Aktuálně: 2 963 inzerátů223 277 diskuzních příspěvků18 443 uživatelů

Příspěvky uživatele

Horsana

Horsana
Horsana 09.02.2025, 22:52:09 xxx.xxx.18.217

Hm, tak jastrab je taký hnusak? 

Kaní mam nad hlavou vzdy mnoho, ale to len cakaju na prikrm, nezivy, heh. Káně je mysiak, po nasom, dravec, co sa kamarati s havranmi a sojkami. Jastrab ich lovi.

Mno, asi nemam rada jastraba. 

Krahulec chodí obcas skusit stastie na sykorky, zatial vzdy minul, ale ma krasny ocelovosivy kabatik a ma ma na haku, ked si sedi na stlpe od vinohradu.

Horsana
Horsana 09.02.2025, 22:42:35 xxx.xxx.18.217

Ad samovenciace psy- tie boli hlavny dovod, preco som fotopascu dala inam, po piatom psovi som to vzdala, krmim cely les, ale cudzie psy odmietam.

Horsana
Horsana 09.02.2025, 22:40:35 xxx.xxx.18.217

Mam prepelice a sliepky v kuňom území a škár pod strechou na 4 kuny, v lete. Kuna z mojej fotopasce je obrovska. 

Vzdy som nechala vonku par prepelicich vajec ( vtedy to doma nikto nechcel jest) a bol klud. Škriekali mi pol metra od hydinarne. Ale iba raz, šokovalo ma to, jednak preto, ze som sedela na latrine a vonku bolo uplne ticho a jednak ze na moj hlas kaslali, ked som ich posielala niekam. Ale asi riesili nejake kunie problemy.

Mno a uzemie si znackujem. No, ano, presne tak 😉

Uz maju mlade, nie az skor koncom mesiaca? 

Horsana
Horsana 09.02.2025, 11:57:57 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 08.02.2025, 23:01:04

Ja som starú kobylu nevidela 2 roky, potom som si po ňu prišla a teras som s ňou denne náš vzťah sa nezmenil.

Ale zase kedysi som sa o svoje kone starala denne a za 20 rokov, čo ju poznám už si veľmi nemáme čo vysvetľovať.

Och, čo sa položenia života týka, nezabúdajme na kabardinské kone, ak sa vám podarí ten vzťah nadviazať, minimálne za vás bude bojovať - zažila som, ako Abrek tvrdo a cez ohradu napadol iného koňa, aby ma “ochránil”. 

Horsana
Horsana 09.02.2025, 11:54:05 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 07.02.2025, 09:56:59

No a toto keď poviem ľuďom, čo si ten hnus chcú kúpiť, tak to by si videla to prskanie a krivenie ústami a nedôveru a tak…

Predsa ONI budú mať zviera zdravé! A ja kecám, lebo závidím, neviem, klamem, blablabla…

Horsana
Horsana 09.02.2025, 11:50:38 xxx.xxx.18.217

Inak prepeliciam kŕmim Energys Prepelica Gold, žerú to aj nosnice a spokojnosť, dokonca im to aj chutí a brojlerová na tom včera zniesla svoje prvé vajce. 

Horsana
Horsana 09.02.2025, 11:49:00 xxx.xxx.18.217

Čo zachytila fotopasca cca 50-80 výškových metrov od hydinárne 🙂

A dravec a havran sa priateľsky delia, to je pekné, skoro sa tam objali, hehe.

Hm, niekde mi zmizla foto mačky divej, ktorá je väčšia ako Mr. Fox, škooda ☹️

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 07.02.2025, 09:03:40 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 07.02.2025, 08:45:51

Akou houbou?😲

Horsana
Horsana 07.02.2025, 09:03:06 xxx.xxx.18.217

Cola sa pouziva u koni, ktore z nudze zeru hurmikaki, z ktorych su az bezoare v zaludku, tak nejak to asi niekoho napadlo po prvy krat, aj to bolo publikovane. U deti s OCD, ktore si vytrhavaju a jedia vlasy, nasledne maju trichobezoare v zaludku to tiez uspesne pouzili a publikovali.

Horsana
Horsana 07.02.2025, 08:58:41 xxx.xxx.18.217

Jj, colu Zero mame vzdy v zasobe, vyborna je aj pri upchati pazeraka a obstipacnych kolikach.

Horsana
Horsana 06.02.2025, 07:08:02 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 04.02.2025, 20:08:53

Tatry odporucam Polskie, alebo od Ždiaru, cez Medodoly sa da prejst do Vysokych, pohlady, ktore sa vam naskytnu, ked vyjdete na alpinskych lukach sa nedaju slovami opisat ❤️

Bielovodska dolina je nadherna a Javorova je ako zo sna.

Len teda obcas na chodniku medved.

Som rada, ze som to vsetko stihla pochodit, este nez sa ludia zblaznili. Huby si asi neodpustim, ale medvedov sa fakt bojim, tam kde chodim.  

Horsana
Horsana 05.02.2025, 15:41:39 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 04.02.2025, 20:30:21

Nuz, pofrflu a vecer sa postazuju v krcme 😂

Pokial je listopad september, tak to uz bude iba 40 stupnov…

Horsana
Horsana 05.02.2025, 15:15:49 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 05.02.2025, 13:42:52

Njn, niekde to mozem skusit vybrabat.

