- Příspěvek #166119
- Nahlásit
Včera som zažila šok.
Je to celý klinický prípad, skúsim stručne, aj za cenu, že niečo vynechám.
Kobyla, SŠP, 18 rokov, na pastve, v lete pre zanedbané laminitídne kopytá, ktoré sa už týčili špicami k nebu, majiteľ žiadal o eutanáziu, tá sa nekonala, kopytá sa upravili, kobyla častejšie ležala, ale to nie je nič neobvyklé. Brala Equipalazone.
Po otcovi zdedila problém s patelou, ktorá sa jej fixovala a spontánne vracala na miesto.
Zuby upravené, kobyla ale vždy seno iba ždibkala. A bola divná. Smutná, čo sa pripísalo zmene spôsobu ustajnenia a že jej chýbajú predošlí majitelia…(tak to určite)…
Apetít na houby, striedavý, kašičky niekedy áno, niekedy nie, ale nemala pevný kŕmny režim. Zápcha/hnačka na striedačku, málo pila, čomu sa pripísali prapodivné koliky, ktoré ale odozneli sami.
USG- nič, rektálka negatívna.
Chudla.
Od polky septembra pevný kŕmny režim, kaše 5 x denne, týždeň bola super, potom zase smutná, akoby ospalá, nedožierala, low grade koliky, pri ktorých najprv začala chodiť do kruhu s hlavou dolu, potom si ľahla a vyzerala, že je mimo, občas sa vyváľala, ležala v bočnej polohe, toto trvalo cca 2 hodiny, potom vyskočila na nohy a chcela žrať a aj žrala, seno ale stále málo, skoro žiadne. Trus kvôli kašiam už bol v poriadku, kobyla málo pila, ale bola dobre hydratovaná, kvôli vode v kašiach.
Spravilo sa gastro- škaredý nález pod kardiou, ESGD štvrtý stupeň vredov, ten najhorší. Tak reku ok, bolí ju žalúdok!
Nasadený Peptizol, ale bez zmeny, skôr sa jej stav horšil, ale viete ako to je, ľudia si nechcú pripustiť, že to s koňom ide do faku a budú vás presviedčať, že blablabla.
Koliky každý deň, bez reakcie na analgetiká, včera posledná kolika a eutanázia, následne pitva.
Predpokladala som, že tam nájdeme nádor, alebo pásomnice…
Och, ako strašne som sa mýlila!
Tá úbohá kobyla mal prasknuté hrubé črevo, no keďže hrubé črevo koňa má tvar dvojitej podkovy a ona mala poškodenie v jeho dorzálnej slohe, nedošlo ku kontaminácii brušnej dutiny, pretože to zachytila ventrálna sloha, na ktorej tá dorzálna leží.
Teda, včera už došlo, ale iba k diskrétnemu priesaku, lebo už to tam kvôli potrave, ktorá sa v tom kráteri zachytávala a nešla vybrať ani po smrti, hnilo.
Zízala som na to s bradou dolu asi hodinu…keď som to konečne všetko umyla od potravy, tak som zistila, že črevo bolo prasknuté v omnoho väčšom rozsahu, ale seróza nepraskla a celá tá hrôza sa vyhojila jazvou, ale plošnou, teda ku striktúre nedošlo. Tá jazva mala 22 cm!!!! (na foto ju nie je vidieť, no ťahá sa od toho kosoštvorca smerom nahor, na fotke).
A ja nechápem.
Nechápem, ako je niečo také možné, nechápem, ako dlho to trvalo, prečo to vzniklo (tipujem cudzí predmet, alebo NSAID, možno niečo imunitne sprostredkované), nechápem, že s tým to zviera žilo tak dlho, nechápem, čo si muselo vytrpieť.
Viem, ako bolí črevo a verte, keď je to zlé, želáte si, aby vás niekto uviedol do anestézie, alebo utratil.
Kone, no….
P.S. po 14 dňoch na Peptizole sa žalúdok kompletne vyhojil, ani vriedok.
A to tiež nechápem.
Na druhej fotke je vidieť dierku, nedalo sa cez ňu dostať do lumen čreva, ale isto tam nebola náhodou.