Aktuálně: 3 438 inzerátů217 393 diskuzních příspěvků18 334 uživatelů

Příspěvky uživatele

Doron

Doron
Doron 08.04.2024, 09:08:37 xxx.xxx.162.21

Jj, je to  "normální”.

Ale nemusíme se prý bát, psi to mají rádi, cítí se tam bezpečně a můžou odpočívat . Dokonce  je víc než než žádoucí mít je v kleci i když jsme doma , nejlépe někde ve vedlejší místnosti, aby mohli  co?

No přece odpočívat!

Četla jsem o  i v Psí bibli , tak to musí bejt pravda.

Jo, a když pes v kleci vyje nebo štěká , vyřeší to elektrický protištěkací obojek. On je pes pak vlastně rád, že si odpočine.🙈

Doron
Doron 07.04.2024, 23:22:18 xxx.xxx.162.21

Paráda! Že kozičky.👍 To mě vždycky trápilo, co s kozlíky.. 

Já  měla kozy zamlada a hodně nás živily.

Moje ubohý děti nepoznaly kravské mléko.😅Pudink, koktejly, krupicová kaše , kyselo.., všechno bylo z kozího.

Dělala jsem i jogurty, ale sýry jsem neuměla, jen tvaroh. Ten jsem někdy vydávala za brynzu a dávala ho do halušek.

Anglonubijky mě taky lákají, ale jsou prý taky takové problematičtejší víc choulostivé, jsem slyšela.

Doron
Doron 07.04.2024, 22:56:09 xxx.xxx.162.21

Je to debilní, jak je krajina teď těmi ohradníky prošpikovaná.

Pořád se někde pasou ty  ekologický ovce na vypásání chráněných území, furt je nějak převážejí a přemísťujou, pořád se nedá někudy projít.

Přitom teda nějakou změnu v charakteru krajiny nevidím. Nebo spíš k horšímu.

Ať jdou s tím jejich ekokšeftem do háje!

Ten ohradník tam byl nově, schovanej v trkovým křoví, už tam zase není.

Teď jsou zase ohradníky u řeky, hned vedle úzký pěšinky, musím dávat pozor, když tam jdu s vnoučaty, vnučce je rok a půl, nechtěla bych jí tomu vystavit.

Hrozně mě to obtěžuje. 

Šutříku, máte pravdu, bylo to z čistýho nebe a zajímalo by mě, jestli by byl pes schopnej se to naučit slyšet, protože ho nechci mít věčně na vodítku.

Vy jste mě Jano, moc neuklidnila s tím, jak si to Vaše čubina navěky pamatuje . To teda musela být hororová scéna.😱 Vy jste přitom ránu nedostala?

Doron
Doron 07.04.2024, 21:06:32 xxx.xxx.162.21

Tak teď na to koukám, že napětí může být 2000 až 12000V.

Tak asi bylo vyšší, protože reakce byla fakt děsná.

Doron
Doron 07.04.2024, 20:57:05 xxx.xxx.162.21

Tak já je nechci ☺️, jen mě to zajímalo .

Já chcu kozy.🤣

Doron
Doron 07.04.2024, 20:41:37 xxx.xxx.162.21
mastnacek:

Kdo chce mit s chovem vic starosti nez radosti, poridi si walliserky.

A čem jsou s nima problémy?

Doron
Doron 07.04.2024, 20:36:59 xxx.xxx.162.21
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 07.04.2024, 20:21:29

To je dobrá zpráva.👍

Otevřely jste mi se Sutrikem oči !

Není to nebezpečný ? Trochu mě to vyděsilo. 😅

Neodvážila jsem se to vyzkoušet. Nikdy před tím jsem neslyšela Frama brečet, nikdy nevyjeknul, přitom hry s klukama kolikrát dost drsný.

Když jsme pak odjížděli, viděla jsem za ohradníkem stát skupinku divočáků, možná to tam bylo kvůli nim, tak si říkám, jestli to nebylo seřízený na nějaké větší napětí nebo jak se to říká.😅

Asi blbost, že?

