Aktuálně: 3 855 inzerátů207 494 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 10.10.2023, 14:12:03 xxx.xxx.51.17

Tohtoročnú Veľkú som zaspala, nuž čo už.

Ale pamätám si jednu Cenu Labe, kde štýlom štart-cieľ zvíťazil kôň menom Bargiel, zavrávoral a uhynul…

😔

Čím som teda chcela povedať, že pripravený asi bol dobre, no.

Ale dostihom nerozumiem, obdivujem všetkých, ktorí sa podieľajú na vzniku konského superatléta.

Už som v inej téme spomínala, že som mala ľahkú meningitídu a veľmi dobre sa pamätám, ako Kaťa Mrázová postovala fotky koňa menom Ange Guardian a ja som na nich v tej svojej meningitídnej hmle zízala na FB a VEDELA som, že ten kôň už nikdy nepobeží a že bude proste po ňom… samozrejme som netušila, že pobeží tuším kvalifikáciu na Veľkú, iba že pobeží nejaký dostih, text už sa mi rozlieval pred očami.

A chcela som jej to napísať.

Ale nenapísala som, lebo mi to prišlo blbé a aj som nejak už rozmazane videla. Nebola som úplne mimo, dokázala som rozlíšiť, že také veci sa proste nepíšu, fakt to bola ľahká meningitída, ale na druhý deň už som šupajdila do nemocnice.

A kôň si tam niečo urobil a bol utratený.

Od tej doby už na dostihy veľmi nepozerám, bol to zvláštny zážitok (pre mňa zvláštny zážitok, no pre niekoho iného tragédia) a nerada si ho pripomínam príliš často.

Horsana
Horsana 10.10.2023, 14:02:29 xxx.xxx.51.17

Epicentrum zemetrasenia bolo kdesi na Zemplíne, ale otrasy boli u nás brutálne cítiť a trvali dlho, jeden z najnepríjemnejších pocitov, čo som zažila, ste v domácich trepkách a župane, úplne nepripravení a totálne zaskočení. Brrr. Veľmi zlý pocit.

Horsana
Horsana 10.10.2023, 13:57:43 xxx.xxx.51.17

Skopírované od kamošky z FB.

To len k tým zvieratám, čo trhajú vlky a samozrejme iba vlky…

Prosim o pomoc, v sobotu7. 10 vo vecernych hodinach medzi 18tou a 19.10 nam boli napadnute a skaredo roztrhane kozy psom v lokalite Vyhliadkova veza - Kavecany. V tom case videli viacery svedkovia pobehovat na volno po ulici vlciaka, ktory sa tula opakovane a vrci aj po ludoch, majitelia si ho pravdepodobne stihli zavriet skor ako sme prisli a nemali ani tolko v sebe aby nam dali vediet co sa stalo, alebo zavolali niekoho kto by kozam ukoncil trapenie, nasli sme ich este zive s vykusanymi crevami a poodkusovanymi nohami... Pre kozy chodi niekedy na luku aj nas 7 rocny syn, nastastie v ten den nesiel. Prosim ak uvidite v tejto lokalite pobehovat vecsieho psa bez majitela volajte policiu a davajte si pozor, nech sa nestane dalsie nestastie. Bolo podane aj trestne oznamenie, dakujem. Prosim o prezdielanie.

Horsana
Horsana 09.10.2023, 18:44:24 xxx.xxx.40.140

Jop, môj najlepší úlovok, videá ešte nemám čas spracovať, ale nejaké foto už mám.

Rys sa teraz asi viac nažral, lebo nachádzam trus, to predtým nebolo a to posledné guvno malo celkom úctyhodné rozmery, pán Rys ho umiestnil presne na križovatku ciest a doslova ním presral vlka, súdiac podľa starého trusu je to nejaké významné miesto.

Ale ešte sa tam bojím dať fotopascu, že mi ju nájdu hubári, zo skál som ju už vzala domov, lebo tam už sa v zime nevyplazím.

Na fotke je Boss a jeho príjemný rujný výraz 😀 A ešte jedno nočné monštrum 🤭

Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 08.10.2023, 11:06:10 xxx.xxx.40.140

Mno, ja som si včera akurát tak odfotila houno rysa a vlka, obsrávajú rovnaké miesto, zaujímavé.

