Ja sa stále hlásim, so psom s jednou ľadvinou, librela už hádam začíname tretí rok. Zozačiatku som ale dávala asi 2x za rok, teraz už ozaj podľa toho údaju od výrobcu, po 8 týždňoch už je pes celkom rozbitý. Dávam teraz tak raz za tri mesiace cca. Artrózy v kolene, zrasty na chrbtici. Ale, bežné lieky proti bolesti kvôli ľadvinám možné nie sú, pes je pomerne aktívny a nemožnosť pohybu znáša dosť zle. Vlani v máji bola prognóza života rok (kvôli ľadvine), takže voľba bola jasná.
Len by som rada pripomenula, že tak isto liečivá, ktoré sú bežne masovo predpisované majú rovnaké množstvo NÚ a rôznych anomálií, ktoré sa vyskytnú raz za čas. A tak isto o nich veterinári nerozprávajú na počkanie majiteľom. Veď si stačí prečítať príbalový leták trebárs ibalginu...
Ony to nejsou “nějaké” příspěvky. Jsou to mateřské dovolené, školství - jen namátkou. Zatímco jsem 50 let odváděla sociální pojištění (vlastně další daň vedle daně z příjmu), stát ho používal a rozpouštěl v jiných položkách systému i pro ty dnešní 30+ a 40+. Nikdy v dobách minulých jsem nezaznamenala, že bychom my rodičům a prarodičům vyčítali důchod. Mladým se nechce dělat, hlavně chodit do práce a závidí, že důchodci jsou doma. Často na telefonu - “nemůže do školky, přijeď”.
Do tej teórie, že sa mladým nechce pracovať trochu nepasuje tá nízka nezamestnanosť.
Ja všetko chápem, nič nerozporujem. Len konštatujem, že je problém to, že sa stále zväčšuje počet ľudí v dôchodku (dvíha sa priemerná dĺžka života) a zmenšuje počet pracujúcich, pretože je napríklad nízka pôrodnosť. Takže stále menej a menej pracujúcich pracuje na viac a viac dôchodcov. Čo je z dlhodobého hľadiska problém. Neviem, aké má riešenie, ale pre mňa jedine to, že nemôžem počítať s tým, že mi o 20 rokov bude chodiť na účet dôchodok, z ktorého zaplatím napr. nájom.
Myslím, že veľkým problémom sú zamestnania typu minimálka na zmluvu, zvyšok na ruku, tak isto aj živnostníci, ktorí pracujú ako zamestnanci. A fakt, že pre zamestnávateľa je zamestnanec naozaj drahý, čo je vlastne príčinou toho, že sa ľudia zamestnávajú na živnosť, alebo na čierno…
tato vláda dokázala neskutečně postavit proti sobě mladé a důchodce🤮. Já jsem tak hooodně alergická na jednu větu “ musíme myslet na mladou generaci, na naše děti aby i oni měli důchod” co to jako je? Do prdele😈tak ať každý maká , neváli se na příspěvcích a určitě bude důchod. Zvyšovat odchod do důchodu je katastrofa. Mě je 64let a jsem dost nemocná i můj manžel. Jako počítat dobu dožití od stolu je holý nesmysl. Komunisti přesně věděli kdy máte jít do důchodu, aby jste si aspoň na chvíli ten důchod užily. Můj syn má 41 let a už má zdravotní problémy.
Nikdo už tak kolem 60 let není zdraví, každý má svoje neduhy a chodit v takovém stavu do práce je holý nesmysl. Tato doba opravdu není pro staré lidi, jak se říká “ od lopaty do rakve” tohle by se vládě líbilo.
Dája
No, len oni tí mladí na ten váš budúci dôchodok aktuálne odvádzajú odvody. Myslieť si, že dôchodok budete čerpať z toho, čo ste celý život odvádzali je trochu odtrhnuté od reality. Tie peniaze už dávno odišli, nehovoriac o tom, aký obrovský rozdiel je už len trebárs v minimálne mzde spred desiatich rokov, o dobe pred 20-30 rokmi ani nehovorím. Ale aktuálne dôchodky sa rátajú z aktuálnej minimálnej mzdy… Takže áno, potrebujeme mladých, aby pracovali, aby odvádzali odvody, aby nepracovali “na šedo” za minimálku a neodvádzali nula nula prd do sociálnej poisťovne, lebo za 10 rokov nebude z čoho platiť dôchodky -práve vďaka tomu vyššiemu veku dožitia. Ja to fakt nikomu nezávidím, absolútne chápem ľudí, že je problém nájsť si prácu, že je problém vydržať zdravotne do vyššieho veku, ale keď sa dostávame do situácie, že skupina dôchodcov začína dorastať do objemu pracujúcich ľudí, tak tie dôchodky nebude z čoho financovať. A fakt to nie je kvôli tomu, že sa niekde dávajú nejaké príspevky, to sú zanedbateľné čiastky v celkovom objeme. Jediné, čo zostáva, je naozaj myslieť na dôchodok dostatočne dopredu a snažiť sa šetriť, aj keď v malom objeme, má to zmysel, lebo na štát sa naozaj s dlhodobou vyhliadkou spoliehať nedá. Mňa to trebárs naozaj mierne stresuje, do dôchodku mám ešte pomerne ďaleko, ale myslím si, že štát mi poskytne dôchodok tak možno vo výške vreckového a zvyšok si budem musieť obstarať sama.
