Tak kočka se dá určitě naučit, že se doma neloví.
Moji psi z naší zahrady cizí kočky účinně vyhánějí, nepodporuju je v tom ani jim to nezakazuju. Nikdy žádné neublížili . Vyštěkávají taky ježky a nejvíc je iritují lišky, tam to berou navážno.
Tak kočka se dá určitě naučit, že se doma neloví.
Moji psi z naší zahrady cizí kočky účinně vyhánějí, nepodporuju je v tom ani jim to nezakazuju. Nikdy žádné neublížili . Vyštěkávají taky ježky a nejvíc je iritují lišky, tam to berou navážno.
Můžeš s Framíkem spát, kde chceš, ale on v posteli dlouho nevydrží a před vchodovými dveřmi by se Ti asi nelíbilo🙂))
Jste, holky, všechny zvány ! Není tady tedy moc naklizeno, ale postele jsou čisté🙂))
Tak já taky dřív na dlouhodobé odložení kladla velký důraz.
Psi leželi před stanem, zatímco my někde dál v hospůdce, před sámoškou, před poštou, ve vestibulu plaveckého stadionu , dokonce u šatnářky v divadle, ve stáji , když jsme jeli na vyjížďku , před úřadem, před hřbitovem, na dětské hřišti.. všechno na volno.
Moji dnešní psi to už ale neumí, už to nějak není potřeba a neučila jsem je to.
Leithian, Vy prostě máte s kočkama asi špatný zkušenosti. Možná tam máte nějakýho kočičího grázla.
Naše kočky kdysi potkany lovily , hlavně velký nevystrovaní kocouři a máte pravdu, byly od nich strašně dobitý. Hluboký rány a hodně to hnisalo. Byly to podobný zranění,jako měl Pumy Hachi, vyplachovala jsem jim to jodovou vodou a do žrádla sypala antibiotika, byla jsem dítě a hrála si na doktorku, ale celkem úspěšně.
Byly to z dnešního pohledu strašný doby, kočky lovily z hladu, teta Tesařová vařila ve školní jídelně a každý den jim nosila čtyři litry mlíka a dvanáct rohlíků, co jakože zbyly. O mase a veterináři si mohly nechat zdát. Koťata máma uspávala éterem, já je různě schovávala.., obě jsme to dělaly tajně.
Bývalo u nás tak patnáct, dvacet koček.
Kdybyste byla naše sousedka, myslím, že bysme spolu vyšly, protože mám kočičku jednu, vykastrovanou, hodnou, je to vyloženě domácí typ a maximálně si před barákem uloví pár myší nebo na zahradě hraboše. Co mi teda vadí, že je nosí psům do domu a často živý☹️.
Vaše zvířata by mi na zahradě nevadily, ale prosím jenom psi, slepice a papoušci, hadů bych se bála !
Jo, a kromě našich psů, který cizí kočky vyblafou, je vlastně největší strážce zahrady Lilina, vyhání z ní všechny cizáky.
Takže moje rada zní…, pořiďte si kočku!🤣
Ale musíte trefit na dobrou.
No, jestli to nejsou její potomci🙂)))Ona pak byla uchovněná.
Byla můj třetí černý ovčák a opravdu se hodně lišila. Měla maliňáckou hlavu, jinou stavbu těla a takovou tu skoro kočičí mrštnost, kterou jsem nikdy u NO neviděla.
Vyskočila na vysokou lednici nebo na skříň , chytala ptáky v letu, vylezla za kočkou na strom a než jsme došli pro žebřík byla zase dole…
Byla jak nějakej Superman.
Je to už hodně dávno, takových 27 let.
Jsem o tom přesvědčená.
Uzi byla neuvěřitelně nastřelená, vypadala jako malina, chovala se jako malina, akorát byla celočerná. Byl to bič boží.
Měla jsem doma malý děti a babičku, nebylo to možný , babičku několikrát porazila, synova kamaráda kompletně svlékla z šatů,prostě je z něj otrhala, strhala okapy po celým domě a sešlapala je na placku, úplně neuvěřitelný věci dělala.
Agresivní ale vůbec nebyla a byla hodně inteligentní.
