Aktuálně: 3 711 inzerátů209 954 diskuzních příspěvků18 247 uživatelů

Příspěvky uživatele

sharingan

sharingan
sharingan 31.10.2024, 00:37:31 xxx.xxx.137.199

Zdravím. Husa toulouská (tuluská) je zcela jiné plemeno, nežli husa tulská. 

Toulouská = velké francouzské plemeno, chované pro maso a játra;

tulská = menší ruské bojové plemeno s robustním zobákem.

sharingan
sharingan 24.10.2024, 12:54:23 xxx.xxx.186.2

Zdravím. Puštík obecný není zvláště chráněným druhem živočicha. Vztahuje se na něj však obecná ochrana ptactva dle ZOPK. A teď hůře dohledám, ale tuším, že i ochrana EU. Doslovné řízení se zněním paragrafů v oblasti ochrany jedinců je v určitých situacích samozřejmě absurdní. Každý, kdo kdy třeba autem či bicyklem přejel hada, žábu, slepýše či ještěrku, už zákon porušil. 

V praxi doporučuju hlavně posouzení znalcem, zda a proč sova je/bude schopná tělesně plně fungovat opět na divoko. Pokud má třeba nevratně poškozené křídlo, tak samozřejmě ne. V tomto případě je umístnění do lidské péče vhodné. Puštíka můžete umístit do nejbližší záchranné stanice. Znám však realitu. Stanice mají omezenou finanční i prostorovou kapacitu, praskají ve švech a každý případ, který je vyřešitelný bez jejich aktivity, se počítá. Při právním drobnohledu nad platností licence k nakládání s živočichy by také některé nemusely úplně obstát. Zvíře, které však má časem šanci být opět vypuštěno, by však v péči profesionálů rozhodně skončit mělo.

Pokud si puštíka, jehož stav a zranění nepředurčují nikdy k úspěšnému návratu do přírody, necháte, tak to není vcelku nic proti ničemu. Legálně si zkoušet opatřit výjimku však nedoporučuju. A samozřejmě na sebe neupozorňovat - zabavení a pokuty.. Péče není zvláště náročná, jde o malý, relativně nenáročný druh. Voliérka a krmení převážně hlodavci/kuřaty. 

Alfou a omegou pro další rozhodnutí je teď ten rozsah poškození  zvířete, zda kdy bude schopno fungovat (let) divoce. Že se mu zlepšila forma už o 200 g, ale stále nelétá dobře…vypadá komplikovaněji.

sharingan
sharingan 22.10.2024, 13:44:20 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.10.2024, 12:27:55

Zdravím. Ideálně do slunovratu, ale čím dřív, tím líp.

sharingan
sharingan 21.10.2024, 09:49:26 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jiri24 z 20.10.2024, 22:53:20

Zdravím. Ke gekonovi nepomůžu. A na foto č. 2 je mládě ještěrky balkánské (Lacerta trilineata major). Zbylé jsou opravdu P. s. campestris. Na foto č. 1 je mládě, na č. 5 je pěkný adult samec.

sharingan
sharingan 21.10.2024, 09:32:39 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fíha z 20.10.2024, 11:53:52

Zdravím. Častým původcem sinusitidy u krůt je bohužel mykoplasma (Mycoplasma gallisepticum). A pokud je to ona, tak je to infekční neřád. Blíže třeba Google.

sharingan
sharingan 20.10.2024, 19:19:40 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 20.10.2024, 10:20:20

Z mých zkušeností, momentálně pro chov na 2025 mám tři housery češek. Hejno (chovné páry) buduju už několikerým rokem, mnoho zvířat jsem do chovu během jejich “zkušební doby” u mě, do chovu k sobě nepustil (housera, který byl neustále ve válce s mým hlavním klukem, či velmi plachou až hysterickou holku, nebo mlaďase s podezřením na přenos genetické vady…).