Finančný úrad by sa mohol zaujímať, určite tie zápasy nerobia pre radosť z krvi. Ale to by naozaj musela polícia chcieť, sledovať ľudí, odposluchy a muselo by ísť o nejaké zaujímavé finančné čiastky, prípadne aj o nejaké ďalšie zločiny, trebárs drogy, atď.
Nie, nedajú. Oba sú to pracovné plemená, akurát každé úplne iným spôsobom. Ani jedného nebude zaujímať veľký pozemok, ale to, aké aktivity mu poskytnete. Od toho by som odvíjala aj výber.
Niektoré kone nikdy nebudú kamaráti. Čo trebárs pomáha občas, ale nie samozrejme vždy, je nejaký stres, ktorý zažijú iba tí dvaja spoločne. Trebárs výjazd niekam mimo domovskú stajňu, kde bude iba agresor a neobľúbená kobyla. Dosť často sa fixne aj agresor na toho známeho, a potom doma to už nie je taký votrelec a tak nejako ho viac akcpetuje.
Každopádne, ak to nie je nejaká vyložene nepríjemná šikana, kobyla sa pokojne nažerie, napije, nie je viditeľne v strese (mali sme jednu zimu šikanátora a bolo to fakt o hubu, kone sa báli aj napiť), tak by som tomu dala čas.
Ak je problém, aby sa dostala k senu a k vode, ale nie je možnosť šikanátora oddeliť, budete musieť vytvoriť viac miest na kŕmenie a napájanie. A šikanátorovi by som pridala prácu, aby nemal čas vymýšľať vo voľnom čase blbosti. Dlhodobé riešenie to ale nie je, u kobyly sa zo stresu môže objaviť rôzne zdravotné problémy - vredy, chudnutie, apatia, spánková deprivácia…
Extra seno v ustajnení, pokiaľ by nebolo iné riešenie, by som skúsila riešiť nejakým príplatkom trebárs. Kôň, ktorý nemá na sebe extra hmotu naozaj potrebuje vlákninu futrovať koľko sa dá. Dala by som aj deku, aby a minimalizoval únik kalórií. Ak je kŕmený iba zo siete, je možné, že tam bude nejaký stres z toho nedostatku, zvlášť ak je na siete viac koní. A pokiaľ sa trebárs tie siete dávajú na vyššie miesto, je možné, že to neprospieva správnemu držaniu tela a chrbát trpí. Tak isto môže slabšie osvalenie spôsobiť aj nepadnúce sedlo, zvlásť ak ostatné časti tela vyzerajú pomerne ok. Možností je viacero, aj tie vredy. Takto narýchlo by som pridla aspoň rakytníkový olej do kŕmenia. Každá sedácia je riziko, ale trebárs pred gastroskopiou na klinike by mali koňa vyšetriť - aspoň popočúvať srdce, dýchanie, zmerať teplotu, takže teoreticky sa to riziko minimalizuje. Ak teda nemáte výsledky od veterinárov doma, môže to mať zmysel na klinike - viac odborníkov na jednom mieste. A hlavne, na klinike je trebárs kratšia čakacia doba, než u terénnych vetov, nie každý veterinár gastroskopiu robí, počítala by som s cenou tak okolo 10.000 Kč.
Ona varianta, že si budu co rok kupovat boty za patnáct set, může taky nastat. Jen jsem si nějak naivně myslela, že mi boty za bůra třeba pár let vydrží. Ale teď to studuju v turistické skupině a tam je to často taky první varianta.
Hanwag, Lowa, Mammut, Garmont, Salewa. Ostatné stojí za prd, Columbie mám na jednu sezónu, ani sa tak nezničia, ako vyzerajú hnusne, ako 10-ročné topánky. Mám jedny Hanwagy (síce vysoké, ale robia aj nízke) asi 12 rokov, okrem toho, že je trochu obitá špica, tak im nič nie je, a to sa o ne ani nejako extra nestarám. Pred nimi som mala 10 rokov Lowa, tie mám stále, ale už len “na doma”. Nízke mám niekoľko rokov Salewy, tým tiež nič nie je, sú rovnako nepremokavé. Fajn ceny majú 4camping a Sportovna.