Taky jsem ji v roce vrátila (jako jediného psa v životě) chovatelce, sice s těžkým srdcem a zadarmo, ale měla jsem z toho nakonec dobrý pocit,protože se měla u nový paničky ( byla to kámoška chovatelky)opravdu dobře, děkaly spolu vrcholový sport , běhaly dvacet kiláků denně a byly pořád spolu a celkově jim to klapalo.
No však si zjištuju🙂.
U Vás🙂.
Něo jsem přečetla, koukám na jejich stránky, trochu jsme se o tom bavili na cvičáku a že jsou tam prej všichni starý..
U mýho trenéra je to jasný, IPG, protože tam se to dá dosáhnout nejdál🙂))
Třeba na mistrovství světa briardů🙂))) ( Kecám, tuhle neřekl🙂))
Koukala jsem ale na výsledky a moc velká konkurence tam vlastně nebyla, většina vypadla na stopách,byli pod limitem.
Fotky jsou parádní,doufám, že jste si to užili.
Tyhle vedra jsou příšerný , taky moc necvičíme , hlavně kvůli mně☹️.
Anet10:Buďte ráda, že máte tak pohodového psa. Je to fajn rodinný pes s kterým nebudete mít problém. Já si nedovedu představit moji fenu u bazénku s tím dítětem. Skočila by tam za ním, celého by ho pohamtala. Mám opak vašeho, divokého pošuka, hyperaktivce, bývá hodně ve vzruchu, takový adrenalin. Se psema se nesnese, jen s málo kterým. Je s ní moc práce, už jen ji hodit do klidu je fuška. No, neměla jsem ještě takového N.O. Je to spíš malina v ovčáčím těle. Co se týká toho pána s tím maliňákem, jak se vám smál, je to buran, který vidí jen to své plemeno a nedovede pochopit, že jsou i jiná plemena nebo psi, kteří mají jinou povahu a mentalitu, než jeho pes a jemu podobní. Váš briard musí být velice příjemné zvíře do rodiny, buďte za to ráda. Já jsem dost cíťa, mě se někdo na cvičáku smát, bylo by mi to líto a už bych tam asi nešla. Buď bych šla jinde, pokud by nebyla možnost, cvičila bych si jen tak pro sebe a pro mé potěšení 🌹
Anet, já jednou takovýho NO taky měla. Podle mě tam musel být připsknutej maliňák, i na fotkách mi to teď tak připadá, fenka byla ale papírová, z té chovky to byl můj třetí pes a úplně jiná než předešlí.
A to možná chyba 🙂!
🤣
Myskela jsem, že by bylo lepší ji nechat později vykastrovat,nechat na místě a kupovat jí žrádlo.
A koťata by se pak časem “zaběhla”.
To je středověk tady.
Já se z vás picnu🙂))))
Souhlasím, už leta se k nám nepřitoulala žádná kočka. My si kočky nikdy nepořizovali, vždycky se pristehovaly samy.
Teď má jedinej jeden soused nekastovanou kočku a strará se o ni hnusně, tedy nestará a vyhodil ji z domu po smrti svojí paní.
Ta kočka nedostává prý skoro ani nažrat a je pořád březí a vždycky sežere svoje koťata a je prý strašně milá a mazlivá . Ale vzdát se jí ten idiot nechce.
Doslechla jsem se to od známýho, co v tom domě taky bydlí. Teď má koťata zase, tak jí tentokrát krmíme( poslala jsem aspoň granule a kapsičky), a jestli koťata přežijí, tak mu je ukradnu.
Napadá vás ještě něco, co bych mohla ( měla) udělat? Nějaký odčervení nebo teď není spravnej čas? Nebo všechny převézt do útulku? To by bylo složitý.., on tam teď ten majitel je..
Ph:Doron - a nechcete se na celou sportovku vykaslat? Jsou jine cinnosti, co pes muze delat. Se upinate k narodaku - ale ony ty rozdily zase nejsou tak velke uz…
Ještě neeee🙂
A co TART?
Blbost?
Děkuju, já vůbec znechucená nejsem, jen se teprve orientuju🙂.
A poznávam Framovi a hlavně svoje limity. Ale hlavně jeho dobrý stránky, mně se vlastně jeho povaha strašně líbí.
Hlavní věc, že jeho to baví,ono to na škodu není.
