Jsem z Prahy, v centru jsem dlouho pracovala , vídala koně každý den, zdáli se mi v dobré kondici a nikdy jsem neviděla, že by se k nim někdo choval hrubě .
Přijdou mi ale ty vyjížďky úplně o ničem. Trasa vede hodně frekventovanými ulicemi, za kočárem často štrůdl aut, naštvaní řidiči, davy turistů, hluk, ten klapot kopyt se v úzkých uličkách tak opravdu nepříjemně rozléhá , do toho ty různé koloběžky a ty pojízdné kolobary ( ty už jsou snad zakázané), prostě cirkus na kolečkách.
Ti kočové a teda hlavně ti koně opravdu musí mít nervy ze železa .
Jsou to zvláštní zloději. Soused, co mu ukradli i motorky, říkal, že mu v domě vyměnili čtyři! zámky, jeden u vchodových dveří a tři uvnitř. Já to nechápu , musí je to stát přece strašně moc času. Prostě asi rádi kradou v bezpečí a klidu zamčení 😅
Proč ty dveře třeba jen něčím nezapřou?
Domy se psy vynechali .
Kameru mám, ale ta zloděje nechytí…, schválně se jdu podívat na záznam .
Oni u nás všichni zahradníci zestárli a pro mladé je to těžká práce , tak si toho tady Vietnamci pronajali hodně , teď zrovna mezi domy vyklučili další políčko. Pěkný to mají.A zvádají to ve dvou ,ve třech. Přiložím foto.
Oni nerozlišují práci a volný čas, volný čas pro ně není žádná hodnota, tedy alespoň pro starší generaci.
Děti chodili s vietnamským kamarádem do školy ( nebudu ho jmenovat) , jeho rodina tady měla taky večerku. On tady vyrostl a cítil se Čechem, byl tady doma. Ale pak nějak vietnamská rodina zavelela a všichni se museli vrátit.
Pozval děti na svatbu . Ta prý trvá snad tři týdny, ale oficiální část se odehrávala v takové obrovské budově, něco jako třeba Palác kultury , bylo tam několik tisíc hostů, mezi nimi i prezident a ministerský předseda a všichni pohlaváři a ukázalo se, že jeho rodina je neuvěřitelně bohatá a významná. To jsme teda čuměli na Vietnamce z večerky!
Děti myslely, že budou sedět někde na dvorku pod lampiony.🤣
A kluk byl strašně smutnej, šel s dětma před svatbou na pivo a skoro plakal, protože chtěl zůstat v Čechách a mít úplně jinej život.
Máme naproti domu velké zahradnictví , které teď obhospodařují Vietnamci a pracují na něm v těch jejich kloboucích, což se mi líbí, protože to dodává našemu domu takový koloniální charakter.🤣
Potřebovala jsem koriandr a tak jsem tam zašla, i když vím, že z ulice neprodávají, asi to mají do svých restaurací nebo do Sapy.
A vietnamský pán v kloboku moc dobře česky neuměl..
“ Sedni babi!” vyšteknul na mě a ukázal na plastovou židli.
“ Ceká tady!”, dodal ještě přísně.
Pak se vrátil s obrovským svazkem koriandru, se sepjatýma rukama se mi buddhisticky ukláněl a nevzal si ode mne ani korunu.🤣
Vykradli u nás několik domů , včera sousedy zprava i zleva. Zleva bydlí stará paní, okolo devadesátky, té jenom vylomili dveře, psi se chovali divně, okolo druhé hodně štěkali, tak jsem je vypustila, je možné, že zloděje vyrušili.
Dům zprava, ten je od nás dál, vybrali úplně kompletně, celý ho vystěhovali . Vzali dokonce v garáži tři veterány motorek, zaparkovali je v noci přímo před místním úřadem, zaměstnanci si je ještě ze zájmu fotili, pak přijelo v pravé poledne auto, veterány naložilo a odjelo. Pak teprve všem došlo, že to byli zloději.
Dělají to tak, že nejdřív vymění v domě zámek a pak se tam zamknou, aby je někdo nevyrušil.
Jsem tou jejich “ profesionalitou” a drzostí docela vyděšená a bojím se o psy, aby jim neublížili.
nejdriv je treba se podivat, co zkouska obsahuje, natrenova to - a pak se hlasit 😄
Jj, já vím, co obsahuje, jsem se koukla přece.🤣
Vím to i u BH , co si jí pletu HB .😅
Fram zrovna tohle všechno umí , i chůze u nohy začíná být docela pěkná , ale tu výdrž ještě nemá. .
Myslím, že by neodcvičil celou poslušnost bez pamlsku a pochvaly. Na cvičáku říkají, že jsem na něj moc měkká, ale já si to nemyslím , on je opravdu nezralý . Tak cvičím v takových krátkých úsecích a ještě to nemáme spojené . Je mu teď rok, tak třeba to za tři měsíce už zase bude jiné..
Kilian, děkuju za pozvání 🌷, ráda bych se přišla podívat, já teď žádný domovský cvičák ani nemám .
Ty povrchy by problém určitě nebyly, ale to přenášení.., je ho docela kus , tak nevím jestli by se někomu chtělo ho se mnou tahat. 😅
Jen taková úvaha.Nedávno říkali jak šelmy odchované v zajetí se nejsou schopny po případném vypuštění samy uživit. Je to divné,protože spousta psů je schopna něco ulovit, aniž je to někdo učil.
Nevím, jestli by se moji psi sami uživili, ve smečce by asi lovili úspěšněji, ale není tady dost zvěře . Taky s tím nemají zkušenost, protože to nesmějí dělat.
Ale z náznaků člověk vidí, jak by si asi počínali a rozdělili si role.
Jenže když by byli pár dnů za sebou neúspěšní , než by tu zkušenost získali, mohli by hodně zeslábnout a umřít dřív, než se to naučí.
Představuju si, že u kočkovitých šelem je to podobně.
Navíc třeba lvi loví ve smečce , odrostlá lvíčata jen tak přicmrndávají…, koťata jiných šelem učí lovit matka..I kočka nosí koťatům takové ty zpola ochromené myši, pak už myši živější, v zajetí těžko něco obdobného dělat..
Dneska figurant frustroval Framíka, že mu dá kousnout, až začne štěňat.
“Němá tvář ” to zkoušel silou a pak ještě větší silou a když to nešlo, otočil se , že teda nezbyde nic jinýho, než přehryzat vodítko ( do vodítka jináč pochopitelně nekouše), aby si to teda mohl s figurantem vyřídit.🙈
Pak jsme s trenérem nechali si naše psy hrát a střídavě je přivolávali, to šlo moc pěkně , až do chvíle , kdy trenér zapískal na píšťalku, kterou má pro zvlášť rychlý a vášnivý přivolání svojí fenky.
Fram, byť ten zvuk nikdy neslyšel, namakal neuvěřitelnou rychlostí a vzorně předsednul před trenéra .🤣
Zabral tak místo jeho šikovný a vzorně vychovaný čubině, která se na něj obořila. Framík to vyřešil tak, že do ní laškovně šťouchnul čumákem a dal jí pusu na ucho.
A mně se zdá, že se tady zase zapomíná na briarda ! 🤣
Dobře hlídá, neopustí svěřený prostor, neutíká za zvěří, miluje dlouhé vycházky a vodu, i zdravý bývá, pána následuje jako stín, snese se s ostatními domácími zvířaty …, je s ním legrace..
Akorát ta srst.., to by se chlapovi asi česat nechtělo..😅