Nyní u mě šestiletý kluk, a mladý leč dospělý lončák. Prvně ke mě dorazili a viděli se před rokem. V rámci možností se (mimo dobu toku a ochovu žlutých housat) letos snášeli. Taky kdyby ne, tak už bych dávno jednoho z nich prodal, že 😉. Přes léto, podzim a zimu je mám na noc v jedné boudě. Letos zkouším přidat i půlročního holobrádka z vlastního odchovu, syn šestiletého housera, který má zatím s otcem i lončákem vztahy výborné…uvidím časem, co na jaře udělají hormony. 

Svého času jsem měl v jednom kmenu i dva samce, polobratry z jedné linie, rok od sebe věkem. Tam jsem vzdal pokusy na jaře o oddělení do různých kmenů, protože k sobě prostě chtěli. Při pojímání husičky si nepřekáželi a oplozenost jsem měl standardní, 13 vajec ze 14 ti. 

sharingan
sharingan 19.10.2024, 19:54:47 xxx.xxx.137.199

Zdravím. Nováčky běžně přijímá domácí hejno spíše neochotně. Občas se najde zvíře, které zapadne celkem rychle. Ale nespoléhat na to. U nových samiček je to však pravděpodobnější, než u nových kluků. Záleží velmi na povaze a temperamentu jednotlivých jedinců.

Ale kategoricky tvrdit, že je zcela vyloučeno úspěšné přidání dalšího zvířete, je samozřejmě holý nesmysl.

sharingan
sharingan 08.10.2024, 11:44:00 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 08.10.2024, 10:11:49

Zdravím. Ne zcela zanedbané. Ale pouze nevyvážené. Přespříliš bohaté na proteiny, popř. chudší na minerálie, nebo obojí zároveň. Kost (jejíž vývoj chce svůj čas) zaostane v růstu a síle oproti měkkým tkáním a vede to k této deformaci. 

Jestli je na vině i genetická predispozice (i třeba jen ve formě (v zásadě pozitivního)  rychlejšího,  avšak = uspěchanějšího (a tak na dispalance náchylnějšího) vývoje, je předmětem debat. Vím třeba o chovu hČ kolegy. Konkrétní chovný pár byl u něj přes 10 let. Chovný houser i husa s pěknými křídly. Když si dal kolega s vyvážeností krmiva pro odchov v daný rok opravdu záležet, měla i housata křídla pěkná. Jak to v jiný rok přehnal, tak mu snad všechna housata opravdu snadno a výrazně andělíčkovala. Podle mě možná až příliš ochotně na to, aby tam nebyl i nějaký vrozený předpoklad. Jde samozřejmě pouze o moji domněnku. 

sharingan
sharingan 05.10.2024, 00:33:37 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zuzana z 04.10.2024, 21:43:55

Zdravím. Z Vašeho popisu by mělo jít o zvířata v dobré péči. Leč osobně vše raději beru s rezervou…není třeba vyloučeno, že naopak levou nohu má v pořádku, zato pravá je výrazně oteklá? A případná popisovaná atrofie byla vrozená, jen se důsledky projevily až nyní? Nebo je to věc získaná třeba po úrazu? Všech 19 slepic opravdu okamžitě od sebe kdykoli individuálně rozlišíte? A nepokoje, že vůbec nejsou…to není reálné, nějaké drobné či větší rozmíšky v rámci udržení a změn hierarchie tam samozřejmě máte. 

Jinak řešení - no, zde selským rozumem. Buď se pipka, oddělená od ostatních, během několika dnů, začne pohybově zlepšovat. Ať je problém jakéhokoli původu. A nebo nezačne.

Svého času jsme měli v péči několikaletou hybridku, které během krmení rozdrtila stoupnutím kráva paznehtem jeden pařát. Slípka jinak zdravá, odolná, v dobré kondici, dobře vyvinutá.  Pipka dostala něco jako dlahu, a oddělená byla ve vnitřním zázemí v budově, na samotce. Žrádlo a voda u ní před zobákem. Apetit jí zůstal, a přes mou skepsi začala brzy po kouskách popajdávat po voliéře, cca do měsíce jí šlo přidat zpět ven k hejnu. Pajdala už pak navždy, ale fungovala normálně.