Chovatelka taky cvičí , jsme často v kontaktu a když si postěžuju, že něco nejde tak ona: “No, briard!”🙂))) Je to fajn ženská, taková ta milovnice plemene.
Já mám zatím malý vrorek, ale s Doroušem jsem cvičila s mistrem světa ( holandských ovčáků) a teď cvičím s trenérem, co dělá sportovku taky vrcholově a oba na to postavení hlavy kladou velký důraz.
Pes se má dívat doprava a nahoru ( vypadá to, že člověku do obličeje, ale ve skutečnosti do podpaží)člověk dopředu. Framík při tom teda opravdu capká jak lipicán🙂
Ale jak říkám, zatím toho moc nevím , proto i tady sbírám zkušenosti.
balu:Kdepak hujera. Hujer by plnil páníkovi cokoliv i bez odměny ve formě pamlsků, která z páníka padá, právě proto, že je hujer a ty pamlsky neočekává. Hujer to dělá v podstatě pro “páníkovy modré oči”. Stačí mu odměna formou pochvaly - pohlazení, slovní pochvala.
Hujer je náš Doroušek, též přezdívaný Lisa Simpsonová🙂)))
To je neskutečný šprtík, asi ta bordera v něm to dělá.
“Mám úkol! Paráda! Už to mám hotový, byl jsem první! Neflákej se, budeme si opakovat!”🙂))))
Mně to taky přijde přestřelený.
Viděla jsem za poslední dobu pár ( dva🙂)) psů, kteří cvičí na vrcholové úrovni a oni tu chůzi pořád pilují a oživují.
Používají tušírky, aby psa do požadované pozice upravili, hodně míčkují, někdo cvičí na peška nebo dokonce na rukáv. Často cvičí ve dvou , psovod má v podpaží třeba toho peška a asistent, který jde za ním, ho pak na gumě odpálí. Takže to cvičí na kořistnický pud.
Naposledy jsem soutěžila před dvaačtyřiceti lety🙂))), to je hrozný, neměla jsem to počítat..a od té doby se teda hodně změnilo. Asi jsem měla štěstí na dobrej oddíl, protože všichni psi cvičili radostně a nikdo se k nim nechoval necitlivě, moc se nepamlskovalo, mám pocit, že kromě vztahu byla pro psy hlavní odměna, že můžou využít svoje vlohy.
Můj tehdejší pes dostal jako stěně na prvních pár stopičkách na konci syreček, pak už je chodil jen tak pro radost, byl vášnivý stopař, někdy ale chodil s trochu vyšším nosem a i tak jsme stopu pod 95 bodů nemívali. Jeho styl by dneska byl naprosto nepřijatelnej.
Revír jsme netrénovali na makety ale v přírodě, to psi strašně bavilo, ale na závodech už pak makety byly.
Největší problém problém jsme mívali právě s chůzí u nohy, protože Sandy měl tendenci trošku, malininko, předbíhat, ale jináč všechno uměl pěkně, takže to byla malá bodová ztráta.
No, takže jsem teď hledala něco trochu volnějšího a ne tak přesnýho, nebo jak to říct..
Děkuju všem moc za rady, díky vám jsem si to utřídila v hlavě, asi budeme cvičit podle nároďáku a bez velkých ambicí🙂
Já právě myslela minutu bez pamlsku🙂))
Ph:u zadneho psa neni hlava nahoru vloha😄
je to nauceny cvik. u jednoho psa lepe, u druheho hure. a jde to ucit i jinak, nez ze pes kouka na “neco”.
Otazka pak je, kolik casu tomu clovek chce venovat …
Klidné skenování okolí je vloha, střežení stáda. Ovčáci to nemají, “pastevcoidi” ano.
Už jsem se s metodikou chůze u nohy docela seznámila, je to strašně těžkej cvik, teda pro nás, jestli Framík udrží pozornost minutu, je to hodně.
Kdybych to chtěla naučit mého prvního kavkazáka, nevím, čím bych ho motivovala, leda bych nosila v podpaží živýho jezevce třeba. 🙂))
Naproti tomu Doronovi ( belgičákךvýcarák, NO x borderka🙂)) to jde výborně, ten na člověku visí “ co mám dělat, co ještě budeme delat?";)), míčky miluje, má úplně jinej temperament.