Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 23.11.2023, 07:48:41
Ono když léčbu porovnáte s finanční hodnotou zvířete, tak se Vám nevyplatí ani léčit psa, či kočku.
U těch slepic si všiměte, že je dotaz vždy v takovém stavu, že se nechce věřit, že zvíře ještě žije, jako tady. Tam už je veškerá snaha marná a utracení je vlastně jen zkrácením utrpení zvířete. Pak můžete hledat příčinu pitvou a dalšími vyšetřeními. I ta však překročí finanční hodnotu jedince, ne-li celého hejna.
Ona vyklíčí i nepraná, ale nečistoty (myšleno plevy, zbytky stébla, či necelé zrno) jsou pak vstupní branou plísní, což celou naklíčenou várku znehodnotí, neboť to nelze pak vytřídit. Proto je lepší zrno před namočením promýt proudem vody a tyto nečistoty eliminovat.
Zrno je k dostání vysešené, proto je potřeba nechat namočené cca 24 hodin, aby se zase zavodnilo. Pak je potřeba nechat ve vlku, ale ne ve vodě, aby v pohodě klíčilo. A promýváním každý den se opět eliminují neičstoty, které by mohly celou váru zaplísnit.
Jj, klíčit to chce nad nulou. Není potřeba dávat za okno, zrno ke klíčení nepotřebuje světlo.
1. den z ní vymyju všechny nečistoty, aby nedocházelo k plesnivění, a nechám do dalšího dne ponořenou ve vodě - zrno je zcela pod hladinou. Když jsem klíčil v podmisce, tak jen pár milimetrů, teď v kyblíku i 10 cm.
2. den sleju, zrno řádně promyju a scedím, kyblík přiklápím, ale není to nutností.
3. den podávám, zbylé opět promyju a scedím a doložím na následující den.
Naklíčené zrno má třetí den výrazné klíčky, čtvrtý den už jsou patrné kořínky i vzrůstající rostlinky. Nesmí to zapáchat, vůně je, řekl bych, specifická, ale ne nepříjemná.
Takže z toho plyne, že na Vánoce nakoupíme repelent proti komárům (protože krktek) a na Silvestra se navlíkneme do kožichů? Protože u nás se objevil nažloutlý list na švestce až teď, tak počítám, že opadá až na ty Vánoce😄
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.11.2023, 16:45:12
Já se musím přiznat, že jsme dlouhá léta stromeček řešili uloupeným semenáčkem z lesa několik let pěstovaným v květináči a fungoval skvěle. Ale už musel do světa, neprošel dveřmi. Jinak jsme s kupovanými též neuspěli, ale v zahradnictvích by měli prodávat i zapěstované, ne jen kopané.
Tak to u nás teda občas i Slunko vykoukne a je tu celkem příjemně. Teda na triko to není, ale zimní bunda si zatím hoví ve skříni a jestli to tak půjde dál, tak se ani nevyvětrá, jako vloni a předloni 😊
Taky bych řekl, že to bude kokcidióza. Myslím, že na vině bude chybný přístup k ochraně. Přeléčení kokcidiostatiky by mělo přecházet koprologické vyšetření i kokcidie si vytváří rezistenci. Léčba pak nemusí být účinná.
Osobně, bych chovancům odebral vzorky trusu a nechal provézt parazitologické vyšetření u všech zvířat, abyste si udělal obrázek o situaci v chovu. Pak bych se poradil s veterinářem a léčil přesně dle jeho pokynů.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 16.11.2023, 10:19:10
Tak to u nás byla kuna v sousedství 😔 Takže mi stačilo dvojí vybílení kurníku a byla voliéra.
Taky jsem pozoroval, že se na krmítku objevují starší ptáci při vyvádění mladých, pak s mladými a v pozdním létě spíš rabovali vrabci, vždycky vyházeli všechno z krmítka a pak zobali na zemi😲 a teď se zase vrátily sýkory a brhlíci🙂
Tak to já měl problém s kunou, takže slepice a holubi putovali do voliéry a ptactvo volně žijící mělo smůlu. Když jsem v loňské zimě neviděl ani ptáčka v širokém okolí, tak jsem instaloval jedno krmítko a začal sypat zrní a jak se slétávali přibylo v průběhu roku další a teď na zimu třetí 😄
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 16.11.2023, 09:50:14
Jo, já se taky řepce nevyhývám, držím se názoru, že zelené má být pestré, proto jsem nikdy nedával jen kopřivy, nebo jen něco jiného, vždycky mix. Sušených pár kopřiv pro ně taky mám 😉
K tomu nakličování, nemyslím si, že někdo nemá možnost naklíčit zrní. Já nakličuju v kyblíku od krmiva pro jezírkové ryby, směs pšenice a ječmene 1:1 pro holuby a dostávají to i slepice. Dva takové kyblíky mám v koupelně, protože nemám žádný jiný prostor, prtože to zrní potřebuje teploty nad 0 °C, že 🤭
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 16.11.2023, 09:35:00
Tak to já to vyšperkoval a mám už 3 krmítka😀 Jedno ve stromě, jedno na tyči v prostoru mezi stromy a třetí na zdi, kde je široký přehled, to mají rády hrdličky😉
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 16.11.2023, 08:53:04
U nás je to hodně podobné. Kolem krmítka jsou 3 vzrostlé javory, jabloň a broskvoň, takže mají dost prostoru, kam si odskočit zrnko sezobnout a nehaštěří se.
Nevím, celou dobu, co sleduju tuhle diskuzi, si říkám, není lepší vzít trochu pšenice a nechat ji naklíčit? Nedá to těm slepicím víc, než nať řepky? Tolik práce to taky nedá, nemusím se obávat následk a slepicím to prospěje.