- Příspěvek #229056
- Nahlásit
Ja by som chcela bažanty…len tak, kľudne nejaké zúbožené kohúty, čo inak skončia u poľovníkov.
Takého toho obyč nášho bažanta.
A koroptve.
Nejaké vychytávočky by ste nemali?
Ja by som chcela bažanty…len tak, kľudne nejaké zúbožené kohúty, čo inak skončia u poľovníkov.
Takého toho obyč nášho bažanta.
A koroptve.
Nejaké vychytávočky by ste nemali?
Hmn, tak tá kuna už tam ale asi ležala nejaký čas.
Najlepšie je dať si k zvieratám nejakú fotopascu.
Ja ju stále nemám, ale zase predátorom (ktoré som nikdy nevidela, ale podľa susedov v okolí žije všetko, vrátane vlkov, medveďov a šabľozubých tigro), vždy nechávam niečo pod zub, takže prepelice sú v bezpečí a že by tam teda kuna vedela narobiť škodu.
No možno tam chodí, lebo medzery tam na to má, ale je naučená na vajíčka.
Svojim neviditeľným predátorom nechávam aj celé veľké kuracie trupy s krkom a tou previsnutou kožou a to si odvlečú so sebou, nosia si preč aj vajcia a suchý chleba.
Akurát klobásu z marketu nechcú.
Nikdy v živote som nevidela krvácanie pri dislokácií mäkkého podnebia, to má každý druhý kôň a behajú s tým dostihy (to sú tie kone, čo mávajú priviazaný jazyk k sánke), cval na kŕmenie nie je záťaž.
To podnebie dislokuje z nejakého dôvodu.
Je to starší biely kôň, nevyšetriť u neho vzduchové vaky, pokiaľ tam bol vet s vybavením je pre mňa neochopiteľné mrhanie a že vstupy vyzerali normálne- eehm, a prečo by nemali? Tie vyzerajú normálne aj tesne pred smrťou, nevykúka z nich pleseň, ani melanóm predsa, ani hnis z nich vždy netečie, ani krv, samozrejme vtedy sa do nich ani nelezie.
Chjo.
Nie sú fotky z tej endoskopie?
Takéto záchvaty som už zažila, jednalo sa vždy o neoplastický proces, malígny. Prežívateľnosť nebola ani rok.
Bola som 4 dni mimo EU a bez telefónu, takže ma vyčíňanie živlov nejako obišlo, ale chápem to správne, že v Poľsku tak nejak povolila nejaká vodná nádrž, či priehrada?
A čo Čechy a Morava, to teda tiež nevyzeralo na tých záberoch najlepšie…
Zajtra by som mala viezť matku na stanicu, ide (možno) do Čiech, na Příbramsko, jazdia tam vôbec vlaky?
Toto všetko už zisťuje celá rodina, ale som dosť unavená, tak sa pýtam tu.
A hlavne sa teda chcem opýtať, či ste všetci ok???
Tobolka má chrániť účinnú látku pred natrávením kyselinou v žalúdku, teda do tenkého čreva pricestuje už s natrávenou tobolkou kde sa tá účinná látka vstrebe.
Tobolky sa dajú podať tak, ako som už spomínala, aby ich kôň nerozhrýzol, ale prehltol.
Jj, po takej hladovke má byť žalúdok bez krmiva, iba s jazierkom tráviacich štiav, preto sa 4 hodiny pred vyšetrením odoberá ešte aj voda, chceme tú sliznicu poriadne vidieť a dostať sa až do pyloru, eventuálne trošinku ďalej.
Po 14-16 hodinách má byť žalúdok prázdny, pokiaľ nie je, jedná sa o spomalené vyprázdňovanie žalúdka, ktoré má nejakú príčinu a tú treba nájsť.
Väčšinou sa do takého žalúdka naleje cola zero a čaká sa ďalších pár hodín a sleduje sa znovu a toto sa opakuje, až kým nie je žalúdok bez krmiva.
Ale to bez gastrokopou neuvidíte, ak má problémy, teoreticky stačí USG, kam siaha žalúdok a či sa stiahol po hladovke, ale okometricky nezistíte nič.
No predsa Mucula, jediný kôň, ktorý dokázal prechádzať cez výbehové pásky bez ich poškodenia a dokázal sa tam aj vrátiť.