Doron
Doron 07.04.2024, 18:13:56 xxx.xxx.162.21
sutrik:

Naučí se to rozlišovat stejně jako koně a krávy. Slyší, když je ohradník pod proudem. Třeba mu jedna zkušenost k pochopení stačila.

Děkuju, to jsem netušila, že to slyší ! 👍👍👍

Myslím, že nestačila, ale neměla jsem srdce, ho to nechat vyzkoušet znovu.

Doron
Doron 07.04.2024, 18:10:41 xxx.xxx.162.21
megi-the-pes:

Spí na parapetu, spadne, řve na mě.
Tak co chcete. 😀

To je miláček.🤣🥰

Tak si na ní snad máte dávat pozor! 🤣

Doron
Doron 07.04.2024, 18:07:53 xxx.xxx.162.21
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 07.04.2024, 12:33:21

My to máme doma podobně.

Když chce Lilinka maso a já se ho zdráhám vydat ( jako, chce ho pořád a je tlustá  ), začne drásat křeslo a přitom na mě tak upřeně kouká.🤣

Doron
Doron 07.04.2024, 18:01:19 xxx.xxx.162.21
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 07.04.2024, 00:29:00

Nojo no, oni se prostě pastevci do hustě zabydlené oblasti nehodí.

Ta “reaktivita” na psy je vrozená vloha. 

Odnaučit je to, je podobně těžký  jako zakázat retrívrovi vodu, nebo pointrovi vystavovat nebo borderce čumět na vás takovým tím hypotizujicím pohledem nebo našemu Framíkovi koukat na oblohu, jestli tam není nějaký velký dravec, který by odnesl naše čerstvě narozené jehně, které nemáme.🤣

Asi jediná možnost je, pořídit si psa, u kterého ty vlohy už trochu  vyhasly, třeba kavkazáci se za posledních třicet let hodně změnili, změkčili. Jako, pořád nejsou žádný ořezávátka, ale rozdíl velikej.😅

Já Vaší Ginuš úplně vidím někde u stáda, podřimuje na pahorku, když uslyší z dálky vlčí vytí, zbystří, trochu si to obejde, naloví si nějaký myši, sežere mršinu sviště, večer dostane trochu mlíka nebo syrovátky s nalámaným chlebem , leží chvíli u ohně, ne úplně blízko u ovčáka a pak se vrátí ke svý práci.☺️

Přemýšlím, co je pro pastevce odměna. Potřebují mít něco na starosti, někoho chránit. Potřebují velký prostor, potřebují volnost, pak takový pocit sounáležitosti a jednoznačnost.

Můj první kavkazák byl šťastný, že jsme měli kozy a koně, trávil s nimi hodně času. Ven chodil vlastně jenom proto, aby mě chránil , jináč by prostor neopustil, když byla otevřená vrata, neodešel .  Hodně nás sblížily dlouhé výlety, hlídal stan a měl úkol. ☺️

Nosil v civilizaci koš a měl pevné vodítko z horolezeckého lana, naučila jsem se dobře používat páku.🤣

Nikdy neuznal, že složité situace za něj řeším já, Desenský ani Šusta by s ním nic nesvedli.😅

K dětem, ženám, fenkám, štěňatům a domácím zvířatům byl něžný,  některé psí samce a některé muže chtěl zabít . Zabil hodně koček a dvě lišky u nás na zahradě.

To mi bylo líto.😞

Domácí kočky byli pod jeho ochranou.

Holt pastevci, no..

Doron
Doron 07.04.2024, 16:05:44 xxx.xxx.162.21
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 07.04.2024, 12:59:19

Ten ekektrickej ohradník, to není žádná sranda, Fram hrozně plakal, když dostal  pecku. On má věčně mokrou hubu, muselo to být hrozný.

Myslím, že si to s ohradníkem bohužel nespojil, ale ani se mnou, ke mně se běžel schovat. Doufám, že žádná ovce tam vidět nebyla, to by bylo dost blbý, kdyby si to spojil s ovcema, když teď chceme dělat zkoušku vloh na pasení.

Ty jo, jak naučit psa aby se vyhýbal ohradníku a přitom aby se nebál každý blbý pásky ? 

