Pokiaľ sa tam poškodili nejaké mäkké tkanivá, či úpony, úplné zhojenie môže trvať aj rádovo mesiace. Pre môj dobrý pocit by som to dala odfotiť a prebehnúť sonom, či tam nie je nejaká diera do svalu, alebo niečo podobné. Čo sa práce týka, riadila by som sa pocitom a komfortom koňa. Možno by nebolo na škodu skúsiť pracovať na dvoch lonžiach a nekrútiť koňa na kruhu, zapojiť aj tie kavalety, slalomy a podobné blbiny.
No a tiež by som poriešila výživu, nie je normálne, aby kôň za dva týždne opadal, jedine, že by bol kalorický príjem nižší, než výdaj. Tipla by som na šetrenie senom v ustajnení.
Napasovať štandardné anglické sedlo na krátkeho koňa nebude jednoduchá záležitosť. Prvé, čo mi napadá je aj rozdiel v sedlových vankúšoch, tie Kentaru sú oblé, guľaté, Stubben zvykne mávať ploché. To by som všeobecne preferovala, lepšie rozložia váhu vzadu. Tá dĺžka je hraničná, možno by som skúsila iné modely s kratším posedlím, možno niečo bude kratšie, ale závoreň pohodlné pre jazdca. Ale to už by chcelo niekoho, kto má k dispozícii viacero sediel na skúšanie a neviem, či ešte niekto takto po ČR chodí.
Rozhodujúce by pre mňa bolo hlavne to, čo všetko stajňa poskytuje. Pokiaľ je to servis 24/7, že sa postarujú aj o veta, nakvapkajú do oka, vymenia deku, ošetria, keď je problém, bla bla… A s koňom neplánujete športové výkony, v zmysle hodinové tréningy každý deň, tak sa určite dá dochádzať aj dlhšie, než tých 30 minút. A samozrejme, záleží aj od toho, koľko dochádzate do práce, koľko máte doma práce(deti, iné zvieratá, atď..) Čím viac času by som trávila v aute dochádzaním do práce, tým bližšie by som chcela mať koňa. Ale zase, ja mám svojho seniora 500km ďaleko a chodím za ním v priemere raz za mesiac, takže komu by som ja tak radila, že.
Úplne najjednoduchšie riešenie bude skúsiť na koni iné sedlo a porovnať pohyb a pocity z koňa. Tým aspoň potvrdíte/vylúčite možnosť, že problém bude v aktuálnom sedle.
Fotky by boli fajn nasedlané, ja ešte pridám za mňa celkom užitočné video, síce v nemčine, ale video, ako si viete skonotrolovať, či sedlo pasuje. Možno na niečo prídete aj sama.
Odpověď na příspěvek uživatele Canka z 26.08.2024, 07:20:53
Na EQCH bol seriál o tom, ako trénovať s koňom prípravu na veta, viac-menej teda pozitívkou. Čo napríklad zabralo len tak náhodne u jednej kobyly bolo to, že sa pichla z opačnej strany. Nečakala to, nemala zafixované to “príde ihla, treba paniku”. A to bolo zviera dovtedy očkované na fajke. Lebo keď to nejde silou, pôjde to hrubou silou. Tak by som skúsila trénovať tie reakcie, plus teda začať z druhej strany, kde nemá ten blbý zvyk. A niekedy pomôže aj to, že pri koni nie je človek, ktorý očkáva blbú reakciu a je napnutý už vopred.
Kruhové tvary bývajú čsto plesne, zvlášť v chlpoch sú tým typické.
Ad íl, také to chladivé ílové mazanie na nohy, to by mohlo držať. Keď sa to dáva koňom po práci, treba to zmývať a drhnúť rukou celkom intenzívne, možno by to stálo za pokus.
