním, to som veľmi ocenila.

No a teraz, keď som tam bola naposledy, tak sme potrebovali s niekým dať mlaďocha, čo prišiel z kliniky po vytĺkaní zuba, so svojou ženou nemohol, mala žriebä a ešte s nikým nebola a somár šiel s pacientom do výbehu a potom sme dali s matkou  a žriebäťom somára samého- tá kobyla je ostrá huculka, no bez problémov k nemu pustila žriebä stala sa z nich taká nejaká rodina, až sme sa smiali, že malá začne híkať 😀

Nakoniec sme dali k nim aj pacienta a hucula na neho bola véééľmi prísna, dobrý týždeň nemohol ani pozrieť smerom k žriebäťu, somár bol od prvej chvíle schválený ako vhodný kandidát ku žriebäťu, to bolo veľmi zaujímavé.

Horsana
Horsana 10.08.2023, 23:31:30 xxx.xxx.40.140

Lamy potrebujú zvýšenú starostlivosť, spešl krmivo, furt sa tomu niečo musí dávať, selén, vitamíny, kadejaké vakcíny, strihať to, robiť tomu tie pařáty…a je to blbé jak troky 😁

Aspoň teda alpaky, čo poznám ja.

Horsana
Horsana 10.08.2023, 23:03:04 xxx.xxx.40.140
efe:

Já jen, že se mi nedávno kvůli “tomu oku” kdosi dosti vysmíval a tradáááá 🤣

No tak to prrrr, to nebol výsmech, iba konštatovanie faktu 😂

Pod Spišskou Magurou to už vypuklo, privliekla som ich 40 🥰 

Guvno iba jedno a dole, skoro pri ceste. 

Obrázek Obrázek Obrázek