Já mám s kupovanými směsmi ten problém, že obsahují poměrně hodně čiroku, o který mi holubi nestojí. Takže si míchám směs celou sám.
Ječmen a pšenici dávám naklíčené v poměru 1:1, ještě jednou děkuji Raspic za radu, protože ani ječmen nechtěli. K tomu hrách, trochu slunečnice, kukuřice, lesknice, semence, ostropetřce, či řepky (poměr hrách : kukuřice : slunečnice je spíš 4:1:1). To ostatní spíš podle toho, co zrovna seženu.
Grit a holubí kámen mají neustále k dispozici. A mají denní možnost proletu.
Nepozoroval jsem žádné změny při zimních odchovech. Naopak, když se holubi rozhodnout zahnízdit, zahnízdí. Pokud to nevyjde, zkusí to znova a znova a znova… Je lepší jim otevřít hnízdo, než holubici vysilovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.11.2023, 08:16:13
Zrovna ty sýkory si vezmou na krmítku slunečnici a přelétnou si na větev, kde ji sezobou. Jak si představujete tu desinfekci? Pobíhat venku a rozprašovat do korun stromů a keřů kolem krmítka desinfekci?
Odpověď na příspěvek uživatele Omega 09 z 13.11.2023, 19:25:24
Odpověď není jednoduchá. Neuvádíte nic, z čehož by bylo možno vycházet.
Já jsem měl zakrslé holandské v nezatepleném kurníku a zvládaly v pohodě i několikadenní mrazy -15 až -20 °C. Kurník byl malinký, byly tam přes noc zavřeny a přes den měly otevřeno.
Já dávám slepicím každé ráno směs šrotu s odřezky zeleniny nebo strouhanou mrkví a tak a do toho občas přidávám pokrájený stroužek česneku. Vyzobou to do mrtě😉
Mě se teda ve výše uvedeném článku nelíbí už ta úvaha, že přikrmovat se nemá, neboť to tak příroda zařídila. Což je argument dost zavádějící, protože dnešní evropská krajina je té přirozené a přírodní dosti vdálená. V české krajině dnešních dní není dostatek příležitostí k uživení dostatečné populace ptactva, neboť většinu půdy máme zastavěnou, či zemědělskou, bez mezí a remízků, kde by byly plevele ptáky na zimu zásobící. Produkční rostliny se sklidí téměř beze zbytků, pokud se vysadí nějaké zelené hnojení, nemá šanci vytvrořit semena, protože ani v dnešních teplých zimách není dostatečně teplo na produkci semen.
K té dezinfekci - osobně krmítka nedezinfikuju, jen maximálně opláchnu čistou vodou. Pokud mi na krmítko naletí nakažený pták, patogen roznese i mimo krmítko - na větve stromů a keřů, zdi atp. Savo dle mého názoru ani není nejvhodnějším prostředkem, pokud bych chtěl použít opravdu něco, co rozpustí i tasemnici (to mám vyzkoušené), použil bych roztok Domestosu, ten alespoň tolik nesmrdí.
Zdravím, osobně holuby nerozděluji na zimu dle pohlaví a touto dobou (říjen/listopad) jim postupně zavírám budníky. Jsou trochu nesví, ale nějakou dobu si dají od hnízdění pokoj. Dost pomáhá zkracování dne a ochlazování. To jak dlouho záleží spíš na průběhu zimy. Poslední dobou bývá únor jarní, tak je pouštím do budníků, neboť jsou už dost nervní, ale třeba vloni jsem je nechal zahnízdit už v lednu, protože byla velmi mírná zima a začali mi hnízdit i v kurníku.
Ale asi taky bude záležet na plemeni, já mám moravské pštrosy, což jsou houževnatí holubi a jsou schopni odchovávat celoročně.
Roli určitě hraje i to, že žiji v Polabí a ne v Krkonoších, naše zimy bývají velmi mírné.
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 08.11.2023, 17:49:43
O podobném holubníku, jako je na obrázku právě uvažuju taky. Pštrosy bych měl ve voliéře, kterou jim stejně otevírám téměř denně a do toho by se mi líbilo něco menšího, ta čejka nebo prácheňský káník.
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 07.11.2023, 16:55:00
Tak to já se i na ifauně dočetl i chvalozpěvy na holubník na kůlu a být alespoň na okraji vesnice, tak bych do něj šel hned.
Ale je pravda, že po pár letech holubaření, kdy jsou holuby ve voliéře a skoro denně pouštěni k proletu vnímám i komplikace zcela volného chovu, například když potřebuju holuby odchytit, mě stačí jen večer zavřít voliéru a ráno si pochytám, co potřebuju, což ve vyloženě volném chovu asi nebude zcela možné.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.11.2023, 14:10:09
Ono je otázkou, jaké kategorie zvířat sem byly dopraveny, jakým způsobem i jak vypadala následná péče a chov. To že nebylo dosaženo úspěchu neznamená, že to není možné.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 07.11.2023, 06:35:45
Já jen co jsem se dočetl, introdukce nebyla úspěšná.
Může být problém ve způsobu chovu, který ptákům nevyhovuje, může jít o vyšší míru stresu z čehokoli. Pokud jsou v domovině chovány v extenzivních chovech někde na okraji džungle, tedy polodivoce, tak u nás v kurníku s malým výběhem, kde kolem nich pořád někdo, či něco pobíhá, jsou vystaveny hluku okolního provozu, nemusí vůbec prosperovat. Nevím, o kolik šlo pokusů o introdukci, ani o jejich podmínkách.
Odpověď na příspěvek uživatele XY. z 04.11.2023, 19:52:16
U vrozené vývojové vady víme, kde se vzala, je to od rodičů, proto je pak nepřipařujeme a necháme je doprodukovat, nebo je sníme, čímž vyřadíme vadu z chovu, pokud i jejich děti nejsou připařovány do dalších generací.
Odpověď na příspěvek uživatele Jaromír z 04.11.2023, 11:31:41
No, nejsem si jistý, zda je vaše metoda efektivní. V laboratoři se používá flotační roztok, vzorek se zatočí v centrifuze a pak jde pod mikroskop a člověk hledá třeba oocysty Eimerií.
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 03.11.2023, 10:44:01
Díky moc za vyčerpávající odpověď.
Ptám se, protože přemýšlím přidat ke svým polovolným pštrosům (jsou ve voliéře, ale denně mají otevřeno a možnost proletu) právě čejky nebo káníky na volno, protože sousedi s pštrosy nemají problém, tak bych je chtěl doplnit nejakým létavějším plemenem.