Ovčácký a pastevecký psi to ale umějí, tak to asi nějak jde. Asi prostě dostanou párkrát ránu.

Neříkala jste zrovna Megince něco, když se jí to stalo? To by pak bylo pochopitelný, ta její křivda.

Doron
Doron 06.04.2024, 23:19:28 xxx.xxx.162.21
megi-the-pes:

Framík třeba nemusí brát to np tak negativně, jak to zní. 🙂 Možná je rád, že to děláte.
Když jsem tak posunovala Megi, smála se a vrtěla sebou jak blbá, musela jsem jí říkat - nesměj se, kozo, škola není holubník!

Kdyby nebyl rád, tak bych to nedělala.☺️

On je strašně rád, že je úspěšnej ! Posadím ho, vychválím, odměním a hned to umí. 

Je to zvláštní pejsek, kombinace pasteveckýho a ovčáckáckýho psa, taková prastará duše s původními instinkty.

Jako, je dost dokonalej .🥰🤣

Doron
Doron 06.04.2024, 22:46:53 xxx.xxx.162.21
Odpověď na příspěvek uživatele Mi z 03.04.2024, 17:27:59

Viděla jsem nedávno, jak tříčlenná smečka border teriérů vlítla mezi skupinu nutrií, kterou  krmili rodiče s dětma.

Byl to masakr.

Taky velký drama.

Moji psi jen nakláněli hlavy zprava doleva, jako: “ Copak se to tam děje?"

Doron
Doron 06.04.2024, 22:27:02 xxx.xxx.162.21
hmn:

“Ono to “ fuj” vlastně znamená, že je něco moje , ať už nějaká věc ( například koňská kobližka na cestě). nebo třeba prostor, kde chci mít klid bez rvaček. Není to povel, ale varování.”

ono to “fuj” bude znamenat to, co s tím člověk a/nebo pes spojí (si), přičemž se ne vždy shodnou, jako ten člověk a pes
+ jakým způsobem (potlačení versus posílení)

“Fuj” je vlastně trest. 

To se neříká neutrálně, člověk se nechová neutrálně, dává najevo, že se “zlobí”. 

Pes si spojí : když honím kočku, mívám problém, když žeru ze stolu, mívám problém, když ochcávám rohy v chodbě, mívám problém,  některý věci jsou prostě zakázaný. Nesmí jich být moc.

Je to prostý. Pes není blbej.

“Fuj”není prostě povel, jen vyjádření nesouhlasu a výhrůžka.

Trest nesmí být hlavním nástrojem výchovy , ale je jeho nedílnou součástí. Musí ho být jak šafránu, ale je potřeba.

Já svoje psy občas “ potrestám”, nesouhlasným pohledem, zamručením , okřiknutím.  Ale je to zase vyvážený jejích velkou svobodou, můžou být všude navolno, protože se neperou, neberou dětem z rukou jídlo a celkově se umí chovat slušně.

Doron
Doron 06.04.2024, 21:15:15 xxx.xxx.162.21
megi-the-pes:

to je v pořádku, všici to používáme 🙂

blbý je, když si myslím, že takhle odnaučím něco… vážného
jako vyjíždění po psech a tak
nebo válení se v odpadu ze srn a divočáků, ty srnčí eště spapá taky někdy

jasné je, že když už jsem v průšvihu…
ale myslet si, že takhle psa něco naučím… jak je moderní psovi říct neeee a tahat za vodítko… no tak tohle je cesta tak na pět let… když se podíváte na ty trenéry, co tohle provozují, komu ten pes fakt funguje? nikomu… ani blbý čekej neumí… ani hvjézda Sýzr ani Rdesna ani ten nalitej z LB ani Staffordi
někomu to osmiletý cvičení vyhovuje, to chápu
no tomu psovi určitě ne… on si říká - a co teda mám podle tebe dělat, ty chytrá? sedět? už si někdy někoho viděla se uklidnit sezením? sázená vejce jo, to chápu
(megi kecá, nechce to jíst, a to jich máme 15 denně)