Autista, ktorý do takmer 2 rokov veku vyzeral tak škaredo a krpato, že ani z toho obdobia nemám fotky 😀
Garoníkov kamoš z detských liet a dôvod, prečo Garon miluje strakáče.
Akurát ho Maďari volajú Brownie, tak to je des 😀
A v ČR nemáte vet recepty?
Lebo my máme ohavné ružové giga vet blankety, kde sa teda uvádza aj druh zvieraťa a vet pomaly musí uviesť aj krvnú skupinu.
No, áno, vredy.
On to totižto dávno nie je už len EGUS, podľa konsenzu z roku 2015 sa tento syndróm delí zhruba ako na obrázku. A pevne verím, že aj to sa ešte bude meniť (ak už sa nezmenilo, heh).
Minimálne je dobré si uvedomiť, že žalúdok má bezžľaznatú a žľaznatú sliznicu a ústi do tenkého čreva v pylore, kde dokážu byť zapeklité lézie, ktoré sú aj na foto z tých weboviek, napríklad.
A že sa na diétu fakt zabúda, pritom sa na vhodne zvolenej diéte dajú dosiahnuť zázraky aj úplne BEZ medikamentóznej liečby.
Ale “naslepo” som podávala pantoprazol iba svojim koňom, keď to bolo ako tak indikované a to iba preto, že boli v stave, kedy 16+ hodinová hladovka neprichádzala do úvahy.
Ale- takáto drastická hladovka krásne odhalí spomalené vyprázdňovanie žalúdka, na ktoré inak neprídete (no, prídete, na diéte, ale to už je vyšší dívčí a je nutné aspoň USG vyšetrenie).
Tak ja len, že v prepeličiarni vládne kľud a mier, Holoprdelku už neviem odlíšiť, lebo zarástla (je to to taký malý poškrabok, asi, heh) a Holokrčka tam už tiež má perie, tá trošinku kríva, ale už to nie je to úbohé a vďačné zvieratko, muhehe, keď som ju včera prenášala v ruke do výbehu, dosť razantne sa k tomu vyjadrovala zobákom 😀
Mám tam tri také svetlejšie kusy, majú takú farbu ako poštolka, aj ich tak volám, tak to sú úplné diliny 🙄
Žiaľ, jedna súdružka sa včera dokázala zhmotniť za ohradou a vybrala sa neomylne rovno do džungle vedľajšieho pozemku, bolo 35 °C, takže som po dvoch hodinách čakanie vzdala, oni sa kupodivu dokážu ak nie vrátiť, tak aspoň priblížiť cca k miestu, kde je kŕdeľ, ale včera som schytala pri zbere hrozna strašný úpal a nutne som potrebovala ísť domov si dať lieky a mokrú handru na hlavu. Kvôli horúčave zrejme aj súdružka bola kdesi pritisnutá v tieni a hlavne sa fakt vybrala preč úplne najhoršou cestou, pre mňa v podstate neschodnou, kvôli ležiacim vypíleným stromom.
To ma mrzí, no, tak ale aspoň neumrie v klietke, no.
P.S. Nechová/nechoval tu náááhodou niekto aj bažanty?
Mno, má to drobný háčik- tie tablety kôň nesmie rozhrýzť. Tobolky teda už vôbec nie.
Sú to gastrorezistentné tablety nie len tak, účinná látka sa musí vstrebať tak ako je v tenkom čreve, tak totiž tieto lieky fungujú, nepôsobia priamo v žalúdku, ako si veľa ľudí myslí, presne preto sa pred a nejaký čas po užití omeprazolovej pasty nesmie skrmovať seno, pasta na ňom iba “preletí” tenkých črevom a skončí v hrubom, kde sa seno a vláknina trávi a účinok je potom minimálny.
Preto je lepšie hľadať silu 40 mg, prípadne ísť do pantoprazolu, ktorý tých 40 mg má.
Dá sa to, ale je to pracné, najlepšie to žerú v mashi, takom tom s veľa slizu z ľanového semienka, že proste mľasknú a je to v hltane.
A pokiaľ už chcete liečiť vredy, doprajte tomu žalúdku trošku láskania a opatery a kŕmte soft diet- teda rozmočené repné rezky, senné pelety, vojtěškové, mash, ľan, otruby atď.
