Aktuálně: 3 854 inzerátů207 493 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 28.10.2023, 10:15:58 xxx.xxx.40.140

Krpály super, aj viditeľost, tak nejak vyzerajú aj moje fotky z lesa 😀

Ja sa vyhrabem zajtra, dnešok si vyhradzujem na absolútne ničnerobenie, max smrdenie za PC.

Dostala som 35 kg slnečnice, tak to by mohlo potrebu lesného, aj sídliskového zvieratstva pokryť na nejaký čas.

Na balkóne už je veľkovýkrmňa, brhlík nás úplne ignoruje, tlačí do seba slnečnicu a že fajčím od neho 20 cm ho netrápi, maximálne mi vynadá, občas sa obávam, že sa na mňa vrhne…žiadna vďaka, chjo…

Moje lesné myši strádajú, úbožiatka, tak snáď sa k nim zajtra odvlečiem, vtáctvo je tam v lese trošku dementné, lebo nechápu, že to na stole je ich, tak to vždy odnosí nejaký plch, ostatne to asi odnosí aj z kŕmidla, ktoré som hnilá ísť kúpiť, lebo ho potom budem musieť odniesť hore na chrbte...a chcem aspoň dve.

Horsana
Horsana 26.10.2023, 14:04:48 xxx.xxx.51.17

Ľudia, žiadajte o EPG a po odčervení test na redukciu počtu vajíčok.

Aby ste zbytočne nepodávali ivermektínové pasty, na ktoré je populácia parazitov vo vašom koni dávno rezistentná.

A tá rezistencia rastie.

Horsana
Horsana 26.10.2023, 14:02:28 xxx.xxx.51.17
Arbora:

Dala jedno žriebä 2021, so žrebcom, ktorý pripúšťa za privátnu sumu (teda iba obmedzený počet kobýl, ktoré prejdú výberom), 2022  dala žriebä s nejakým priemerným žrebcom. Stále v majetku stajne, pod ktorou bola aktávna počas dostihovej kariéry, majiteľ je zároveň aj chovateľ žriebät. 

Tak samozrejme Arbora sa o klusákoch dozvie všetko 🙂

Len neviem, či sa tešíme, že majiteľ dal kobyle šancu, alebo hejtíme, že ju má na žriebätá 😀

Horsana
Horsana 25.10.2023, 16:06:53 xxx.xxx.40.140

Tmavý moč je častý  u koní, ktoré málo pijú, moč je koncentrovanejší, hnedý, tak isto sa toto vyskytuje u koní, ktoré nemôžu dlhší čas močiť- napríklad kone, ktoré dlho pracujú pod sedlom, či v záprahu (a do toho ešte málo pijú).

Farbu moču mení aj krmivo, najčastejšie červená repa a mrkva, farbivá v müsli, niektoré byliny v sene, atď.

Pokiaľ je moč tmavý ako cola, tak to to už je prúser.

Horsana
Horsana 25.10.2023, 15:56:09 xxx.xxx.40.140
Verun:

U nás ve stáji byly dvě frísky, (už jen jedna) a tam se nic hrozného neděje, spíš se ucpává plňaska ….dá se testovat dopředu ? zda je jedinec nositel dědičnosti…nebo vysledovat které linie a rodiny? 

Dopredu asi nie, diagnostika je endo pažeráka a hlavne báriový kontrast, príznaky môžu byť minimálne, ako slinenie, zívanie, chudnutie, kašeľ pri žraní, výtoky z nozdier, pohyby hlavy a krku, nič špecifické.

Horsana
Horsana 25.10.2023, 15:51:29 xxx.xxx.40.140
efe:

Klasika - nechce se mi rvát do problémový kobyly prachy, tak jí prodám/zpeněžím, ale běda novýmu majiteli, aby si se svým majetkem dělal, co chce. Bude se pěkně řídit tím, co mu já nadiktuju!

To je moja diplomantka, je to veterinárka, radila som jej vôbec fríza nekupovať, že sa bude trápiť, ale nie,  priateľ chcel.

Kobyla má letnú vyrážku, čo teda v inzeráte zabudli spomenúť, napriek tomu ju dali pripustiť a výsledok je žriebätko, ňuňuňu.

