Křídlování je amputace posledního článku křídla a dělá se nejpozději do tří dnů po vylíhnutí.
Pokud jste to nikdy neviděl a nedělal, kupte si ty spony nebo nůžky a ruční letky dospělé drůbeže na jedné straně těla zkraťte.
Bodlinka o drůbeží ví určitě více než většina z nás, včetně vás, milý XY. a v citaci je její vyjádření, kde, světe, div se, použila i pojem letky. Přesněji tedy ruční letky, čímž je snad zřejmé, že na mysli měla peří😉
To je možné, nikdy jsem to nedělal ani neasistoval. Psal jsem jen jak jsem pochopil Bodlinku.
Jinak co se týče pojmu letka, v našem oboru je letka prostě jen peří a pokud někdo používá tento pojem ve smyslu křídla používá jej chybně. Jde tady o základní pojmy, které se učí už děti na základní škole a jejich chybné použití v chovatelské diskuzi může vézt k velmi nepěkným následkům
Tady je celá kostra ptáka, včetně klíční kosti😉 Pokud jsem bodlinku dobře pochopil odstřihuje se kuřatům jen ta špička křídla (28). Je to trochu mázlé, ale snad čitelné
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 22.08.2023, 12:33:03
u mě problém s přelétáváním přetrvával v dospělosti jen u minorek, ale to jsou takový vlaštovky, že se ani není čemu divit. Proto píšu, že asi nevhodnější prevencí, je výběr vhodného plemene, protože u orpingtonek nebo wyandotek bych přílišné přelety neočekával.
Sponuje se jedno. Funguje to stejně jako zastřihování letek, které u mě teda mělo i stejný efekt a slepice se naučily ten dvoumetrový plot přeskakovat úplně stejně. Efektivnější je buď výber klidnějších plemen, nebo voliéra.
Souhlasím se Zvedavcem, nikdo není schopen poradit s tím, co byste chtěli chovat. Musíte si rozmyslet, co od chovu očekáváte, co jste ochotni zvířatům věnovat, ať jde o čas, finance i prostor. Pak si něco zjistěte o vybraném druhu, plemeni a pak se doptávejte. Nikdo nevíme, co a proč chcete chovat.
Příčin může být více, takže může být více i způsobů řešení. Pokud chcete diagnostikovat zvíře, budete muset zvíře dovézt k nějakému veterináři, který bude schopen diagnostiku provézt. To se tady nepodaří ani Bodlince, protože zvíře prostě nevidí.
Jen dodám, že pokud máte problém v chovu, jakýkoliv, je potřeba se rozepsat a popsat, co se děje, jak krmíte, jaké máte zázemí a podmínky chovu, jak stará zvířata to jsou a podobně. Protože bez informací není nikdo schopen poradit s ničí a křišťálová koule není zrovna spolehlivá.
Tak to u nás včera vedro, k večeru se přehnalo pár mráčků, ale asi měly namířeno k Vám 😀 A dneska zase lehce podmračeno, ani kapka a ještě jsem zaslechl dravce, a to samozřejmě až po vypuštění holubů 😟 Ale naštěstí tady jsem zatím viděl jen káně, luňáka a nějaké motáky😉
Holubi z volných chovů budou ostražití. Hodně se volně chovají pošťáci a barevnohlávci, když budeme u plemen, ale myslím, že i čejky, nebo káníci by byli vhodní. Já pouštím pštrosy denně a není problém s kočkami ani psy.
Kuna prý neútočí a jen si odnáší vejce. K útokům pak dochází při vyplašení drůbeže, kdy pozabíjí, co jí přijde pod ruku. Nevím, mě se vejce neztrácela a pak jsem jednou přijel večer z práce a celý kurník vybílený, jen zadávené slepice.
Já mám moravské pštrosy a s kočkou žádný problém. Sedí na jedné střeše a nic se neděje. Pravdou je, že na určitou vzdálenost holubi raději přelétnou jinam, než aby dostala šanci je lapit. Holubi se musí naučit, že je kočka může ohrozit a začnou si dávat pozor.
Jj, je to o možnostech. Mě by taky sedící slepice ani nevadila, ale ona zasedne v jejich oblíbeném hnízdě, kde se střídají všechny, protože další dvě jim z nějakého důvodu nevyhovují. A ty ostatní tam jdou stejně snášet, takže tam mám mnohdy tři slepice naráz. Tahle ji potrápím, ale mají klid všechny.