Já bych to postříkal desinfekcí a nechal být. Křídlo prohlédněte, prohýbejte, ale může ho tak držet jen kvůli bolestivosti.
Příspěvky uživatele
list
V tom případě doporučuji pořídit křemelinu a použít ji při každém čištění kurníku
Liška tohle pletivo pohodlně přeleze.
Vydesinfikovat a nechat ho v klidu, pokud to je opravdu jen vyškubané, bude za chvíli fit.
Možná by bylo dobré kohouta řádně prohlédnout, zde není zraněný, případné zranění ošetřit.
Pokud by se popral s liškou, bylo by to asi ve výběhu vidět, peří, případně chlupy, či krev na zemi.
Můžete také zavolat veterináře, zda by kohouta nevyšetřil, případně odebrat trus a provézt laboratorní vyšetření. Ale všechno to bude stát nějakou korunu a je otázka, jak to celé dopadne.
Pokud mu chcete nějak pomoci bez znalosti příčiny separujte jej, viz výše, a můžete mu podat nějaká probiotika a pak už jen čekat, jak to dopadne.
Proto většina chovatelů zvíře raději utratí, než aby ho nechala trápit až do hořkého konce. Usmrcení zvířete k chovatelství patří, s tím nic nenaděláme.
Já je bohužel na dvorek pustit nemůžu, bo by pak nebyla naše minizahrada 😄 Takže jsou odkázány pouze na voliéru, kde mají i kompost, tak bych tam trochu zapršení bral, právě kvůli kompostu, ale i by se jim dalo nechat něco zeleného narůst, takhle dostávají jen naklíčené zrní a, samozřejmě, všechno kompostového projde slepičí selekcí😉
Já ji mám zastřešenou. Později jsem si říkal, že jsem možná měl udělat střechu jen na ⅔ a ⅓ nechat volnou. Ale co už 😉
jejda, to mi dáváte 😲 je to bodovaný pletivo, oko má snad 12 mm a drát sílu 0,8mm🤔
Na voliéře pro exoty máme slabší, tuším, že drát 0,6 mm a oko má snad 8mm a v něm mi štěňata dokázala prokousat díru, ale kuna se tam nikdy podívat nešla, přestože je to vedle slepic.
Taky mi není příjemně, když vidím káně kroužit v okolí, když mám puštěné holuby, přestože vím, že na ně nepůjde 🤫
Bohužel ta liška nemám moc možností, kde co schrastit, tak jde za snadnou kořistí a ještě omezenou na malý prostor, kam pro ni není problém vniknout. Osobně voliéru doporučuju, není nikde psáno, že musí být slepice zavřené stále 😉
Jj, potřebuje je uživit a pak naučit lovit a slepice jsou snadná kořist a je jich dost. Ale pokud bude se slepicema pes, už se tam nepožene, stejně tak pokud se k nim snadno nedostane, nechá je a půjde o dům dál.
No, ona ta voliéra zase nemusí být nedobytná. Ale je to překážka, která ji zdrží a znesnadní jí útok a liška to chce mít rychle za sebou a nenápadně.
Ještě by mohl pomoci pes, pokud by slepice nechal na pokoji, lišku by nejspíš odradila už jeho přítomnost.
Kání bych se moc nebál, to jsou spíš myšilovci, z dravců hrozí spíš krahujci, či jestřábi.
Ale liška je prevít a viděl jsem videa, jak za bílého dne běhá po pletivu plotu, jak kdyby tam měla lávku.
Souhlasím s Kometou, správná zoohygiena je základ.
Jako podporu lze využít i podání probiotik, bylinných extraktů, či okyselení vody.
Určitě není potřeba čistit kurník denně, ale hodně záleží na tom, jak slepice prostor využívají a na jejich koncentraci.
Já být vámi o té voliéře popřemýšlím, protože liška se jednou vrátí, jako ta kuna u mně. Jak píše ančovička, nechal bych jim volnost, ale nad ránem a v nepřítomnosti bych je držel ve voliéře.
Já jsem po první kuně počkal asi dva nebo tři roky, než jsem pořídil slípky nové a asi po dalším roce se mrška vrátila. Proto jsem se rozhodl slepice zavřít.
Liška je schopna si pro slepici dojít v poledne do vesnice a hravě přeleze plot😕
Jejda, tak to je mrzuté😟 Zažil jsem to dvakrát, nakonec jsem se rozhodl vybudovat voliéru a od té doby mám klid.
Jo, tak za takový výsledek bych byl rád a sám jsem siho tipnul, ale bohužel nejsou rodobarvé (nebo o tom nevím🤭), takže si musím počkat až to bude poznat. Pro těch pět holek jsem si už prostor udělal a vešlo by se i šest 😉
Nedopadlo to vůbec špatně. Z 10 vajec první prosvěcování vyloučilo dvě čistá a dnes tu běhá osm 🐤 Všechna pěkná, živá, temperamentní. Jsem vážně spokojen, jen aby tam byla aspoň nějaká kuřička a né samý kohoutek 😄
Já mám jen tuto kvočnu a žádný jiný ohřev a úplně v pohodě odchovávám. I letos jsou kuřata pod deskou a zdají se spokojená😉
Líhnutí bylo úspěšné a to navzdory ČEZu😀 Třikrát vypadl proud za ty tři týdny, což se za posledních pět let, co jsou kabely v zemi, nestalo
Sníh v máji - hodně trávy
Studený máj - v stodole ráj
Suchý březen, chladný máj - bude humno jako ráj
Suchý březen, mokrý máj - bude humno jako ráj
Chladno a večerní mlhy v máji, hojnost ovoce a sena dají