No nekúpte to 😠

Horsana
Horsana 25.10.2023, 15:47:29 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele neverend z 24.10.2023, 12:06:35

V Prahe žiadna konská klinika nie je.

RTG, navyše u rastúceho mladého koňa a klinický stav sú dva absolútne rozdielne vesmíre.

Ak kôň chodí, behá a vedie plnohodnotný život bez krívania, super, no ja som žiadny dôkaz o tomto nevidela a nikto z nás tiež nie.

Horsana
Horsana 22.10.2023, 12:09:57 xxx.xxx.40.140

7,5 kg- ale to už je aj s vodou, to nemá žiadny význam vážiť, jedine že by ste chceli vedieť, koľko vody do koňa v tom kŕmení dostanete.

A ani nemá význam koňovi dávať kilo rezkov, seno mu nahradia jedine senné pelety.

Objem sena, senných peliet a sečky, na experiment bolo použité seno z rovnakého balíka, v každom vedierku je iná forma, ale rovnaká váha sena, teda 1 kg má pri rôznom spracovaní úplne iný objem, ten rozdiel je šokujúci.

Vážia sa komponenty v suchom stave, nie po zaliatí vodou.

Obrázek
Horsana
Horsana 12.10.2023, 08:28:54 xxx.xxx.51.17

Ku zlomeninám- záleží od typu, ak je trieštivá s XY úlomkami- to sa proste nedá dať dokopy, kôň  si proste tú nohu urve.

Ak sa to aj zašrubuje-a to bol aj Barbarov prípad, kôň preťaží tú druhú končatinu, alebo aj zvyšné a rozvinie sa u neho laminitída a to je koniec. To bol skutočný dôvod, prečo bol Barbaro utratený, nie kvôli samotnej zlomenine.

Horsana
Horsana 10.10.2023, 18:16:30 xxx.xxx.40.140

Njn. Brrr.

Dnes mi kolegyňa poslala video, ako na betónke (zase betónová cesta, zase, uuaaa), ktorá smeruje na Sliezsky Dom týpečkovi vyšiel z lesa rys.

A zostal stáť a pozeral, ako by si nebol istý, či sa má ísť dať človeku poňuňať….potom sa, po fakt hodnej chvíli, odpratal zas do lesa, piánko, v klídečku.

Vraj to bol mladý, hoci dospelý samec, ktorý si  vytyčuje územie, či čo….mno…mám jednu otázku- prečo si zver nepríde vytyčovať územie ak som na na betónovej ceste ja??

Horsana
Horsana 10.10.2023, 18:07:26 xxx.xxx.40.140
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 10.10.2023, 15:23:08

Ja som do toho večera pred kvalifikáciou o jeho existencii netušila vôbec.

A snáď som si dokonca myslela, že je to kobyla….

Horsana
Horsana 10.10.2023, 14:37:55 xxx.xxx.51.17

Ale byť pri niečom takom na 7. poschodí paneláku v tepláčikoch a župane, úplne zaskočený a nepripravený napríklad na útek von, kde bol asi 1 °C…ako, nie je to dobrý pocit, človek sa cíti veľmi zraniteľný a vydaný napospas niečomu, na čo sa ani nedá pripraviť ☹️

Horsana
Horsana 10.10.2023, 14:32:36 xxx.xxx.51.17
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 10.10.2023, 14:28:35

Nah…ako, vieš, tuná nikdy pravá ruka nevie, čo robí ľavá, škody sú/nie sú…iné hlási ministerstvo vnútra, iné postovali už večer ľudia….

Príčina- nevie sa, epicentrum sa menilo už asi XYZ krát, aj magnitúda, seizmologický týpek včera v živom vstupe koktal, že online seizmografy im vypadli….chjo….

https://www.kosiceonline.sk/pocitili-ste-otrasy

Horsana
Horsana 10.10.2023, 14:14:06 xxx.xxx.51.17
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 10.10.2023, 14:03:51

Tak to áno, statika narušená, nejaké komíny popadali, hlavne staršie domy, isto nie veľa, ale nejaké škody budú, ono večer živý vstup o tom bol úplne o ničom a dnes som nestihla ani pozrieť správy, ani socky…