Težká závist.. Já mám letos spoustu věcí doma nedodělanejch a jak se zima blíží, tak by mě to ani nebavilo se urvat do lesa, ale chtěl bych kurnik, moc bych chtěl vyrazit.. Tak přeju bohatý úlovky fšem 🤠
Příspěvky uživatele
JardaPecival
Poslušně hlásím, naposledy 4.8. a dnes pouštím a su přihlášené👌
To ja netvrdim, ze je jezek postrachem chovatelu drubeze, ale jen ze umi bejt taky peknej drsnak 🙂
https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=1826
původně vyšlo: Česká hospodyně 1908
…….A což dostane-li se ježek do bažantnice, jak zde teprve své loupeživé řemeslo provozuje. Zde znepokojuje slepice na hnízdech sedící, malé bažanty v noci lapá, ano i do polovičně vyrostlých kusů se pouští, vejce ve hnízdech vypíjí a tak velmi škodí. Ale i v drůbežárnách a na hospodářských dvorech zle řádí. Zabloudí-li ježek na hospodářský dvůr a zde se usídlí, tu nejen kuřata a hnízda vajec jsou před ním nejista, ale i dospělá drůbež a housata kde může ničí. Příklad vím, jak ježek chytil dospělou slepici za nohu a táhl ji mezi klády a trámy u domu srovnané. Slepice bolestně křičela, ale ježek ji nepustil. Až teprv vyprostěna byla chlapcem, který slepici na pomoc přišel a ji ježkovi vytrhl………
Ono nezmizelo úplně, chvíli bylo i vpravo v “nejnovější příspěvky” a fungovalo, nebo když jsem si dal zobrazit svoje příspěvky tak jsem ho viděl a nechal zobrazit, jen zmizelo z hlavního seznamu..
Právě, je to takový divný od zadavatele dotazu. Jestli jich to vzalo víc najednou, nebo jestli třeba úhyn nechanej přes noc někde na zahradě.. Já bych si tipnul potkan/ni..
XY.:Teď patří poděkování Vám pane Zbyňku. Za včasný zákrok v diskuzi u drůbeže 👍. Ač jsi říkám že je škoda že nemůže každý hlásit nevhodné příspěvky 😕. Ale chápu technický by to bylo složité.
Pěkný den 🙂.
Netuším teda, co bylo na tématu jak zabít slepici tak strašnýho(budeme dělat, že se zvířata chovaný pro užitek nezabíjej, je to fujky), že si to zasloužilo to téma smazat, ale docela mě to namíchlo teda.. Takže XY můžes se cejtit uspokojeně, mě si dokázal na.rat!
Hmmmm….
Prach jsem zaregistroval poprvý až při kuřatech v odchovně, měl jsem uvnitř nahoře ventilátorek kterej rozháněl vzduch a ochlazoval nad keramickou zářivkou a ten a okolí bylo po pár dnech úplně obalený tím hnusem.. V kurníku u starejch je jen poprašek a ten jsem přisuzoval křemelině, kterou tam všude rozprašuju. Humus to byl prvotřídní teda 🤪
Co jsou ty dvě za tou zabitou? Ty taky nevypadaj nějak libozvučně..
V pondělí jdu(samozřejmě radostně 🤪) po tejdnu dovky do práce, tak jsem zvědavej, jestli budu vodhlášenej, nebo přihlášenej 🙏
list:To by šlo. Proč ne podříznout?
Ja nevim, no. Mam k podriznuti nozem tak nejakej odpor. Useknuti hlavy beru jako nejlepsi, nejrychlejsi pro to zvire. Koupil jsem normalni masivni nuzky na drubez(kuchynsky, nechal bych je jen na ty popravy) u nich vim, ze krk jde normalne strihnout najednou, prijde mi to stejny jako sekyrka, jen bude slepka v trychtyri fixovana a nebude to pak tak “divoky”.
Tak jsem napsal výrobci - Pohledští Dvořáci a dostalo se mi odpovědi, že rozdíl mezi KZK a N1 je opravdu ve vápníku, 10,5g vs 33g, ale i v protejnu 155g vs 165g, aminokyselinách a to nejen v jejich výši, ale i vzájemnejch poměrech. Cituju "Všechny živiny musí být v určitém stádiu růstu a produkce v určitých poměrech tzn. aminokyseliny, energie, minerální látky, vitamíny aj., aby co nejlépe odrážely požadavky dané kategorie zvířat."
Já mám ve špalku naštoubovaný dva dlouhý vruty zhruba 4cm od sebe a tam nasunu a natáhnu tím krk a nehrozí tolik netrefení se. Jak pak ale mlátí křídlama, tak je krev všude. Přemejšlím nad vykrvovacím trychtýřem a buď podříznout(to se mi ale moc nelíbí) nebo mě napadlo chytit hlavu levou rukou a pravou ustřihnout hlavu nůžkama na drůbež. Co myslíte, není to blbý?
Už jenom to tvrzení, že mezi N1 a KZK je rozdíl jen ve množství vápence 🙄
Mě taky jedna stará nenese, chodí pravidelně na hnízdo "snášet", kohout ji pojímá. Je krásná, červenej hřebínek, takže předpokládám, že vajíčka padaj do dutiny a vstřebávaj se. Parkrát snesla malinký, zhruba 2cm vajíčko. Tlustá není, chodí normálně, prosperuje, nechával jsem ji jen kohoutoj pro zábavu, je to jeho favoritka. Uvidím, až ji zabiju, co bude uvnitř za překvapení..
V poznámkách mám zkopírovanou radu ze starý ifauny, bohužel autora neznám, tak snad se nebude zlobit, když to tady v dobrým úmyslu dám:
“Platí pravidlo, že je většinou težší udržet mladé kuřice, aby předčasně nevyspěly a nezačaly příliš brzy nést, než naopak. Důležité je se snažit, aby kuřice co nejvíce vyspěla tělesně, měla prostorné tělo pro správný rozvoj všech orgánů. Slepičky brzy vyhnané do snášky jsou celkově menší a také nesou menší vejce tzn. dávají menší užitkovost, často přerušují snášku tzv. krčním pelicháním apod. Proto je nutné od 12. týdne věku kuřat snížit příjem bílkovin, protože ty podporují brzké pohlavní dospívání tzn. přejde se na krmnou směs pro kuřice KZK. Tou se krmí až do doby, kdy je stanoven začátek snášky pro jednotlivé skupiny plemen viz výše. Pak se přejde na směs pro nosnice N1, která naopak obsahuje vyšší procento bílkovin, tzn. slepička již má z čeho tvořit vejce a začne snášet.”
Tak tak. Děláte to správně. Řídíte se potřebami obchodníka místo doporučením výrobce a potřebami kuric..
Jde to 🙂
Prosíím, zdrobnělý wyandotky né. Na 20m budete mít jakýkoliv jiný slípky do pár měsíců taky pěkně zbarevné, ale tyhle mírumilovný a nenáročný slepičky si to nezasloužej.