celkem strohá odpověď, taky jste se mohla rozepsat. Myslíte, že v drůbežárnách slepice napřed pošlou ke kohoutovi a pak teprve do haly? 🤔
Příspěvky uživatele
list
Dobrý den, správně se má slepice omráčit a zabít. Omráčíte úderem např topůrkem do zátylku a zabijete useknutím hlavy, nebo podříznutím. Měla by se řádně vykrvit.
Na omráčení se dá pořídit i omračovací pistole na drůbež, ale nevím, jak to bude fungovat u slepic, přece jen mají malou hlavičku. Tam podržíte hlavu, přiložíte pistoli a zmačknete spoušť a je omráčená a vlastně mrtvá. Pak podříznout a vykrvit.
Tak zdrobnělá paduánka asi ani nebude vykulená, ty jsou prťavý😄 Jinak nám se líhla kuřata čínských křepelek pod matkou a ta se teda rodičů držela (bo jsme zkusili kohoutka nechat s nimi), ale ne jako kuřata slepic, to je pravda, ta jsou, zvlášť z počátku, pořád u mámy.
NO, my se chystáme na houby o víkendu. Už jsem viděl na FB, že v tu něco roste, tak snad to klapne🙏
Očividně jste můj příspěvek nepochopil. Psal jsem o tom, že základní informace si má každý načíst sám z literatury a článků ať už tištěných, nebo na webu. Nikoli se ptát na chovatelském fóru. Projděte si zdejší diskuze a zjistíte, že každý má na každou věc svůj pohled, který vychází z jeho znalostí a zkušeností, ale i možností a podmínek chovu. Není možné přijít do diskuze čistý jako list papíru a myslet si, že se tam všechno dozvím. Tady informace přijímáte, filtrujete a používáte to, co vám přijde přínosné ve vašich konkrétních podmínkách.
Takové dotazování bude pokračovat. Proč nenesou? Proč se ozobávají? Proč…? A přijdeme o diskuzi přínosnou pro všechny, protože budeme jen odpovídat na začátečnické otázky, jež se dají vyladit dostudováním.
Takže pokud chci mít slepice, musím si něco přečíst, abych věděl, co slepice potřebuje. Něčemu z toho vyčteného nerozumím? Zeptám se a sbírám ty zkušenosti jiných, ale znalosti musím mít své.
Buggyra: To ale píšete o chovu v prostorech, které jsou pro chov drůbeže vytvořené, nikoliv o bytě. Ano, pokud budu mít v bytě voliéru s pár kusy zdrobnělé, či zakrslé drůbeže, problém nebude. Ale budu-li mít i pokoj s hejnem nosných hybridů, problémy nastanou.
Příčin může být víc, takže začneme otázkami. Už ančovička se ptala na krmení, nekvalitní krmení, chudé na protein je častou příčinou. Dále kolik slepic a na jakém prostoru, jaké mají podmínky, protože příčinou může být i nuda, či stres. Takže je potřeba více informací.
Poraněnou slepici ošetřete desinfekcí, např. výše zmíněnou Betadinou, případně oddělte od hejna a nechte ji v klidu.
Mno, pokud chci slepice na produkci vajec a nevím nic o jejich chovu. Jediné co vím, je, že chci slepice a nechci kohouta. Musím se někde dozvědět, co budu pro držení slepic potřebovat, musím se dozvědět kolik slepic budu potřebovat a jaké a tak podobně. Na tom se snad shodneme.
Jak jsem psal, literatura nám dá kompletní informace do začátku, pěkně zabalené, aby to pochopil téměř každý. Pokud si nechci kupovat literaturu, musím ty informace sebrat někde jinde. Je spousta webových stránek, které mi dají alespoň základní informace, i prodejci hybridek mají na stránkách základní informace, kde se člověk dočte i to, že kohouta nepotřebuje.
Další možností je soused, známý, či kamarád, který slepice má a může mi tyto základní informace zprostředkovat. I když tady už mohou být získané informace irelvantní, či nějak pokřivené, protože jsou lidé studující a o zvířata pečující a pak i nepečující a nestudující.
Z toho vyplývá doporučení nastudovat si něco o zvířeti z literatury. Ono, chřestýše si taky nikdo nekoupí, aniž by věděl, jak se o něj postarat, aby nedošel ani jeden k újmě.
A teď k tomu dotazování tady. Jsme tady všichni chovatelé, kteří mají větší, či menší zkušenosti, znalosti nabyté léty péče i studií. A nikdo z nás neví, s kým se baví, jaké má ten druhý zkušenosti a znalosti. Takže musíme posbírat, co nám tu kdo napíše a popasovat to se svými zkušenostmi a znalostmi a z toho si vyvodit tu radu, kterou jsme hledali. Což není možné, pokud nemáme ani základní znalosti o problematice chovu daného zvířete.