Při výběru krmiva pro svého psa jsem se vždy soustředila na kvalitu a složení. Hledala jsem něco, co bude obsahovat vysoce kvalitní suroviny, žádné obiloviny a hlavně pořádné maso. Náš pes má citlivé zažívání a bývá dost vybíravý, takže to nebylo úplně snadné. Nakonec jsem se na doporučení rozhodla pro granule Marp Holistic Salmon, a musím říct, že jsem velmi spokojená. Granule obsahují hovězí, krůtí a zvěřinu, což je ideální kombinace jak pro jeho chuťové buňky, tak i pro jeho zdraví. Navíc jsou bez obilovin, takže se mu konečně zlepšilo trávení. Objednávala jsem je z krmiva-pucalka .cz už několikrát a pokaždé dorazily rychle a bez problémů. Líbí se mi i přístup obchodu, protože vždy poradí a mají kvalitní sortiment.
Nakonec jsem se na doporučení rozhodla pro granule Marp Holistic Salmon, a musím říct, že jsem velmi spokojená. Granule obsahují hovězí, krůtí a zvěřinu, což je ideální kombinace jak pro jeho chuťové buňky, tak i pro jeho zdraví.
Prosím vás, pán/pani z krmiva-pucalka, keď už teda nemáte na platenú reklamu, aspoň si po sebe čítajte tie príspevky.
🤣 myslíš ty nepodložený kecy? Těm se směju. Na 1 spatnou recenzi ti seženu 10 suprovejch nebo i víc. Nejvíc pindaj ti co maj máslo na hlavě 🤣🤣 hochu z krajt mam tmavky. Ty v racku fakt nemam 🤣🤣🤣 boha jeho. Vis o me prdlajs krom pomkuv 3 pind na fb😁😁😁
Otázka je, aký to má vplyv na kvalitu života jedinca, to je asi jediná otázka, ktorá môže rozhodnúť o uspávaní. Ak tým nie je nejako traumatovizovaný, nemení svoje chovanie, nemá problém so základnými životnými funkciami a drží si kondíciu, asi by som ešte počkala.
Ona ja tá mykóza vzdušných vakov má rôzne prejavy a záleží od toho, je to pleseň, záleží od toho, koľko z tých vzdušných vakov zasiahla, v akom rozsahu. Ale tam býva typické krvácanie z nozdier aj bez aktivity. Mäkké patro sa nedá operovať?
A ano, po x letech v zajeti je dost hadu zejmena skrticu kteri se ninak zvlast nenamahaj hejbat. Proc taky? Nejsou v divocine aby museli lozit dalky za potravou.
Skoro ako kone zavreté v boxe, čo? Či psy celý život v klietke.
tak ono do toho vstupuje vic ukazatelů - klon porad ovlivnuje matka ( mitochondr. dedicnost), drahy klon nikdo nechce nechat sportovat ( zraneni) a v neposledni rade -jestli ti valasi nebyly tak uspesni práve protoze to byly valasi…
To vôbec nerozporujem, práve naopak. Je množstvo faktorov, ktoré vplývajú na výkonnosť koňa a prostredie je jedným z nich. Keby to bolo také jednoduché, stačilo by vytvárať “pravých súrodencov”.
Akurát teda, tie drahé klony športujú, trebárs ten Rustyho klon mal ale v drezúre priemerné výsledky. A vzhľadom k tomu, že Rusty bol ťažká povaha (preto bol ostatne aj valach), tak sa dá len ťažko polemizovať o tom, koľko práce spravila Ulla, koľko tam boli genetické predpoklady, koľko spravila tá kastrácia, atď. V tom linkovanom článku sa vyjadruje aj chovateľ klonov, že v tom nakoniec takú budúcnosť nevidí a až tak tie klony nevyužíva.
U koní sa klonuje už pomerne bežne, ale nie všetky plemenné knihy majú používanie klonov dovolené. Niektoré klony (často sa to robí u orignálnych kastátov, ktoré sa neskôr ukázali ako nadpriemerní športovci) majú mizernú výkonnosť oproti originálom, ale do chovu sú zaradení aj napriek tomu, že výkonnosť nie je tak dobrá ako originál, ale krv nie je voda… Tu je taký celkom zaujímavý súhrn. https://equichannel.cz/clanky/chov-a-etologie/klonovani
Pokiaľ fyzio nie je zároveň veterinár, tak by som to riešila s veterinárom. Idálne aj to RTG, mohol sa trebárs prevrátiť v tom prístrešku.
Máte v krvi aj selén? Ten býva často zodpovedný za nedostatočné osvalenie.
Ale “navíc opadava nehorázně rychle ze svalů” by som nepovažovala za nič normálne a bežné. Každopádne, obvykle sa to stáva v komerčných ustajneniach, kde sa šetrí objemovým krmivom, možno bude stačiť dopriať mu dostatok kvalitnej vlákniny zo sena, či pastvy.