Lebo keď ten žalúdok bude driapať drevnaté seno a saharská tráva, úplne dobre mu nebude napriek omeprazolu.
Noha super 👌
A ktože sa to minulý víkend zúčastnil Huculského Vyšegrádskeho šampionátu?
Ja som o tom nevedela, takže keď som ho videla schádzať dole kopcom na opracko, skoro som sa tam rozplakala 🤗
U nás raz vlky v zime mali niekde za autobusovou zastávkou snáď v Snine, či kde, strhnutú jelenicu a trošku obmedzili na osobnej slobode nejakú pani, čo tam vystúpila z autobusu, ale o útok rozhodne nešlo.
Ak by sa svorka vlkov rozhodla zaútočiť, človek nemá najmenšiu šancu, pokiaľ je neozbrojený, raz ma obkľúčila svorka polodivých psov , normálne okolo mňa urobili kruh a začali ho sťahovať, pritom to boli nejaké malé zasvrabené pirane od asociála, vtedy mi dobre zredlo, uf.
Prišla som o mobil, škoda, mala som tam fotku, čo dokázala malá svorka psov (2 x jazvečík, leonberger a berňák) s koňom, čo sa nevedel postaviť, veľký kladrubák. Kvôli komplikáciám neprežil.
Súhlasím s Arborou, akurát si myslím, že kôň je obrovský a dostáva dávočku jadra na nejakého 500 kg teplokrvníčka.
A to seno, to už je taká klasika, no.
Že tkanivo je po úraze bolestivé na dotyk je normálne, znamená to, že je to ešte nedohojené.
Pokiaľ v OZ Na konci sveta figuruje Gaba Hrazdilová, tak to no comment.
Ona stála pri zrode a (ne)fungovaní útulku hrôzy, ktorý sa volal Malá Farma, dokonca to existuje stále, ale neviem, kto je tam teraz, mám pocit, že práve Gaba odišla a založila Na konci sveta.
Akože, psa by som si odtiaľ vzala, ale čím skôr.
Na zimu im priestor ostane skoro rovnaký, akurát chatu zateplím. Svietiť im nebudem, hádam to zvládnu, vajíčka úplne nutne nepotrebujem, možno vezmem nejaké do práce, tým by sa ale aj svietilo, ešte uvidím. Možno niekoho z lazaretu si vezmem na zimu, ak sa mi nebudú pozdávať.
Znášajú obrie vajcia, tie nové, oproti mojim pôvodným dvojnásobné.
Myslím, že ex klietkové súdružky majú oštikané zobáky, zranená nie je žiadna, ale asi tam vie teroristka robiť tóčo. Oni sa neklovú, len ona nasrato niekam príde a ostatné sa jej berú z cesty.
Ale zase nie sú spolu dlho a je hnusná na tie z “jej” kŕdlika, na moje pôvodné nie, ale tie sú v kondícii a ostrieľané harcovníčky s výdržou endurance koňa 😀
No go for me 😂
Nesteroidy, Milgamma N- tým by som začala.
Pomoooooc 😲
Prípravok poznám, používa ho Ezo kolega a to vnútorne, hlavne u rôznych smrteľných diagnóz, alebo ťažkých stavov a v podstate výraz “treba mu dať dračiu krv” je u nás internal joke…ale taký čierny joke, mno….
Všetci žijú, nechýbajú im ani očné buľvy, ani nič iné.
Ale je tam jedna teroristka, ktorá kupodivu bola pod sieťovinou ako pena, hlavne slabšie jedince sa jej pracú z cesty. Neklovú sa, teda myslím si to, lebo klietkové súdružky už takmer nemajú lysiny po sebe, až na pani Holoprdelku, ktorá ale tiež už zarastá.
Mám ďalšiu otázku- ak napríklad teroristku oddelím, nastúpi na jej miesto nejaká nová teroristka?
Akože, posunie sa nejak v hierarchii toho kŕdľa jeden vták na miesto druhého?
Kedysi bolo v medicíne také porekadlo, že když nevíš co dáti, dej kalii iodati a dnes platí, že když nevíš co dáti, dej Betadine 😀 👌