Ano, začít je někde potřeba. A to někde má být literatura, které, věřte, není málo. Každá publikace sehnatelná na trhu obsahuje základní informace pro začínající chovatele, na něž navazuje a smysluplně v kontextu na sebe nabaluje, aby si člověk, který si knihu přečetl, mohl zvíře pořídit a držet. Úkolem ostatních chovatelů není nahrazovat tyto publikace, ale pomoci případné nesrovnalosti srovnat a vyladit. Kritika tazatele, že mu schází základní informace, je zcela na místě. Protože takový tazatel, bude zakládat jedno vlákno za druhým a ptát se na další základní věci, které si však nedokáže dát do souvislostí, protože se budou odpovědi lišit a popírat. Takže základem je nabrat znalosti, pak se můžu doptávat na chovatelském fóru. A dotaz na to, zda budou slepice snášet bez kohouta, je jasným přiznáním naprosté neznalosti problematiky chovu slepic.
Tak u nás se včera též vyjasnilo ☀️ Ale ta Anna by se měla posunout alespoň na říjen, dneska ráno zima jak v ruským filmu. Seno řešit nemusím, bo nechovám nic senožravýho. A do lesa se chystáme o víkendu, psiska se proběhnou a snad i nějaká houba se najde. Letos už mám deficit, který potřebuju vykrýt😉
Nezlobte se, ale brát Blesk jako zdroj informací může jen idiot.
Ha, kometa článek otevřela😉 No, pokud někdo naučil slepici na podložku, tak je lepší než Houdini😜
Já neříkám, že to nejde. Jen že je to komplikovaný. A omlouvám se, ale Aha opravdu číst nebudu, je to proti mým zásadám.
Tady nejde o rozmlouvání. Pokud chci chovat, či držet nějaké zvíře, přebírám za něj odpovědnost a musím se o něj náležitě postarat. Já jsem tu jen lehce vyčetl problémy, které mě hned napadly, aby se zamyslela, zda má možnosti v bytě chovat drůbež. Slepice není papoušek a možná proto je nikdo v bytě nechová.
Ano taky jsem měl asi šest týdnů zakrslice v kleci doma, protože se mi dostaly kuřičky v zimě od chovatele, kterému prostě pozdě zasedla kvočna. Ale pak šly pěkně ven a byly v pohodě.
Jj, ATB bývala běžnou součástí KS dlouhá léta, ale to už dávno neplatí. Stejně tak se před třiceti lety běžně předepisovlala ATB na virová onemocnění u dětí, protože sekundární infekce. To už taky neplatí. Není třeba to teď vytahovat.
Krmné směsi jsou přesně vyráběny pro danou kategorii zvířat, aby co nejlépe prospívala a dospěla, či produkovala a nestrádala.
Krmná směs pro nosnice nebude jiná jen v obsahu Ca, ale i N-látek.
Určitě lze krmit kuřice směsí pro nosnice, ale musí se přizpůsobit celá krmná dávka. Proto je jednodušší dodržet doporučení výrobce směsí.
Čistě teoreticky by to bylo možné. Má to ale tolik “háčků”.
Předně slepice je tvor společenský, takže bychom se měli bavit alespoň o dvou a více zvířatech. Tím se dostáváme k další problematice a to je prostor a zázemí. Je potřeba slepicím dopřát dostatek prostoru na plnění všech jejich potřeb a jelikož slepice je pták nemůže se pohybovat po bytě tzv. na volno, protože pokud něco ptáci opravdu umí, je to kálet kudy chodí. Ale i prostor na uskladnění krmiva, podestýlky a podestýlky do hnízda. Když jsme u podestýlky, dostáváme se také k odpadu, kterého nebude málo a nebude voňavý, nedej bože, aby došlo k úhynu. Takže stížnosti sousedů na zápach, ať už z bytu, či od popelnic, a hluk se dají očekávat.
To jen tak v rychlosti, co mě napadlo 🙂
Tak to u nás dnes leje nejvíce za poslední týden. Tak snad jste pověstnou první vlaštovkou, která přináší jaro, tedy bezdešťovo 😉
To je taky pravda. Dotaz jsem pochopil jako problém jednoho páru, kdy lze usuzovat spíše na problém rodičovského páru, ale může být i plošnější a způsobený i vnějšími vlivy jako je kvalita a množství krmiva, ale i podmínky chovu.
Nemyslím si, že je nutná ta kombinace a pokud bych měl přístup ke všem, střídlal bych je. Pro mě je tam hlavně strašák to uskladnění.
Já si myslím, že sušená krev a krevní močka jsou to samé, jen jiný obchodní název. Ale tady bych se obával (stejně jako u kvasnic) možné degradace krmiva vlivem pohlcení vzdušné vlhkosti a rejdění nejrůznějších mikroorganismů. I proto preferuji ten proteinový koncentrát😉