Aktuálně: 3 501 inzerátů217 013 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Doron

Doron
Doron 02.11.2023, 15:36:33 xxx.xxx.7.65
Odpověď na příspěvek uživatele Inspektor-pisisvor z 02.11.2023, 06:41:45

To ZPU mi připadá dobrý ! Já mám  ten problém, že pořád automaticky dělám ty posunkový povely a nemůžu se to odnaučit, tak to bych tady mohla 😊! 

A co ten TART ? Myslíte, že to je blbost ?

No, a na to mistrovství se asi připravit nestihneme 🤣🤣🤣. 

Doron
Doron 02.11.2023, 10:48:18 xxx.xxx.7.65

Děkuju moc, za nápady. Na všechno se kouknu a prostuduju zkušební řády. A vyberu si konečně cvičák .

Opravdu jsem z toho úplně vypadla, ale chtěla bych si to ještě jednou v životě užít 🤣.

Asi máte pravdu, ten základ podle IPG  bude určitě dobrý. Že se nemusí nutně dělat pachové čtverce je také dobrá zpráva, hodně jsem si o tom četla  četla a měla jsem pocit, že jinak už to dneska nejde .

S Doroušem jsem chodila na takovej pětihodinovej kurzík k Adamovi Holexovi, má holanďáka a vyhrál s ním ( ní) mistrovství světa . Bylo neuvěřitelný, co jsme se tam za tu chvíli naučili , ale ten tlak na dokonalou přesnost mě trochu vyděsil 😅. Ale tím bysme asi mohli začít..

Taky mám strach, jestli se stopami nezačneme pozdě, zatím jsme dělali jen takový čmuchací hry, aby věděl, že má čumák a má ho držet dole .

On je Fram úplně jiný, než ovčouni se kterými jsem kdysi cvičila, psychicky i fyzicky dospívá mnohem pomaleji, vždycky skokově povyroste a je pak strašně neobratný , při obratu u nohy se mu nožky zapletou , no je to zatím taková fraška 😅.

Doron
Doron 02.11.2023, 01:26:22 xxx.xxx.7.65
Plaka:

Ale vždyť na cvičácích skládají zkoušky dle IGP (IPO) a NZŘ pejskové, jejichž majitelé nemají vrcholové ambice. Dělají to pro zábavu svou a psa. Nevím, proč byste měla vypadat nějak blbě v jakémkoliv zkušebním řádu. 
Přirozenější pro Framíka - když ho baví stopy (jdou učit i bez čtverců), uděláte si BH a můžete si přesně stopovat dle IGP. Nároďák je taky fajn, spešl stopařina tam už je hodně vyšší dívčí. Vyvrácené hlavy už dávno nefrčí, musí to vypadat přirozeně. 
Obedience jako sport vás netáhne? Spolehlivý kliďas pes je fajn “materiál” na vše. Jestli má drajv i na obrany, super, máte mládě, nechte ho rozvinout s šikovným fíkem a uvidíte za čas, kam vás srdce potáhne. Pro IGP i NZŘ je to v obraně zhruba to samé, myslím ty úplné základy pro rekreační kynologii. 
Jestli nechcete jen klasické ABC tříoddílové zkoušky, můžete zabrousit i do méně tradičních disciplín - mantrailing, nose work… 

Obedience mě vůbec nebaví, vždycky jsem (zamlada) měla skvělý stopaře a dobrý obranáře.

Tak to mě baví nejvíc 😊.

Doron
Doron 02.11.2023, 00:34:50 xxx.xxx.7.65

Děkuju, to je ono. Ono to vypadá, že jsou nastavený vnímat psovoda, ale ve skutečnosti koukají do podpaždí, kde se původně skrýval pamlsek.

A já nevím, jestli to má nějaký praktický význam, nebo je to jen taková manýra..

Pocitově je mi to strašně protivný, taková robotizace.

Ale mně ve sportovní kynologii ujel vlak, všechno je jinak a změnám se nebráním…

Doron
Doron 02.11.2023, 00:01:21 xxx.xxx.7.65

Můj vnouček, Pražák, mluví krásnou, spisovnou češtinou . Vůbec nevíme, kde se to naučil . Je malej. Je to záhada.

Tak s ním mluvíme taky tak .😊

Doron
Doron 01.11.2023, 23:38:14 xxx.xxx.7.65
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 01.11.2023, 10:35:00

Mám teď na Frama chlupáčka takovej širokej textilní oboje , kterej celej svítí.

Doron
Doron 01.11.2023, 23:19:09 xxx.xxx.7.65

Poprosím vás o rady a zkušenosti.

Chtěla bych s Framem, skoro sedmiměsíčním briardem začít cvičit, a teď přemýšlím co a jak.

Chtěla bych jeho i sebe pobavit, ale i složit nějaké zkoušky.

IPO se mi moc nelíbí, tím důrazem na absolutní přesnost, nebyla bych toho asi schopná ani já ani pes, já už jsem starší, vypadala bych tam blbě, a on zase takový mamutík, temperamentem něco mezi sangvinikem a flegmatikem.

Přemýšlím, jestli existuje něco přirozenějšího, kde by mohl projevit svoje vlohy , je docela šikovný na stopy, ale mě nebaví ty čtverce, obrana ho baví, poslušnost je taková.. no pomalá.., nikdy asi nedosáhneme toho dychtivého radostného provedení, je to prostě kliďas.., ale určitě bude spolehlivý.

Tak si říkám, jestli by pro nás bylo lepší cvičit podle národního zkušebního řádu nebo třeba TARTu.. ?

A té vyvrácené hlavě při poslušnosti se asi už nejde vyhnout nikde, že ? 