A Samotár tradične necháva tieto pozdravy na totálne exponovaných miestach, na križovatkách, ktoré sú aj skladmi dreva.

Budúci rok, ak Boh dá, vytrepem hucule na Kojšovskú hoľu. Ale čo povie Garoník na vlky, to neviem, no myslím, že to pochopí, že sa treba brániť. 

Tak snáď budúci rok budem mať info z prvej ruky…horské kone patria do hôr. A musia si poradiť, teda, mali by. Uvidíme.

Horsana
Horsana 08.10.2023, 10:56:12 xxx.xxx.40.140
Saga:

Šmarjá, to jste mě zase dostaly s těma myšma! Já je beru do holé ruky, jako všecko, páč mě to vždycky bylo tak nějak úplně jedno na to sahat. Myši všelijakých druhů i rozměrů, mrtvé i živé, málokdy mám po ruce rukavice. S rukavicí beru pouze hady, protože ze zmije mám prostě respekt, na tu si beru ty velké svářečské a dlouhý rukáv, bydlí u mě ve výběhu a občas je nutné ji přemístit děvčicu. V přírodě na ně pochopitelně nesahám, proč bych to dělala, že jo…Ale myši mívám v kalfasu na vodu utopené běžně, normálně vyndám za ocásek, otřu ruku o nohu, pak na to zapomenu a dám si jablko, třeba že jo. No zatím to se mnou ještě neseklo, ale nad těmi hygienickými návyky u koní bych se asi měla zamyslet🤮Jinak jsem úplně normální a meju se každý den😄

Robím to rovnako…a všetko si utieram do nohavíc….nuž…

Ale do miestnosti, kde je prach a myší trus a ide sa to tam víriť, to sa pracem, prípadne mám rúško. Platí aj pre vtáčí, najmä holubí trus.

Takú miestnosť už nemáme, no dali nám tam nejaké návnady a myši začínajú hynúť…viem kde sú, ale proste brrr, no, stále tam nakuknem, či tam ležia…ležia, kupodivu, heh.

Ale to už nech robí ošetrovateľ, ja nie.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 12:21:11 xxx.xxx.40.140

Aha, tak to bol možno niekto pohryzený na pozorovaní a podávali mu sérum, to bolo kedysi bežné. 

To manželovi robili lumbárnu punkciu asi, odber mozgovomiešneho moku, to aj mne, to bolelo jak sviňa.

No, na chate si teda ruky umývam, ale tak akurát v potoku (z ktorého aj pijem vodu)…heh…potom si ich vyšúcham materinou dúškou a považujem to za ok 🤪

Horsana
Horsana 15.09.2023, 12:16:20 xxx.xxx.40.140

No do vyššieho športu určite nie, ale o tom tu nepadlo ani slovo, iba o drezúre, ťažko sa môžu presadiť medzi koňmi, čo mávajú nohami, až to pekné nie je.

A pleasure a tieto odvetvia nesledujem, no tam mali muly vlastnú ligu, v USA, už veľmi dlho, čítala som článok, kde sa autor zamýšľaľ, prečo u múl a ich jazdcov nie je toľko “peanut rollers”, ako u QH v týchto súťažiach, v podstate sa takmer nevyskytovali.

A bol tam prezentovaný názor, že ak už sa niekto odhodlá prijazďovať mulicu, tak že je to asi špeciálny človek a že to zviera má rád, takže ho nebude trápiť, že tí muličiari sú proste iní ľudia, než klasickí western people.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 11:47:28 xxx.xxx.40.140
Zrzavci:

No , Horsano - to teda byla jízda!!! Jste silná, že jste to takhle ustála. Moje drahá půle měl taky štěstí, jako devítiletej to chytil taky, taky skončil na infekčním - prdli ho ke vzteklině asi nepočítali, že to přežije. Měl taky štěstí jako Vy. Ta holčička, co to chytla taky tolik štěstí neměla. 

To je hnus hnusovej. Ble.

Ale ja som mala práveže myslím dobrý priebeh, len tých 24 hodín bolo krušných, on človek na infekčnom potom oľutuje, že vôbec vyhľadal lekára, heh…to už bol covid, ľudia v skafandroch od hlavy k päte….brr.

