Nevím, ale na dotazy typu, “kohout chrčí”, “slepice je asi nemocná” a podobně se nedá odpovědět jinak, než vem sekyrku a ukonči trápení. Jediná další možná odpověď, je vem zvíře a jeď na veterinu.
Všechny ostatní odpovědi nejsou na místě. Pokud by chovatel chtěl jinou odpověď musel by se řádně rozepsat, popsat zvíře, jeho stav, podmínky chovu a podobně a dalo by se jen odhadovat, co by to mohlo být. Dlouhá diskuze a zvíře nakonec stejně pojde.
Předně si pořiďte literaturu a nastudujte si něco o slepicích a jejich chovu.
Dále si kupte kompletní krmnou směs pro nosnice a krmte je tou směsí, ostatní jim přidejte pro zpestření jídelníčku v omezené míře. Lépe méně, nežli více. Zpestřovat krmnou dávku budete umět, až si o slepicích něco dostudujete.
Napáječek pro drůbež je na netu přehršle, stačí si jen zadat do vyhledávače heslo: “napáječka pro drůbež”, nebo “napáječka pro slepice”. Vyberete si tu, jež vám bude vyhovovat a koupíte.
V první části dotazu nějak postrádám informaci o vašem snáškovém hnízdě. Takže těžko soudit, proč se jim nelíbí. Králíkárnu zavřete a pokud možno nabídněte slípkám více snáškových hnízd, aby si vybraly, to pravé. Mělo by být na klidném, tmavším místě.
Ale hlavně si něco o chovu slepic načtěte a začněte je krmit pořádně, nebo vám nést přestanou, nebo vejce sežerou, v tom lepším případě.
Ježek mi žral vejce poblíž hnizda..takže je to kuna👍😄
Jj, to bych u ježka čekal😉 Nemá prostě takovou papulu, aby popadl vejce a odnesl ho, maximálně si ho kousek odkulí. Ještě bych věřil, že potkan🐀 dostane vejce kousek dál od hnízda, ale taky ne přes větší překážky. Možná by to mohla být nějaká zesláblá liška🦊, protože liška ve formě si se slepicí hravě poradí a odnese ji i přes plot. Kuna je nejpravděpodobnější 😉
kroužek nemůže být zárukou kvality. vždyť ve věku, kdy kroužkujete kuřata, poznáte možná pohlaví a u některých plemen ani to ne.
Bohužel nemůže, ale měl by alespoň být zárukou čistoty chovu, což též není. Proto si hodlám chovný materiál shánět na výstavách, nikoliv na inzerci 😉 Ale pravdou je, že nemůžete kroužkovat starší zvířata a nikdo není schopen kontroly, což umožnilo rozjezd obchodu s kroužky
A to je přesně ten problém. Kroužkované zvíře by mělo být geneticky, co nejčistší, ne v tom mít hybridky.
Jinak Zvedavec, naše ZO má i nějaké další výhody, vyjma kroužků, třeba erární automatickou líheň, takže si nemusíme líhně pořizovat, či levnější krmné směsi. Já se organizoval hlavně kvůli kontaktům na chovatele v okolí, člověk se na těch výstavách s nimi seznámí😉
Tak to určitě 👍..kdo je připraven,není překvapen 😀je chvályhodné, že má živý zájem,aby něco nepokazila, což u těch slepic tak moc nehrozí, protože jak jsem psala,slepice jsou schopny sežrat,co se dá..hlavně aby dostaly dobrý základ krmeni a potom trochu toho ostatniho pro zpestření jídelníčku 😊líbí se mi,jak se Zrzavci na slepice těší 😍😇
Jj, jak se těší a snaží připravit na všechno možný, co by se mohlo stát, je boží 👍
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 23.09.2023, 20:22:36
Jj, jak psala Bodlinka chovatelé prodávají přebytky. Nakoupí za 5,- a prodají za 10,-. Možná to někdo dělá i na kšeft. Těžko říct… Rozhodně to považuji za neetické.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 23.09.2023, 19:44:26
Přiznávám, že nevím, do svazu jsem se dal letos a nechal jsem si čas a rozkoukání. Příští rok chci zkusit na nějakou výstavu holuby, tak uvidíme, co z toho bude.
Já si myslím, že je to spíš o tom, co člověk očekává. Chci-li jen slepice na vejce, nepotřebuji svaz, chci-li se věnovat chovu šlechtění svého plemene, svaz potřebuji. Je to vlastně soutěž, produkuju chovný materiál, který vystavuju a on se umísťuje. To je přínos svazu. Další výhody už vychází z konkrétní ZO
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 22.09.2023, 22:15:59
Naprosto souhlasím. Chápu, že Zrzavci může někoho znervózňovat, bo se moc ptá. Ale přijde mi, že zkušenost se zvířaty nějakou má, odhaduji psy, či koně. I podle toho, jak vede konverzace mi přijde jako holka od koní, nebo psů. Ale to není podstatné. Podstatné je, že se chystá na slepice a opravdu se chystá a velmi pečlivě a zajímá se o věci, které by ji vlastně neměly ani napadnout. Tak ať se ptá👍
Odpověď na příspěvek uživatele DM.Boas z 20.09.2023, 21:27:21
Já jsem mulčovací kůru nejprve pekl v troubě cca na 70, 80 °C a byl jsem velmi spokojený. Dával jsem jen tenčí vrstvu, pod ní směs rašeliny a písku, celkově to dobře drželo vlhkost a prospívaly v tom rostliny. Ale bude také záležet na zdroji kůry, teď jsem ji dával do vyvýšeného záhonu a rvu si vlasy, že jsem ji nepekl též.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 22.09.2023, 15:24:43
Ty úplně svrchní suché ne, ale takové ty ještě trochu šťavnaté😉
K těm zbytkům v misce, kam dnes přijdou i ty papriky a cibule. Není toho tolik a nejsou to zbytky vařeného jídla, spíše odřezky zeleniny, ovoce, slupky a takové. Jak někdo psal, nesmí toho být moc, přimíchávám do toho sypkou směs a slouží to dobře - spojí ji to a zchutní.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.09.2023, 08:54:12
Jj, taky mám dvě misky, jednu pro slepice a druhou na kompost, který je u slepic, ale nechci jim to házet do krmítka. Ony si všechno přeberou a některé věci, jako třeba výše zmiňované slupky citrusů, je vůbec nezajímají. Jiné, jako třeba slupky cibule, nebo placenta z papriky, jsou hned pryč😲
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.09.2023, 09:21:39
Nemyslím, že je to jen o tom přístupu, bo chemie, ale taky nepotřebného množství. Výrobci prostě vyrábí velkoobjemové preparáty, které drobnochovatel nevyužije a více než polovinu vyhodí.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 21.09.2023, 17:58:03
Tak svoji prevenci si řídí každý stát dle svého uvážení. U nás je v okolí nezámrzné vody dost, takže zimoviště vodního ptactva všude kolem a ohnisko asi 15 km od nás.