Mně se teda v mršinách neválej, teda když tam jsem a vidím to .🤣

Po tom, co se jeden pes vyválel v mršině celýho divočáka , jsem na to dost citlivá. Myla jsem ho pak Jarem🙈 a ten vůbec nepěnil. Ten smrad a tak, byl to dost traumatizující zážitek.😱 Hodně tuku.🤮

Takže od tý doby jsem jak bůh pomsty." Ne, prostě ne, ta mršina je mojeee !"🤣

Doron
Doron 06.04.2024, 21:02:22 xxx.xxx.162.21
hmn:

“Jináč nevím, čemu tady říkáte potlačování chování a proč proti tomu všichni brojíte? Potlačit nějaké chování můžu přece všemožným způsobem.., třeba pozitivním posilováním.”

potlačení = trest = chování se potlačuje v důsledku negativního zážitku zvířete, neboli zvíře má strach ono chování provádět

posilování = odměna = posilujeme aktuální chování, protože se zvířeti v souvislosti s tímto chováním děje něco, co chce

již z těchto definicí je zřejmé, že se jedná v podstatě o protichůdné procesy a že “potlačit pozitivním posilováním” je oxymoron

a toto poznání je základ

Tož to se omlouvám, pojem “potlačení chování” jako terminus technicus neznám, možná jsem něco pozapomněla..

Čistě laicky bych ale řekla, že nežádoucí chování se dá potlačit třeba i medikamentózně, to by ale trest nebyl..

Pak tady máme pozitivní a negativní posilování.., u každého jiný pricip.

Jestli si dobře pamatuju, Ty jsi zastáncem využití  operantního podmiňování, což je fajn, ale já prostě využívám i jiné způsoby  učení. 

Principy učení jsou určitě obecně platné, ale psi jsou různí, mají různé vrozené vlohy i “ povahy” a temperamet.

Fór je v tom, vybrat pro psa to, co jeho povaze nejvíc sedí.

Třeba u Frama, na rozdíl od ostatních dvou psů, používám víc negativní posilování ( zatlačím mu na zadek při “ sedni”, jemně ho postavím atd.).

Jemu to vyhovuje. Hodně se učí i napodováním, naposledy za Gučou zvládnul kladinu a překážku, naučil se po Gučkovi otevírat dveře, to jsem nechtěla 🙈.

Reaguje výborně na gesta, evidentně to má propsaný v genech, asi nejvíc, co jsem kdy zažila, škoda, že se u zkoušek musí používat jen hlasové povely.😞

Doron
Doron 06.04.2024, 20:11:24 xxx.xxx.162.21
Fikovnice:

Jen pro zajímavost: Jaké tresty používáš Ty, pokud používáš…? A ne, nenavážím se do Tebe. Zajímá mě to.

Používám takovou psí řeč, která vychází z jejich vnitrodruhové komunikace. 

Třeba se nad ně nakloním, zabručím, upřeně se na ně podívám, zpevním tělo, takové ty signály, které si dávají psi mezi sebou prostě..

A používám i hodně konejšivých signálů jako je taková ta psí poklona, nebo zívání nebo vytí. Jako nevyju úplně 🤣, ale když se dostaneme do nějaké situace kde je napětí a třeba by s nějakým cizím psem hrozila rvačka tak takovým vysokým hláskem: Klucíííí co jeeee, klííídeeek, demeeeee.😅

Ale chůdě Framík ode mě dostal tuhle facáka, protože přehryzával nově zasazený stromky a byly to vzácný starý odrůdy a na moje varování nedbal . On si z toho nic nedělal a hned si doběhnul pro větev, že si teda bude kousat svoje, ale udělat něco takovýho Gučkovi, zlomím mu srdce a ztratím jeho důvěru.

Doron
Doron 06.04.2024, 18:59:16 xxx.xxx.162.21

Ono to “ fuj” vlastně znamená, že je něco moje , ať už nějaká věc ( například koňská kobližka na cestě). nebo třeba prostor, kde chci mít klid bez rvaček. Není to povel, ale varování. 

“ Nech toho, nebo bude problém .”

Psi tomu rozumí opravdu velmi dobře, nakonec si říkají fuj i mezi sebou .

Nesmí se to zneužívat a člověk nesmí bejt hrubej.