To nebola kliešťovka, alebo podobná chuťovka, mnoho ľudí to má a netuší o tom, ja som urobila chybu, že som tam myší bordel upratovala a celkovo som tam trávila veľa čase a nemala som respirátor, teraz už mi nenapadne niečo také upratovať a nemať chránené dýchacie cesty.

Manžela dali ku človeku s besnotou???

A hovná sú ešte ok, tie vidíte, no treba pamätať aj na moč…a mať ochranné prostriedky na rukách a ruky obsesívne umývať.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 10:34:39 xxx.xxx.40.140

No, takto, Rammstein ok, ale po tej meningitíde to bolo úplne inak, oni majú niektoré skladby také - no, volala som ich industriálny hluk…po meningitíde to bolo- ááááách, aká nádherná melodická skladba, viac, viac, našla som v tom melódiu, ktorá tam pred tým pre mňa nebola a zase  nie je, trvalo to možno 2-4 mesiace. A cítila som sa po tom výborne, bol to taký reset mozgu.

Ale inak ako nic moc, no mala som fakt ľahučký priebeh, aj keď teda som si myslela, že umriem, ako človek trpiaci na migrény mi je fotofóbia dobre známa, no keď už sa objavila aj fonofóbia, tŕpnutie šije a zvracala som bez prestania a mala aj horúčku, nuž to už som putovala na infekčné. 

Tam majú veterinárov veľmi radi, muehehe, lebo stačí, že spomeniete expozíciu hocakým zvieraťom, tak vidíte, ako urobia “Ha"

Ale vtedy bola v práci fakt brutálna invázia myší a ja som to tam upratovala, bez rúška…nuž, smola, bol to Vírus lymfocytovej choriomeningitídy (LCMV), mi bolo povedané. A asi bol.

To má vraj veľa ľudí, niekedy iba príznaky ako chrípka a nič, ľudia to prechodia, liečba je aj tak len symptomatická, väčšinou.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 10:14:50 xxx.xxx.40.140

Zrzavci- oni sú hrdziaky tiež zrzavci, no 😀

Jop, tie choroby..keďže na chate cez zimu odpadli dvere, tak tam chodia ohlodávať plasty (áno, plasty, zožrali mi horčicu a potom ten kelímok rozhlodali na 2 mm pásiky, tiež mi ohlodali fľašu od coly, čo som tam naivne nechala, keby bolo potrebné použiť fľašu) a neustále mi serú kade tade, to si vždy hovorím, mmm, Hanta vírus, poď ku mne…nah…

Meningitídu som od hlodavcov už mala, raz stačilo, ale to bola invázia úplne iných rozmerov a v iných priestoroch, dodnes neviem názov toho vírusu, ale bol to masaker, našťastie to bola iba ľahká meningitídka, zmenilo sa mi po nej na chvíľu vnímanie hudby, to bolo zaujímavé, Rammstein znel mojim ušiam ako rajská hudba 😀

Horsana
Horsana 15.09.2023, 10:09:02 xxx.xxx.40.140

Tak hlavne muly nemohli súťažiť v oficiálnych súťažiach s koňmi, v UK bol prvý Wallace the Great, mula, čo našli vyhodenú za dedinou kdesi v Írsku, mal istý drezúrny talent a majiteľka viedla kampaň, aby sa muly mohli účastniť oficiálnych súťaží s koňmi, svoje prvé preteky, kde súťažil s cobmi a poníkmi nakoniec Wallace vyhral 🙂

V USA, kde je múl nepomerne viac, lebo sa oddávna osvedčili ako nosné aj ťažné zvieratá  a zvieratá do horského terénu to je asi inak, oni majú aj svoje westernové kategórie, ako kone, tipujem, že teda aj klasická drezúra atď. 