Keď som sa nasťahovala pred piatimi rokmi (PHA-Západ), o ulicu vyššie bol barák, kde bolo asi 100 mačiek. Dnes je ich tam asi tak 5-6. Obec všetko kastruje, 2-3x do roka robí akcie, že odchytia všetko neoznačené a kastrujú. A nemyslím si, že bude jediná v okolí.
Ja som mala výhodu v tom, že som pri koňoch pracovala, takže som odišla do kanclu a kone mám už len ako hobby.
Neviem si ale predstaviť, že s hodinovým dochádzaním by som ešte pred prácou a po práci musela riešiť zvieratá, to je veľmi vyčerpávajúce. Určite sa to dá nejaký čas zvládnuť, ale dlhodobo, prečo sa fyzicky a mentálne ničiť, že.
Ja som si vyhorením prešla, povedala by som, že aj opakovane a momentálne som v stave, kedy sa mi po rokoch opäť vracia ten pocit, že aj by som si zajazdila. Po rokoch v bahne, zime, s fyzickým nasadením, by som si v živote domov kone nedotiahla. (haha, preto pozerám nehnuteľnosti s pozemkami, že…)
Jana radí dobre, skúste v okolí nájsť niekoho, kto vám kone ustajní na nejaký čas, pokojne môžete skúsiť najskôr kratšie časové obdobie a keď sa to overí, aj na dlhšie. Občas sme takto pred rokmi mávali v ustajnení kone, ktoré prišli na pár mesiacov v zime, potom sa sťahovali späť k majiteľom. Veterinárka má síce fajn pripomienky, ale ona sa o tie kone 24/7 nestará. Jediná otázka je, či budete mať v dojazdovej vzdialenosti ustajnenie v dobrej kvalite, či budú ochotní ustajniť krátkodobo, prípadne či to bude finančne realizovateľné.
Aby vás to za chvíľu neprešlo a nehľadali ste ten raj, kde nikoho nebude zaújimať. 🤭
Žartujem, samozrejme. Mám koňa, ktorý bude spokojný v podstate hocikde, takže ak by na to prišlo a musela by som meniť ustajnenie, tak s tým nemá problém, prispôsobí sa. Hlavne, aby dali najesť. Ale, aj tak by som volila ustajnenie, kde sa bude mať dobre predovšetýkm on a mňa to finančne nezruinuje. Jasne, môžem si to doviliť, je to invalid, neriešim zázemie, atď. Ale stále mám prioritu starostlivosť, kedy nemusím pri ňom byť denne, nemusím sa báť, že sa mu niečo stane atri dni si to nikto nevšimne, že tam dva mesiace nejdem a viem, že o neho bude 100 % postarané. Ostatné je pre mňa akurát plus. Ale toto je základ, z ktorého by som nerada zľavovala. Radu teda nemám, ale nevidím nič zlé na tom meniť ustajnenie, aby ste s koňom mohli tráviť iac času. Možnosti a kvalitu ustajnenia si už musíte zvážiť sama.
Pakosť? Bodcová kosť? Obyvkle nebolí, ale je určite dobré dať to skontrolovať veterinárovi s RTG, pretože sa môže blbo zhojiť a spôsobovať doživotné problémy.
To video ale nie je dôvodom k suspendácii, išlo o tréning pri ktorom zo zeme bila koňa tušírkou po nohách.
Škoda, bola považovaná za výkladnú skriňu drezúry, práve kvôli tomu, že narozdiel od iných veľmi úspešných tyranov netrénovala v hyperflexii a kone mali k dipozícii luxus ako voľný pohyb vo výbehu.
Na druhej strane, má 9 a skostnatelé chrupavky podľa dva roky starých RTG. Asi ich z nejakého dôvodu robili. Jasne, môže 10 rokov fungovať bez obmedzení, ale môže sa stať, že v novom prostredí bude iný povrch, iná úprava kopýt a do pol roka sa rozpajdá. Ale môže byť, že predávajúci len nadhodili vyššiu cenu a kôň nakoniec pôjde za polovicu.