Nepořizoval bych kohouta k hybridkám a místo zakrslých bych šel do zdrobnělých s kohoutem. Kohout zdrobnělek bude v pohodě a zdrobnělé budou mít větší šanci proti hybridkám.
Příspěvky uživatele
list
Jo, tak to jsem přehlédl, že voliérka, četl jsem voliéra 🙄 Jj, do voliérky pár holoubků diamantových, ty jsou taky fajní😉
Těžko říci, ale asi největší účast bude na celostátních výstavách. Chovatel v Lysé bývá pěkný
Dnes je chov holubů ve voliéře běžný snad u všech plemen.
Někde ve vlákně psal, že ho to učil nějaký starý chovatel, který nazýval tu část křídla letka a tím to všechno začalo
Bývá to běžné v Zoologických zahradách, ale někdo to dělá i u drůbeže. Ve vlákně je to celkem popsáno. Jen pan XY. nechápe, že letka je jen peří.
Tak absces taky neumrtvujete, prostě říznete, nebo píchnete, vymáčknete hnis, ideálně ještě vypláchnete a vydezinfikujete. Bolest je při tom procesu určitě vyšší, ale je to jen chvilka a přijde úleva. Může se stát. Ale pokud to někdo dělá pravidelně a neřeší příčinu, tak je to hodně špatně.
Já mám plechové, dřevěné a betonové, ale když potřebuju slípky nechat den, dva bez dozoru, mám i tubusové plastové. Jinak v plechovým mají směs a do druhých dvou dávám mlsky - zbytky, odřezky a podobně se šrotem, takové to na vyzobání během chvíle.
přesně o tom píšu, je to prostě koníček
Já nevím, asi není zvíře, jehož chov by byl bez nákladů. Když si spočítáte, co stojí jakákoliv drůbež, králící, pes, či kočka, nebo terarijní zvířata.
“… A ano je to ustřižení křídla jedinci do max 3 dnů stáří…”
Takže jste pochopil, že letka je něco jiného než křídlo 👍 Tak teď se už jen držet správného názvosloví, aby se předešlo nedorozumění a bude to tu zase fajn 😉
Já vím, ale asi je potřeba tu diskuzi vézt, protože to může někomu jinému pomoci. Co kdyby si tady někdo pomyslel, že letka je křídlo, a zkoušel slepici ustříhnout křídlo? 😲
Bodlinka:Křídlování je amputace posledního článku křídla a dělá se nejpozději do tří dnů po vylíhnutí.
Pokud jste to nikdy neviděl a nedělal, kupte si ty spony nebo nůžky a ruční letky dospělé drůbeže na jedné straně těla zkraťte.
Bodlinka o drůbeží ví určitě více než většina z nás, včetně vás, milý XY. a v citaci je její vyjádření, kde, světe, div se, použila i pojem letky. Přesněji tedy ruční letky, čímž je snad zřejmé, že na mysli měla peří😉
To je možné, nikdy jsem to nedělal ani neasistoval. Psal jsem jen jak jsem pochopil Bodlinku.
Jinak co se týče pojmu letka, v našem oboru je letka prostě jen peří a pokud někdo používá tento pojem ve smyslu křídla používá jej chybně. Jde tady o základní pojmy, které se učí už děti na základní škole a jejich chybné použití v chovatelské diskuzi může vézt k velmi nepěkným následkům
Zdrobnělé a zakrslé jsou všeobecně létavější, běhavější a kvokavější než běžně velké formy.
Tady je celá kostra ptáka, včetně klíční kosti😉 Pokud jsem bodlinku dobře pochopil odstřihuje se kuřatům jen ta špička křídla (28). Je to trochu mázlé, ale snad čitelné
u mě problém s přelétáváním přetrvával v dospělosti jen u minorek, ale to jsou takový vlaštovky, že se ani není čemu divit. Proto píšu, že asi nevhodnější prevencí, je výběr vhodného plemene, protože u orpingtonek nebo wyandotek bych přílišné přelety neočekával.
Vloni v Lysé byly, ale nemám katalog, tak nevím, kdo je vystavoval ☹️
Sponuje se jedno. Funguje to stejně jako zastřihování letek, které u mě teda mělo i stejný efekt a slepice se naučily ten dvoumetrový plot přeskakovat úplně stejně. Efektivnější je buď výber klidnějších plemen, nebo voliéra.