Doron
Doron 01.11.2023, 17:54:51 xxx.xxx.7.65
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 01.11.2023, 17:21:33

Že Vy si z nás děláte srandu ?

Přiznejte se ! 😅

Doron
Doron 01.11.2023, 17:51:00 xxx.xxx.7.65
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 01.11.2023, 14:54:41

Když cvičím výdrž s pamsky, dělám to jednoduše tak, že dávám víc pamlsků za sebou, pes nikdy neví kolik jich dostane, a pak to ukončím povelem volno, to už ví, že je cviku a krmeníčku konec. Sedni nebo stop nebo cokoli a pamlsek, v rychlém sledu další a další. Pak intervaly prodlužuju, pak poodstoupím zase přistoupím, poodstoupím a zůstanu stát…, dokud nepochopí, že na sedni má sedět a na stůj stát, dokud mu neřeknu volno nebo jiný povel. 

Když už jsem si jistá, že povel chápe, ale prostě se mu nechce poslechnout, je teprve čas na nějaký korekce .

Problém s Hnědou je, že si nemůže dobře lehnout, jak píšete ( něco ji bolí?) a udržet psa ve stoji je těžší, poloha třeba v lehu je taková mnohem stabilnější a máte víc času zareagovat, když se zvedá .

Doron
Doron 01.11.2023, 11:25:21 xxx.xxx.162.126

Za mě je moc dobře, že jste, Thielli, s tím problémem přišla.

Problémové chování psů řešíme všichni a člověk si o tom může přemýšlet, přemítat, co by dělal na Vašem místě.., prostě fakt dobrá debata !👍

Že byste se urazila, myslím ani nikoho nenapadlo.

Ale kdyby se Vám podařilo to Hnědou naučit, byla by opravdu bomba ! Chtěla jsem napsat totéž co Megí, začít úplně jako s novým psem, respektive se stát fence novou paničkou.

Hlavně ji nelitujte ! To je úplnej jed komunikace se psem.

Teď jsem to nedávno zažívala s Gučou, táhne mu na devátej rok. Musel začít chodit na vodítku, protože tři psi přes vesnici potřebuju mít pod kontrolou. Vůbec to neznal a tvářil se jak boží umučení, zoufalý pohledy, ohůnek staženej. Já se mu pořád v duchu omlouvala, co jsem ti to udělala, že jsem přivedla to briárdě.. Dokonce se ten blbec i tak jako  třásl 😔. Měla jsem strašný pocity viny, takový, že jsem už procházku odkládala 😅. 

Pak jsem se nějak naštvala, syrový maso k snídani nacpala místo do misek do kapes, takže psi byli hladový, vykročila jsem rázně a když na mě vyhnul ten zoufalej pohled, dala jsem nějakej povel, odměnila masem, začala jsem toho po něm víc chtít, ale taky za to víc dostával. 

Nebylo to hned, ale asi po týdnu už si vyšlapoval vesele. Ale co se mě ten hajzlík natrápil , taky pořád reklamoval svobodu 😬. Primadona a mazánek je to !😬

Někdy se snažím sama sobě namlouvat, že psy nepolidšťuju, ale zároveň o Gučovi říkám, že je to hodnej člověk, trochu mi to u něj ujíždí 😅🤣.

Doron
Doron 01.11.2023, 09:56:27 xxx.xxx.162.126

Koukám, že debata se posílá.. Takže puberťák je to 😅.

Doron
Doron 01.11.2023, 09:54:37 xxx.xxx.162.126

Nechci být chytrá z Vodňan, ale asi bych se místo předsevzetí, že to nikdy nepřestanu cvičit, rozhodla, že jí to naučím .

V dosavadním přístupu bych nepokračovala, páč evidentně spolehlivě nefunguje. Zkusila bych něco novýho. Silnější motivaci, jinou metodu…, takový energičtější přístup. Naučila bych stopku s otočením ke mně ( házením pamlsků za psa) a hlavně výdrž v povelu, prostě bez té výdrže ten povel vlastně nechápe.. 

Hnědá už je dospělá nebo ještě odrostlý stěník?

Jste si jistá, že je to strachová agrese? Mně to přijde spíš  jako agrese teritoriální..

Ale strachovou agresivitou evidentně trpí ten páneček brakýřky, to je u policajtů častý 🤣🤣🤣 .

Doron
Doron 01.11.2023, 00:05:22 xxx.xxx.162.126
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 31.10.2023, 10:33:52

To je divný…Co máte za slépky ?

Doron
Doron 31.10.2023, 22:52:11 xxx.xxx.162.126

Hele Megi, slíbila jsem Vám malamuta, svíčkovou a koblihy, a to fšecko platí ! Jenom jste se se o to ještě nepřihlásila 🤣🤣🤣.

Ale když máte víc psů ( a kočku a drůbež), musíte je občas porovnat, není to nic drastickýho, ale na hračku to nedělám . Psí řeč je na to dobrá.  Oni mě mají rádi, teď na mně všichni ležej, ale vědí , že některý věci dělat nemůžou nebo budou mít problém se mnou.

Doron
Doron 31.10.2023, 22:23:26 xxx.xxx.162.126

A Thielli, můžu mít kontroverzní dotaz?

Používáte taky negativní podmiňování nebo trest ?

Protože já v některých situacích ano . Nejsem tak hodná, jak si Megí myslí 😅.

Netoleruju, aby se mi psi rvali.

A tak by mě zajímalo jestli je to proti Vašemu přesvědčení, nebo by to prostě na Hnědou nefungovalo ( neustála by to) nebo vlastně proč?

Protože pro mě je přirozený, že v takový situaci na psa houknu nebo jinak zakročím a Vy píšete jen o klikání a odměnách…

No, snad mě neukamenujete 🤣.