Video tymto nezacinalo, tak som nemala tusenia, co tam uvidim, jednalo sa o vyjadrenie k stretom od typka, co bol aktivny na yotube, je z Liptova, tusim Zivot v divocine, ale nie som si ista, ci on.

Njn.

Najhorsi je statny uradnik s pravomocami. A hned za nim ludia, o ktorych pisala drvodelka.

Horsana
Horsana 05.02.2025, 13:40:24 xxx.xxx.51.17

Lebo ja neustále čítam, ako je u nás málo medveďov a ako ich treba chrániť, od rôznych -ológov.

Pribúdajúce útoky ale svedčia o inom. Hovorím o útokoch na ľudí, samozrejme.

Teraz, keď je to už zjavné, že je s medveďmi problém, tak sa o tom mlčí, ale zase sa tlačí naratív, že si za to môžu ľudia sami, lebo hľadajú huby, zhody a chodia po neznačených chodníkoch.

Lenže, to ľudia robia už po stáročia.

Divné mi bolo, prečo sa ľudia bijú v hruď akurát za medveďa, v podstate nezaujímavé zviera, bez nejakých špecifík čo sa týka trebárs potravy.

Potom sa ukázalo, že “ochranári” z Fatry si na miesta, ktoré monitorovali fotopascami (a kde sa zaviazali nevnadiť) hojne zakrmovanli a za peniaze tam vodili kadekoho na selfíčka, či fotky. Taký side job, proste.

Tie zábery niekto leakol a mne padla brada. Grc.

Horsana
Horsana 05.02.2025, 13:15:03 xxx.xxx.51.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 05.02.2025, 00:03:59

Nuž, kamzík sa loví aj v NP, to neviete?

Pod zámienkou, že je to kamzík alpský (ktorý bol u nás umelo introdukovaný vo Fatre a Slovenskom Raji + dávno ho choval Hehenlohe) a  nie naša Rupicapra rupicapra tatrica.

Rozdiel samozrejme nikto bez DNA/morfometrickej  analýzy nepozná, došlo k hybridizácii a lov ako taký je preto no problem. Lebo, samozrejme ide o ochranu prírody a screening populácie! Takže ich loví ŠOP, aj poľovníci. A nielen v Slovenskom Raji, kde sa im mimoriadne darí .

NP Slovenský Raj a Nízke Tatry nedelí defakto žiadna vzdialenosť, vo Vernári je naľavo od cesty Raj a napravo NAPANT. 

V Nízkych Tatrách bola umelo založená “náhradná” populácia kamzíka vrchovského tatranského niekedy v sedemdesiatych rokoch z obavy o jeho vyhynutie vo Vysokých a Belianskych. (všetkých 30 kamzíkov na toto použitých bolo odchytených v Beliankach, cca 8 neprežilo manipuláciu a transport). 

Od roku 1978 potom uzavreli všetky turistické trasy v Belianskych Tatrách a už ich nikdy neotvorili.

Takže, v hocakom NP u nás sa ukázalo, že kamzíky majú ľudí na háku, ale nie kvôli tomu, že ich nikto neloví, ale preto, že si spočítali, že cez deň ich ľudia v ich území nijako neohrozia a že kamzíčence sú viac chránené v prítomnosti ľudí (orol si dáva bacha). 

Takže, suma sumárum, dávno pred Hohenlohem boli kamzíky lovené nielen kvôli športu a mäsu, ale aj kvôli rohovine (rožkom) a bezoárom a ich populácia ľahko prekračovala 2000 kusov. Napriek tomu rok 2000 priniesol pri sčítaní najnižšie číslo, nejakých 250.

Hmm, tak by ma zaujímalo, kto ich teda tak zdevastoval, či tí pastieri s ovcami a jalovinou, alebo kto. Pretože myslieť si, že miesto, ktoré ľudia stáročia využívajú na obživu svoju a svojho statku si za 200 rokov zničia je skutočne scestné. Všetky práva na pasenie dobytka a oviec boli prísne rozdelené, nedali sa ľahko nadobudnúť nové. Ľudia si museli vystačiť s tým, čo mali.  A čo mali, si chránili. Obrábali v pote tváre horskú zem a pasienky. Aby ich mohli využiť zase ich synovia a vnuci a pravnuci.  

Je k tomu pekná zastávka značeného chodníka v Zadných Meďodoloch, volá sa Pastierske vojny.

V horách to vždy fungovalo trochu inak, než v úrodných nížinách.

Teraz je chovateľ oviec každý, kto má v prdeli dieru a prístup na bazos, tak to potom aj vyzerá.

K populácii rysa v Poloninách sa nevyjadrím, o decimácii neviem, či sa dá hovoriť, keďže zvieratá tam migrujú z Poľska aj Ukrajiny. Kto nemá v horskom revíri kožu z vlka a nejedol medvedí guláš, ako by ani nebol. Rys sa neloví tak ľahko, ale verím, že sú smradi, čo kľudne nakladú sklopce. 

Odporúčam príliš veľa nečítať, radšej zájsť osobne. Na viac dní. A neohŕňať nos nad jednoduchými ľuďmi.