sharingan
sharingan 16.09.2024, 14:17:29 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.09.2024, 13:59:35

Fotka je z tohoto inzerátu: https://zvirata.bazos.cz/inzerat/190733017/ceska-kropenka-zlata-kmen-zarazen-v-genovem-fondu.php

Prostě kvalitní fotodokumentace je pro mě osobně u inzerátu to nejpodstatnější, abych si sám předem posoudil, zda se jedná o brak, průměr, nebo naopak pro mě potenciálně (opravdu detailní prohlídka lze samozřejmě až naživo, a v ruce) zajímavý chov. Majitel sám klidně nemusí být znalec či mít nějaký přehled, a v textu či telefonu o nabízených zvířatech bájit pohádky. Proto je právě mít detailní aktuální fotodokumentaci super.

sharingan
sharingan 16.09.2024, 13:38:02 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.09.2024, 12:58:14

Přesně. Rád si posoudím z foto zvíře sám. Třeba v jednom z těch jiných inzerátů - z Trutnova - pěkně detailní foto kroužkovaného kohouta (loňský dle žlutého svazového kroužku) - dávám do přílohy. 

U až tam vidím, že pravý běhák má dovnitř směřovanou ostruhu, i vratiprst se stáčí do boku (kachní běhák tuším se tuším této vadě říká)…to bude asi genetika, ale možná i jen blbě natočený na foto či to má po úraze. Každopádně ale dále barva běháků vypadá z foto ne celoplošně břidlicově šedá (jediná možná uznávaná barva pro čistokrevné zvíře), ale černobíle strakatá?! Opravdu nic, co bych dal do chovu. 

Obrázek
sharingan
sharingan 16.09.2024, 12:52:59 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.09.2024, 12:40:53

Foto, z nichž je dobře patrné chovné prostředí…to by zde jakž takž šlo. Ale fotky zvířat pěkně z úhlů a zaostření, aby se dal do slušné míry posoudit exteriér…běháky, lalůčky, ušnice, hřebínky, tvar trupu, nasazení ocasu, stvolová kresba…spíš něco jako je zde: https://zvirata.bazos.cz/inzerat/190733017/ceska-kropenka-zlata-kmen-zarazen-v-genovem-fondu.php

či https://zvirata.bazos.cz/inzerat/190483893/ceska-zlata-kropenka-kohoutci.php

Ale koukám, že třeba v jiném inzerátu https://zvirata.bazos.cz/inzerat/191006068/ceska-zlata-kropenka-kurice-strakonice-pelhrimov.php

tam má pan Šlehofer i z mého úhlu pohledu dostatečně detailní fotku slepičky.

sharingan
sharingan 16.09.2024, 12:22:27 xxx.xxx.137.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 14.09.2024, 19:34:40

Zdravím. Specializuji se spíše na české husy, ovšem jako další původní plemeno a genetický zdroj se občas mihnu i kolem kropenek. O pánovi z inzerátu vím ( J. Šlehofer), byť osobně jsem zatím neměl tu čest. Rok nebo dva nazpět se dostal do tvrdého konfliktu s oficiálním plemenitbu kropenek provádějícím útvarem  - klubem, v rámci svazu. Na základě pánova tvrzení (zjednodušeně), že geneticky čistá má zvířata už jen pouze on, a v klubu jsou už jen kříženci. Podpořeno genetickými testy. Rozebírala se i polemika ohledně ruských CZK. Velmi zajímavá diskuse na staré Ifauně.cz. Problém byl však mj., že za holotyp pán suverénně označil svůj vlastní chov (nevím přesně, na základě jakých dat a proč), a cokoli se od něj geneticky lišilo, “musí být samozřejmě kříženec”. Popřípadě, že mu prý z klubových NV často vykouklo něco exteriérem na hony vzdálené kropence.

