Aktuálně: 3 555 inzerátů216 163 diskuzních příspěvků18 327 uživatelů

Příspěvky uživatele

list

list
list 28.08.2023, 07:41:36 xxx.xxx.200.115

Ano, kometo, na ifauně to bylo taky časté, ale bylo tam časté i to, že nějaký “chytrák” tazateli nadával za vytažení vlákna několik let starého. Za mě je to v pořádku. Pokud mám problém, hledám řešení, najdu vlákno pročtu a doptám se, co mi není jasné. Přístup založení nového vlákna považuju za lajdácký. Ale máte pravdu, že vyhledávání tu moc nefunguje.

Fikovnice s problematickým vyhledáváním na ifauně nesouhlasím, trávil jsem tam hodně času vyhledáváním diskuzních vláken na dané téma a nebyl problém. 

A k tomu hledání stačí zadat do googlu heslo “slepice se škubou” a vyhodí mimo jiné zdejší vlákno z roku 2016. 

list
list 27.08.2023, 13:41:11 xxx:xxx.2ec0:881a

Ono ty vteřiny se právě počítají, proto se má omráčit. Na jatkách se zvířata také napřed omráčí a teprve po té vykrví, konkrétně drůbež se omračuje elektrickým proudem. V malochovu je možné použít omračovací pistoli, nebo omráčit úderem do zátylku a po té vykrvit, nebo právě dekapitovat zezadu, aby došlo k přerušení míchy a okamžité smrti zvířete. 

list
list 27.08.2023, 13:08:17 xxx:xxx.2ec0:881a
Odpověď na příspěvek uživatele tRoubal z 27.08.2023, 12:47:03

Před podříznutím by mělo být zvíře omráčeno, proto se řeže zezadu, kdy usmrtíte rychle a bez bolesti a rovnou vykrvíte. 

list
list 27.08.2023, 11:29:11 xxx:xxx.2ec0:881a

Na beton se dělá penetrace přímo do betonu a nebo jako nátěr. Ve fólii též nemám důvěru. 

list
list 27.08.2023, 11:08:04 xxx:xxx.2ec0:881a
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 27.08.2023, 10:26:45

Tak to je super, asi si taky koupím nůžky 👍

K těm zařezávacím kleštím je i popis jak porážet, dovolil jsem si zkopírovat níže. Jen moc nerozumím tomu, proč hrabavou pod krkem a vodní drůbež za krkem. To mi moc smysl nedává. O prostřižení hlavy tam toho moc nepíšou. Taky si to neumím představit a přijde mi to zbytečně složité.

Hrabavou drůbež zabíjíme nejlépe tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme (chceme-li krev dále v kuchyni využít) a následně přeřízneme krční tepnu. Drůbež držíme hlavou dolů tak, aby krev dobře vytekla. Práci lze si lze usnadnit různými porážkovými přístroji (jateční pistole) nebo vykrvovacím trychtýřem. 

Další variantou porážky je takzvané prostřižení hlavy nad zobákem kleštěmi. 

Při průmyslových porážkách se drůbež omračuje elektrickým proudem a následně podřezáváme krční tepna. 

Vodní drůbež zařezáváme za hlavou, krev se v tomto případě využívá výrazně častěji i v kuchyni, než u hrabavé drůbeže. Důvody jsou v zásadě dva: Je jí více a je chutnější. Krev vždy mícháme, aby nedošlo k jejímu srážení. V případě, že se krev srazí, je možné ji buď rozšlehat, nebo zcedit jemným sítkem. Krev se rychle kazí a zpracování se doporučuje co nejdříve! (rozhodně již v den zabití drůbeže)”

list
list 27.08.2023, 07:55:42 xxx:xxx.2ec0:881a

Já nechápu, proč se zakládá nové vlákno na toto téma. 

list
list 27.08.2023, 07:51:03 xxx:xxx.2ec0:881a

Jo a ještě poznámka, nejde o dva druhy, ale o dvě plemena

list
list 27.08.2023, 07:50:36 xxx:xxx.2ec0:881a

Nepořizoval bych kohouta k hybridkám a místo zakrslých bych šel do zdrobnělých s kohoutem. Kohout zdrobnělek bude v pohodě a zdrobnělé budou mít větší šanci proti hybridkám. 

list
list 25.08.2023, 12:08:09 xxx.xxx.200.115
Odpověď na příspěvek uživatele Raspic z 25.08.2023, 11:45:01

Jo, tak to jsem přehlédl, že voliérka, četl jsem voliéra 🙄 Jj, do voliérky pár holoubků diamantových, ty jsou taky fajní😉

list
list 25.08.2023, 11:05:48 xxx.xxx.200.115

Těžko říci, ale asi největší účast bude na celostátních výstavách. Chovatel v Lysé bývá pěkný

list
list 24.08.2023, 22:14:30 xxx:xxx.b37d:8d33

Někde ve vlákně psal, že ho to učil nějaký starý chovatel, který nazýval tu část křídla letka a tím to všechno začalo

list
list 24.08.2023, 20:58:17 xxx:xxx.b37d:8d33
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 24.08.2023, 20:55:11

Bývá to běžné v Zoologických zahradách, ale někdo to dělá i u drůbeže. Ve vlákně je to celkem popsáno. Jen pan XY. nechápe, že letka je jen peří. 

list
list 24.08.2023, 12:05:47 xxx.xxx.200.115

Tak absces taky neumrtvujete, prostě říznete, nebo píchnete, vymáčknete hnis, ideálně ještě vypláchnete a vydezinfikujete. Bolest je při tom procesu určitě vyšší, ale je to jen chvilka a přijde úleva. Může se stát. Ale pokud to někdo dělá pravidelně a neřeší příčinu, tak je to hodně špatně. 

list
list 24.08.2023, 11:59:32 xxx.xxx.200.115

Já mám plechové, dřevěné a betonové, ale když potřebuju slípky nechat den, dva bez dozoru, mám i tubusové plastové. Jinak v plechovým mají směs a do druhých dvou dávám mlsky - zbytky, odřezky a podobně se šrotem, takové to na vyzobání během chvíle. 

list
list 23.08.2023, 14:26:32 xxx.xxx.200.115
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.08.2023, 13:59:58

přesně o tom píšu, je to prostě koníček

list
list 23.08.2023, 13:58:37 xxx.xxx.200.115

Já nevím, asi není zvíře, jehož chov by byl bez nákladů. Když si spočítáte, co stojí jakákoliv drůbež, králící, pes, či kočka, nebo terarijní zvířata. 

list
list 23.08.2023, 12:45:22 xxx.xxx.200.115
Odpověď na příspěvek uživatele XY. z 23.08.2023, 12:14:57

“… A ano je to ustřižení křídla jedinci do max 3 dnů stáří…”

Takže jste pochopil, že letka je něco jiného než křídlo 👍 Tak teď se už jen držet správného názvosloví, aby se předešlo nedorozumění a bude to tu zase fajn 😉

list
list 23.08.2023, 11:59:28 xxx.xxx.200.115
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.08.2023, 11:50:17

Já vím, ale asi je potřeba tu diskuzi vézt, protože to může někomu jinému pomoci. Co kdyby si tady někdo pomyslel, že letka je křídlo, a zkoušel slepici ustříhnout křídlo? 😲