megi-the-pes: Nejdřív vyřadím ty nejošklivější věci: BHA, BHT, propyl…(ta věc, co je jak nemrznoucí směs), “antioxidanty a konz. povolené EU”, moučky a sušené proteiny.
Kouknu na maso: čerstvé vydělím třemi = cca skutečný obsah masa.
Obilí x brambory a luštěniny, na tom nezáleží, ale u druhé možnosti je, pokud granule neobsahují přidaný taurin (a třeba l-carnitin), nebezpečí DCM (srdce).
Wolfsblut mají také obilné granule, moje oblíbené Simpsons také, ale ty se tady, myslím, nedají koupit. Na obilí není nic špatně, když psovi sedí, i bych řekla, že větší plemena je mají docela ráda, ale to je jen tip z historie, žádná rada ani fakt, jen dojem (hlídání stád a obilná kaše či zbytky chleba se syrovátkou atp.).
A jo, druhově určené suroviny: kuřecí tuk x drůbeží tuk. Směs znamená, že mi až tak nesejde, co do toho hodím, hlavně že to tento měsíc bylo levné.
No a pak jsou takové, zdánlivě nedůležité, detaily: fakt je výrobce tak bohatý, aby vozil čerstvá jehňata z Nového Zélandu? To jim jako platí plavbu kolem světa? Nebo si to nechá vyrábět v nejostřeji sledované a nejlépe vybavené továrně v Evropě, kdo ví, esi ne na světě?
A to je Wolfsblut. Je to i Marp, kterážto značka patří Čechům. Essential taky odtam, Canagan, Eden a tak, to už uvidíte ze složení.
Mně se líbí i Barking heads, Aatu (nevím, kde teď Aatu vyrábí) a Simpsons. To se dělá ve Španělsku, to je další granulová velmoc, dříve na to nadávali všici a porovnávali kvalitu mouček, že prý odtam je nejhorší a má nejvíc kostí, ale jak jsem zjistila, co to je za surovinu, hrozně mě to rozesmálo, kašlat na to, moučky vyřazuji.
Potom jsou také zajímavé granule z Německa od Markus M., jejich továrnička je přísně ekologická a vůbec je to celé vyšperkované, odtam žádné špatné jídlo nepřijde. Tam ještě Lukullus, to je z pečených a lisovaných ještě ok, nesypou tam moučky.
To samé je švédský Magnusson, oni strkají psům do jídla graham/špaldu, předpisy mají velmi přísné.
Obecně to, co pochází z Evropy, je lepší než to, co je z USA, jelikož máme přísnější normy, některé látky povolené v USA jsou zde zakázané. A další plus je třeba co nejvíc Omega 3, protože to je teď moderní… ne, ono je to fakt užitečné.
Ty anglické mají ještě jednu velikou výhodu - suroviny, které přijdou do té továrny, musí být vhodné pro lidi a neprochází vyšší teplotou jak lehce přes 80°C.
Přivoňte si, když sáček otevíráte. Ostrá vůně, přepálený tuk a tak? To u výše zmíněných značek neznám.
Se solí je to tak: podívejte se, kolik je sodíku. Do 0,5 % je to ok. Esi do něčeho sůl musí dodat, ale toto číslo cca nepřesáhnou, tak to udělat museli, sodík je životně důležitý.
Další, pro mého psa, který žije z tuku a bílkovin, je vláknina - držet do 3,5 %, eště tak čtyřech, ale jinak už působí to, že bílkoviny např. nebudou využity dostatečně. Jiné je to se starým psem, tam se trochu víc vlákniny vyplatí, protože pomáhá pohyblivosti střev a tak.
Co nejvíc živočišných bílkovin. Luštěniny mají stejně bílkovin jako maso, takže koukat, jestli je v granulách i dost masa, esi teda tam ta hromada hrachu není jako “šetříme” (zas problém s taurinem). Zpracování rostlinných b. není ani moc zdravé. Amoniak, ledvinářům jakéholi věku nepřístupno. A je to námaha. Pro starší psy platí trojnásob, potřebují co nejlépe stravitelné jídlo.
U štěkanátek velkých plemen je trabl s regulací využití vápníku… nepřejídat… a jestli je někde 2,5 % vápníku a 4500 kcal, tak to není úplně ok, ale takové hlouposti asi nikdo nevyrábí; mnoho % vápníku a méně kalorií, což large breed granule mají, je ok.
Kolik je kde obilí, brambor atp., no, nejsou granule, kde by byla polovina maso s tukem, protože takové nebudou držet pohromadě. Ale kdyby to někoho hodně zajímalo, kolik cukrů psovi dává, tak: 100 minus (protein + tuk + popel + vlhkost) = sacharidy.
Tak asi. 🌻