Kde je pravda, nevím a zatím nehodlám zjišťovat, svou expertizu zaměřuju na jiná plemena a skupiny. Co ale fundovaně posoudit mohu, je fotodokumentace u inzerátu. Byť v exteriéru kropenek nejsem honěný, samotná kvalita (rozlišení a přiblížení) foto, počet zvířat na fotce, úhel objektivu - nesplňují to, co by dle mě mělo být fotopřílohou u inzerátu z kvalitního chovu. Může jít samozřejmě třeba o člověka, příliš se nekamarádícího s fotografováním…

sharingan
sharingan 11.09.2024, 10:00:55 xxx.xxx.137.199

Zdravím. Husa kadeřavá (sebastopolská). Ono s touto vadou peří je tuším právě tohle jedno jediné plemeno. I když tuším, že už se i rozlišují různé “odnože” plemene dle rozsahu kadeřavosti. 

sharingan
sharingan 10.09.2024, 12:40:49 xxx.xxx.186.2

Zdravím. S holuby konkrétně zkušenost nemám, ale s husami, slepicemi i exotickými plazy ano. https://www.privez-zvire.cz/

A za mě naprostá spokojenost. Nutná samozřejmě zodpovědnost a kompetentnost osoby, co zvíře předává, a tuplem pak osoby, která si ho má u kurýra vyzvednout. Což ale není věc samotného přepravce.

sharingan
sharingan 03.09.2024, 15:29:52 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 23.06.2024, 13:02:00

Tak po čase zpětná vazba z mého případu. Chroptící slepičku jsem nakonec ukončil. Přeléčení Panacurem (fembendazol) = odčervení nezaznamenalo žádné zlepšení. Slepička už při koupi byla v mém testu denzity tzv. “polystyrénová” ve zhoršeném stavu se sníženou vitalitou. Po několika týdnech jsem ji zabil; pro nabitý program jsem však - ku své hanbě - k pitvě nedostal. 

Po čase začala podobně se projevovat jiná pipka z jejího původního hejna (byť od okamžiku, kdy jsem je koupil já, byly už pak oddělené).  To však byla naopak pěkná silná a těžká holka. U ní jsem denně po asi 4 dny navečer aplikoval ždibec Paralenu do zobáku, a v tento moment u ní, ani zbytku hejna, už problémy nepozoruju. 

U kolegova (nyní už mého) dospělého kohouta jsem rovněž pozoroval, ještě u něj ve výběhu, problémy s dušností (chvílemi chrotění)- zde pravděpodobně zvýšený stres + čmelíci + vysoké venkovní teploty; zhoršená kvalita opeření + pohubnutí. Přesun do klidnějšího prostředí + zlepšení stravy + Paralen, a opět po několika dnech příznaky zmizely a celková kondice se zlepšuje.

sharingan
sharingan 19.08.2024, 13:34:11 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobřík z 19.08.2024, 13:09:41

Zdravím. Po mnoha a mnoha letech jsem letos během terénních prací opět inkasoval i ta vosí žihadla, opravdu je u nás vos letos dosti. Na včelu jsem mírně alergický (neumírám, ale okolí vpichu mi silně nateče a setrvá tak několik dní, pěknej vopruz). Vosí žihadla u mě úplně v pohodě. Srovnatelné s komářím štípancem. U komára svědí, u vosy bolí, ale intenzita obdobná. Hodinu po bodnutí vosou už o tom ani nevím.

Hnízda mám i na zahradě a okolí, zatím mě však nic nenutilo jim vyhlásit genocidu.

sharingan
sharingan 06.08.2024, 10:48:48 xxx.xxx.186.2

Zdravím. Běžně posledních cca 5 let na podzim v západních Čechách manipuluju bez rukavic s desítkami netopýrů v rámci pomoci kolegovi, který dělá dlouholetý monitoring lokalit. Pár druhů je dost silných na to, aby mi kůži prokousnulo, když je chytnu neobratně. A také k tomu skoro na každé akci došlo. Riziko samozřejmě existuje, avšak zatím mi zdraví drží, kousancům nevěnuju zvláštní pozornost. I tomu kolegovi, který akce dělá přes 20 let, i všem pomahačům - určitě během let kolem dvou tuctů lidí - zatím nic nebylo. Toliko jen k té pravděpodobnosti nákazy.