Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.05.2024, 10:58:44
jejda, to mi dáváte 😲 je to bodovaný pletivo, oko má snad 12 mm a drát sílu 0,8mm🤔
Na voliéře pro exoty máme slabší, tuším, že drát 0,6 mm a oko má snad 8mm a v něm mi štěňata dokázala prokousat díru, ale kuna se tam nikdy podívat nešla, přestože je to vedle slepic.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 15.05.2024, 07:04:32
Taky mi není příjemně, když vidím káně kroužit v okolí, když mám puštěné holuby, přestože vím, že na ně nepůjde 🤫
Bohužel ta liška nemám moc možností, kde co schrastit, tak jde za snadnou kořistí a ještě omezenou na malý prostor, kam pro ni není problém vniknout. Osobně voliéru doporučuju, není nikde psáno, že musí být slepice zavřené stále 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.05.2024, 11:33:17
Jj, potřebuje je uživit a pak naučit lovit a slepice jsou snadná kořist a je jich dost. Ale pokud bude se slepicema pes, už se tam nepožene, stejně tak pokud se k nim snadno nedostane, nechá je a půjde o dům dál.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.05.2024, 08:58:42
Já být vámi o té voliéře popřemýšlím, protože liška se jednou vrátí, jako ta kuna u mně. Jak píše ančovička, nechal bych jim volnost, ale nad ránem a v nepřítomnosti bych je držel ve voliéře.
Já jsem po první kuně počkal asi dva nebo tři roky, než jsem pořídil slípky nové a asi po dalším roce se mrška vrátila. Proto jsem se rozhodl slepice zavřít.
Liška je schopna si pro slepici dojít v poledne do vesnice a hravě přeleze plot😕
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 12.05.2024, 08:42:01
Jo, tak za takový výsledek bych byl rád a sám jsem siho tipnul, ale bohužel nejsou rodobarvé (nebo o tom nevím🤭), takže si musím počkat až to bude poznat. Pro těch pět holek jsem si už prostor udělal a vešlo by se i šest 😉
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.05.2024, 09:56:05
Nedopadlo to vůbec špatně. Z 10 vajec první prosvěcování vyloučilo dvě čistá a dnes tu běhá osm 🐤 Všechna pěkná, živá, temperamentní. Jsem vážně spokojen, jen aby tam byla aspoň nějaká kuřička a né samý kohoutek 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Janazevsi z 11.04.2024, 20:20:03
Jj, minorky jsou lstivé útěkářky, to mohu potvrdit, ale jinak jsou naprosto super😉 Ale ona ta lehká plemena jsou takové vlaštovky, na ifauně jedna chovatelka psala o českých zlatých kropenkách, že jsou jako vlaštovky 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Janazevsi z 11.04.2024, 09:40:03
Nejznámější nosné plemeno jsou asi výše zmíněné vlašky, dále leghornky, nebo minorky, jsou to lehká shánčlivá plemena. Minorky nesou krásně veliká bílá vejce, asi nejkrásnější ve slepičí říši.
Dobrými nosnicemi jsou i amroksky, či hempšírky, což jsou slepice s kombinovanou užitkovostí, kde je i trochu masa, ale nesou pořád pěkně.
Třeba breese gauloise jsou dobré nosnice patřící do druhé skupiny.
Ale plemen je hodně a záleží i na vkusu, aby se hejno líbilo a mělo i další vlastnosti, které se vám mohou hodit, nějaké maso (z vlašky toho moc není), kvokavost (sice slípka nenese, ale sama odchová řadu nástupkyň) a podobně.
A taky je potřeba vzít v úvahu původ, protože u některých plemen se stalo to, že kvůli exteriéru, byla některými chovateli užitkovost snížena. Pokud jde chovatel jen po trofejích, nemusí to být úplně k užitku a výstavně hodnotná slepice je užitkově skoro k ničemu.
Jinak je to vaše věc, resp. vašeho manžela, a kecat vám do toho nechci. Jen si říkám, že od chovatelů dostanete zvíře, které vám bude užitečnější než hybrid, a asi i za lepší cenu😉
Já to dělám podobně jako vy, taky přidávám pšenici, taky přidávám šroty se zeleným a směs pak dokrmuju spíš aby mi nezbyla. Ale s předčasnou snáškou jsem se zatím nesetkal.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.04.2024, 05:57:31
Zkuste jim namíchat směs s celou pšenicí v poměru 1:1 (nebo 2:1, to mi taky zafungovalo). Potvrdilo se mi, že ji dobře přijímají a nedělají takový bordel, ani když jim koupíte směs, co jim moc nejede 😉 Já jim k tomu dávám naklíčenou pšenku a všechno možný, včetně domácí sypké směsi a krásně prospívají.