Amishovia krížia belgické kobyly so somárom a sú z toho hyper super krásne ťažné muly.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 09:54:27 xxx.xxx.40.140
Buggyra:

Tak ne, norník rudý 🙂 já si říkala, že je to na hryzce moc zrzavý 😀

Jj, to je on, latinský názov sedí  👌

Sú to hamižné, chrčkovité zvieratá, aj si občas niečo napchajú do tých svojich malých vakov, ľahko sa dajú takto vylákať vn, stačí len ku diere v zemi položiť nejaký oriešok, alebo slnečnicu, chleba, hocičo, nepohrdnú ničím 😀

Horsana
Horsana 15.09.2023, 08:47:18 xxx.xxx.40.140

Tieto medzidruhové interakcie sú skvelé, pre mňa sú to jedny z najkrajších zážitkov v živote 🙂

A teda ehm…no, ja viem privolať hrdziaky- tie teraz ovládli podzemie pri chate, ryšavky sú, ale asi v strese z hrdziakov, tak už mi neskáču k nohám. Na zimu tam mám v pláne vybudovať raj kŕmidiel - som zvedavá, čo všetko sa k nim nahrnie.

Na záhrade brhlík chodil po orechy na moju ruku.

Ako veľmi malá som bola také jašteričie dieťa, jašterice si na mňa zvykli a nechali sa kŕmiť z pinzety. Raz som videla obradný boj jašteričích samcov, bolo to úchvatné. Dodnes keď vidím jašteričky, tak mi srdce plesá, no už ich nechytám. 

Horsana
Horsana 15.09.2023, 08:41:50 xxx.xxx.40.140

Andrlovi- vygooglim, prečo chovali vlky? Teda okrem toho, že kto by ich nechcel chovať, že áno…

Do lesa som sa stále nedostala, mám nejakú chrchtitídu, ale zajtra už pôjdem, nemá byť ani tak vetristo, hory vidím z okna, leží na nich kovovosivá čiapka mrakov a netvári sa priateľsky.

Ale dážď znamená stopy (a huby), takže ok.

Už som si mnohokrát všimla, že v jednej konkrétnej čierno bielo pásikavej mikine keď vyruším zver- neuteká. Pobehne, zastane a udivene pozerá. Znervózňuje ma to, takže sa potom vždy ozvem a oni väčšinou odídu, ale je to zvláštne.

Čítam si teraz o ruje kadečo, vyjadrujú sa tam nejakí šéfovia poľovníckych združení a ako vždy, vlky môžu za všetko. Dokonca nejaký XYZ prehlásil, že vlky príšerne smrdia a že to zver cíti a jelene sú potom ticho…to asi úplne nejdem rozporovať, áno, asi sa nebudú ukazovať ak je vlk prítomný, ale že vlky smrdia???

V skalách po tom istom chodníčku chodí medveď, rys, jelene, laň s jelenčekom…smrdia jelene, príšerne, čistá capina…ale vlky?? To sú také sprostosti, to neviem, odkiaľ vzali, či sa to traduje v tých združeniach….netuším.

Keď som vtedy vyšla na Kojšovskú hoľu, tak okamžite po tom, čo už nebola chata na dohľad ma prekvapilo TICHO. Takmer úplné ticho, ak nerátam sýkorky a nejakého drozda. A to bolo divné, tam na tých lúkach furt niečo cvrliká, vrieskajú vtáci, šumí vietor…vtedy bolo ticho. Neobvyklé ticho.

A to som niekde čítala, že znamená, že v oblasti je vrcholový predátor. To ticho nebolo zlovestné, len proste…neboli zvuky. Keď sa potom dole podo mnou strieľalo, myslela som si, že ten predátor by mohol byť niekto s puškou, až potom som našla tie stopy. Zaujímavé.

Horsana
Horsana 15.09.2023, 08:27:19 xxx.xxx.40.140
Zrzavci:

Počkaj, takže neni zač. 😀

Obrázek

😂😂😂

Horsana
Horsana 14.09.2023, 10:02:41 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 13.09.2023, 22:38:20

😲😲😲😲

Wow, mám zimomriavky a slzy v očiach, kráásne, závidím! Straašne závidím! ❤️

A dúfam, že možno raz…ako, už to má vývoj, roky som nachádzala iba trus, stopy sú pokrok, boli pomerne čerstvé, v takom jemnom blatíčku, v koľaji od traktora (samozrejme, ako inak), sranda bola, že tam boli aj líščie stopy a aj veveričie, veveričky zapli jesenný mód naplno, pchajú do seba semienka, jedna mi zhodila na hlavu konár a keď som ju podľa visiaceho chvosta našla na tom strome, tvárila sa, že ju nemám vyrušovať 😀